Çıplak olmaları, ateş yakmayı bilmemeleri, çiğ et yemeleri bunlar insanın bir hayvan türü olduğunu gösteren nitelikte değiller mi?
Birde toprağa ruh üflemek biraz akıl dışı değil mi?
Birde toprağa ruh üflemek biraz akıl dışı değil mi?
Olayı o kadar geriye götürmeye gerek yok.
Bir kaç insanın toplumdan kaçıp kırsala sığındığını düşün.
Çocukları olur sonra çocuklarının da bir şekilde nesli devam eder, 5 - 6 kuşak sonraki kuşakları medeni toplumdan uzak olmaları sebebi ile normal insanlar gibi olamaz, çünkü henüz görmemiş ve öğrenememişlerdir.
Bu onların bizden şanssız veya şanslı oldukları anlamına da gelmez,
Neticede doğaları öyle.
şu an bu şekilde yaşıyor olmamızın sebebi kuşaktan kuşağa bizlere aktarılanlardır.
Onlara bunlar aktarılmadığından bizler gibi değiller.
Gelişmiş bir dile ve zekaya sahipsin
Sınırları olabildiğince zorlarsın ve ilkel kalamazsın.
Ayrıyetten şunu da söylemek isterim ki, direkt olarak perspektif bir şekilde hemen sonuca varılabilecek konular değil bunlar. Sonuçta henüz canlı olarak görmediğimiz, konuşmadığımız insanlar. Anlayacağın onlar hakkında yeterince bilgiye sahip değiliz. Belki de bir şekilde Tanrı inançları vardır, kendi aralarında anlaşabildikleri dilleri, kültürleri keza kendilerince modern yaşam standartları vardır.
İşte onların toplumdan soyutlanmış atalarından bunlar dil, zeka vs. aktarılmamıştır.
Birinci kuşak konuşabiliyor,
ikinci kuşak daha az az konuşabiliyor,
üçüncü kuşak konuşmayı pek beceremiyor ve yavaş yavaş ilkelleşiyor,
dördüncü kuşak bayağı ilkel bir hâl aldı,
beş/altıncı kuşak ise tamamı ile ilkel olarak kaldı.
Aile, toplum, sosyal hayat içerisinde insan sürekli güncellenir fakat bunlara sahip olmayan insanlar bildiklerini de unutur ve kendinden sonrakilere bunları aktaramaz.
👍👍👍
Günümüzde ilkel kabileler olması ile bir peygambere ilim öğretilmesi ne alaka? Bir evlat bile ebeveynlerinin bildiği her şeyi bilmiyorken ilk insanın bildiklerinin şimdiki ilkel kabilelerde yaşayanlarda uygulanmaması çok alakasız. Hayvan olduklarını değil, tam aksine hayvan olmadıklarını kanıtlar. Çünkü bir hayvan annen karnından ya da yumurtadan çıktığında direkt olarak her yapacağını bilir; yürümeyi, yemeği vs. Birtakım korku, kaçınma gibi duygulara dair dürtüler de zaman içinde gelişir.
İnsan ise öğrenmek zorundadır. Genetik yolla geçen birtakım bilgilere rağmen her yeni insan öğrenmek zorundadır pek çok şeyi. Elbisenin ne olduğunu, giyinmeyi, neleri yiyebileceğini...
Toprağa ruh uflenmesi akıl dışı değil mi diyorsun ama zaten Yüce Allah'ın her eylemi akılla kavranabilir diye bir iddia yok. Sonuçta o akıl üstü bir varlıktır ve yarattığı insanın da aklı sınırlıdır. İnsan bunu kabul etse de etmese de böyledir.
Bak demek istediğim şu:
İnsanlar, bilime göre yaklaşık 70 bin yıl önce bilişsel devrim geçirdi, onu tarım ve bilimsel devrim takip etti, yani insanlar zamanla daha da gelişiyorlar; ilk önce çıplaklardı, sonra giyinmeyi öğrendiler, şimdide moda var mesela gelişimi görüyorsun. Ama dine göre insan donanımlı yaratıldı, yani ilk insan bilişsellik kazanmıştı zaten onu takip eden insan nesilleri daha fazla düşünüp daha fazla gelismeleri lazım olacaktır çünkü dinde evrim yok.
İnsanın donanımlı yaratılmış olmasını doğru anlamak lazım. Ben zaten bilimin iddia ettiği, ortaya o evrim teorisini atanın dahi bunu yirmi yıl sonra mektubunda itiraf edip evrimi yalanladigi ortadayken ben zaten insanın bu şekilde olduğuna inanmıyorum. İşin bu kısmı bilginin değil inancın alanıdır. Biri der ki insan evrimle gelmiştir, biri de derki hayır, insan Kur'an'da belirtildiği gibi yaratılmıştır. İnanırsın yahut inanmazsin, o ayrı.
Gelelim evrim meselesine; mikro evrim denilen bir şey var. Ebeveynlerin yaşarken kazandığı kimi beceriler çocuklarına geçiyor. Fakat makro evrim dediğimiz, bir türden diğerine dönüşme olayı hikaye. Çevresel ortama uyum sağlamak başka, türün değişmesi başka şeylerdir.
Son olarak; peygambere verilen kimi meziyet ve özellikler onlar peygamber olduğu için verilir. Diğer insanlara geçmez ki bu özellikler. Bir insanı tecrit eder, dış dünyadan soyutlarsan birçok şeyi bilmez. Öğrenmesi gerekir dediğim olay bu. Zaten Durkheim'in organik ve mekanik dayanışması da biraz bunu anlatır. Sen uzaya dahi çıksan, kültürel olarak ve bilimsel olarak bir bilgi birikimin nesilden nesle aktarıldı diye bunu yapabilirsin. Ama o kabileler bilmem kaç nesildir bu hâlde ise ve öncekilerin kültürel kodlarını ogretmediler ise yeni nesil de ancak çevresine bakıp taklit edecektir. Hayvanları ve doğayı izleyip akıl yurutme yoluyla benzer hareketler yapacaklardır. Bu durum; peygamberin veya ilk insanlarin öyle olduğunu göstermez.
evrime inanmıyorum diyorsun ben ne diyeyim ki şimdi? Evrim bir inanç meselesi değilki ve sadece insanın maymundan geldiğini söylemez, galaksilerin oluşumu bile bir evrimdir, araştırdığında saçma gelen yerler olabilir ki bana saçma gelen birçok yanıda var ancak inanmıyorum demem 150 yıldır harıl harıl araştırma yapıyor adamlar, sırf dinde adem topraktan yaratıldı dediği için koskoca bir yasayı görmezden gelemem ve bu konuda daha fazla araştırmada yapmam gerekiyor. İnsanın aklını kurcalayan çok fazla nokta var
Gerek dinde gerek bilimde burada artık kafana göre takılacaksın
Koskoca bir yasa? Dediğim gibi; burası inanç alanı. Bilginin konusu olamaz zira Darwin bile kendi mektubunda bunu itiraf etti. Öte yandan, Yüce Allah'ın yasasında söylenileni reddedip sırf 150 yıldır çalışıyorlar diye insanların yasasına mi bakayım? Bu durumda 1400 yıldır indirilmiş olan Kur'an ona kafadan on basmış oluyor, mesele zamansa. Umarım araştırmaların sonucunda doğruya erişirsin. İnkarcı Akımlara Cevaplar adlı kitaba da bakarsın. Kolay gelsin.
Ne bileyim bende ya, tüm bilgiler kafamda çorba oldu iki taraftada kafam karışıyor en iyisi kafama göre takılmak, araştırmak..
Yani bu işler biraz bilgi gerektiriyor. Sen dediğim gibi o hocayı izle ara sıra. Bir de İbrahim Halil Erdoğan diye bir kelam hocası var, onun youtubede oynatma listelerine bak. Bu konularla ilgili, inkarcı alımlarla ilgili videoları da var. Her şeyi akılla idrak edemezsin. O yüzden kafana da gönlüne de biraz şifa vesilesi olacak şeyler yap lütfen. İyi bak kendine.
Sende👍
Onların böyle olması hz. ademle ne alakası var. Hz. ademden binlerce yıl sonra bile böyle kabileler devam ediyorsa ya bu onların kültürleridir ya da geri kalmış toplumdur.
Geri kalmak diye bir şey yok
Diyelim ateş yakmayı hz. Adem öğrendi ee hayliyle bunu çocuklarıda öğrendi, olası ayrılma, uzaklasma durumunda akıllarına direkt ateşi nasıl temin edecekleri gelecek yani daha fazla düşünme ve gelişme
Senin dediğin doğru olsaydı şu an herkes müslüman olurdu, sonuçta hz. adem Müslüman olduğuna göre her çocuğu da müslüman olması gerekirdi. Ayrica belki de ateş yakmasını her çocuğuna öğretmemişte olamaz mı?
Gördüler ve idrak ettiler
Sen her gördüğünü yapabiliyor musun
Cevap
5Cevap
Hz ademe ogretildi diyorsun. Birebir iletisim kurulan bi peygamber. Adem kendisine yüklenilen bütün bu ilmi ortaya cıkarabilecek biriydi. Hala kabile halinde yasayan insanlarda da bu cesit bir ilim var fakat bu potansiyeli cıkarabilmeleri icin tebliğ gitmis olması ve dusunmeleri gerekiyor
Dine göre hepsinin atası hz. adem
Sonuç olarak hz. ademde baba oldu havvayla çocuklarıni buyuttuler bu süre zarfında cocuklarinin cahil kalması imkansız
Hicbirimiz cahil diiliz zaten
Semavi dinler sadece ortadoğu da ortaya çıkmış. Birbirlerini taklit etmişler işte. Amerika kıtası keşfedildiğinde oradaki insanların haberi yoktu mevzudan. Güney afrika da öyle. Doğu asya da öyle
Mö devletleri bence günümüzden daha gelişmiş. İyonya devletinde heredot, pisagor , thales , hipokrat gibi adamların çıkmasından belli
Sence neden Asya ülkelerine hiç peygamber gelmemiş hani her kavme peygamber gelmişti...
Ne alaka şimdiki sorumla?
Ben inanmıyorum dinlere onu kast etmek istemiştim
İnsan her öğrendiğini hatırlıyor mu?
Ben sayısal mezunuyum ama birçoğunu unuttum. Daha 3-4 yıl geçti bak.
Hayatta kalman için sayisal bilgi şart değil, sen bugün yemek pişirirken ne kullaniyorsun ateş?
Bir adaya düşsen aklına ateş gelecektir.
şu an çok yaygın olmasından dolayı insan beyninde bazı şeyler direkt oturmuş. Sen ateşin oluşumunu öğrenmişsin.
İşte o zamandaki insanlar aslında ateşi bulmadı, yönetmeyi öğrendi. Ateş hep vardı ve uzak duruyorlardı. Zamanla yaptıkları şeyler yüzünden ortaya ateş çıkınca anlamaya başladılar. Sonra birçok şey için yararlı olabileceği keşfedildi. Ateş günümüz için petrol ya da elektrik gibi bir şey. Zaten mantıklı olan bile bu, cehennem mangal alanı olurdu yoksa insanlara göre 😂😂
İlk defa geldikleri için bilgileri özümsemek gerekirdi. Nesiler yeni olduğu için bilgiler az ve aktarılması zor şeylerdi.
şu an sen bir adaya düşsen yeni bir şey mi keşfedersin yoksa hayatta mı kalırsın? O zamandaki insanlar da ilk hayatta kalmayı düşünmüşler. Ateş zamanla hayatın temeline oturmuş.
Kuranda ademe her seyin ögretildiği yazıyor, en azında giyim kuşamı biliyorlardı, sentilmen kabilesi var onun vidosunu izle
Bir anne çocuğuna giyinmeyi öğretiyor ama büyüse bile çıplak ya da umursamaz davranıp giyinmiyor. Bazı bilgilerden yoksun insanlar saçma şeylere anlam yüklemeyi severler. Kadın vücudunu görmeyi çok seven aptalın birisi kıyafetin güçsüz ettiğini falan söylemiştir ve kıyafet giymeyi bırakmışlardır. Tıpki Avrupa'nın yakın tarihe kadar yıkanmanın insanı güçsüz yaptığına inanıp senede maksimum 2 defa yıkanması gibi. Fazla geçmişe gitmeye gerek yok. Aptal ve sapık insanlar şuanda da var çok sayıda.
Hz. qdem diye biri yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?