Maddenin doğasına göre aslında düzeni başıboş bırakırsanız kaosa gitmeye meyillidir. Örneğin evinizi süpürmezseniz sürekli kirlenir, bedeninizi yıkamazsanız gittikçe daha kötü kokarsınız, bahçenize sürekli düzen vermezseniz gittikçe verdiğiniz düzen kaybolur. Yani maddenin doğası gereği düzenin devam etmesi için bir düzen; 1) Akıllı ve ne yaptığını bilen bir zekâ tarafından sürekli düzenlenmeli veya düzeni sağlayacak mekanizmalar icat edilmeli. Tesadüfen düzen olmaz, maddenin doğası gereği tesadüfler yıkım ve kaos getirir. Tesadüflerle geçici minik düzencikler çıkıyormuş gibi görünse de bir sonraki tesadüf o düzeni de yıkar. Uzun ömürlü düzen tesadüfle oluşmaz. Düzenin sürekliliği akıllı tasarımcıyı gerektirir.
Evrende kaos var deseniz bile evrende hâkim olanın düzen olduğunu da belirtmelisiniz. Hatta kaosun da düzenin ve döngünün, yenilenmenin bir parçası olduğunu da belirtmelisiniz. Tıpkı kışın bitkilerin ölmesinin ve sonra baharın gelmesinin kaos değil, döngü ve düzen içinde bir denge olduğunu belirtmeniz gerektiği gibi. Tıpkı, bir şehirde sürekli yeni binalar yapıldığı gibi zaman zaman da eski binalar yıkılıp yerine yenileri yapılır, bu kaos değildir. Geçici ve küçük bir kaos sayılsa bile yenilenme döngüsünün ve düzeninin bir parçasıdır. Tüm evrene her an bu yıkım hâkim değildir. Evrenin karanlık maddeden örülü dokusu evrenin düzenli bir ağ içinde devam etmesini sağlar. Evren bu haliyle başıboş olmadığı, tasarım olduğu, düzeninin bir irade tarafından sağlandığı ve devam ettirildiğini eşyanın doğasından anlayabiliyoruz. İşte bu düzen Tanrı’nın bize verdiği, azıcık aklı olan ve dogmatik olarak gerçekleri örtmek için uğraşmayan her insanın tanık olduğu kanıtlarından yalnızca biridir.
https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2021/06/evrende-duzen-mi-var-yoksa-kaos-mu/
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Evrende düzen var ama her düzenin içinde kaosta hakimdir, bigbang sonrasında evrende kaos ortamı düzen oturana kadar devam etmiştir, güneş patlamaları, devasa meteorlar, şiddetli depremler, bunlar düzenin oluşma sürecinde yaşanan kaoslardır evren ve içindeki gezegenler düzen içerisine girmeden önce kaos hakim olmuştur. Kaos teorisi, yapısal bir fizik teorisi ya da matematiksel bir tümevarım değildir fakat fiziksel gerçeklik parçalarının bir bütün olarak eğilimini açıklamaya yarayan bir yöntemdir. Bkz Lorenz'in Kelebek Etkisi sistemi.
Bu senin verdiğin örnek şuna benziyor: benim bir arabam var elime balta alıp parçalamaya başlayınca arabada kaos oluştur. Çünkü arabanın ne şekilde parçalara ayrılacağı bilinmez. Fakat bunu yapan şey ise benim atomlarım. Ben düzenli bir şekilde vurduğum için arabada parçalandı. Ben düzenli bir şekilde vurmamış olsam arabada kaos oluşmazdı. Bu araba da kaos olduğu anlamına gelmez çünkü arabayı tekrar düzenli bir şekilde tamir edersen eski haline gelir aynı senin hücrendeki atomların ecel saatine kadar sürekli yenilenmesi gibi. Sürekli bir tamir halindeler. Ve ecelin gelince aynı şekilde düzenli olarak sistematik şekilde çürüyecek bedenin. Yani sonuç her zaman düzene çıkar
Çok alakasız oldu bu benzetme oluşumunu tamamlamış bir şeyi parçalamak senin dediğin ben patlama sonrası oluşumdan bahsediyorum patlamadan sonra şıp diye evren oluşmadı bugünkü düzen birden oluşmadı dünyada bugünkü formuna birden ulaşmadı, göktaşları, seller depremler dünyayı şekillendirdi çok uzağa gitme maraş depremi de bunun devamı dünya henüz tam olarak oluşumunu tamamlamış değil insan doğar yaşar ve ölür evrende bir gün ölecek hiç bir şey şipşak oluşmadı doğanın kanunu bu kaos olmadan düzen olmaz
Evet sonuç her zaman düzene çıkar ama savaşarak bugünkü sahip olduklarımız hiç bir şey altın tepside sunulmadı
Dostum zaten oluşumlar sırayla oluyor. En basitinden Maraş depreminin olacağını uzmanlar nasıl bildi? Düzen olmasaydı fay hatları hareketlerini nasıl bilecekkerdi? Ve deprem de gerçekleşmesi bu düzeni gösteriyor. Allah zaten evreni şıp diye yaratmadı. Bir sıraya göre yarattı ve evren sıraya göre yok oluşa gidiyor. Mesela şu an İstanbul depremi bekleniyor. İstanbul'da deprem olunca bu kaos olmaz. Düzenin bize verdiği sonuç olur.
Yaa bu kanal dehşet Osman çok iyi anlatıyor. Video serileri falan muazzam denk gelmen güzel olmuş.
Evet keşke devam etseydi
Bayıldım düşüncene hiç böyle düşünmemiştim çok mantıklı
Ben ilk evrim ağacını izledim YouTube den. Baktım sürekli kaos diyerek doğa yasalarından bahsediyor. Önce mantıklı geldi. Eğer o sahtekârın anlattıklarını benimsemiş olsaydım her şey kendi kendine oluşmuş düşüncesi ile Ateist ya da deist olacaktım. Ama sırf inkâr etmek için sadece bir bilgiye bağlı kalmanın yanlış olduğunu bilen biriyim. Bu yüzden iki tarafı da dinler kıyas yapar öyle karar veririm. hâkim bile böyle karar verir çünkü. Sonra İslam'i kaynak araştırması yapınca İslamın düzen bilgisi mantık ilkeleri ile paralel geldi. Ben de her zaman akıl ve mantık yanlısı olduğum için, bilimsel olarak da düzen olmak zorunda olduğunu anlayınca. Bu doğruluğun dışına çıkılmaması gerektiğini anladım. burada ki inançsız KS üyeleri ile tartıştığımda hepsi evrim ağacının cümlelerinin tıpa tıp aynısını yazıyor. Ben de karşı görüşle ilgili makale paylaşınca kendi fikrin yok mu diyorlar 🤣 sanki bana yazdığı bilgileri kendileri her hangi bir kitaptan ya da internetten öğrenmemiş gibi saçma sapan kendi fikrin yok mu tezini söylüyorlar. Halbuki , bir metin okuyunca mantıklı gelirse o metin desteklenir değilse karşı çıkılır. Biz mantıksız diye karşı çıkıp makale bilgisi paylaşınca kendi fikrin yok mu diyerek üste çıkmaya çalışıyorlar çünkü onlarda biliyor paylaşılan bilgi tezlerini çürütüyor. O yüzden günümüz İnançsız tayfa ile tartışmak demek at gözlüğü takmış birine sağına ve soluna bak demektir.
Çok derin bir adamsın belli