Atomlardan güneşlere kadar, hatta kendi bedeni ve hayatı da dâhil her şey Allah’ın varlığını gösterdiği halde bir insanın, hususen bir İslam memleketinde, gerçekten inanmaması mümkün değildir. İşin aslı inanmak istememekte ve bunun için bahaneler aramaktadır.
Bu psikoloji ile hareket edildiğinin en açık delili, Allah’ın varlığına dair güzel bir delil söylendiğinde onun üzerinde iyice düşünmeden hemen reddetmeleri ve o delilin zayıflığını iddia etmeleridir.
Meselâ, “Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahibsiz olamaz. Bir harf kâtibsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur?” (10. Söz) diye gerçekten işi bitirici olan bu gibi bir delili söylediğinde, ‘dur şu cümleyi güzelce anlamaya çalışayım çok ilginç görünüyor’ demek yerine, hemen telaşlı bir şekilde ‘yok bu hiç de ikna edici değil’ diye cevap verirler.
Hâlbuki böyle derin manalı bir cümleye, öyle pat diye ‘yok’ denilemez. Bu tavır da gösteriyor ki, bu kişilerin tavrı üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Yani gerçekten objektif olarak, duygularından sıyrılmış bir şekilde gerçeği arasalar söylenen her delile büyük bir özenle yaklaşırlar.
Bu gibi inanmak istemeyen insanların şartlanmışlıklarını, Üstad Bediüzzaman Tabiat Risalesi’nde şu cümle ile tarif eder:
“Madem Sâni'-i Kadîm'i (ezelî sanatkârı) kabul etmiyorum; öyle ise en münasibi, bu defter (tabiat) bunu yapmış ve yapar diyeceğim der.”
İnanmak istemediklerini gösteren diğer bir delil de şudur: Etkili bir delille karşılaştıklarında mağlup olma telaşına kapılarak, hemen karşı atağa geçip başka konulara atlayıp oradan soru sormalarıdır. Ona da bir şeyler söylenince, bu sefer de başka soruya atlarlar. Bu tavrın sonucunda hiçbir sualleri cevaplanamamış gibi olur.
Bu da gösteriyor ki, onlar imanın ispatlanmasından korkmaktadırlar. Çünkü o takdirde, alışmış oldukları bütün haramlardan vazgeçmek ve dini vecîbeleri yerine getirmek zorunda kalacaklar. Hem de yapmadıkları takdirde, ahrette cehenneme atılacaklarını kabul etmek zorunda kalacaklar. Bu da kendilerine çok ağır gelmektedir.
Böyle kimselerden bazıları muhatab alınmayacak kadar alçalmış olabilirler. Eğer bu derece lâubali ise onlara hakikatleri anlatmak, İslam alimlerince ‘öküzün boynuna inci gerdanlık takmak’ olarak değerlendirilmiştir.
Bu psikoloji ile hareket edildiğinin en açık delili, Allah’ın varlığına dair güzel bir delil söylendiğinde onun üzerinde iyice düşünmeden hemen reddetmeleri ve o delilin zayıflığını iddia etmeleridir.
Meselâ, “Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahibsiz olamaz. Bir harf kâtibsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur?” (10. Söz) diye gerçekten işi bitirici olan bu gibi bir delili söylediğinde, ‘dur şu cümleyi güzelce anlamaya çalışayım çok ilginç görünüyor’ demek yerine, hemen telaşlı bir şekilde ‘yok bu hiç de ikna edici değil’ diye cevap verirler.
Hâlbuki böyle derin manalı bir cümleye, öyle pat diye ‘yok’ denilemez. Bu tavır da gösteriyor ki, bu kişilerin tavrı üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Yani gerçekten objektif olarak, duygularından sıyrılmış bir şekilde gerçeği arasalar söylenen her delile büyük bir özenle yaklaşırlar.
Bu gibi inanmak istemeyen insanların şartlanmışlıklarını, Üstad Bediüzzaman Tabiat Risalesi’nde şu cümle ile tarif eder:
“Madem Sâni'-i Kadîm'i (ezelî sanatkârı) kabul etmiyorum; öyle ise en münasibi, bu defter (tabiat) bunu yapmış ve yapar diyeceğim der.”
İnanmak istemediklerini gösteren diğer bir delil de şudur: Etkili bir delille karşılaştıklarında mağlup olma telaşına kapılarak, hemen karşı atağa geçip başka konulara atlayıp oradan soru sormalarıdır. Ona da bir şeyler söylenince, bu sefer de başka soruya atlarlar. Bu tavrın sonucunda hiçbir sualleri cevaplanamamış gibi olur.
Bu da gösteriyor ki, onlar imanın ispatlanmasından korkmaktadırlar. Çünkü o takdirde, alışmış oldukları bütün haramlardan vazgeçmek ve dini vecîbeleri yerine getirmek zorunda kalacaklar. Hem de yapmadıkları takdirde, ahrette cehenneme atılacaklarını kabul etmek zorunda kalacaklar. Bu da kendilerine çok ağır gelmektedir.
Böyle kimselerden bazıları muhatab alınmayacak kadar alçalmış olabilirler. Eğer bu derece lâubali ise onlara hakikatleri anlatmak, İslam alimlerince ‘öküzün boynuna inci gerdanlık takmak’ olarak değerlendirilmiştir.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
Sen de haklısın kardeşim. 3 cümle okuyup bıraktım. 3 cümleden fazla okuyabilenlerle tanışmak isterim
o kişiler ki ermiş level midir
yoksa, halihazırda beyni erimiş olanlar mıdır
Ermiş leveldir kardeşim.
Londralı, Katolik bir ailede doğmuş olsaydın hangi dine inanıyor olurdun sence?
Arkadaşım bilip bilmeden konuşma benim ailemde kimse islama uymuyo çevremde çok ataist arkadaş var bende Allaha inanmıyordum bi zamanlar hep sorguluyordum bişeylerin cevabını bulmak istiyordum elhamdülillah hakikatlerin cevaplarını buldum ama sen düşündüğün sorunun cevabını bulmadan başka sorular kafanda sorarsan bu bilgiler birikip dağ yığını haline gelir inanasın olsa da bu bilgilerle hiç bir şey yapamazsın her şeyi zamanında öğrenmek lazım
Herkes islama uyarsa hayat kalitesi fazlasıyla düşmüş oluyor zaten onlarca ülke var böyle örnek gösterilebilecek. Sen şimdi kendi kafanda çözdün olayı biz canım veya din düşmanıyız. Tabu yıkmanın ne kadar zor olduğunu bilmeyip böyle hötöröflük yapmanız peki? Bizler zekamız ile en büyük korkularımızı yenmiş, zihninin farkında olan bireyleriz. Böyle bilgin olmadığın konularda fazla atıp tutma çok rezil olursun ;)
İslam zaten bize bilginin peşinden koşmamızı emrediyor ben kendimde ingilizce öğretmenliği okuyorum yani 1 dil 1 insandır belki yabancı insanların hakikati bulmasına yardımcı olabileceğim fakat sizinde anlattığınız islam çerçevesi altında olsaydım eğer kendimi dış dinyaya kapatmış cahil bir insan olurdum size göre sözde islam devletlerini temsil ediyorsam ne yazık
Ben doğru olan islamı yaymaya çalışıyorum bilginin saygının sevginin hoşgörünün özgürlüğün olduğu islamı yaymaya çalışıyorum
Pardon da üzerinde uzlaşı sağlanan bir İslam anlayışı var mı? İnandığım dinim bana ne emrediyor diye anladığın dilde oku önce de sonra tartışalım biz seninle. Zira bazı şeyleri tartışmak için aşağı yukarı aynı bilgi seviyelerinde olmak gerekir. Temel matematik bilen insanın, izafiyet teorisi üzerinde yaptığı tespitler oldukça gereksiz oluyor.
Her şey matematik mi gerçekten meb gibi konuştun 🤣
Hayır sadece bir örnekti bahsettiğim bunu şöyle de çevirebilirim alfabeyi yeni öğrenmiş birinden suç ve ceza gibi bir romanı okuyup analiz etmesini bekleyemezsin.
Londralı Katolik olsaydım islamın değeri daha fazla olurdu herhalde çölde yıllarca su arayan ve nihayetinde suya kavuşan bir bedevi ile her gün evde akşam su içip israf edip ciddiye bile almayan kişinin sudan istifadesi ve aldığı zevk çok ayrı derecelerdedir, Bizlere elimizdeki hakikat ülfet olmuş ki sanki olağan bir şey gibi gelmekte islamın bir hakikatini duyan gayri müslimler yaa o ne kadar güzel sözmüş öyle diye hayrete düşüyorlar, Kişinin içinde olmalı bazı şeyler, ben kimim nereden geldim, nereye gidiyorum vazifem nedir bu sorulara mantıklı ve mulni bir cevabı yoksa kişinin hayat amacına göre yaşamıyor demektir, Din doğduğu coğrafyadan ziyade kişinün niyeti ve arayışı ile ulaşılan bir hakikattir, Akla kapı açar ama iradeyi elden almaz, Herkes seçme ve tercih etme hakkına sahiptir, bunun çok örneği var, Sonradan Müslüman olanlarda var, Müslüman ülkesinde dinsiz olanlarda, Hristiyan yahudi olanda islamı seçende, Beklentilere arayışlara ve niyetlere göre şekillenmdkte her şey, Zira gerçeği arayan ve gerçekte neyin nasıl olduğunu soran birinin çıkacağı sonuç islam dininin kapısından girip Sanatı Rabbaniyeyi anlamaktır
Ateistler sayende dine döndü. Teşekkürler sıpaydırmen
Allahın izniyle bir gün o da olacak
Okumadim ama Allaha inaniyorum elhamdullilah müslümanim sen inaniyormusn Allaha
Evet
Araştırmak isteyen zaten kaynakları rahatça bulur günümüzde. Kendimize böyle görevler edinmeyin bence.
İsteyen inanır, isteyen inanmaz.
Benim inandığım din der ki
"İyiliği emret, kötülükten men et." Ne demektir bu yani islam sen evinde oturup namazını kıl kuranı nı oku kimseye karışma dini değildir her kesi düştüğü bataklıktan kurtarma dinidir. Bende çevremde insanlara anlatıyorum falat sosyal medyada olduğu kadar bi kafir toğluluğu yok çevremde maalesef o yüzden sosyal medyadan da emri bil maruf yapıyorum
Sen okuduğunu anlamayan birisin, devam et.
Ya biliyo musunuz dediğiniz şeyi karşı tarafa dayatamıyınca o kadar komikleşiyorsunuz ki
İsteyen inanır isteyen inanmaz kime ne
İnanmak zorundasınız mı dedim? Bazı şeyleri anlamakta o kadar zorluk çekiyosunuz ki yazık kafanıza
Yo ben kendim inanıyorum zaten inanmayanlar adına yorum yapıyorum, soru detayında örnekler vs yazmışsın da insan psikolojik olarak inanmak zorunda hisseder kendini bunları okuyunca
Onlar inananlar için yorum yapıyor mu kardeşim hayır siz ne için onları düşünüyorsunuz
Ne desem anlamazsın boş ver kardeşim 🤷🏻♀️
@soran Muhterem kardeşim
elçinin iddia ettiği şey nedir
@kizlarcoksoruyor__ Detayı okuyunca, psikolojik olarak inanmak ister demişsin.
Öyle bir şey yok.
İnanç ile birleşmiş düşüncenin cevabı olmaz. Felsefenin de cevabı olmaz.
Düşüncelerin cevabı olmaz
Düşüncenin gelişimi olur
Yeni bilgiler ile
okudukların, öğrendiklerin ile düşünceyi geliştirirsin. Düşünceye cevap veremezsin
düşüncenin sonu
sonsuzluktur
Bu ahmak. Bir yerlerde görmüş bu yazıyı.
cahil olduğu için, kopyala yapıştır yapmış
çünkü bu düşünce, bu kardeşimize göre bir kanıt
hababahababa
@AmanthemaPekii zaten kopyala yapıştır yaptım bunu senden saklıcak kadar ahmak değilim sen önce bi saygılı olmayı öğren sonra gidip araştır Allahı mesela diyelim sen müslüman oldun ama saygısız birinin tekisin islama zarar verirsin zaten iyi ki de müslüman değilsin git kendi dengin olan siteler hadee
Büyük ihtimal
dinini bilmiyor
tarihi bilmiyor
arap tarihini bilmiyor
dinler tarihini bilmiyor
Hiçbir şey bilmiyor. İnancına dair, geliştirdiği bir düşünce yok
Bilgiyi sentezleyecek zekası da yok.
başkasının şeyi ile 🍌
gerdeğe girmeye çalışıyor.
Beni linçliyon mu anlamadım @AmanthemaPekii
@kizlarcoksoruyor__ Hayır kardeşim bi düşünceni yazmışsın
ben de kendi düşüncemi yazdım.
@AmanthemaPekii Hı anladım tamam yani benim demek istediğim inanmak isteyen inanır istemeyen inanmaz herkesin kendi hayatı sonuçta insanın düşünceleri yaşam tarzı seçimleri vs kaderini belirler diye düşünüyorum
@AmanthemaPekii yorumlarda ispatlıyorum zaten seninde sorun varsa söyle ispatlıyayım hemen
@kizlarcoksoruyor__ İnanç ile birleşmiş düşünce
her şeyi büker
cevap verilemez
çünkü, safsatadan ibarettir.
örnek vereyim.
Tarihten bahsedersin
cevap olarak
tarihi şeytan yaratmıştır
tarihi şeytan yazmıştır
şeytan tarihte değişiklikler yapmıştır
şeytan, tarihi yazan insanların kafasını bulandırmıştır
şimdi mantık bu
bu düşünceye
cevap verebilir misin?
Cevap veremezsen, gerçek olduğunu kabullenmiş mi olursun
cevap verilemediği için
bu düşünceyi, kanıt olarak mı addedersin?
Buna safsata denir
inanç ve düşünce birleşirse
her şeyi büker
@AmanthemaPekii bu yazdığından ne anlamalıyım değişik şeyler yazıyon🤠
Haha boş ver
@soran kardeşim helal lan sana
20 yıllık dinsizim
böyle şirk görmedim.
Her şeyi ispatlıyorrsun he vay mk
sen ALLAH OLMALISIN
@AmanthemaPekii ispatı bi tek Allah ın yaptığına inanan cahilsin o zaman Allaha mı iman ediyorsun. d
@soran Bade vaktin gelmiş. Bi hocaya git de yüzüne nur boşaltsın
Elinize ve yüreginize saglık.
Çok şükür destek çıkan biri gördüm 🐤
Sen niye budaya inananmıyon
Sen inanıyon mu buda ya
Evet her şeyi buda yarattı aksini iddia eden varsa ispatlasın bekliyorum
Sen önce bi ispatla buda nasıl her şeyi yarattı sonra söz bende sana ispatlıcam
Sen ispatla Allah her şeyi nasıl yarattı
Her şeyin bir sanatkarı vardır. Nasıl ki evinde bulunan her hangi bi tablonun sanatçısı varsa bu evreninde sanatçısı vardır. Sen evindeki tablonun sanatçısını göremezsin çünkü adam yapmış sanatını sonra satışa sunmuş sen ona bakarak sanatçanın ne söylemek istediğini ne yapmanı istediğini anlayabilirsin aynı şekilde şu dünyaya güneş sistemine gezegenlere bakta bu koca sanatkarın bizler için ne yaptığını anlamaya çalış tefekkür et o zat bizlere kendini çoğu şeyde tanıtıyor
He işte o sanatkar buda
Daha yazamıyorsun anca he o işte buda dersin kanıtla kardeşim inandığın dini etinle kemiğinle o dine katıl ve kanıtını yap madem
Sen İslamın tanrısını değil bu yazdıklarınla Bi yaratıcı olduğunu iddia ediyorsun bende o yaratıcı neden Allah neden buda değil diyorum
Bana göre o yaratıcı Allah cc. Dir senin neye inandığın beni ilgilendirmez benim görevim islamı yaymaktır
Doğru verilen deliller bir yaratıcıya yönelik olmuş, Bizlere Allah'ın varlığını değil de sadece yaratan bir yaratıcının var olduğunu anlatmış, Peki bizler neden o yaratıcının Allah olduğunu söylüyoruz sorusuna verilebilecek yüzlerce cevap varken kısacası şöyle diyelim, Yaratıcıyı sadece var eden olarak görmekten kaynaklanan bir sorun bu, İlki buda dediğin varlık akıl, irade ilim ve şuuru olan bir varlık olmadığı için yaratan var eden ve terbiye eden zaten olamaz, Bir diğeri bu özelliklerin isnat edildiği bir tanrı ya da yaratıcı figürü dahi olsa içinde yaşadığımız evrende Sonsuz hikmet, sonsuz rahmet sonsuz adalet sıfatlarını görmekteyiz, yani aynı var eden yaratıcının adaletinin olduğunu aynı yaratıcının rahmet sahibi olduğunu müşahede ediyoruz, Demek ki bu sıfatlara sahip bir yaratıcı figürü aramamız gerekmekte, Allah kendisini Rahman ve Rahim olarak tanıtmıyor mu? İlk öncelikli sıfatının rahman ve terbiye eden olduğunu söylemiyor mu hem hükğm ve kanun koymamak adaletsiz ve hikmetsiz bir iştir, Biz kainatı yaratan zata baktığımız da bu sıfatlardan münezzeh icraatlerini görüyoruz, insana akıl etme yetisini veren, Akıl etmedi demek düşünemedi demek onun zatına karşı çirkin bir yakıştırma olur, Zira aklı veren aklı bildiği gibi aklın akıl ettiğini ve edemediklerini de bilir, bir insan bile herşeyi amacına uygun yapmak ister, sanatını konuşturmak ister, yaptığı işlerde nasıl yapılacağını açıklar, Bu şekilde bir gaye uğruna yaratılan insanın yaratıcısı ne yapması gerektiğini söylemedi hüküm göndermedi demek hangi akılla bağdaşır? Gelib şöyle yapalım siz ispat ederseniz biz budaya inanalım, biz ispat edersek siz islama inanın, Zira gerçek tektir birdir değişmez, Ben elimdekinin hakikat olduğundan kendi varlığımdan çok eminim varmısınız ilmi bir münazaraya?
hehe