+1 yılYaa böyle saçmalıkları gerçekten anlayamıyorum. Yok gelinin ailesi altın ister, yok damadın ailesi hediye ister. Bi de evlendikten sonra aileler altınlar bizim falan diyormuş. Nişanlınızın bu durumdaki davranışları nasıl? Susup oturuyor mu yoksa alacaksın mı diyor?
Madem ki anne hakkı denilen bir şey var sizin annenizin de o haktan faydalanması lazım. O anne ise sizinki ne? Sizinki de anne. Zaten düğün vs damat tarafı ödüyor diye biliyorum bi de damadı yolacak yer arıyorlar. Alma kardeşim alma. Ben size alırsam sizin de benim anneme almanız gerek diyin. Hemen söylenecektir ve kızını dolduracak "bu pinti" falan diyecek sizin için. Düğünlerde kimse kimseye çeyrek altın bile takamazken NİŞANLINIZIN ANNESİNE setler dizeceksiniz. Kim o kadın, dış kapının mandalı. Anne hakkı diyip duruyorsa kızı alsın ona anne hakkı. 3,5 bir şey değil ki alacağınız şey. Kesinlikle göz yummayın, kibarca anlatın. Daha sonra düğünde takılacak altınlar için de der anne payı isterim diye. O altınların da bir kısmı borçlaro kapatmaya gider, kalanı da yarısı sizin yarısı gelinin olarak paylaşılır. Kimisi diyor ki hepsi gelinin hakkı. Ne alaka? Damat orada armut mu da almayacak hakkını? Böyle şeyleri önceden konuşun ki düğünden sonra tatsızlık çıkmasın. Gelin kendi payından isterse annesine set kolye küpe alsın orası kendisini ilgilendirir. Siz kimseye (özellikle bu ekonomide) bir şey almak zorunda değilsiniz. Kendinizi kullandırmayın lütfen. Sorularınız olursa yazabilirsiniz
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılBöyle bir şey olduğunu duymuştum ama bizim çevre de ayıp sayılır yani, annenin hakkını müstakbel eşten istemek nedir? Ben bu çocuğu senin için emzirdim, büyüttüm, şimdi karşılığını maddiyat olarak isterim dercesine.
Tavrını koymanı öneririm. Sonuçta yöreden yöreye farklılıklar olabiliyor. Ayrıca evlenirken ailelere de hediyeler alınıyor yani, ayrieten bir şey isteyip, birde belli bir ücret kategorisi göstermek başlı başına ayıptır, görgüsüzlüktür yani.
00 Yorumla
Bunlar evliliği soygunculuk, damadı da yolunacak kaz bellemişler herhalde. Açık söyleyeyim, benden böyle şeyler istense nişanı atıp bir daha bu aileyle muhatap bile olmam. Amaç evlenip mutlu olmak mı yoksa adettir, gelenektir, töredir diyerek erkek tarafını soyup soğana çevirmek mi belli değil..
00 Yorumla
Diyelim ki gelenekleri eyvallah ama abartmak nedir dibine vurmuşlar yapmak zor yıkmak kolaydır onun için sakin kafayla oturup konuşmanız durumu izah etmeniz lazım günümüz ekonomik şartlarını da göz önüne almalarını vs vs baktınız olmuyor ona göre hareket edin...
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
42Cevap
+1 yılBen de doguluyum ama bu düşünce anlayışına katiyen karşıyım.
Süt parası gibi bir anlam içeriyor. Evlenecek kızın annesine maneviyat adina bir miktar para ödenmesi diye biliyorum fakat senin kayınvalide adayın biraz fazla abartmış sanki.
Yuva kurmak başlı başına büyük bir bütçe harcamaya iten durum iken sevdiğin kadınla evleneceksin diye cüzdanını satana kadar da onu al bunu al denmez böyle bir şey istenmemelidir. Aman nişanlim üzülmesin, aileler arasında gerginlik çıkmasın, tatsızlıklar olmasın diye alttan almak bir yere kadardir. Kendi aileni kurarken büyüklerinizin sizlere destek olmasi lazım. Gözünü doymayan insanlar evliliğine devamlı karışarak seni smheo daha fazla para harcamaya mecburmus gibi hissettirerek algılarını yönetecekler. Buna mecbur değilsin nişanlın seni paran icin değil sen olduğun sevmeli. Bence nişanlına bu durumu hoş karşılamafigini dile getir tepkisine göre karar ver. Allah hakkinizda hayırlısıni nasip etsin.10 Yorumla
+1 yılBak kardeşim anne hakkı dedikleri şey snnenin çocuğunu büyütüp o yaşa kadar getirdiğiki emeklerin maddi karşılığı bunu yapan ailenin kendi evladına ne sevgisi vardor nede gram saygısı yarın elin oğlu bu paranın acısını kızımdan çıkarır her kavgada başına kakar dülüncesi yok çünkü kaldıki anne hakkı bu kısımda en fazla 10 15 bindir bu sınırı geçip daha fazlasını istemeye hakları yok sen onlardan kızını istiyorsun mal almıyorsun karşılığında bu kadar para istesinler seni söğüçlemeye çalışıyorlar yazık etme kendine yol yakınken bırak bu aç köpekleri alsınlar kızlaeını başkasına satsınlar madem bu kadar kıymetliyse
00 Yorumla
+1 yılBencede nişanı at bunun gibilerle ömür geçmez kendileri size yardım yapacağına anasına bilezik nedir söyleyecekler beni kötü kötü... anası peydayladiysa buna para alması ne alaka... Damatla validenin işi olmamali
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBaşlık parasının diğer adı işte yok anne hakkı yok süt hakkı madem hakkını para olarak alacak sonrasinda kızım var demesin ücretini almış işte ne kadar çağ dışı etrafımda da bunlar var deli oluyorum ya şu bu parası çeyiz i ıvır zıvır i bırak düğün bile çok ilkel bir şey
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,5b cevap paylaştı. Kimi yerde süt parası derler kimi yerde afedersin kan parası derler her yörenin farklı geleneği var. Elindeki borç bitince alırsın anlayışlı okusunlar ya işte bu yüzden evlenmek dert sirkesiyle mi kızla mı evleniyorsun belli değil.
00 YorumlaBelki ufak birseydir. Bir sor bakalım nedir diye. Belki bir çeyrek filandır. Sembol bırseydır. Nişanı atacaksın okadar masraf boşa gidecek. Birde ömür boyu onun etkisinde kalacaksın. Bende Nisan attım zamanında zor oluyor yani.
00 Yorumla
+1 yılErkeği soymanın farklı bir yolu Anadoluda yaygındır, analık hakkı süt hakkı derler. Erkeğe ne kadar maddi yük bindilirilse erkeğinde karşı tarafa o kadae mal muamelesi yapma hakkı vardır. Bu işler böyle 😎
00 YorumlaTerket ya da nişanı boz
Nişanlın sessiz kalmamalı
En fazla mehir verirsin oda geline dini nikah kıyarken geline söz verir şahitlerin yanında oda gelinin hayat sigortasıdır gelin bir gün ayrılırsa senden maddi olarak zor durumda kalmasın diye00 YorumlaYok öyle yağma. Kaçıncı yüz yıldayız. Ayrıca Anne hakkını erkek tarafı vermez saçmalığa bak. Sömürüyorlar olm seni evlenme o kızla. Paranı alır boşar seni.
00 YorumlaBu devirde ve ekonomide bunu istiyorlarsa yuuh :D Gerçi böylesi makbul olur daha çok sevilir diyorlar ama bilemedim, belki şöyle yapılabilir atıyorum kızın annesine bilezik alındıysa bu nedenle aynısını oğlanın annesi içinde yapılabilir. Kavga dövüşe gerek yok kişiyi kendi silahı ile vuracaksın
00 Yorumla
+1 yılHahahaha anneye mi birda altın yapılacak ilk defa duyuyorum bazı yerledmrde evet bir miktar çok az para alıyorlar hani ceyizi yapmak icin yardım olsun diye ama onu bilmiyorum.
00 YorumlaAyy ben ne düşün istedim ne doğru düzgün takı istedim, kayınvalidem beni istemeye gelirken onlara kalsınlar diye yer ayarlamadığım için herkesi kışkırtıp işi bitirdi. Ne kızlar var yaaaa böyle paracı olmak lazım galiba şaka gibi ve GERÇEKTEN BU İSTEKLERİNE KATLANACAK MISIN? Çek resti.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 434 cevap paylaştı. Ya yaptıgın masrafa degmez.. arkadasım.. o para ile dogu Avrupa'ya git birini ayarla getir hem cok güzeller hemde ilgililer... ya hem para verecen hem kaprıs cekecen kafayımı yediniz
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı. Dini imanı para olan bir aileyle bir ömür geçmez saçma sapan şeyler evlenecek olan kendi kızı senden isterse ikiniz zaten maddi sıkıntıya gireceksiniz para için kendini yakma
00 Yorumla
+1 yılBuna süt hakkı denir ancak çok uygunsuzdur yani böyle diyerek biz bu kızdan sütümüzün hakkını bile aldık artık size ait bizden çıktı gibisinden çirkin bir anlamı var
00 Yorumla
+1 yılBaşlığın modern adı. Süt parası da diyenler oluyor buna. Mantıklı değil elbette. Sizin annenizin sizin üzerinizde hiç mi hakkı yok onlarda sizin annenize versin o zaman.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılAna. nı da si. ke. ceksem alırım de al yoksa alma enayi misin sen
30 Yorumla süt parası falan duymuştum bunu ilk defa duyuyorum boz gitsin nişanı ne saçma adetler bunlar böyle
00 Yorumla
+1 yılben ilk defa sizden böyle bir şey duydum herhalde karşı taraf kendisini garanti altına almaya çalışıyor
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAnalık hakkı diğer deyimi süt hakkı. Bunu mehir kestiklerinde istememişler ise şimdi isteyemezler. Onlara söyle; ip kesildi, öküz bizim artık. İllahi isterlerse at nişanı, paragöz insanlardan sana fayda gelmez.
00 Yorumla
+1 yılSüt hakkı da diyorlar ona. Bazı yörelerde var. Bir bilezik filan hediye edebilirsin durumun varsa ama gerdanliklar ne oğlum?
00 YorumlaSömürmeye çalışıyor seni, baktı ki masraftan kaçmıyor herşeyi alıyor. Sömürüyim demiş sen o nişanı at kanka öyle bir şey yok gtunden uydurmuş
00 Yorumla
+1 yılUsta bir dakika bile durma ayrıl. A. yav annesi ile mi evleniyorsun sanki
Ayrıl kral ya bu nedir.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılSeni iyi s,, kmşler niye izin veriyorsunuz sizi kullanmalarına aklınız nerde ya 😂 yapmayın kardeşim yapmıyorum de geç kıza da söyle
00 Yorumla
+1 yılŞu evlilik işini de ticarete çevirdiler. Takılar ve paralar damat ile gelinde kalır. Düğün onların, hayat onların.
00 YorumlaGenelde doğulular istiyor bunu ve hani bebekken emziriolar ya onun hakkı varmış ondan onun parasını istiolar degsk
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBen bir tek ev isterim valla eşyalarıda çalışır alırız ne aile karıştırırım ne bir şey düğünde sade bir şey istiyorum üç beş arkadaş sade bir nikah olsun yeterli gösterişe masrafa gerek yok bu devirde böyle gerek sevgi olsun yeter.
00 YorumlaSüt hakkı diye bi şey duymuştum yapanlar var. Bence paraya bu kadar önem veriyorlarsa ayrıl biraz anlayışlı olmaları gerekiyordu.
00 Yorumlasüt parası oluyor. tamamen saçmalık. sanki erkeği annesi yetistirmemis de sadece kızı yetiştirmiş. kadına mal gibi para biciyorlar
00 Yorumla
+1 yılEe çüş anneye gerdanlık seti ne hadi bi tane bileşik alın geçin anlarım
013 Yorumla- +1 yıl
Iyy cimri koca olma sende
Soran+1 yılGözümü kırpmadan nişanı atarım. Erkeğe bir şey olmaz ama kız kötü kadın olur çıkar.
Soran+1 yılBizim buralarda nişanı bozulmuş kıza talihli pek çıkmaz.
- +1 yıl
Sen öyle san amcam 20 yıllık evli geçmişte nişan atmış diye hala zaten nişan attı diye karalarlar. Kaynananın isteğini onaylamadım ama sen evlilikte karına cimri olucak birine benziyorsun. Sen kimsin ya lafa bak nişanı atarımmış herkes senin sorunlu olduğunu düşünecek
Soran+1 yılSenin bu işlere aklın çalışmaz yavrum. Kız babaları kızlarını sağılacak inek gibi görüyor. Benim ineğim değerli deyip yok anne hakkı yok baba hakkı diye kızlarını satmaya çalışıyor.
Soran+1 yılEn azından bu tür zihniyetin özeti bu.
Soran+1 yılCimriliğe gelince... Ben onu babasından anne hakkı bilmem ne hakkı diye ödemeler yaparak aldıysam ve kendisi de ses çıkarmadıysa sonrasında verdiklerimle yetinmeyi bilecek. Al gülüm ver gülüm.. Hem o kadar da cimri değilim ama bir kadın erkeğin sözünü ikiletemez. Masaya yumruğumu vururum.
- +1 yıl
La sen benim ilk yazılım yorumu okudun mu? Anne hakkı diye bir şey yok diyorum. Ama eşine cimri olursan ona yetemezsin ve bulduğu ilk fırsatta kaçar diyorum ki son zamanda örneği çok arttı özellikle de o sizin yaşadığınız yer gibi baskı olan yerlerde ;)) Bu işin kitabını okudum kadın kendine yetmeyen erkeği erkek gibi hissetmiyor. Eril enerjinin kasıma şiddetle hiçbir alakası yoktur kaçına şefkat eril enerjidir.
- +1 yıl
*kadına
Soran+1 yılKitabı okumuş yeğen, teşekkür ederim sohbet için.
Soran+1 yılBu arada kadına yetemeyen erkekten ziyade yetinmeyi bilmeyen kadın vardır. Mevzu budur.
- +1 yıl
Hayır bilimsel olarak dişil enerji almak eril enerji vermekmiş yani kadının başında erkek Yoksa o illaki bulur onu Allah boluna yaratmadı
- +1 yıl
*boşuna
+1 yılÖyle bi şeyi ilk defa duyuyorum ve çok saçma bi şeymiş gerçekten. Herkes kendince kafasından yeni adetler uyduruyor bence
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,9b cevap paylaştı.
+1 yılBöyle bir şey yok seni tamamen keklemisler, ne koparsak kar diye...😅
10 Yorumla
+1 yılBaşlık parasının diğer isimlerinden biri kardeşide ister dikkat et babası zaten ister
00 YorumlaAllah için bu insanlar ne paragöz ya cidden, ne anne hakkısı, salla bu insanları ya.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 598 cevap paylaştı. Ne saçma bir şey. Resmen sömürebildiğimiz kadar sömürelim diyorlar, ayrılmalısın.
00 Yorumla
+1 yılNişana ne masrafı yaptin böyle kız tarafı yapmiyor mu nişanı
02 Yorumla- +1 yıl
bizim trakya için konuşmak gerekirse benim bildiğim nişan isteğe bağlı ve genelde kız tarafı yapar, sadece kızın giyeceği nişanlığı erkek tarafı aynı şekilde erkeğin giyeceği takımı kız tarafı alır. İşte geline nişanda takmak için bir şeyler alırken , erkek içinde saat falan alınır. Nişan sonrası yapılan takılardan eğer nişanı yapılan yer ödenmediyse ordan alınıp ödenir ve geri kalan düğün masraflarına harcanır. Ay bu kadar bilgiyi gittiğim bütün lüzumsuz düğünlerden öğrendim ne gerek varsa jshsdhsdgh
- +1 yıl
Aile & Toplum konusunda 3,9b cevap paylaştı. Yerinde olsam sadece ayrılmakla kakmam, ağır hakaret edip rezil de ederim.
00 YorumlaHeryerde farklı bir ad. Resmen satmak. Başlık parası, süt parası... vs...
00 YorumlaAnne hakkını versen geride diğer aile üyeleri var🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
00 Yorumla
+1 yılO ne ya 😂 yeminle millet para sövüşlemek için kafalarından atıp tutuyorlar. Saçma saçma şeyler.
00 Yorumla
+1 yılAnne hakkını da ver. Sonra artık bi hakkınız kalmadı, kızınız benim köpeğim olacak de
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yılKurbanlık dana mı satıyorlar ds şimdiye kadar besledik büyüttük bahanesiyle para istiyorlar
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı. Şöyle haberleri okuduktan sonra evliliğe hiç sıcak bakmıyorum artık.
00 Yorumla
+1 yılSaçma bir gelenek o kadar masrafa birde bunu çıkarmışlar.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 804 cevap paylaştı.
+1 yılBunu Kürtlerde duymuştum annenin onu büyütüp beslediği yıllar için maddi bir kazanç
00 Yorumla
+1 yılAy çok saçma bizim kızın annesi fe istemişti süt hakkı diye pardon anneliği hak olsun diye mi yapıyorsunuz? Ayrıca seninde annen var oda hak istesin o zaman kız erkek ayrımı yapmadan bu nasıl nir zihniyet ya
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılYani bence saçma yeni yeni gelenek çıkarıyorlar o zaman kızın yaninda annesine s*k böyle saçma şey mi olur
00 Yorumla
+1 yılBizdede buna benzer bir şey var ama böyle değil gelinin süt annesi varsa damadın ailesi bir hediye alır istedikleri bir hediye alır yok altın falan yok yani biraz abartmışlar
10 Yorumla
+1 yılBen hicbir sey istemedim sadece nikah kıydırdım düğün bile yaptırmadım
00 YorumlaAnladığım vaziyet şu, baktılar ki gönül için herşeye eyvallah diyorsun. Biz bunu koparabildiğimiz kadar koparalım dediler, yedirme kendini çek restini derim.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 7,2b cevap paylaştı. O ne ya hangi çağdasiniz? Seni de bir ana yetiştirdi
00 YorumlaBaşlık parasınin diğer isimleri oluyor o zaman baba hakkı da şart bir anne ne kadar zorluk cekiyosa bı o kadar baba da çekiyor
00 YorumlaYa onlara anlatki benim bunu yapicak durumum yokdur , ya da anlamazlarsa Kiza söyle kaçir onu sonra aileler barişsin düğün yap.
00 Yorumla
+1 yılBaşlık parası işte.. süt parası da derler bazen başlık dememek için
00 Yorumla
+1 yılValla daha neler isterler oğlan evi bin ton borca giriyorlar🙄🙄
00 YorumlaDeğişiyor ya, isteyenler var
10 YorumlaAnasınıda mı alıyorsun.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 343 cevap paylaştı.
+1 yılEn saçma gelenekler öğffff
00 Yorumla
+1 yılpara isteyenden direk uzaklaş zamanına değmez
00 Yorumla
+1 yılCahiliye döneminden kalma adetler
00 Yorumla- Devamını Gör (38)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt