Selamlar..Bugün ne zaman Twitter'a girsem bu konu karşıma çıktı. Aslında çok sevdiğim ama bir süredir izlemedigim 'Kim Milyoner Olmak İster' yarışmasında bir Tıp öğrencisi cevabı apaçık ortada olan, henüz ilk sorularda sorulan Türkiye'nin başkenti sorusunda ilk etapta emin olamadığı için 'seyirciye sormak istiyorum' joker hakkını kullanmış. İşin ilgin tarafı ise seyircilerin sadece %40 ı Ankara cevabını vermiş.
Kimseye yuklenmemek lazim. Sistem bu hale getiriyor. Üniversite sınavı falan tamamen matematik cozenin girebilecegi bir sistem oldu. Bizim millet kitap, tarih falan okuyan bir millet degil. Ancak sinav yapilirsa bu konulara çalışır ve öğrenir bu cocuklar ve gencler. Matematigi baraj ders yapmak yerine tarihi yap bakalim. Üniversite sinavinin ilk oturumunda 40 matematik sorusuna karsilik sadece 5 tarih sorusu çıkıyor. Siz olsaniz tarihe mi çalışırsınız yoksa matematige çalışıp ondan mi net cikarmaya çalışırsınız. Ben dahil bircok sinava giren arkadasimda ve cogu ogrenci oturup tarih çalışmadık. Neden? Koskoca turk tarihinden 5 tane soru çıkıyor. 5 tane soruyu yapmak mi mantikli esek gibi mat calisip 40 soruda 38 falan cikarmak mi mantıklı?
Sözel kısımda bile tarih soruları cok az. Sozelci dahi artık tarih, edebiyat yaparak bir ts den alan bolumlere giremiyor. Herkes matematik, turkce falan çalışıyor. Tamam bunlarda onemli ama sen 40 turkce,40 mat sorusu sorup 5 cografya,5 tarih sorusu sorarsan bu ogrenciler baskenti de bilmez, haritada turkiyenin nerde oldugunu da bilmez. Isterse tıp okusun, o tarih cografya sorularını full yapsin farketmez. Hedefi tip, hukuk, bogazici, hacettepe olmayanlar inanin tarihe falan çalışmıyorlar. O yuzden seyircinin bilmemesi de normal.
Dedigim gibi bizim millet oturup tarihini okumaz, arastirmaz. Dizisi, filmi falan yapilirsa öyle biraz merak eder arastirir ya da diziye inanır. Bu tablo sistemin eseri. Ha yks, lgs de falan matta yapamiyorlar. Mat sorusu sorulsa bu yarismada yine yapamayan çıkar. Enerjimizi matematige harcıyoruz, ozel hocalar tutuluyor, kurslara gidiliyor. matematigi calisarak beceremiyoruz, enerjimizi mata verdigimiz icinde tarih falan önemsenmiyor. Bana lisede rehber hocam tarih cografyaya bu kadar takilma matematik onemli sana puan ve siralama bu dersten gelecek ne yap et netlerini arttır demisti düşünün yani durumu.
Tarihi de gereksiz benim isime sinavda yaramayacak diye calismiyoruz ogrenciler olarak. Sen koy bakalim 40 tarih sorusu sinavlara. Baraj ders yap tarihten bir soru dogru olmayanin puanini hesaplamiyorum de.(yks de turkce ya da mat icin 1 dogru yapma sarti var mesela şu an onun gibi)
Bak bakalim bizim ogrenciler tarihin icinden nasil geçiyorlar o zaman. Tıpcisi, muhendisi, mimari tarihten anlamayan ben sayisalciyim diyen ogrenci nasil yapiyor bak bakalim. Yoksa bizim ogrenciler calismaz, arastirmaz okumaz, veliler kendi tarihini cocuklarina öğretmez. Bu tarih öğrenme işi anca sinavla olur bizim memlekette.
Linç yemesi çok tuhaf. Hiçbir üniversite okumayan biri şu programa çıksa kaybedeceği bir şey yok, bunu kendi de bilir zaten ve bu açıdan bakmak kişiye odak ve sakinlik katar. Bir de siz kendinizi şu kızın yerine koyun.. Tıp okumuşsunuz, o kadar övüyorlar, yüceltiyorlar. Bir baskıya maruz kaldığı apaçık ortada. Bu da onda stresi ve odaklanamama sorununu tetikliyor. ”Acaba bilemezsem rezil olur muyum? O kadar tıp okumuş bunu da bilmiyorsa derlerse? Çevrem küçük görür mü beni? vb.” daha bir çok soru o an sağlıklı düşünmenize engel oluyor ve burası bir yarışma programı unutmayalım lütfen.. Ayrıca soru da anayasa falan işe girmiş, dolayısıyla bu da kızı daha bir temkinli hale sokmuş olabilir.
Biraz empati kurmayı öğrenmelisiniz bence... Bir gün eleştirilen siz olursanız çok daha iyi anlarsınız demek istediklerimi..
Burada birçok parametre var, tutup da günah keçisi ilan etmeye gerek yok yarışmacıyı, hele hele okuduğu bölümden ötürü bu yaftalamayı yapmak biraz kindar ve çekemeyip de saldırmak olur. Belli ki bir seviyenin üzerinde zeka seviyesine sahip ve okuduğu bölüm belli. Burada bence asıl kıstas :
Anayasa karmaşası, çünkü 1982 demediği için afallamış olabilir.
Şıkların tamamındaki iller tarihin belli zamanlarında başkent oldu, bu aklına gelmiş olabilir.
Stüdyonun atmosferi de çok büyük etken.
Bu sebepler etkili olmasaydı herhalde seyircinin de sadece %40'ı doğru cevap vermezdi. Bazı sorular görüyorum yarışmada, resmen seyirciye sorulduğunda %90-95 oranla geliyor sonuçlar, o zaman '' abes '' karşılanabilirdi. Bizler de çok bilindik şeyleri bilemeyebiliriz...
Ben ilk 1 milyonluk soru açıldığında yıllar evvelinde, çok da ufaktım, ilgim gereği 1 dakika sürmeden bildim doğru cevabı. Okuduğum bölümün de katkısı var buna, bu beni dahi yapmaz mesela, bu yarışmacıyı da aptal yapmaz buradaki tereddütü...
Seyirciye kısılması lazım. Buradan şu sonuç çıkar ufak bir yönlendirme ile insanlar rahatlıkla hata yapıyor. Soruyu biraz dolaylı sorunca seyirci gitmiş. Erzurum ve Sivas cevapları da kongrelerden verilmiş olsa gerek diyorum.
... .. tarihindeki ana yasasına göre... ? şeklinde sorduğu için kafası karışması normal. Ayrıca türklerin tarihinde şıklardaki tüm şehirler başkent olmuştur. İnsanların içinde olmasından dolayı heyecanlanıp kesin olmak istemiştir. Buradaki hanımefendinin olduğu yere gelmeye çalışıp çabalamış ama başaramamış kısacası bir cahil kadar olamamış insanların laf etmesi gülünç.
En azından bir insan yaşadığı ülkenin başkentini fe bilmeli diye düşünüyorum. Mesele İlla yüksek lisans yapmak bir üniversiteden mezun olmak veya bir işte çalışmak değil. Zaten orada tıp alanında bir şeyde sorulmamış. Türkiye'nin başkenti sorulmuş. Bu ülkede yaşıyorsan en azından başkentini bilmek zorundasın diye düşünüyorum. İnsanlara zorunluluklar dayatmalar yapmayı sevmem yüklemeyi sevmem ama dediğim gibi en azından bu ülkede yaşıyorsan bu ülkenin başkentini de bil bir zahmet.
Bence bu kadar linclemeye gerek yok. Evet tarihi çoğumuz iyi bilmiyoruz başkenti bilsek de anayasalar olması sürekli değişimi aklını karıştırmış veya heyecan yapmış olabilir. insanlık hali olabilir. Tıp okuması ve bu soruyu bilemedi onu kültürsüz , bileni de kültürlü yapmaz sonuçta 😊
şu an evdeki ortaokul 6. ve.7. Sınıfa giden yiğenlerime Türkiye'nin başkenti neresi diye sordum.. Hiç düşünmeden Ankara dediler.. Bu tıp ögrencisininde bu soruyu bildiğinden eminim.. Fakat neden bu kadar çelişkiye düştü bu soruda onu çözemedim..
Valla insa. Daha neleri neleri bilmiyor, unutuyor, aklı heycanı, bazen nutku tutuluyor ama ne olursa olsun 30 saniye nefes aldıktan ssonra insanın aklı basına gelmiş olur. Ani bir karar olmadıgı soruyu bir kaç kez okuyup düşündüğü düşünüldüğünde demekki bilmiyor ve kötü olan yakın tarihini bilmiyor olması.
insanlar elestirmeye merakli :) hele karsı taraf nitelikli caliskan kariyerli bir insan ise :) bir tıp ogrencisinin sınavı kazanirken gosterdigi basarıyi ve okurkenki zorluklari konusmaya gerek yok sanirim bu bir yarisma ustelik tv yarismasi stres heyecan pek tabiiki insanlara bu hatalari yaptirabilir gecmis olsun derim sadece :)
Kadına yüklenildiği kadar seyirciye de yüklenilsin o halde. Seyircinin %60'lık kesimi de bilememiş ama bir tek kadın eleştiriliyor. Anayasa üzerinden sorulunca kadının kafası karışmış belli ki. Herkes, herkesi linçlemeye yer arıyor.
O anlık heyecanla akıl gitmiş olabilir normal belki de anayasalar arasında farklıdır diye düşünmüş olabilir. Bu sosyal medyada ben çıksam yaparım diyenler var ya çıksalae anında elenirler gelmişler burada milleti yargılıyorlar
Bunu bilemeyecek ne var? Los Angeles'tır. Bunlara inanmak istemiyorum. Nasıl olur hem yarışmacı hem seyirci? Bunun bir kurgudan ibaret olduğunu, reklam amaçlı yapıldığını açıklasınlar. Bu kadarı da olmaz ki be! Geçen bir sokak röportajında Kıbrıs adası nerededir diye sordular biri Karadeniz dedi başkası Hazarda bir diğeri Atlas Okyanusunda. Yılmaz Özdil doğru söylüyormuş, Satürn gezegeni yörüngesinden çıkıp gelip çarpsa haberleri bile olmayacak bunların. Hiç mi derste duymadınız okumadınız!
Oradaki heyecan malum, velev ki bilemedi insanların bilgisinin bu kadar sığlaştırılmasını haklı bulmuyorum. Bu tür bilgi yarışmalarının bilgi birikimlerini yerle bir etmesi ve basında ki utanç verici yazılar beni çok üzüyor.
Soru 24 ve 61 anayasası diye sorulduğu için yarışmacı tereddüt etmiş, işini şansa bırakmak istememiş olabilir. ha yine de rezil bir durum o başka, ama Türkiye'nin başkentini bilemeyen tıp öğrencisi diye başlıkla haber yapmaları abartılı olmuş.
Yani tamam TIP öğrencilerinin, öğrencilikten önce ve aşamasında asosyal ve genel kültürlerinin az olduğunu biliyoruz, yani genelinin öyle canlı gördüklerim de var fakat bu şahsın olayı daha değişik ve ilginç.
Kurgu bunlar , bu kanal hukumetin yayin organi gibi birsey. Amaclari tip fakultelerini ve ogrencilerini kucumsetmek. Akillari sira algi yapacaklar. O kiza ezberletip cikarmislar yayina.
Hani başkası adına utanmak deyimi var ya, tam olarak o hislerdeyim. Über sonik bir soru olsa , herkes eyvallah der. Ama yaşadığı ülkeyi bilmeyen , tanımayan , tarihten bihaber üniversite öğrencisi olamaz , olmamalı.
Kör bakmaya gerek yok kamera karşısında kadın tc nin başkenti ne diye sorulsa Ankara der herkes işin içine anayasa tarih girince bilse bile acaba başka bir şehir mi diye düşünebilir
Yakında TYT sınavına gircem. Bu sepeten hiç bi komşuma gülmemeye çalışıyorum. Soru o kdr açık da sorulmamış bu arada, işin içine tarih girince kız afallamış olabilir. Benim aklıma takılan esas olay seyirciler de mi bilemedi yoksa kızla eğlenmek için yanlış cvp verdiler?
Tıpçıyım bıçkıyım diye ortalıkta yaygara koparana kadar Atatürk'ün kurtuluş savaşı başlangıcıyla beraber bir Ankara hükümeti oluşturduğunu ve tüm yönetim süreçlerini buradan yürüttüğünü öğrenebilirdi.
heyecandan birçok farklı denklem kurmuş olabilir kafasında. gereksiz duyar kasanlaeir kadar iticisi yok 🤢
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
koreli birine sormuşlar türkiyenin başkentini ANKARTANBUL demiş bir tıp öğrencisi türkiye başkentini bilmyorsa ona çüş derim kesin çalıntı soruyla kazanmıştır tıp fakültesini koreli tıp öğrencisi soran kişi soruyu bitirmeden Ankara yanıtını alır
Eleştirenler bile avel. 😂 3 Iq ile yaşam savaşı sende haklısın. Haha hiç bir şeye değil, imlaya mı takıldın. Mantığın ne önemi var imla önemli.😆😂 Bu arada bovin, bayılacam değil bayılacağım. Turkçe her kelime söylendiği gibi yazılmaz. Ablandan sana bir bilgi. İlkokulda öğretiyorlar bunu gerçi de, yaşının ufaklığına veriyorum. 🤣😂😂
@Morsiya Ablacığım madem bir şeyi eleştiriyorsun doğrusunu da yapmalısın. :( Ha Türkçe ha matematik bir şey fark etmiyor. Sen karşıdakinin matematiğini eleştiriyorsan Türkçe bilgin eleştirildiğinde de alınmayacaksın. "sende" değil, sen de olacak. Turkçe değil, Türkçe olacak. Ayrıca bir önceki yorumunda düzelttiğim şey imla değil, noktalama işaretleriyle ilgiliydi Noktalama işareti demişken "İlkokulda öğretiyorlar gerçi de, olmaz :( Bağlaçtan sonra virgül gelmez. Ah ablam ah :( Maalesef sen o bahsettiğin ilkokulda yeterince öğrenememişsin ablacığım. :(
Yazilan seyde onemli olan mantiktir. Eşşek olsa dediğimi anlamıstı. Ama sen de hala bir gelişme yok. 😂 bak son kez soyluorum. Yazida yanlis olabilir hata olabilir, kelime eksik ya da yanlis da yazilabilir. Bilimsel yazi yazmiuoruz burada. Anladin bovin. Mevzu mantik hatasi olmamasi. Oyle ama duvara konuşuyorum bosverrrr. e mö 😂
@Morsiya Aslında benim de demek istediğim bu. Önemli olanın mantık olduğunu söylüyorsun ki ben de buna kesinlikle katılıyorum. Bu mantıkla düşündüğümüzde yorumu yapan kişi de seyircilerin de büyük bir bölümünün yanlış cevap verdiğini, problemin genel bir durum olduğundan bahsetmiş fakat sen o %5'lik bir hataya takılarak "Bu ülke benim tansiyonumu düşürüyor." diyerek de aşağılık kompleksini belli eden cümleler kurmuşsun. Madem önemli olanın mantık olduğunu düşünüyorsun o hâlde yorumda denilmek istenilenin "çoğunluk" olduğunu, %5 lik bir hatanın bir şeyi değiştirmediğini de biliyorsundur. Ayrıca hakaret etmeden tek bir yorum bile yazamıyorsun ama ülkenin genel insan profilinden memnun olmadığını yazıyorsun. Bence de yapabiliyorsan bir an önce terket ülkeyi. Eminim çok daha iyi olur.
İnş fırsatı bulunca gidicem. Yuzde 80 i aptal olan bir ülkede durmanın bir manası yok.😅 Ayrıca hakaret etmiyorum. Ne zamandan beri eşşeğe EŞŞEK DEMEK hakaret... asd. sq
öylesine yazılmış bir ortalama rakamın yüzde 5 ine takılı kalıp ülke insanının genel zeka ve anlama kapasitesine , hata aptallık yüzdesine kadar inmene gerek yok.. KS deyiz zaten.. ciddi veya yüksek iq gerektiren bir ortamda değiliz. sonuçlara doğru dürüst bakmadım bile o yüzdeyi yazarken ama uzattın da uzattın. madem bu ülkenin insanına bu denli tahammülün yok , yurtdışında yaşa , aptal olmayan insanlarla. ve sen sen ol aziz nesinin düştüğü hataya düşme. o yüzde 60 demşti. dur tahmin edeyim biz o yüzde 20 nin içindeyiz, sen 80 in.. öylesine yazılan bir rakam üzerinden toplumun aptallığına ve tahammüle kadar uzanan biri bana zekadan bahsetmesin.
bu kişi tedavi veya ameliyat esnasında ne yapacağını bilemez çuvallar ve belki de hastayı öldürür. bu kişiyi okuldan men edin. güvenilmez buna. adını soyadını ezberliyim de ileride randevu alacak olursam yanlışlıkla bunu seçmiyim
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Uçuyoruz 😂 Eğitim üretim tarım hayvancılık hepsi bitti aman ne güzel Taş devrinden iyiceyiz😭😭😭😭😭😭😭
Aman ya bilerek yapmadığı ne malum. Biraz takipçi falan kasacaktır sosyal medyada 😒 Öyle değilse o zaman Yeşim doğru yazmış; “Bence mide beyinden daha zeki en azından boş olduğunu haber veriyor”
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında, Tıp öğrencisi Türkiye'nin başkentini bilemedi. O yarışmacıya ne söylemek isterdin?