İran’da ‘bek*t sertifikası’ almaya zorlanan kadınlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

İran’da kadınlar evlenmek için bek*et sertifikası almaya zorlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu uygulamayı insan haklarına aykırı görürken, ülkede be*ret sertifikasına karşı kampanya yürütenlerin sayısı giderek artıyor.

BBC’nin haberine göre, İranlı Meryem, eşiyle ilk kez birlikte olduktan sonra eşinden “Seninle evlenmem için beni oyuna getirdin, bak*e değilsin. Bu duyulsa kimse seninle evlenmek istemez” sözlerini duydu. Meryem, birliktelikten sonra kanaması olmasa da daha önce kimseyle ci*el ilişkide bulunmadığını söyledi. Ama eşi ona inanmadı ve baki**k sertifikası istedi.

İran’da bek* sertifikası talebi olağan dışı değil. Birçok kadın nişanlandıktan sonra doktora gidip bu sertifikayı istiyor. Ancak DSÖ bek*t testinin bilimsel bir anlamı olmadığını söylüyor. Meryem’in aldığı sertifikada ‘kızk zar*n’ (hi*n) ‘esnek’ olduğu belirtiliyordu. Bu da s*s sonrası kanamasının olmayabileceği anlamına geliyordu. Meryem yaşadıklarını “Gururum incindi. Yanlış bir şey yapmadım ama kocam beni aşağıladı. Artık dayanamıyordum. Hapla intihara kalkıştım. O kötü günleri hiç unutmayacağım. 20 kilo verdim” sözleriyle anlatıyor.

İran’da ‘bek*t sertifikası’ almaya zorlanan kadınlar hakkında ne düşünüyorsunuz?