Belli bir yaşa gelince eğer ki birisi evlenmemiş ise o şahısa '' kötü gözle '' bakma gibi bir adetleri var bir güruhun. Onlara göre bu kişiler belli bir yaşa dek evlenmediği için, ki bu yaş 30+'lardır, kendileri de evli olduğu için, görüşmekte dahi çekinirler. Zira yanlarınki eşleri, kızlarına bu şahıslar kötü gözle bakabilirmiş. Hatta sapık bile olabiliyormuş bu yaşlara gelip evlenmeyenler. Garipsemeyin hemen, bu bahsettiğim güruh az uz bir kitle değil...
Öte yandan, birisi dul ise, ona da gayet çekinmeden '' kötü gözle '' bakmak gibi bir tutumları var yine bir güruhun. Onlara göre bu dul kesim uyumsuz, problemli, nafaka (kadın için) ya da kadın (erkek için) delisi oluyorlarmış. Aman ha, garipsenmesin, az değil bu kitleye mensup güruhun adedi...
İnsanlara birileri neden bu gözle bakarlar?Evet evet, o güruhun sahip olduğu simsiyah kalp bu...Bu tip görüşlere sahip olan kitlenin birbirine çok benzediği, hatta aynı olduğunu zaman içerisinde gözlemledim. İşin en ilginci de, o belli bir yaşa gelip de sonrasında evlenenlerden henüz bir iki yıl geçtikten sonra da bu fikirlere sahip olabiliyorlar. Yani 1-2 sene önce sen de o grupta idin, ne oldu şimdi? Aslında mühim olan o da değil, fark ediyorum ki '' kişi kendinden bilirmiş işi '', çünkü bahsettiği olumsuz tavır ve düşüncelerin tamamına kendileri sahip zaten. Ben bu bakış açısına tanıklık edince çok şaşırmış ve '' Bir insan neden böyle aşağılık bir genellemeye, düşünceye sahip olabilir ki?'' diye düşünmekte idim, meğer kendileri zaten anlattıkları gibiymiş. Belki de vicdanlarını bu şekilde pis dilleriyle rahatlatmaya çalışıyorlar...
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Toplumda birinin evli, dul yahut bekar olmasına nasıl bakıyorsunuz?
Dul kadınlara bakış açıları çok pis, birde kadın çalışıyorsa taciz etmekten çekinmeyen ruh hastaları var. Bekar olmak zor, dul olanlara allah yardım etsin.
O bahsettiğiniz kesim😔 Allah yâr ve yardımcıları olsun... Taciz etmekten de çekinmiyor ruh hastaları. Hasta gerçekten o insanlar, Rabbim her şeyin hayırlısını versin...
Bu tarz şeyler sadece kişinin kendisini ilgilendirir. Kimsenin bu konuda konuşmaya hakkı yok. Ama maalesef bahsettiğiniz gibi toplumda bu tarz bakış açıları var. Bekara ya da dula kötü gözle bakanı değil ama çok laf söyleyeni gördüm. Neden evli değilsin, neden hala dulsun tarzında çok sorularla muhataplar. Allah yardımcıları olsun. Sapık vs olarak bakanın da kendi kalbi kirli demek ki. Onlara bir şey demeye bile lüzum yok...
Birilerinin hayatlarına karışıyor olmaları, pardon; burunlarını sokuyor olmaları zaten abes ama kalkıp soru detayında izah ettiğim üzere bir yaftalamala yapmaları, bunu da dillendirmeleri çok özür dilerim ama azgınlıktır Anadolu tabiri ile.
Ben insanlıkta şunu gördüm : Kendinin dahil olmadığı grubu, zamanında kendinden geçen hâlleri maalesef karalamaya bayılıyor insanlar. Yani, kendisi de gençti, bir yaşa kadar bekardı ama şimdi evli ya, unuttu o zamanları... Yazık, baktıkça utandığım bir tablo benim.
Evet evet kesinlikle katılıyorum. Bu tarz insanlara da ne desek fayda etmez. O kirli, örümcek ağıyla dolu kafalarını da kalplerini de değiştirmek mümkün değil. Evli iken bekarlara çamur atmaya çalışan, evliliği ile kendini tepelerde gören insanları da oldum olası anlamam zaten. İnsanlar bir garip.
Çevreye göre bekâra ve dula karşı tavırlar değişiklik gösteriyormuş. Bunu annemden öğrendiydim. Bizim çevrede böyle insanlara farklı tavırlar olmaz asla. Evlenemediyse kısmet, dul kaldıysa da Rabbim böyle yazmış. Yani neden farklı düşünceler oluşur ki? İnsanlar bu durumlarına kendileri karar vermiyor. Hayırlısı böyleymiş demek çok zor olmasa gerek.