Hadis ya da diğer adıyla Hadis-i Şerif. Peygamber sözlerine denir. Bir kısım bunları vahiy olarak kabul ederken, bir kısımda kabul etmiyor. Bende kabul etmiyorum şahsen. Peki siz ediyor musunuz? Onlar hakkında ne düşünüyor sunuz?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılBu konuya kafa yordum, depresyona girdim, insanlardan soyutladım kendimi, sonunda dinden çıktım.
Önce İlkay Alpgiray abimin korku videolarını izlerdim (görüyorsa da selam olsun hala özlerim videolarını), sonra bi baktım neden deist oldum videosu yayınlamış, ama videoyu da baya baya 'ah be abi niye' tarzında izlemeye başladım, üzüldüm. Sonra videoyu izliyorum, hak verdim.
Hadisler konusunu aslında daha konunun içine girmeden bile reddedebilirim. Şöyle ki :
Evrensellik içeren bir kuran gonderen yaratıcı, insan gibi kusurlu bir varlığın kısıtlı aklı ile bir şeyleri yazıp ve tabii kendince savunduğu koruduğu (işte ravi şartları, ravi zinciri vs.) açıkladığı kaynakları bana dayatmaz.
Nitekim bu konuyu üniversitede inancımı bilen birkaç kişinin beni bir hocaya götürmesi ile daha da çok konuştum ve ayıp olmasın hoca karşımda pek çaresizdi bana göre. Çaresizlik dediğim yanlış anlaşılmasın çok iyi biriydi fakat cevapları tatmin etmedi beni hiç bana göre. Diğer insanlar zaten araştırmamış kuranın kapağını bile belki çocukluğunda aile dayatması ile açmış insanlar, hemen onaylıyorlardı.
Sonrasında namım yayıldı gibi bir şey oldu, yani 3 kişi biliyorsa oldu bize 20 kişi gibi düşünün.
Bir müftü ile konuşma yaptırdılar bana. Müftü klasik dincilerden. Hadislere inanmıyorum dememe rağmen bana hadislerden örnek verip benden hadislere inanmamı bekledi asşkfdjaskşlfşlsas
Bir dinci ne yapar mesela, boş bir hikaye anlatır, gereksiz uzatır sonunda da bir amaca bağlar ki hikayenin sonunda öncesini unutmuşsunuzdur yüksek ihtimal ile asdkşljasdlşsjalkd
Müftü biraz agresifdi, konuştuğum yerde 20 kişi falan vardı, çoğunluğu da bana zıt olan görüşte olan kişilerdi. Onların da etkisi ile bana arada laf falan atardı böyle. İşte en son ne demişti de konu oraya geldi bilmiyorum, işte neden dünya ile mi uğraşıyorum hayat ile mi uğraşıyorum falan derken, sanırım dünya ile uğraşmama laf attı tam hatırlamıyorum şimdi haksızlık olmasın ama sonra ağzının payını verdim tabii, o zaman neden allah rızası için yapmıyorsunuz falan dedim arada kaynadı gitti cevap. d
Sonra en basitinden en son sorumu sordum, Recm e inanıyor musunuz? dedim evet dedi.
Enbiya 107 ayetinden kısım söyleyerek böyle bir peygamberin bunu yaptığını mı savunuyorsunuz gibisinden sözler söyledim, hatta arkadaşlara gidip youtube dan bakabilirsiniz videolara dedim, o da arada kaynadı.
Ama size cevabımı söyleyeyim genel bir cevap olacak.
Kuran gerçekten çok karışık bir kitap, daha kelimelerin anlamları konusunda bile kimse hemfikir değil. Ve açıkçası kurana kuran olarak bakıldığında sadece kuran okunduğunda günümüzdeki bir çok uygulama yok oluyor. Bazen soruların net cevabı çıkmıyor. Misal kuranda baş örtüsü kendimce araştırmama göre yok. Baş örtüsü islam ile başlamadı çünkü, özellikle başınızı örtün diye bir ayet yok, ayette de cuub kelimesi yani göğüs bölgesini işaret etmiştir. Ama sonra bakıyorum bunlar nerden geliyor o zaman diyorum ve kendimi boşlukta buluyorum.
Kuran hadissiz anlaşılamamasının tek sebebi kelimelerin anlamlarında hemfikirliğe varılamaması. Sadece kuran diyenler bile kendi aralarında bölünüyor artık.
Mezhepliğe daha çocukluğumdan beri bir duruşum vardı. Ki kuranda da fıkra fıkra ayrılmayın der.
Sonuç, deistim. Arada bazen derim, her şeye en baştan başlayayım, bütün araştırmalarıma falan, fakat artık kendimi dinlere uygun görmüyorum. Saçma geliyorlar, kuranda bazı mucizeler de hala bana şaşkınlık verir arada fakat şu saatten sonra bir dine inanmak planlarımda yok.
Ki alttaki UDixion2 adlı kişi ile de bu konuda tartışmıştık. d kendisi engellemişti beni hala da engelli gözüküyorum012 Yorumla- +1 yıl
Eğer bir gün güzel bir açıklama bulursan bir bence yaz.
- +1 yıl
Merhaba, hikayenize benzer benimki de. Anlıyorum sizi, insanın eksik olduğunu hissedip daha çok araştırma yapmasını düşünmesine rağmen bunca geçirdiği fikirsel yolculuklar çok yorucu oluyor.
Son zamanlarda okuduklarım beni tekrar Kur'an'a yönlendiriyor. Üstelik okuduklarım felsefe kitapları, İslam'la alakaları olmayan kitaplar. Neyse, aslında biz reddediyoruz diye onlar saçma değil veya tam tersi. Belki eksiklik bizde.
- +1 yıl
@dgfhcjcbv Eksiklik bizde veya değil fakat kuranda bir anlam karmaşası olduğu kesin. Bir hocanın açıklamasını savunup diğer hocaların/bilgililerin açıklamasını kabul etmemek saçma geldi artık.
Açıkçası hayatımda bir din yokken çok daha mutluyum, şu an hayatım bk gibi fakat din olsaydı da bir şey değişmezdi.
Bazen gelir aklıma araştırmak tekrar başlamak. Fakat hayatımın öyle bir dönemindeyim ki, bunu asla bir dini araştırmaya harcayamam. Sonu cehennem ile bitiyorsa da bitebilir, benim gibi birini cehenneme atacak sonsuzluk ile yakacak bir yaratıcıya zaten inanmam. Benim gibi biri dediğim de kendi egomu okşamak değil. Hayatım boyunca çocukluğumdan itibaren iyilik üzerine yoğunlaşmış bir kişiyim, benden kötülük gören bulamazsınız, göreni buldunuz diyelim o bana kötülük yapmıştır bende karşılık vermişimdir. Yaşım 18, daha çok yolum var. Beni tanıyan arkadaşlarım müslümanlardan da daha müslümansın derler, çünkü bilirler. Yazdıklarımın hiçbirinde egomu okşama kendimi büyüklendirme yoktur, neysem onu söylüyorum. - +1 yıl
@dgfhcjcbv 18 evet. Daha çok yolum var diyorum fakat kim bilir belki yarın yokum 1 hafta sonra yokum falan fistan. Ben gerekli vakti ayırdığımı düşünüyorum. O yüzden din konusunu rafa kaldırdım. Hala gelir aklıma ona da yalan yok, geldiğinde de bir boşluk hissi ile gelir. Fakat benim karakterim gereği bir dine mensup olmam imkansız gibi. Ben insanların özgürlüğünü savunurum, liberalist bir yanım vardır. Din her ne kadar sözde özgürlüğü savunsa da realist olmak gerekirse hiçbiri özgürlük sağlayamaz.
Güzelim lisemin birkaç ayı bu din ile geçti ya ona üzülüyorum sadece o kadar. d - +1 yıl
Bu realist liberalist yanımı farketmedim değil. Müslümanken de farketmiştim fakat o düşünceler aklıma geldiğinde halının altına süpürürdüm dediğim gibi düşünmeyi engelliyor bana göre. Ben iki çiftin masum öpücükleri, annenin küçük kızına aldığı bacakları açık elbiseyi, bir kişinin sevgilisinin olmasını sorgulamam, islam zamanında çok iyiydi yalan yok fakat bu döneme asla uygun değil.
Söylediklerime de bir parantez açıp Bence eklemek isterim - +1 yıl
@dgfhcjcbv Aynen öyle, insan bu, değişebilir. Fakat umarım bu olacak değişikliklerin hepsi hem insanın kendisine hem de diğer insanlara iyi şeyler yaşatır.
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılSelam. Hadisler kısımlara ayrılır.
Örneğin, Kudsi Hadisler ilahi vahiydir ve ilhamdır. Dile dökülmesi, Arapça sözlendirilmesi Peygamberimize aittir. (Burada ayrıca not etmek gerekir ki; vahyin dahi türleri vardır. Örneğin, Kur'an'da mesela Hz Musa'nın Peygamber olmayan annesi de vahiy alır. Hatta karınca dahi vahiy alır).
Diğer hadisler ise yine incelenmelidir. Nasıl ki sizler Kur'an ayetlerini incelerken; Mekki mi yoksa Medeni mi (yani küfür ülkesinde mi nazil oldular, islam ülkesinde mi), muhkem mi müteşabih mi, nasih mi yoksa mensuh mu ve nüzul sebebi nedir? Hangi olay üzerine nazil olmuştur. Muhatapları kimlerdir (iman edenler mi, erkekler mi, kadınlar mı, kafirler mi vb). Ayetin sibakı ve siyakında neler söyleniyor (önceki ve sonraki ayetler). Aynı kelimenin geçtiği diğer ayetler ne diyor (crossreference), yani Kur'an'ı Kur'an ile yorumlama.. vesair konulara dikkat ediyorsunuz. Hadislerde de aynı şey uygulanmalıdır.
Ehl-i Sünnet'in hadislere bakış açısını pek beğenmediğim için söylüyorum. Ben şianın bakış açısından değerlendireceğim. ŞİA'da hadislere bakış açısı iki türdür. Ve şiiler bu sebeple ikiye ayrılırlar. 1- USULİ'ler (asılcılar, esasçılar, akılcılar) 2-AHBARİ'ler (haberciler, rivayetçiler). İkinci ve azınlık olan grup, hadisleri alıp direkt uygulama peşindedirler. İlk grup ise; Peygamber ve Ehl-i Beyt'in masum olduğunu bildikleri gibi, hadis rivayetçilerinin masum-günahsız-hatasız olmadıklarını bilirler. Dolayısı ile, her hadisi teraziye koyarlar. Kur'an ile çelişmiyorsa, akıl ile çelişmiyorsa, diğer hadislerin geneli ile çelişmiyorsa kabul ederler. Aksi halde, nakledenin kendisi "sahih" notu vermiş olsa bile kabul etmezler. Ve kabul ettikleri hadislere, bu kabul ediş, hemen uygulama anlamına gelmiyor. Hadisin hikmet ve felsefesini öğrenip uygulamaya çalışırlar. Direkt kendisini değil.
Neyse, çok yazdım. Araştırma yapmak isterseniz, Murtaza Mutahhari, Beheşti ve Ali Şeriati gibi yazarların Kur'an, Vahiy, Nübüvvet üzerine kitaplarını öneririm. Başarılar.
00 Yorumla
+1 yılPeygamberin hadisleri vahiye dayalı olmasa o zaman Peygambere ne gerek var. Peygamber sadece tebliğ ulaştırmak için gelmediki. Bu tüm peygamberler için geçerli Ben sadece kurana bakarım hadise bakmam diyen canım o zaman soruyorum. Bana Kuranı Kerimde Namazı gösterin. İnancınız varsa tabi yoksa zaten Kâfirlere soracak bişe yok. Namaz diye bir ayet yok. Sadece salat var. Salatın anlamı dua demektir. Bunun namaz hükmüne geçmesi peygamberin hadisleri üzerine olmuştur. Kim nasıl anlayacak namazı. Cahil cahil yorum yapan ahmaklara soruyorum o zaman okula da gitmeyin evinizden kitap okuyun öğretmene ne gerek var. Böyle bir akılsızlık olabilirmi. Nitekim Allah ne buyurdu. Resul gönderdim ne verirse alın. Haccın Kuranda farzları bile yok. Zekatın 40 ta 1 i hadislerce belirtilmiştir. Ayette yok. Ramazan orucuna sadece işaretler var. Hadisler olmasa neye göre tutacaksın. Peygamber bunları yatıp rüyasında görüpte uygulatmamışki. Cebrail ozaman ne işe yarar. Tüm bu unsurları Allah Cebrail aracılığı ile Peygambere bildirmiştir. Altını ipeği erkeğe haram kılmasını kendi kafasından mı uydurdu sanki. Kendi kafasından uydurduğu birini Allah peygamber yaparmı. Biraz yorum yaparken aklı selim yapın. Sözlerim müslümanlara dır. Kâfirlerle zaten işim olmaz.
15 Yorumla- +1 yıl
Allah ve melekleri peygambere namaz mı kılıyorlardı bilader. Salata tek anlam verde ne oluyor kuranda gör. Sözlerim akıl sahiplerinedir, cahillerle zaten işim olmaz.
İstediğin cevabı yaz bakmayacağım zaten deistim de bu kadar cahillik olmaz diyerekten cevap yazayım dedim - +1 yıl
Öncelikle tebrik ederim. Küfür ve hakaret etmediğin için. Allah kimseye secde etmez. Meleklerde etmezdi. Ta ki Hz Adem yaratılana kadar. Hz Adem yaratıldı ve bütün melekler Allahın emri ile Ademe secde ettiler. Zaten şeytan ondan sonra sapıttı. Salat meselesi Ben örnek veriyorum diyorumki sana bir matematikten trigonometri konusunu kitaptan tek öğren desem ilmin olmadan öğrenebilirmisin. Sabahtan akşama kadar kitabın yüzüne bakar durursun. Çünkü ilmin bilgin yok. İşte Kuran da öyle. Sen nasılki bir dersi öğretmenden öğreniyorsan Kuranıda peygamberden hadislerden öğreneceksin. Burada hadis öğretmenin sana verdiği ödev niteliğindedir. Yinede inanmıyorsan sen bilirsin dostum.
- +1 yıl
Madem yazdın yazayım. Kuran kendisinin apaçıkığını söyler. Nitekim kuranın mealini okuyup müslüman olan kişileri örnek verebilirim. Biz meal okuduğumuzda yemediğimiz damga kalmazdı fakat yabancılar okuyup müslüman olunca inşallah maşallah diye devam ederdi insanlar.
Kuranda müteşabih ayetlerde vardır der kuran, fakat siz emir bildiren, bir yasa koyan, günahı açıklayan hiçbir ayette müteşabihlik göremezsiniz, görürseniz de yazabilirsiniz hatamı kabul ederim ben görmedim, tamamını okumadım fakat ne ortamlarda ne nette ne de diğer müslüman savunucularda görmedim.
Hadislerin sadece tarihini bile araştırmak hadislere neden inanmamanız gerektiğini gösterir. Benim müslümanlığım nasıldı biliyor musun? Liseden çıkar karşıdaki camiye gidip imamı soru bombardımanına tutardım, imam bile en son bana artık soru getirme dedi.
5 vakit namazımı kılardım, arkadaşlarım neden kızlara bakmıyorsun dediğinde onlar benim kardeşim derdim. Öyle bir müslümandım, bu inanca geçmek hiç kolay olmadı hatta tam deist bile sayılmam arada kalmış da olabilirim fakat deistlikten çıkıp müslümanlığa geçsem bile asla hadislere inanmam. - +1 yıl
5 vakit kılmaya çalışırdım* olacak, bazen de kılmazdım tam yalan olmasın
- +1 yıl
Güzel kardeşim bazı konularda haklı olabilirsin. Zaten bizim bazı imamlar yüzünden millet dini konulardan nefret eder hale geldi. Benim üzerinde durduğum husus şudur. itikat konumundaki hadisleri kabul etmeyen ehli sünnetten çıkar. Bunu ben söylemiyorum bak sen inançlı birine benziyorsun belki çoğu imamdan daha çok Allaha inancın var ama bazı Müslüman görünümlü kişiler yüzünden böyle düşünüyorsun Allah maide suresinde buyuruyor ki bana ulaşacak vesile arayın vesile nedir Peygamber işte bir vesiledir. Biz hastalandığımız zaman Allah şifa verir diye doktora gitmemezlik yapmıyoruz doktorda bir vesiledir. Allah Peygamberlere kitap ve sayfalar göndermiş tıpki hz yakuba suhuf hz isa ya İncil hz Musa ya Tevrat hz Davuda Zebur Hz Muhammede Kuran bunları ümmetleri anlayamazki işte hadisler burada devreye giriyor. İtikat kapsamına girmeyen bir hadisi inkar edende Müslümandır. Uktülül hayrat Yılanları öldürün diye Buharide bir hadis geçer ama ben bu hadise inanmıyorum diyene kimse dinden çıktın zaten diyemez. Hadislerin belli kavramları vardır. Ben misvak kullanırım hadise inanırım sen kullanamazsın inanmazsın senle benim müslümanlığım aynıdır. Ama itikat konusundaki hadislere inanmak gerek. Namaz 5 vakittir. Bu Kuranda yok. Hadislerde belirtilmiştir. Demek istediğim bu.
- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
+1 yıl"Bunlar, sana gerçek olarak okuduğumuz ALLAH'ın ayetleridir. ALLAH'tan ve ayetlerinden sonra hangi hadisi onaylıyorlar?" (Casiye - 6)
Bu ayet aslında Allah'ın hadislerinden (sözlerinden) başka her hadisi devre dışı bırakıyor. Hadislere sadece tek bir konuda ihtiyaç var oda namaz. Namaz da zaten Kur'an da geçmiyor00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
11Cevap
- Aile & Toplum konusunda 149b cevap paylaştı.
u +1 yılBen ateistim tanrıya inanmıyorum, ve dinlerin yalan olduğunu düşünüyorum
00 Yorumla
+1 yılÖnce evrene bakıyorum youtubeden uçsuz bucaksız evreni yaratan kusursuz sevgi dolu diye tasavur ettiğimiz tanrı böyle isteklerde bulunur mu diye sorguladıktan sonra ne hadis kalıyor ne baska bişey : )
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılMüslüman kişi zaten Kur'an-ı Kerim'i ve Hadis'leri takip eder. Ayrıca burada kendini bilmezlerin uydurduğu şeylerle Peygamber Efendi'miz Hz. MUHAMMED (S. A. V)'E hakaret edenin lütfen görüşünü kaldırır mısınız? @KızlarSoruyor
04 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılEvet
Cevap sahibi+1 yılTeşekkürler
Aile & Toplum konusunda 964 cevap paylaştı. Ediyorum etmezsem ehli sünnet olamam. Sapkın fırkalar kabul etmiyor.
015 Yorumla- +1 yıl
Yeni Müslüman olmuş bir kişi Kuran'ı okuduğu için İslam'ın Hz. Muhammed ile başlamadığını bilir. Dövme olayına gelirsek O ayet yanlış tercüme edilmiştir. Doğrusu:
Nisa 34:''Erkekler kadınları gözetirler.*[14] Zira ALLAH herbirine farklı yetenekler ve özellikler vermiştir. Nitekim erkekler evin geçiminden sorumludur. Erdemli kadınlar, (Tanrı’nın yasasına) boyun eğer ve ALLAH’ın korumasını emrettiği (onur ve iffetlerini) tek başlarına bile olsalar korurlar. İffetlerinden endişe duyduğunuz kadınlara öğüt verin, yataklarınızı ayırın ve nihayet onları çıkarın.**24[15] Size itaat ederlerse onlara karşı bir yol aramayın. ALLAH Yücedir, Büyüktür.''
+1 yılİslamı çok küçük yaşta tek taraflı olarak fesh ettim
02 Yorumla- +1 yıl
Evet
sen kabul edince veya etmeyince hakikat değişiyor mu yani
06 Yorumla
+1 yılSahih olanları kabul ediyorum
10 Yorumla
+1 yılBu konuda diyanete güvenirim
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılNeden kabul etmiyorsunuz?
025 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılUzun süre bu konuda kafa yorup hadisleri inkar ettiğim bir dönem oldu benim de.
Ama hayır, hadisler olmadan inanın Kur'an tam anlaşılmaz.
Mesela size bir soru:
Kuran'da haram aylardan bahsediliyor. Ve bu aylarda savaşın olmaması gerektiği yazıyor. Bu aylar hangileri?- +1 yıl
Yüce Allah hac konusunda “hac bilinen aylarda” (2:197), “haram aylar” (9:36-37) diyerek geleneğe atıf yapar yani bildiğiniz gibi devam edin anlamında hacdan bahsetmiştir. Peygamberimiz hayatta değilken bile mekke kutsaldı ve mekkeli müşrikler hacı olmaya gelen ibrahim peygamberin ümmetine su dağıtarak sevap kazanmaya çalışırdı.(9:19)
Cevap sahibi+1 yılGelenek dediğiniz şey hadislerde yazanlar değil mi? Hadislerin verdiği bilgiler yani.
Kuran'da açık seçik yazanın önüne zaten geçilemez bu rivayetler. Ama bu gibi konularda dediğiniz gibi geleneğe bakılır. Ve aslında sizin gelenek dediğiniz bizim hadis olarak aldığımız şey aynı.
Cevap sahibi+1 yılPeki merak ettim, namaz ve zekat konusunda ne düşünüyorsunuz?
Cevap sahibi+1 yılPeki detaylıca bilmek için nerelere bakıyorsunuz?
Cevap sahibi+1 yılSize şöyle bir sorum da olacak:
Kuran'da bakara 282. Ayette şahitlikten bahsederken, iki kadının şahitliğinin bir erkeğin şahitliğine denk olduğunu söyler.
Nur suresinde de şahitlik ayetlerini görürüz. İslam hukukunda Lian olarak bilinen eşlerin birbirine zina suçlaması yaparken zina yapmadığına ve doğru söylediğine dair yapılan şahitlik ve yeminden bahsediyorum.
Bu iki ayette de şahitlik vardır ve farklıdır. Nur suresinde şahitlik ve yeminler aslında eşittir ama bakara suresinde öyle değildir. Eşit değil yani.
Bunun sebebini nedir?
Cevap sahibi+1 yılNamazı zaten ehlisünnet de gelenekten öğreniyor. Bu gelenek de hadislerle geliyor. Hadis dediğimiz; önceki vahiylerin bilgilerini de kapsar ve korunması adına büyük çaba gösterilir. Öyle her rivayet kabul edilmez. Ben ilahiyat okuyorum, bizzat okuyoruz uydurma hadisleri. Sahih olarak Halk arasında bilinenlerin çoğu mevzu.
Cevap sahibi+1 yılZekat linkini evet atın lütfen.
Cevap sahibi+1 yılEvet.
Cevap sahibi+1 yılİslam dininin belli bir yapısı vardır. Hadisler de bu yapının bir parçasını oluşturur. Bunu yıkarsak işimiz zor olur çünkü. Sadece Kur'an diyenlerin kendi aralarında da nasıl çelişik fikirler beslediğine şahitlik ettim. Namazın aslında ritüel olmadığını, zekatın arınma olduğunu, haccın İstanbul'da olduğunu, evrimin varlığı falan filan. Böyle çok konu var sadece Kur'an diyenler altından kalkamıyor. Kelimelerden yola çıkıyorlar ama nafile.
Bu işin belli bir yol yordamı vardır.
Cevap sahibi+1 yılBen aslında o linkte ne yazılıyor az çok biliyorum. Okumuştum zamanında:)
Cevap sahibi+1 yılSünniler de aralarında ihtilafa düşüyorlar ama önemli noktalarda hemfikirler.
Çünkü kaynakları belli.
Sadece Kur'an diyenlerde kaynak Kur'an ve akıl. İnsan aklı yanıltıcıdır.
Cevap sahibi+1 yılKur'an yanıltıcı değil tabii ki. Ama biz Kur'an'ı anlama noktasında yeterli miyiz? Bakın biz susalım büyükler konuşsun kafasında biri değilim ama salt insan aklı yapamaz bunu.
Gizli Üye(30-35)+1 yılHepsine sonsuz saygi duyuyorum. 🙏🏼
00 Yorumla
+1 yılİnanmıyorum
02 Yorumla- +1 yıl
Ona da inanmıyorum
Onun konuştuğu vahiydir. Diye ayet var
07 YorumlaNesne kabul etmiyorsun?
00 YorumlaKuranla çelişen hadisleri kabul etmemek lazım
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBence yok
03 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılinanmam bunu açıklayabilirim de