Evlilik yılına göre nafaka miktarı ve yılı belirleme ile önce boşanıp sonra nafaka ve çocuğun kimde kalacağı gibi konulara karar verilecek davaların devam etmesi üzerine çalışıyorlarmış.
Sizce kaç yıllık evli insanlar boşandığında nafaka ödemeliler?
Yoksulluk nafakası, Türk Medeni Kanunu’ndaki tanımı içerisinde ‘süresiz’ kelimesi geçmektedir. Bunun nedeni ise nafakanın ne zaman sona ereceğinin tam ve kesin olarak bilinmemesinden kaynaklıdır.
Yoksulluk nafakasında cinsiyet yoktur; kanunun hiçbir yerinde de ‘kadın lehine’ verilir denilmemektedir.
Yoksulluğa düşecek olan evliliğin bitiminde ‘kusursuz’ ya da ‘daha az kusurlu’ eşe verilmektedir.
Ancak ülkemizde eğitim ya da çalışma olanağının kadınlara daha az tanınması, aile ya da eş tarafından çalışma ya da eğitim alması engellendiği kısacası negatif ayrımcılık olduğundan uygulamada ağırlıklarda kadınlara yoksulluk nafakası bağlanmaktadır.
Yoksulluk nafakası alan eski eşin;
Ölümü,
Evlenmesi,
Yoksulluktan kurtulacak düzeyde gelir elde etmesi,
Üçüncü kişiyle birlikte yaşaması gibi nedenlerden birisi olması halinde nafaka kaldırılacaktır.
Süresiz nafakanın kaldırılmaması ya da kaldırılması gibi keskin bir çizgi ile cevap verilmesini kabul edemiyorum. Çözüm değil. 30-40 yıllık evliliğinde çalıştırılmayan kadının aldatılmasıyla mağduriyet yaşaması, hayata yeniden kazandırılması artık zor olacaktır. Ya da genç bir kadının ailesi tarafından eğitim aldırılmaması, akabinde kocasının çalıştırmaması sonrasında 3 sene evli kaldım senin nafakanı ben niye veriyorum demesi hakkaniyete aykırıdır.
Her durum her koşula göre farklılık gösteren evlilikler, boşanma sebepleri vardır. Bana kalırsa kimin mesleği var, kimin eğitimi var, kim hayata boşanma sonrasında atılabilir gibi tüm detaylara göre hakkaniyetli bir çalışma yapılmalıdır. Bu kadar kompleks bir durumda belirtilen keskin kararlar pasif kalacağı kanaatindeyim. Üstelik tüm bu kilit konulara nafaka ile değil kadın istihdamı, eğitime ağırlık verilmesi gibi başka çözüm dalları bularak sorunların kalmayacağı düşüncesindeyim. Bizim derdimiz nafaka değil, çalışma-eğitim- kadının güç elde etmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmak olmalıdır.
Nafaka İslam hukukunda yer alan bir konu. İslam hukukunda da 3,5 ay emredilmiş, buna da iddet süresi denir. Yani gebe olup olmadığı bilinsin istendiği için. Şimdi tıp ilerledi, anında gebelik testi yapılıyor.
Evrensel hukukta ise kadın erkek eşit. Nafaka diye bir şey olamaz. İki kişi boşanıyor, kadın erkeğin ihtiyacını gidermiyor ama erkek kadının ihtiyacını gidermeye çalışıyor. Kadın boşanınca yemek mi yapıyor, ev mi temizliyor.
Bence nafaka kadına şarta bağlanmalı, adamın ihtiyaçlarını giderirsen o da sana nafaka verecek. Yok ihtiyaçlarını gidermiyorsan yoluna...
Kadınların sırf nafaka için evlendiğini sağır sultan duydu ama hükümet duymak istemiyor, çünkü hükümete oy veren kadınların oranı %54, hükümete oy veren erkeklerin ise %46.
Hem evlilik bitince neden kadın ile erkek karşı karşıya getiriliyor. Bitmiş gitmiş. Bu da saçmalık.
Nafaka 1986 yılında kanunlaştı. O zaman erkekler kolay boşanıyordu, şimdi kadınlar boşanıyor. O zaman erkekler evlenmek istemiyordu, şimdi kadınlar nafaka alıp evlenmiyor.
Kadın zulmü bu çağın en büyük fitnesi.
Ben kadına nafaka ödeyen biri değilim ama sırf bu yüzden evlenmiyorum.
Bide nafaka haram kardeşim 3 ya iddet süresi dışında aldığı paralar haram eger erkek hakkını helal ederse sorun yok etmezse o kadın ahirette görür anyayı konyayı
Birisi yorumda evlilik süresinin iki katı demiş o da olabilir ama evlilik süresi kadar olsa iyi olur. Fazlası yanlış ama çocuklar için yine süre olmamalı, simdiki gibi devam etmeli sınır...
Hukuki olarak oldukça yeterli açıklamalarda bulunan yorumlar mevcut bu nedenle işin hukuki boyutuna girmeyeceğim. Yalnızca kendi düşüncelerimi ifade ettiğimi de belirtmek isterim: Türk toplumu aile yapısına baktığımızda özellikle eski kuşaklarda kadınlar çalışmadığı evin gelirini erkek karşıladığını görürüz. Bu nedenle belli bir yaşı geçkin ve yıllarca çalışmamış bir kadının boşanması halinde iş bulması ve eski yaşam standartlarına ulaşması pek kolay olmamaktadır. Nafaka düzenlemesi yapılırken yalnızca kadının da erkeğin de çalıştığı aile düzenine bakılmasının oldukça yanlış ve eksik olduğunu düşünüyorum. Ayrıca zaten kocası tarafından tehdit edilip korkusundan boşanamayan binlerce kadınımız varken üstüne üstlük yeni düzenlemeyle ekonomik anlamda tamamen erkeğe bağlı olacak olan kadınların boşanması kat be kat güçleşecektir. Evet çalışan ve boşandıktan sonra oh nafakayı alırım zaten deyip hayatını yaşayacak olan belli bir kesim mevcut ve kesinlikle o kesim adına düzenleme getirilmesi taraftarıyım fakat dediğim gibi düzenleme kesinlikle azınlık olan bu kesime göre yapılmamalıdır ve hepsinin dışında çocuk nafakası her ne durumda olursa olsun aynen devam etmelidir...
Neyin nafakası. Bir gun bile odenmemeli. Eli ayağı tutuyor. Gitsin çalışsın. Erkek calisabiliyor. Atip tutmaya gelince eşitiz. Sonra nafaka kanun onunde bile esit degiliz. Kizin biri onu istemiyorum diye iftira atti, 2 mahkemeye gitmedimm uzaklastirma aldirdi. Yapma yeter dedim diye mesaj attim. 3 gunnfezaevinde yattim. Hangi kanun da var bu. Hakaret, küfür, tehtid , taciz yok mesajimda sadece yapma dedim diye cezaevine girdim bu canım ulkede. Sonra yargi deyin, satilmis yargi. Nafaka a. g. kizi bosandim param yok gene para istiyor. al ananin a*mini. Ulan beni aldattin ya.. utanmadan nafaka istedi ya. Yok nafaka olayina kılım. Bir gun bile olmamali
Bence çocuk 18 yaşına gelene kadar çocuğun eğitim vesire ihtiyaçları için bir zaruri ödeme yapılmalı, lakin onu bile, velayeti alan insana destekten öteye taşımamalılar.
Bir adamdan hep çocuğunu alıp, hem ''Ben kılımı kıpırdatmam ikimizin hayatını da sen karşılayacaksın'' demek hırsızlıktır çünkü
Hukuk çok ağır kaldı bu konuda, bildiğin kadınlara erkekleri ölene kadar sömürme hakkı veriliyor çünkü
Nafaka bir ceza gibi ve sırf bu yüzden mutsuz birliktelikler devam etmek zorunda olan insanlar var. Erkek sömürme yasası gibi işliyor. Ayrıca haksız bir istek genellikle. Aldatan bir eşe ya da sürekli problem çıkaran bit eşe geçimsiz birine ömür boyu ödül nasıl adalet!
Cevaplayalım, aldatan kadın da nafaka öder. Nafakayı ağır kusurlu taraf ödemekle yükümlüdür. Birazcık hukuki bilgi yeterli bunun için ayrıca feminist olmaya gerek yok. İyi günler.
Kalkmalı tabii ki erkekleri nafaka alayım diyerek kandırmaya çalışan o parayı hak etmeyen üstelik kısa süreli evlilikler yapıp nafaka almaya çalışanlar var haksız kazanç yani gereği yoktu
Nafaka olayı direk saçmalık. Sözde cinsiyet eşitliğini savunan tayfa buna neden sesini çıkartmıyorlar? İş erkeklere gelince "ezilsinler"e dönüyorlar. Nafaka resmen resmi dolandırıcılık için açık kapı.
Kalkmalı tabii ki. Çocuk varsa ona ödenmeli, onun dışında nafaka falan olmamalı. Çok nadir durumlarda ödenmesi gereken miktardır. Hem şiddeti azaltan bir durum olacaktır.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Şahsi görüşüm sağlam bir bireye nafaka süreye bakılmaksızın hiç ödenmemeli. Ortada çocuk varsa Çocuk hangi tarafta kalıyorsa karşı taraf çocuğun masraflarının bir kısmı için nafaka ödemeli. Bu nafaka Muhabbetine çok fazla nafaka için evlenen kadın olduğu kadar bir o kadarda nafaka muhabbetinden korkup evlenemeyen adam var..
Güçlü kadınlar olmaya çalışıyoruz erkeğe muhtaç olmayalım vs diyoruz ancak o kadar çok kadın var ki boşandığı zaman erkekten 2 kuruş fazla nafaka almak için direnen bana bu tür durumlar çok saçma geliyor. Elbette çalışamayacak durumda olan kadına belli bir miktar nafaka verilmeli ki şu an bildiğim kadarıyla sadece eşi ölen değil boşanan kadınlara da dul maaşı veriliyor. Nafaka sadece çocuğun hakkıdır o da anne veya babanın zorunlu görevidir.
3 çeşit nafaka çeşidi var. Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası. Süresiz nafaka diye bir şey var. Kadın evlenirse ya da parası artarsa ona göre kesilebilir ya da oranlanır. Tedbir nafakası ise çocuğa verilir. Karşı tarafın ağır kusuru olmamak şartıyla isteğe bağlıdır süresiz nafaka yani yoksullluk nafakası.
Beni ilgilendirmez ki. Nasıl kadınlar kendilerini ezen aşağılayan erkekleri seviyor erkeklerde culsuz kadınla evleniyor. Evlilik muesesine inanmayan biriyimdir. Evlenecek olursam da zengin kadın bulurum. İyi günler dilerim
Müdahale etmek değil sorun. İfade özgürlüğü diye bir şey var. Buraya yorum atarsan buna katlamak zorundasın. Egolari bir kenara bırakıp doğru dürüst iletişim kurabilirsiniz insnalarla. İyi günler dilerim
Süresiz nafaka ilkelliği bitmeden evlenmeyin... Ben evlendim hayatım kaydı.. Yıllardır nafaka ödeyerek özgürlüğümü satın alıyorum.. Asalak yıllardır sırtımda.. Eski karıma ve sevgilisine sponsorluk yapıyorum her ay harçlıklarını gönderiyorum...
Yoksulluk nafakası, Türk Medeni Kanunu’ndaki tanımı içerisinde ‘süresiz’ kelimesi geçmektedir. Bunun nedeni ise nafakanın ne zaman sona ereceğinin tam ve kesin olarak bilinmemesinden kaynaklıdır.
Yoksulluk nafakası alan eski eşin;
Süresiz nafakanın kaldırılmaması ya da kaldırılması gibi keskin bir çizgi ile cevap verilmesini kabul edemiyorum. Çözüm değil. 30-40 yıllık evliliğinde çalıştırılmayan kadının aldatılmasıyla mağduriyet yaşaması, hayata yeniden kazandırılması artık zor olacaktır. Ya da genç bir kadının ailesi tarafından eğitim aldırılmaması, akabinde kocasının çalıştırmaması sonrasında 3 sene evli kaldım senin nafakanı ben niye veriyorum demesi hakkaniyete aykırıdır.
Her durum her koşula göre farklılık gösteren evlilikler, boşanma sebepleri vardır. Bana kalırsa kimin mesleği var, kimin eğitimi var, kim hayata boşanma sonrasında atılabilir gibi tüm detaylara göre hakkaniyetli bir çalışma yapılmalıdır. Bu kadar kompleks bir durumda belirtilen keskin kararlar pasif kalacağı kanaatindeyim. Üstelik tüm bu kilit konulara nafaka ile değil kadın istihdamı, eğitime ağırlık verilmesi gibi başka çözüm dalları bularak sorunların kalmayacağı düşüncesindeyim. Bizim derdimiz nafaka değil, çalışma-eğitim- kadının güç elde etmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmak olmalıdır.
Lşğk
Lpllüü
Nafaka haram boş yapma hukukçu sen ne anlarsın hukuktan gerçek hukuk senin dediklerini demez ispat et