Özellikle evlilik gibi durumlarda aileler soğuk bakabiliyor bu duruma. Hatta geçen komşumuz çocuğuyla ters düştü ama sevenler kavuştu tabi.
Sizin ailede durumlar nedir?

Özellikle evlilik gibi durumlarda aileler soğuk bakabiliyor bu duruma. Hatta geçen komşumuz çocuğuyla ters düştü ama sevenler kavuştu tabi.
Sizin ailede durumlar nedir?
Hayır. Benim annem de babam da alevi. ablamın eşi trabzonlu ailelerimiz bile birbiriyle iyi anlaşıyor, çocukları da var. Mesela aleviyiz ama ailede bir tek ablam ve ben muhafazakar yapıdayız. Ailemle bir kez bile ters düşüp aramızda kötü bir şey olmadı.
Annem yapmaz ama babam yapar. Alevilik ülke genelinde karışmıs durumda. Bir doğu alevisiyle ic anadolu alevisi çok farklı cevremde cok alevi arkadasim var ama onlar bile birbiryle uyumsuz Allah'a kitaba peygambere ehli sunnete inaniyorsa sorun olmuyor zaten.
Kimseyi ne dilinden ne dininden ne mezhebinden dolayı ayırmam. Karakterime ters bir durumdur.
Ama mezhep olayını , siyasi olaylara çekmeye çalışan kindar çok fazla insan var. Böyle insanlara karşı aynı ayrımı göstermeye de çekinmem.
Normal şartlarda konu komşu olarak bir ayrım yapmazlar saygı duyarlar ama evlilik gibi konularda alevilerle o işlere girmeye karşıdırlar. Ciddi farklılıklar var tabi dini bakımdan.
Cevap
28Cevap
Ben ateistim tanrıya inanmıyorum. başka kişinin ne olduğu beni ilgilendirmiyor
Ben Alevi bir ailedenim ve bizde hiç ayrım olmaz. Biz 72 millete aynı nazardan bakarız, kabemiz insandır ve herkese can deriz. Bunun aksini yapan birisi Aleviyim diyorsa onlar Alevice yaşamıyordur. Mesela benim ablam Dersim asıllı Ermeni bir adamla evlendi ama ailedeki kimse laf etmedi. Herkes çok mutlu oldu onlar için. Çocuklarıda yarı Kızılbaş yarı Ermeniyiz diyorlar.
Hayır, yapmazlar. Kişileri inançlarına göre değil, insanlıklarına göre ayırırlar.
Ailem onların anlamını bile bilmez ki, herkese hoş görülüler.
Hayır yapmazlar. Yapana da hoş bakmazlar özellikle babam
Benim ailem zıt olan herşeyin ayrımını yapar ve ben fazlasıya sinir oluyorum buna 😒
Merhaba,
Evlilik düşünmüyorum.
Ailemdeki hiç kimsenin dini bir inancı yok. Aslında düşünüyorum da, baya kolay hayatım var. Teşekkürler.
Işıkla kal...
Benim ailem alevi ama aleviliği benimsemiyorum, kesinlikle alevi bir bayanla birlikte olmam olursam dahi benim gibi olmalı yani İslam dairesi içinde olmali
Ya arkadaşlarla oturuyordum bi arkadas dedi eşin nereli azeri dedim aaaa nasıl yaaa diye tepki gösterdi neden bu tepki dedim Ailen karsi cıkmadı mi ya yooo dedim aaa bizim ailemiz olsa bizi öldürür dediler ne alaka yaa dedim kinuşmadım bunu diyenlerde Alevi vala aleviler evlilikde Alevi kendi mesepleri dışındakilere karşi garip ya saçma görüyorum benim icin iyi olsun yeter Allahını bilsin yeter saçmalık
Hahaha yok öyle birsey aleviler Hristiyan olsun ataist olsun umursamazlar aleviler için dindar olmasın yeter
Ne dindarlığı :))) dinsizlik olarak rahatlar :))
Sana bir konu hakkında düşüncelerimi söyleyecem senin sorun olan bir konu hakkında yıllardir içinde bulunduğum ve pijkolojimin ve özgüvenimin kaybolma sebebleri hakkında ama burada burada diyemem eğer istersen sayet
Hayir yapmazlar çünkü alevi sunni karisik bir koyde büyümüşler alevi komşuları da olmuş arkadaşları da
Sünniyim alevi bir kızla evlenebilirim ya da kürt vs yani bu konuda ailem hassas sen sen ol ayrım yapma der her zaman.
Sormazlar bile.
Şuana kadar alevi veya sünni hakkında konuştuklarını da hatırlamıyorum.
Hayır, kaç yılındayız böyle meselelerin önemli olduğunu düşünmüyorum. Sevgi ve insanlık daha önemli kavramlar.
Sevgilim Alevi, ailem az çok biliyor ve bir şey demediler. Babam Alevilere karşı sıcak fakat annem Hanifi mezhepi olması lazım
Asla yapmayız ama bir başkaları yapıyor. Bu sefer pisikolojikmen insan kendini kısıtlayıp kendi bakış açısına göre insan arıyor. Maalesef her türlü etken mevcut.
Hayır, bizim buralarda bakılmaz. Sadece şu var, aleviler dışarıya kız vermez diyerekten bazı aileler cesaret edemiyor.
İnanç konusunda ailenin ne dediği cok önemli değil ki. İki insan inanmıyorsa veya inanıyorsa ona göre ne yapmalari gerektiğini biliyordur sonucta.
Arkadaşlıkta yapmazlar lâkin sevgili olarak ben de istemem.
Neden?
Bazı alevilerin yaşam şekli çok farklı. Alevi arkadaşım anlatırdı, gusül abdesti almayanlar, hiç namaz kılmayanlar ve bizim peygamberimizi değil de Hz. Ali'yi kendilerine peygamber ilan edenler varmış. Hatta o kız ailesinden gizli namaz kılıyordu. Fark ederlerse beni parçalarlar diyordu.
Yaşam tarzının temelleri farklı olan kişiyle birlikte olamazsın.
Ülkemizde ki Sünnilerin %81'inin vakit namazı kılmadığını , sabah namazını saatinde kılanların nüfusun %4'ü olduğunu biliyormuydun? Gusül abdesti nasıl alınır diye soruların sorulduğu sokak röpörtajlarında türbanlı kızların dahi doğru düzgün cevap veremediği videoları hiç gördün mü?
Peki bu anket soruları niye bize hiç denk gelmiyor? Kaç milyon kişiye soruyorlar da herkes adına karar veriyorlar? Ayriyeten farz namazlarından bahsetmemiştim. Cuma namazı, bayram namazını dahil edip hiçbirini kılmadıklarından bahsetmiştim.
Nasıl kapalıdan bahsediyorsunuz acaba? Sadece başı kapalı vücut hatları belli olanlardan mı? Onları kapalı niyetine saymıyorum. Zaten başını doğru kapatmayı bilmeyen gusulü mü bilecek?
Alevi nüfus özellikle Türk alevileri bayram namazını kılar. Cuma namazına giden ciddi bir kitle de vardır. Kendi topluluğunu savunurken ki psikolojin Aleviler hakkında yazarken yok dikkat edersen. Bu da din ibadet farklılığı değil aşılanmış kinden kaynaklı. Namaz kılma üzerine istatistikleri de birazcık araştırırsan rahatlıkla bulabilirsin. Eğer çevreni biraz gözlemlersen zaten istastistiğe falan hiç gerek kalmaz. Aile bireylerine ve telefon defterindeki 100 kişiye bir sor bakalım ihlasın suresinin Türkçesini bilen çıkıcak mı.
Benim alevilere kin beslediğimi nereden çıkardınız? Kin beslediğim güruhla arkadaşlık yapacağımı mı düşünüyorsunuz? Benim arkadaşlarım var diyorum size. Kendi ağızlarından dinlediğim olayları aktarıyorum.
Ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz ya da algıda seçicilik yapıyorsunuz.
Namaz kılma üzerine olan istatistiklerin içinde biz yokuz beyefendi buna emin olun.
Ben biliyorum İhlas suresinin türkçesini, abim de biliyor. Yeğenime de öğretiyoruz. Bir tek annem ezberleyemiyor, unutuyor çabucak. Ön yargılarınıza cevap olarak yeterli mi?
Yazdıklarını okuyan herkes yetiştiğin ortamda Alevilere sinkaflı küfürlerin edildiğini anlar. Nedense burada benim tartıştıklarımın hemen hepsi beş vakit namaz kılan kuran okuyan ihlasın ve daha birçok duanın Türkçesini bilen insanlar. Ülkede dini bütün insanların hepsinin bu sitede toplandıklarını ispat edemesemde iddiaa edebilirim.
Ön yargılarını alıp gitmelisin bence. Hatta halüsinasyonlarda görüyorsun sen.
Herkesin inancına saygılıyız Inancsız ayrmı yapar ya camiye ya kiliseye
Ayrım yapanların beyninden şüphe ediyorum... Zira beyinsizlikten başka bir şey değil...
Sacma yapmam, din irk vs ayrim yapmam zaten otekilestirici ayristirici herseye karsiyim
Bizdede var o durum aleviye ne kız verilir nede alınır
Mesafeli durdukları bir olay ama sevgi olunca da saygı duyarlar
Herkesin hassas oldugu, onemsedigi konu mutlaka vardir.
Yapmaz. Yapsalardı da benden sert bir karşılık alırlardı.
Yani şöyle bir durum oluyor dusunceler davranışlar dünyaya bakış açısı önemli tabi. Ama insaniz sonuçta hepimiz. Ayrım yapmsk doğru değil. Baktınız olmuyor ailenizden uzak diyarlara kacicaksiniz.
Bizimkiler deist oldugumuz icin problem yok ne o ne digeri koyu tutucusu olmadığı sürece farketmez bize
Yaparlar benim ailemde böyle bir insan işte. En sevmediğim huyları.
Yapar. Biz Trakyalıyız, babam Boğaz’dan sonrasını istemem diyor. 😛
Niye xD
Yaparlar çünkü onlara da çok ayrım yaptı karşı taraf
Irkçılık değilde memleketçilik yaparlar.
Eskiden di kardeşim o eskiden şimdi davulla zurnayla kız alıp kız veriyorlar birbirine bırakın artık şu işleri
Hep yapmaz diyenlere bakma hepsi yaparlar özellikle doğuda bizimkiler yapmadı ama fkxjzka
Annem alevi birisiyle asla evlendirmemfalan diyordu abdest vs almadıkları için
Bir soru sorabilirmiyim.
Hayır ailem bu tür ayrım yapmıyor
Aleviler Müslüman bile değil bence
Zıvanadan çıkmış bir çoğu
Mezheplere inanmıyoruz.
Yaparlar ama ben hic dinlemedim
Ailem umurumda değil ben mezheplere inanmıyorum
Yok yapmıyorlar şükür
Çok sorun edeceklerini düşünmüyorum
Yok be takmazlar öyle şeyleri
Yaparlarsa ailem olamazlar artık
Arkadaşlıkta değil ama evlilikte yaparlar 😑
Hayır tabii ki. Çok şükür cahil değiller.
Ailen inançlı değil sanırsam cahil ise bana göre Allahını bilmemektir İslam dairesinde olmayan birine ben razı olmam islamin kesin kaidesidir
@FirariHayat yoo hayır inançlılar aksine. Ayrıca Aleviler nasıl islam dairesi içinde değiller ya?
Değil tabiki
@FirariHayat o nasıl oluyor bir anlatsana. Harbi merak ettim.
Yazdım sana
@FirariHayat Sorsam bir İhlas'ın Türkçesini bilmezsin, gelip burada tatava yapma.
Evet Alevi birini tercih etmezler
Bende bir Müslüman kadının alevi bir erkek ile evligine sıcak bakmam kesinlikle ailem alevi bu arada :))
Babam alevi annem suni bizde öyle bir ayrım yok
Annen Sünni kalmayı başara bildim yoksa odamı alevilesti
İkiside müslüman sonuçta Alevi suni ayrımı yapmıyoruz
Bak şimdi benim ailem alevi alevileri çok iyi bilirim İslamda olan en ufak şeyi yapmazlar oruç namaz zekat ya da kafalarına göre bir din anlayışları vardır kendilerine göre haram helal şekilleri vardır ha sadece humanistlerdir gerisi yoktur
Kafamıza göre takılıyoruz annem oruç tutar babam tutmaz annem namaz kılar babam bazen kılar bende hiçbiri yok
Işte alevi olunca böyle oluyor sende alevisin cunki İslama alevilerin en ufak bir yakınlığı yoktur sadece isimleri vardır gerisi yoktur
Bence her şey ibadet değil bana göre
Tabiki öyle ama inkar etmek mesela içki için haram. Değil demek ha ben onlar kötü insanlar demem aksine bu pislikleri yapanlar genelde Sünni kesimden oluyor aleviler kendi hallerinde kisilerdir
Ya o değilde suni olup namaz kılmayan içki içen zina yapan çok insan var bi alevilerin adı çıkmış
Öyle zaten şu zamanda doğru insan kalmamış onu dedim ya Sünni dediğimiz tayfa şu an alevilerden farkı yok hatta daha kötüler en azından alevilerin öyle bir inançları yok ama lafta sunniler Allah kitap deyip yemedikleri haltlar kalmıyor
Domuz eti haram ama zina var içki var dedikodu var bırak ya böyle olacağıma ateist olayım daha iyi
Sana öyle ol diyen var mı ben bu dediklerinin hiç birini yapmıyorum :))
Hayatımda eşim dışında birisiyle olmadım ve şu an evleneceğim insanın elini dahi tutmadım ve evlenmeden de tutmayı düşünmüyorum
Bende
Yaşın daha küçük ama senin
35 küçük mu
Saygılar abi 😂
Eywallah yigenim
:)))
Birde avrupada büyüdüm düşün basimda büyük bile yoktu istesem herseye çok rahat ulasirdim
Hakiki Alevisin abi sen o zaman
Hadi len
Ben kabul etmiyorum 10 yaşımdan beridir
12 yaşımdan beridir oruç tutarım namaz kılarım insaAllah eşimle birlikte umre haçca gidecem
Allah gönlüne göre versin abi ne diyeyim ben senin kadar nefsime hakim değilim
Namaz bu ara kilamiyorum :))
Ben gibi çok yokki :) ver verdi :)) ama biraz ugrastiriyor iate
Olsun ve olmalida lütfen
ben yaparım aılem degıl
Valla biz ailecek hoşgörülüyüz
Yapar
Yapmaz
Yapmaz
Yaparlar
Hiçbir zaman yapmaz
Hayir