Ağlıcam şu yüzdelere şimdi :)) KYK yurdundaki psikolog, sosyal çalışmacı ve manevi danışman oranları... Hastanelerde sadece testör görevinde psikologlar dururken hastalara ve hasta yakınlarına destek için manevi danışman da atıyorlardı bir ara. Yazık
Bu ülke de hiç bir şey olması gerektiği gibi değil. Çocuk istismarı davasında, çocukların ifadesini alması için rehber öğretmen çağrıldı. İtiraz ettim ve öğretmenin rehberin işi çıktığı için yerine gelen matematikci müdür yardımcısı oldugunu öğrendim.. Konu 6 ve 8 yaşındaki iki çocugun cinsel istismarıydı. Başka söze gerek var mı?
Ben de yıllarca psikiyatr ve danışmana birlikte gittim. Harcadığım paralarla 6 daire alsam şimdi kirasını yiyeceğim için psikolojim müthiş olabilirdi. Olmadı.
Bi proje için adliyede birkaç davaya girmemiz gerekiyordu. Davaların sonunda hakimin yanına gittik, onunla da birkaç şey konuştuk, psikoloji ve psikologlarla ilgili sorular sorduk. Bize söylediği şey şuydu;
Adliyede psikolog var mı ki? Davalara mı giriyor napıyor?
Hani o kadar bilmiyor demek ki o kadar umursanmıyor. Üzücü
Çünkü ilçelerde yok. Ordan burdan ısmarlama getiriliyor (az önce anlattığım gibi) ya da ÇİM gibi merkezlere randevu alınıp oraya gönderiliyorlar rapor için. Yetişkinler için süreç nasıl bilmiyorum tabi
Çağlayan Adliyesi'ydi ya, Avrupa'nın en büyük adliyesi. Bilirkişileri belki bilmiyordur ama çocuk davalarına bakan adli psikologların odaları da vardı içeride ama işte kendileri çalıp kendileri oynuyor belki de
Şaka gibi. Mutlaka biliyorsundur ama çocugun ifadesi yetersiz alındığı için karşı tarafın avukatı durumu lehine çevirip sapığa çok az ceza aldırdığı yüzlerce örnek dava var. Tamamen yetersiz psikolojik rapor yüzden mağdur daha çok mağdur ediliyor
İşte soğumak yok, meslek sahibi olmak kadar mesleğe sahip çıkıp hak ettiğini almak da var. Burası TR, burada kazanmak yetmez, birilerine kaybettirmen gerekir aynı zamanda. Kaybeden çürük sistem olsun.
Bende psikoloji okuyorum ama sizce psikolojinin bir alanına yönelmeli miyim klinik ya da bağımlılık üzerinden devam etmek istiyorum ama fikrim değişebilir ilerde
Selam dostum öncelikle bu senin hangisiyle mutlu olabileceğinle alakalı her alanı tanı klinikcilerle gorus bağımlılık alanında çalışanlarla görüş diğer alandakilerle görüş mümkünse bi kaç saat geçir izin verirlerse her alanı deneyimle ondan sonra karar ver klinik konusunda yüksek lisanslar çok pahalı ve yetersiz yani danışan görmene yeterlilik sağlamıyor ve klinik açmana da yaramıyor çünkü klinik açmak için yaşam koçu sertifikası gerekiyor yasal olarak yani eğer danışan görmek istiyorsan yüksek lisanstan ziyade iyi bir hocadan terapi eğitimi almanı öneririm özellikle benim sevdiklerim Ş şema terapi duygu odaklı terapi ve bilişsel davranışcı terapi yüksek lisansa harcanacak para bence bunlara harcanmalı
@Başkabitutkuu Benim de önerim görüşteki arkadaş gibi olacak, eğer üniversitenin birden fazla staj hakkı varsa hastane (klinik değil, oralarda staj çok verimli olmuyor), şirketler veya açılan diğer sektörlerde denemen çok iyi olur, ben sadece hastanede yapmıştım keşke diğer yerleri de görebilseydim.
Okulumda zorunlu staj yok ama ben staj yapmak istiyorum. Bağımlılık ile ilgili kuruluş olan YEDAM'a başvuru yapmayı düşünüyorum sizce faydalı olur mu hastane için 3. Sınıftan sonra düşünüyorum
Seneye 2. Sınıf olacağım bu yıl ilk yılım olduğu için başvurmadım ama bağımlılık topluluklarında yer aldım birkaç yerden de eğitim aldım umarım deney başvurduğumda başvurum kabul edilir
Derdimi en sevdigim güvendigim bir insanla paylasirim, psikologlar, manevi danismanlar derdini sosyal problemleri cözen adres degil, psikolojik sorunlarini cözmek icin adres.
Şizofreni hastalarının günlük hayata adaptasyonlarında psikologlar etkili birer uzmanlar. İlaçtan bahsetmedim :)) Sınava girip kaybettim, bu benim hayatımı etkiledi her gün üzülüyorum okula gidemiyorum. Evet burada psikolog devreye girecek. Bu bir dert değil mi size göre?
Sizofrenlerin tedavisi Psikiyatri alanina giriyor, psikolojik tedavi sadece destek olarak yardimci olabilir. Psikologun sizofren hastayi tedavisi mümkün degil. Hayatta karsilacagin sorunlari, sosyal problemleri psikologlar cözmez, normal yasantini asiri derecede etkileyen anormal yersiz saplantilarin takintilarin, korkularin, yersiz endiselerin varsa ve bunlar normal yasantini engelliyorsa ozaman psikolojik destek icin psikologlar var.
İlaç tedavisinden bahsetmiyorum. Hala psikiyatrist diyorsunuz. Psikoloji mezunu olarak şizofreninin tedavisinden haberdarım, "günlük hayatlarına adaptasyonlarında" diyorum. Birçok psikiyatrist ilaçları dozlarını ayarladıktan ve psikozları azalttıktan sonra hastalarını psikologlara/terapistlere gönderir. Hayatta yaşanılan sorunlar konusunda psikologlar gayet de işlevsel olabilirler, örneğini verdim. Dert konusunda aynı yerde değiliz, benim dert dediğime siz psikolojik sorun diyorsunuz. Sorun yok.
Sorundaki basliga cevap verdim, psikoloji mezunuysaniz DERT'lerin psikoljik tedavi edilmedigini, psikoljik rahatsizliklarin tedavi edildigini bilmeniz gerekirdi! Derdiniz diye sorunca, anlami günlük yasantida olan, karsimiza cikan sosyal, manevi sorunlar, üzüntüler, problemler anlasiliyor, psikoloji sosyal danisman degil.
ay çok üzücü. bu kadar ilahiyat fakültesine ve mezununa da ihtiyaç yok o ayrı konu... Hristiyanlarda günah çıkarma meselesi var ve onların bu şekilde hastalandıklarında, ölümden önce günah çıkarma zorunlulukları var dinen. bizde yok... bizde tövbe etmek, Allah ile kul arasındadır. başkasına ihtiyaç yok. dua edersin ibadet edersin, tövbe edersin.. hep kalben yaparsın bunları... manevi danışman neymiş? yeni bir ruhban sınıfı anlayışı... ilginç ve korkunç.
Bir de mantıken "manevi" diyorsa tüm dinleri kapsaması gerekir. Ama ilahiyat derslerine bakıyorum, sadece islamiyet görüyorlar, belki 1-2 ders var dünya dinlerine dair. Ee, bir budist hastaneye geldi ya da budist öğrenci KYK yurdunda. Neyine danışacak bu danışmana?