Kurbanlıklar kesilip dolaba ve derin donduruculara mı konmalı, yoksa özellikle kesemeyenlere de dağıtılıp onların da yenmesi mi sağlanmalı?
Siz çevrenizde bu durumu nasıl görüyorsunuz?

Kurbanlıklar kesilip dolaba ve derin donduruculara mı konmalı, yoksa özellikle kesemeyenlere de dağıtılıp onların da yenmesi mi sağlanmalı?
Siz çevrenizde bu durumu nasıl görüyorsunuz?

Kurban kesmenin hükmü vaciptir. Niyeti sırf ALLAH rızası olmalıdır. Evimize et girsin ya da elalem ne der niyeti ile kesilen kurban kabul olmaz. 7 kişilik ortakların arasında sadece birisi et niyetiyle kesiyorsa kurbanını, diğer 6 kişinin de kurbanı boşa gider. O yüzden ortakları iyice seçmek gerekir.
Kurbanın bereketi onu dağıtmaktadır. Eşe dosta, garip gurabaya, evine et girmeyene başına atar gibi değil hediye edercesine ikram etmektir. Kendine nasıl gelsin istersen, o şekilde dağıtmak, berekete bereket, fazilete fazilet katar.
"-Ey Aişe, kurbandan bize ne kaldı.
-Sadece şu but kaldı ya RASULALLAH
-Ey Aişe, desene, şu but hariç hepsi bize kaldı.."
@bir-yolcu Her zaman ki gibi çok güzel bir görüş olmuş, maşallah.
Değindiğiniz konu işin can damarı aslında ama ne yazık ki bunu anlamıyoruz..
Anlamadığımız şey;
1) Kurban ortaklarının önemliliği (Birbirini tanımadan ortak olunan nice hayvan var)
2) İçlerinden biri farklı düşünse kurbanın kurban olmaktan çıktığı (Bu da çok yağlıymış ya vs.)
3) Eline geçen değil, verilen ve paylaşılanın asıl sahibi olduğumuz bilinci..
Kurban, aslen nefsin Allah için feda edilmesidir. Kurban bunun sembolüdür. Tabiki kesip en az yedi kapıya dağıtılması gerekir. Ama hadislerde dağıtmaktan ziyade evde pişirip davet edip yedirmek gerektiğinden bahsediliyor. Zaman içinde zahmet olmasın diye kesekesmez bir kaba koyup vermeye çevirmişlerdi şimdilerde ise bu da yok, herkes kesip buzdolabında saklıyor. İşte asıl niyet nereden nereye geldi belli. İmanın taklidi bu , hakiki olanı değil.
Kestigim dönemlerde dağıttık, tabi bir kısım kendime de ayırdım ama kurban bayramı dayanışması demek, olmayana vermek demek zaten eti. kasaptan alabiliyorsun niye istifcilik yapayım ki dağıtırım biraz aileme biraz komşuma ve ihtiyaç sahibine
Kurban Hanefi mezhebine göre vacip bir ibadettir. Kişinin aile maddi durumuna göre normalde üçe ayrılıp biri dağıtılmalı biri ikram edilmeli biri kendine ayrılmalıdır
Cevap
8Cevap
Kurbanı kesmek farzdir dagitmak farz degildir. Ama bunun icinde olcu koyulmustur ucte biri dagitilir. Etrafimdaki cougu insan eger sonradan et alamayacaksan colugun cocugun hakkini vermeyeceksin diyor. Ve vermiyorlarlar. Ben yedi kisiye verilme taraftariyim. Kucucuk verilmesinede karsiyim oyle verecekler hic vermese daha iyi.
Peygamberimiz kurbanın 3 e taksim edilip bir bölümünü yoksullara , bir bölümünü tanıdık ve akrabalara paylaşılmasını bir bölümünü de evde yenmesini tavsiye etmiştir
Bonfile kısmı bana verilmeli. Yoksa ibadet eksik kalır 😉
Bizde genelde dağıtırlar. Bize de kalıyor tabi ki ama neredeyse payın yarısı dağıtılır.
Kurban, hacı olmak isteyenlere farz edilmiş bir şeydir. Kurban bayramı yok, onu biz uydurmuşuz.
Kestikten sonra hemen pay eder dağıtırım evde hiç bırakmam neredeyse.
Bana göre İslam'a uygun değildir örneğin ayet yoktur
Kurban kesemeyen fakirler için Allah rızası için kan akıtmaktır
Kurban caniliktir, kasaplar varken ne diye hayvan öldürüyorsunuz?
Kasaplar da ki et yapay et mi peki🙂
Onlarda kesip kesip getiriyor🙂
Şaka yapıyom, hülya avşar böyle diyordu dalga geçtim,
Biz kesemiyoruz herkes gösteriş gibi getiriyor
Geçen sene vermediler
Zaten bu gidişle evimizden de çıkacağız ev sahibi çıkın diyor
Daha yükseğe verecek kiraya
Kim ne yaparsa yapsın yalan dünya ışte
He valla
Allahın izni ile kisilir ve fakirlere dağıtılır
Allah niyetine kesilir fakire verilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?