Zulme, haksızlığa ve kötülüğe seyirci kalmak, adaletsizlik değil mi?
- Bazı kimselerin Allah (c. c) için, "Allah, Dünya'daki zulüm, haksızlık, kötülük gibi şeyleri engellemek istiyor, ama engelleyemiyor mu, o halde güçsüzdür. Yok engellemek istiyor da engellemiyor mu, o halde art niyetlidir, yani zulüme, haksızlığa ve kötülüğe seyirci kalmaktadır." diyorlar.
- Böyle düşünen insanlara ne cevap verilebilir?
Allah bir şeyi yaratırken hayırlı neticeler vermesi için yaratmaktadır. Kainattaki düzene baktığımızda hiç bir eksikliğe ve başıbozukluğa rastlanmamakta ve kainattaki düzeni gören her akıl sahibi Allah'ın büyüklüğünü tesbih etmekten kendisini alamamaktadır. Ancak insanlar kainatta yaratılan bu hayırlı şeyleri kendi iradeleriyle şerre çevirebilmektedirler.
Mesela ateşin yaratılması hayırdır. Ancak bir insan gidip elini ateşin içine sokarsa, ateş o insan hakkında şer olmuş olur. Halbuki Allah ateşi, insanlar onunla ihtiyaçlarını görebilsinler diye yaratrmıştır. Ancak o insan kandi iradesiyle elini ateşe sokmuşsa artık Allah neden bu ateşi yaratmış, neden bu ateş benim elimi yaktı, Allah neden buna müsade etti gibi bir iddiada bulunmaz. Çünkü Allah'ın kainatta koymuş olduğu kanunlar vardır. Ona riayet edersen menfaat elde edersin, riayet etmezsen zarar görürsün. Bu misaller çoğaltılabilir.
İnsana gelince, Kur'an-ı Kerim'in ifadesi ile Allah insanları kendisine ibadet etsinler diye yaratmış ve kötülüklerden, fuhşiyattan, azgınlıklardan uzak durmasını emretmiş ve buna uymayanları şiddetli bir azabla cezalandıracağını buyurmuş ve yüz binden fazla peygamber göndererek insanları her hususta ikaz etmişlerdir.
Ancak vazifesini yapmayıp ve bu emirleri dinlemeyip hiçe sayan insanlar, elbette bu yapıklarının cezasını çekecektir.
Allah'ın bu dünyada kötülüklere direkt engel olmaması ise, imtihan dünyasında olmamızdandır. Bu dünya bir imtihan salonudur ve yanlış yapana da doğru yapanada müsade edilmiştir. Eğer yanlış yapanlara müdahale olsaydı bu imtihan salonunun bir anlamı olmazdı.
Sevap işleyenlarin başına güller saçılsaydı ve günah işleyenlarin başına da dikenler atılsaydı, artık bu dünya bir imtihan salonu olmaktan çıkacaktı. Musibete uğrayan kişiye gelince, bu musibet netice itibariyle o insan hakkında rahmet olacaktır. Eğer günahları varsa onlara keffaret olacaktır. Günahı yoksa gelecekte işleyeceği günahlara keffaret olacaktır. Ayrıca başına gelen bu musibetler belkide onun Cennete gitmesine vesile olacaktır. Yani Allah o musibetzede kuluna rahmetiyle muamele edecek, vereceği mükafatlar o musibeti hiçe indirecektir.
Bizler olayların içyüzünü bilemediğimiz için, zahiren kötü olan bir olayı hemen kötüye yorumlayıp neden bu böyle oldu, neden şöyle oldu diye itiraz etmekteyiz. Elbette bela ve musibet istenilmez. Ancak geldiği zamanda isyan değil sabredip şükretmek ve mükafatını düşünüp "Kahrında hoş, lütfunda hoş." diyebilmektir. Bu kulluğun üst mertebesidir. Her musibet kahır değidir; her musibeti, her hastalığı yahut her felaketi mutlaka bir kahır tecellisi olarak görmemek lâzım.
Bir hadis-i şerifte de şöyle buyruluyor:
“Belâların en büyüğü peygamberlere, sonra evliyaya, sonra diğer has kullara gelir.” (bk. Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, 1/519, no: 1056; el-Hâkim, el-Müstedrek, 3/343)
Belâ, denilince “musibetlerle imtihan olmayı” anlıyoruz. Ağır imtihanların neticeleri de büyüktür. Memur imtihanıyla, meselâ kaymakamlık imtihanında sorulan sorular elbette bir değil. Birincisi ikinciden ne kadar kolaysa, ikincinin sonucu da birinciden o kadar önemli.
Konuyla ilgili harika bir tespit:
“Kaderin her şeyi güzeldir, hayırdır. Ondan gelen şer de hayırdır. Çirkinlik de güzeldir.” (bk. Sözler, Yirmi Altıncı Söz)
İnsan öncelikle kendi bedenini şöyle bir gözden geçirmeli. Her organını ayrı ayrı düşünmeli. Ve sormalı kendi kendine: Hangisinin yeri, şekli, büyüklüğü, vazifesi en güzel şekilde takdir edilmemiş? Sonra kendi ruh dünyasına intikâl etmeli ve aynı düşünceyi o âlem için de sürdürmeli: Hafıza mı gereksiz, hayal mi? Sevgi mi fazlalık, korku mu? Beden bütün organlarıyla bir bütün teşkil ettiği ve ancak o zaman fayda sağladığı gibi, ruh da bütün duyguları, hissiyatı ve lâtifeleriyle bir bütün. O da ancak böylece netice verebiliyor. İnsan ruhundan, akıl ve hafızayı çekip alsanız hiçbir fonksiyon icra edemez olur. Endişe duygusunu alsanız tembelleşir; ne dünyasına çalışır ne âhiretine. Korkuyu çıkarsanız, hayatını koruyamaz hale gelir. Sevgi hissi taşımasa, hiç bir şeyden zevk alamaz. İşte insanın, hem bedeni hem de ruhu en güzel ve en hikmetli bir şekilde tanzim edilmiş. Buna “Bedihi kader” deniliyor. Aynı şekilde, insanın bir ömür boyu başından geçen hâdiseler de nizamlı ve intizamlı. Buna da “Mânevî kader” denilmekte. Bedihi kader, mânevî kaderden haber veriyor. Her ikisinin de her şeyi güzel... Elbette ki, cüz’i iradeyle işlenen günahlar, isyanlar hariç. Mânevî kaderin irademiz dışındaki tecellileri karşısında, aciz bir kul olarak, ne yapacağımızı şaşırdığımız, bocaladığımız zaman, hemen bedihî kadere ve ondaki sonsuz hikmetlere nazar etmeliyiz. Meselâ, anne rahmindeki rahimane terbiyemizi hatırlamalıyız: O dönemde İlâhî hikmet ve rahmet bizi en güzel şekilde terbiye ediyordu ve biz olanların hiçbirinin farkında değildik. Şimdi de aynı rahmetin başka cilveleriyle yaşıyoruz. “Allah’a karşı hüsnüzan ibadettir.” (bk. Ebû Nuaym, Hilyetü’l-Evliyâ, III/263) hadisinden dersimizi tam alarak, bizi o gün öylece besleyen, büyüten ve her şeyimizi en güzel şekilde tanzim eden Rabbimizin rahmetine itimat etmeliyiz. Karşılaştığımız her hâdiseyi bir imtihan sorusu olarak değerlendirmeli ve nefsimizin hoşuna gitmeyen olaylarda da bir rahmet tecellisi aramalıyız. İnsan sadece nefsini ölçü aldı mı yanılır. Bir gencin nefsi, okula gitmemek ve oyun oynamaktan yanadır. Ama akıl bunun karşısına çıkar. İstikbâldeki güzel makamları, yahut çekeceği sıkıntıları gösterir, onu oyundan vaz geçirir. Demek ki, nefis için güzel olan, akıl için güzel olmuyor.014 Yorumla- +1 yıl
Kalp ise apayrı bir âlem. O, iman ile nurlanırsa, her şeyi ve her hâdiseyi İlâhî isimlerin birer tecellisi olarak görür. “Allah’ın bütün isimleri güzel olduğu gibi, onların bütün cilveleri, bütün tecellileri de güzeldir.” gerçeğine ulaşır. Artık bu bahtiyar kul için, çirkinlik diye bir şey kalmaz ortada.
“Kahrın da hoş, lütfun da hoş.” diyenler, bu makama varmış bahtiyar insanlardır. Bu zatlar, “Allah onları sever, onlarda Allah’ı” sırrına ermişlerdir.
Nur Küllayatı'nda, güzellik iki kısımda incelenir: “Bizzat güzel” ve “neticeleri itibariyle güzel” diye. Bu sınıflandırmaya bazı örnekler verebiliriz: Gündüz bizzat güzeldir, gecenin de kendine göre ayrı bir güzelliği vardır. Biri uyanıklığı, diğeri uyumayı andırır. İkisine de ihtiyacımız olduğu açık değil mi? - +1 yıl
Öte yandan, meyve bizzat güzeldir, ilâç ise neticesi itibariyle güzel. İnsanın muhatap olduğu hâdiseler de ya gece gibidir, yahut gündüz gibi. Sıhhat gündüzü andırır, hastalık ise geceyi. Hastalığın günahlara kefaret olduğu, insana âczini ders verdiği, kulluğunu ikaz ettiği, kalbini dünyadan kesip Rabbine çevirdiği düşünülürse, onun da en az sıhhat kadar büyük bir nimet olduğu görülür. Sıhhat bedenin bayramıdır, hastalık ise kalbe gıdadır.
“Gece ve gündüz” bu kâinatta aralıksız faaliyet gösteren “celal ve cemal” tecellilerinin sadece bir halkası. Elektriğin eksi ve artı kutupları, gözün karası ve akı, kanın al ve akyuvarları gibi daha nice halkalar var. İç dünyamızda ve dış âlemde bu ikililerle kuşatılmışız ve her birinden ayrı faydalar ediniyoruz. Konuyla yakından ilgili bir âyet-i kerimenin meâli şöyledir:
“Olur ki, siz bir şeyden hoşlanmazsınız, halbuki o, hakkınızda bir hayırdır. Ve olur ki, bir şeyi seversiniz, halbuki hakkınızda o bir şerdir.” (Bakara, 2/216)
Âyet-i kerime cihatla ilgili, ama hükmü umumî. Ve bu âyetle bir başka “ikili” nazarımıza veriliyor: Harp ve sulh. Sulh yani barış gündüz gibidir, herkesin hoşuna gider; harp ise geceyi andırır. Ama gerektiğinde harp etmeyenlerin istikbâlleri kararır, nesilleri daimi bir zulmete boğulur. Cihatta şehit olanlar ise bir anda velayet makamına çıkarlar ve kaybettikleri dünya hayatı onların bu yeni hayatları yanında gece gibi kalır. - +1 yıl
Ölümden daha ileri bir musibet düşünülebilir mi? Âyet-i kerime, nefsin hoşlanmadığı bu olayın altında büyük hayırlar bulunduğunu haber vermekle, dünyanın diğer belaları, hastalıkları, felaketleri için bizlere büyük bir teselli vermiş olmuyor mu?
Bir hadis-i kutsî:
“Rahmetim gazabımı geçti.” (bk. Aclunî, Keşfü’l-Hafâ, 1/448)
Bu hadis-i kutsîye şöyle bir mânâ verilmiştir: “Her musibetin altında Allah’ın nice rahmet cilveleri vardır ki, o musibetin verdiği elemleri, acıları geçmiştir.”
Ebediyet yanında ömür bir an gibi de kalmıyor. Bu kısa hayatta başımıza gelen hastalıklar, belâlar, sıkıntılar ebedî hayatımız hakkında hayırlı oluyorsa, ne gam! Sonsuza göre yetmiş-seksen yılın ne hükmü var? Bu dünyanın bütün fânî belâları ve sıkıntıları ebedî saadet yanında hiç hükmünde kalmıyor mu? Ama insanın nefsi, peşin zevkin tâlibidir; istikbâle nazar etmez. O saha, akıl ve kalbe aittir. Az önce de değindiğimiz gibi, her musibet mutlaka “kahır” değildir. Nefsimizin hoşuna gitmeyen ve fâni dünyamızı karartan olaylar: Ya İlâhî bir ikazdır, bizi yanlış yoldan geri çevirir. Veya günahlarımıza kefarettir; acımızı bu dünyada çektirir, ebedî âleme bırakmaz. Yahut insan kalbini geçici dünya hayatından, Allah’a ve âhirete çevirmeye bir vasıtadır. - +1 yıl
Öte yandan, musibetler insan için sabır imtihanıdır; bu imtihanı kazanmanın mükâfatı ise çok büyüktür.
Son olarak, bunlar İlâhî bir tokat, bir kahırdır. Umumî musibetlerde bunların hepsinin de hissesi olabilir. Bir grup için kahır, bir başkası için ikaz, bir diğeri için günahlara kefaret...
Münferit belâlarda ise, bize göre en selâmetli yol, şu olsa gerek:
Musibet kendi başımıza gelmişse, nefsimizi suçlayalım; onu tövbeye sevk edelim. Başkalarına gelen belâ ve âfetleri ise onların terakkilerine vesile bilelim. Böylece hem nefis terbiyesinde yol kat etmiş hem de başkaları hakkında kötü düşünmekten kurtulmuş oluruz.
Soran+1 yılAbicim sorumun cevabını ondan alakasız bir ton şey yazarak aslımda bu konuda bilgisiz olduğunu belli ettin, ayrıca evren kusursuz değildir eşcinsel hayvanlar dahi vardır, bir şeyin cevabı tek olur sen hikaye gibi yazmışsın imtihan dünyasında kötülük yapan zaten belli ama kuran ayetinde neden yardımcı olduğu yazıyor yanınızda diyor bunu bir sorgula o zaman? Bu dünyadan göçünce mi yardım edecek? Zülüm yapanın imtihanı ise karşısında ki neden zarar görüyor? Mesela adam çocuğa zarar veriyor? Çocuk ergenlik çağına girmediği için onun bir imtihanı olmaması lazım. Adam taviz etmeye çalışıyor burada adamın kötü olduğu zaten açık allah çocuğa neden yardım etmiyor? Hani çocukları bile korumuyorsa allah neden var? Madem allah bir şeye karışmıyıp sadece izliyor hadislerde neden mucizelerinden bahsediyor? Kafirlerin yaptığı kötülüklerden müslümanları koruduğundan bahsediyor vs vs. bu soruların cevabı yok.
Soran+1 yılBaşkalarının inanmak için uydurduğu objektif olmayan videoları mı izleyeceğim. Bana kendi mantığınızla cevap veremiyorsunuz. Sadece ordan burdan ve o videolar taraflı olduğu için inandırmak adına saçmalayan soruma cevap olmayan şeyler. Yüzyıllardır yorumları değişen bir el yazması kurana inanmak mantıklı değil, allah şayet kuranı kendi yazsa zaten açık ne net olurdu ve arapça olmazdı evrensel bir dil olurdu.
- +1 yıl
Kuranı kerim evrensel dil olan hangi dilde inmeliydi mesela? İngilizce falan mı? İslamiyeti yaymak için önce bir kavimden başlamanın nesi saçma mesela? Daha zor olmaz mıydı ki bu kadar küçük bir kavimle başlayıp büyümek yine zor olmusken? Bir iş kurarken bile önce küçük adimlarla başlar sonra büyürsün. Bak ben burada atom parçalasam sen inanmak istemediğin müddetçe inanmayacaksin zaten. Kuranı kerimin değiştiğine dair de kanıt gösterirsen inanacağım sana. Ayrıca, bu konuları inan tartışmak bilgi ilim gerektirir. Ben ise daha yolun çok başındayım. Gerçekten aşırı bir şekilde merak ediyorsanız inanmak da istiyorsanız size önereceğim isimler olur onlara ulaşırsınız.
Soran+1 yılDin diye bir şey olsaydı çok yoruma açık olmazdı ve farklı çevirileri olmazdı, allah neden zorlaştırmış inanıyor musun bir tanrı olsa evrensel şeyler yazardı muhammaede zeydin karısını hak kıldık bilmem ne yazmazdı kadın erkek ayırmazdı gibi gibi kuranı bir erkeğin yazdığı açık
Soran+1 yılAllahın gönderdiğini sandığınız kitap arap yazısıyla arap biri tarafından yazıldı muhammet kitabı kendine göre yazıp bozulan arap ırkını düzeltti kitabın dilinden anlaşılıyor açıkça insanları yönetmek için kullandı kitabı
Soran+1 yılKuran evrensel madem cennette serin sularda rahatlayacaksınız diye bir ayet neden var kutupta ki birini serin sular rahatlatmaz ancak arap ülkesinde (sıcak ülkelerde) biri için mutluluk verir.
Soran+1 yılKuranda mucize diye bahsettiğiniz şeyler mezopotamya kitaplarında rastlanmış aynısı alıntılar dahi var
En İyi Cevaplar
+1 yılİmtihan dünyasında olmamızdan dolayı
ALLAH yanlış yapana da doğru yapana da müsade etmistir
Her kötülük yapana müsade etseydi imtihanın ne anlamı kalırdı
Kötülüğe uğrayan başlarına musibet gelen insanlara gelince ALLAH bu kullarına rahmetiyle muamele edecektir
Bizler hiç bir zaman olayların iç yüzünü bilemeyeceğiz bu yüzden isyan etmemek gerek
Hayır mı şer mı onu ALLAH bilir07 Yorumla
Soran+1 yılİmtihan için acı çektiriyor yani kullarına? O zaman küçük bebekler yakılarak öldürülüyor kendi ailemleri tarafından, 6 aylık bebek dövülerek öldü o bebeğin imtihanı ne? Daha gğnah defteri bile açık değil.
- +1 yıl
İyi de sizin kaçırdığınız nokta ya da anlayamadığınız yer var ALLAH hiç bir kuluna zulm etmez etmedi yakmadi acı cektirmedi sizin o söylediklerinizi İNSAN yaptı İNSAN
- +1 yıl
Siz neden kimseye zarar vermiyorsunuz ya da öldürüp yakmıyorsunuz? Neden?
Soran+1 yılİnsan yaptı ama gökleri ve yeri yaratan, gücü her şeye yeten allah sadece izledi öyle mi? Masum insanlara bir yardım bile etmeyen allaha inanmıyorum.
- +1 yıl
Dinde zorlama yoktur inanmak inanmamak sana kalmış ALLAH bu seçimi de sana bırakmış hayatınızı istediğiniz gibi yaşayın konu kapanmıştır...
Soran+1 yılAnlayışın için teşekkürler
- +1 yıl
Rica ederim her şey gönlünce olsun
+1 yılGüzel sorular ve önemli sorular. Site seviyesinin üstünde. Teşekkür ederim. Tabi bu çoğu insanın merak ettiği bir durum. Bu bizim için çok karmaşık. Ama Allah için öyle değil. Yani biz zor durumda kalan birine direk yardım edilmeli veya direk duası kabul olmalı gibi bakıyoruz ama Allah onu ahiret dünya dengesiyle değerlendiriyor.
06 Yorumla- +1 yıl
Yani şöyle düşün. Allah’ın nazarında bu dünya o kadar basit ve geçici bir yer ki. O kadar önemsiz ki. Nimeti de derdi de bizim kadar büyük görmüyor ve çoğu şeyi ahirete bırakıyor. Birinin başına gelen sıkıntı direk onun suçlu olması anlamına gelmiyor ayrıca.
Soran+1 yılAnladım her ne kadar öyle düşünmesem de.. saçma cevaplar yerine düzgün bir cevap verdiğin için teşekkürler
- +1 yıl
Ben teşekkür ederim. Yani site de seviyeli cevaplar bulman zor bunlara. Şimdi detayına girmeyim ama bu eğitimimden dolayı ilgili olduğum konulardan. Dilersen ulaşırsın.
- +1 yıl
Bu ve benzeri sorularını detaylandırıp konuşulabilir.
- +1 yıl
Uyudu bu 😅
- +1 yıl
Sana dedim ama anlatamadım
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen sana bu soruların tek tek cevabını veririm ama şimdi hiç o modda değilim. Istersen sonra veriyim. Ama şunu bil olan olaylar da sadece başına gelen kişi ımtihan olmuyor. Zulme şahit olanlarda imtihanda. Ölüm ise bir ceza değil. Zalimin elinden ölen kişi hakkını alacak
03 Yorumla
Soran+1 yılAynn knk işkenceler içinde ölüp hakkını alır kesin.
Cevap sahibi+1 yılÖlüm korkulacak bir şey değilki. ya da bu dünya ragbet edilecek bir yer değil. Ebedî hayatta hakkını aldığında çok mutlu olur.
Soran+1 yılÖlümü tattın mı , korkulacak bir şey değil diyorsun, samuray kılıcıyla kadın canlı canlı öldürüldü ve kapalı bir kadındı. Allah hayırlı ölümler versin denir. O kız bunu haketti mi? Acı çekerek ölmeyi?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
﴿ Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! O sadece, onların işini bir güne erteliyor ki, o gün gözler dehşetten dışarı fırlamış Başları yukarıya kalkık, bakışları bir noktaya sabitlenmiş, zihinleri bomboş kalmış olarak toplanma yerine koşarlar. İbrâhîm Suresi - 42-43 . Ayet36 Yorumla
Soran+1 yılZalimlere zülm çektirmek için masum insanların işkence çekmesi gerekmiyor.
- +1 yıl
Şayet size bir yara dokunduysa hiç şüphesiz (düşman) topluluğuna da yara dokundu. (Mutlak ve daimi galip Allah’tır. İnsanlara gelince) biz bu günleri insanlar arasında döndürür dururuz. Allah, iman edenleri açığa çıkarmak ve sizden şahitler/şehitler edinmek (için böyle yapar). Allah, zalimleri sevmez. (3/Âl-i İmran 140)
Soran+1 yılAllah iman edenleri bilmiyor mu neden açığa çıkarmaya çalışsın?
Gizli Üye(25-29)+1 yılÖncelikle Allah her insana yardım eder ve onu yanlış bırakmaz ve kader diye birsey vardır eğer biliyorsan.
Çocuk öldürüldü ise ya da taciz edildiyse bu ona yazılan kaderdir.
Dua edip Allah'i zikretmen gerekiyor çünkü böyle buyrulmuş biz insanlara.
Bu kadar çok sorun varsa gidip bir imam ile konusmani tercih ederim.
Ve saçma düşünceler düşünmeyi bırak.12 Yorumla
Soran+1 yılSaçma düşünceleri olan ve uyuyan sizin gibi çağ gerisi insanlar asıl, kaderi öyleyse dua edilmesi saçma? Kuranda neden Allah yardım eder, iyinin yanındadır diyor o zaman. Uyumaya devam edin.
Soran+1 yılKuran okuyan biri böyle konuşmaz senin gibi karşısındakine argo mu konuşur? Argo bir laf bile etmedim senin gibiler istediği cevabı alamayınca hemen sinilenir hadi git allahına dua et masum bebeklere, açlıktan ölenlere etmeyen sana yardım eder :D acıyorum senin gibilere tartışacak seviyede bilgin bile yok hacı hoca laflarıyla avutuyorsun kendini madem allah masumlara yardım etmeyecek kur'anda ayette "Nisa Suresi, 45. ayet: Allah, sizin düşmanlarınızı daha iyi bilendir; bir veli (en güvenilir bir dost) olarak Allah yeter, bir yardımcı olarak da Allah yeter." ve bir çok ayette kandırıyor mu sizi. İnandığın ayeti reddediyorsun. Bu durumda seninle tartışmayacağım bile
+1 yılAllah zengini korur sadece, fakire moral vermek susturmak için vardır. Aklı olan bir insan bu tür şeyleri düşünür,çözer hemen.
27 Yorumla
Soran+1 yıl@snow_flakes Kusura bakma ama araya girmek zorundayım. Tanrı her dinde farklı isimle anılıyor Allah demesi onun tanrı inancını değiştirmez. Türkiyede yaşadığı için tanrı diyor. İşte bunların ufak beyni allah diyor aa ateist ama tövbe yaa diyor gibi boş ağız alışkanlıklarına ancak yorum yapabiliyor bilim ve ilim konuşacak bir genel kültür yok hiçbirinizde.
- +1 yıl
Hiç araya girme bence çünkü sabaha kadar hayvana bir şey anlatmaya çalışsan yine anlamaz.
Yani senin gibilere anlatmak zor.
Bilim, ilim ve din yoksunusun çünkü , sana vakit ayırıp seninle konuşmaya değmez
Soran+1 yıl@snow_flakes Düşünme emrini veren sizin hocalarınız bilimden yoksun olan sizsiniz, cahil kitap okumayan, bilimi kurandan öğrenmeye çalışan zavallılar hırsını alamayıp her yere yorum atıyorsun seni tiye alıyorum çünkü muhattap olma dememe rağmen insanların düşüncelerine saygı duymayı öğren senin anlattığın şeylerin ilimle, bilimle bir ilgisi yok ondan bundan duyduğun 100 yıl öncesinde kalma hoca lafları sadece
Soran+1 yıl@snow_flakes Sen çok zorlama beynini bak zaten yok bana laf yetiştiricem diye, ancak kendi kendine sinirlenip bütün gün evde boş boş oturan akp li bir teyzesin ben yüksek lisans yapıyorum ilerde çocukların olurda okula gönderirsen (!) benden ders alacaklar ama senin gibiler üremez de ülke refaha ulaşır. Cahil kelimesinden başka konuşabildiğin bir laf bile yok acınası çomar..
- +1 yıl
Bak sakın evlenip çocuk yapma ülkede bir karmaşıklığa yol açarsın ama dur ya şimdi hatırladım hahaaa teyzecim sana kim bakar
- +1 yıl
Soran+1 yılAhhahhaah komedi haklısın.
Önce din kavramlarını öğren, sonra dünyayı sorgularsın yavrucum..
28 Yorumla
Soran+1 yılDin kavramı ne?
Soran+1 yılSenden daha çok biliyorum çoğunuz da tartışacak seviye bile yok zaten burada bilim sahibi insan beklemiyorum sadece gülmek için okuyorum yorumlarınızı :D
- +1 yıl
Allah kimdir, ne iş yapar, dünyadaki varlığı ne ölçüdedir, adaleti nedir, dinlerinde ne vaat eder gibi soruların yanıtlarını bilen, ''bu dünyada çok zulüm var, masum çocuklar ölüyor, tanrı nerede'' demez. Tartışacak seviye olmadığını iddia eden seviyesiz karı, bunları bile bile aptal saptal sorular soruyorsa, bu tipin seviyesinin noksanlığı sorgulanamayacak alçaklıktadır diyebiliriz :D
- +1 yıl
Bence sen bizim yorumlarımıza güleceğine git kendine gül cahil
Soran+1 yılBir yazı boş yapmışsın. Kuranı bile bilmeyen tatlı su müslümanı seni inandığın kuran da allah kendi söylüyor kötülüklere karşı size yardım edecek benim diye. Hadi okuyupta inananı geçtim de senin gibi bomboşlar en çok güldürüyor beni.
Soran+1 yıl"Seviyesiz karı" bu iki lafı birleştirmen de zekanın kısa bir özeti :D hadi abicim seviyenle muhattap ol
- +1 yıl
Tatlı su kafiri, bırak Kuran'ı, hiçbir kitap bu dünyada senin gibi tiplerden hesap sorulacağını taahhüt etmez. Burada yapılanların bedeli ölüm sonrasındaki yaşamda ödetilir, bu ayetlerle sabittir. Senin gibi tek haneli IQ seviyesine sahip tipler de, 2 satır kitap okumaktan aciz olduklarını bildiklerinden, en popüler sorgulama sorularını sağdan soldan edinip, bunu sıralayıp, kendi çaplarında teori çökertiyorlar. Azıcık daha aklın olsa, gerî zekalı mertebesine erişeceksin yavrum, ha gayret..
Soran+1 yılSorduğum soruya cevap bulamayıp saçmalayan biri daha. Bu ne dedi şimdi daha türkçe konuşamıyorsun benim okuduğum kitapların önsözünü bile anlamayacak kadar beter durumdasın konuşmayı öğren önce dayı.
İmtihan Dünyası . Burası Rabbim her şey le imtihan Edebilir . Bunu Unutma
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBende son birkaç aydır böyle şeyler düşünüyorum. Çok video izledim. İzlemeye devam edersem sanırım başka dinlere yönelcem😒
14 Yorumla
Soran+1 yılDüşünmek kötü bir şey değil inan ki ama yıllardır at gözlükleriyle gezen insanları görünce apta. llık mutluluk diyorsun sadece
Cevap sahibi+1 yılBişeye inanmak istiyorum ama. Ben tesadüfen ya da boş yere dünyaya gelmedim. Bunu iliklerime kadar hissediyorum.
yalnız kuranın Arapça yazılmış olması bi insanın elinden çıkmış olabileceği aklıma geliyor. Bu aralar bizi çok fena oyuna getirmiş de olabilir. Düşün erkekler başörtünün rengine bile tahrik oluyorlar. burada kapalı kızların şurası burası güzel diye bissürü soru gördüm. Kapanmak ta saçma gelmeye başladı artık
Soran+1 yılBak ahlaksızlık o toplumun yetiştirdiği yargılarla alakalıdır. Eğer bir toplumda kadınların ahlak için sürekli bir şeyler yapılması empoze ediliyorsa, erkekler sorumluluk kadınlarda diye ahlaka ihtiyaç duymaz, bizim toplumumuzda ne öğretiliyor kadın kapanır, kadın erkeklerle konuşmaz, kadın yüksek sesli konuşmaz sürekli kadına atfedildiği için ahlaksızlık yapılınca önümden geçti taciz ettim bahanesi uyduracak noktasına geldi, bahaneleri hep kadına yıktılar. Taciz asıl kadının daha çok sakındığı yerlerde olur. İranda kadınların açık olması bile yasak olduğu için Türkiye'ye gelir gelmez normal giyimli kadınları bile taciz etmeye başladılar. Çünkü gözleri açık kadın görmeye alışık olmadığı için kendilerine bunu hak görüyorlar.
Soran+1 yılEğer her iki cinsiyet eşit yetişmiş olsaydı, kadınların giyimleri onlara normal gelecekti ve bir kadın etek giydiğinde yiyecekmiş gibi bakmayacaklardı. Çünkü göz alışkanlığı olacaktı ve bu normal bir şeymiş gibi gelecekti. Müslüman ülkelerine bakınca erkeklerde kadını ötekileştirme var ve bastırılmış duygulara sahipler.
+1 yılŞeytan vermiş sana vesveseyi deli sorular diye de yediriyor
Düşünme bacım
Allah hakkında böyle şeyler düşünme026 Yorumla
Soran+1 yılDüşünme mi? AHHAHAAHAHHA Biliç çağında gerçeklere kulaklarını kapatmak için düşünme emrini de ancak mağara adamları verir.
- +1 yıl
Sen dua et allah sana bu mesajları yazabilecek eli kolu veriyor.
Sen bu dünyaya intihan edilmek için gelmedin mi?
Bu dünyada paşalar gibi yaşayıp öbür dünyada da cennete gitmeyi falan mı planlıyorsun? - +1 yıl
Kuranı açıp okusan burada bu soruları sorma gereği duymicaksın
- +1 yıl
Bu yaşadıklarımızın hepsi kuran-ı kerim de yazıyor
- +1 yıl
burada gelip allah bize neden yardım etmiyor diyeceğine önce kuran-ı aç oku bak allah ne diyor
Sonra da dön bi etrafına bak nasıl bir dünya da nasıl insanlarla yaşıyorsun
Soran+1 yılÇocuk diyorum daha amel defteri açılmamış çocuk tacizden ölüyor? Onun imtihanı ne? Kuranı senden daha çok okudum emin ol.
- +1 yıl
Şeytan insan oğlunu yoldan çıkartmaya yemin etmedi mi?
Etti
İnsanlar bunu bile bile şeytanın kuklası olup Allahın emrettiklerini hiçe sayıyorlar
Ne bekliyorsun
Mükemmel bir hayat sürmek falan mı? - +1 yıl
Annesinden babasındandır belki
Bir düşünce üzerinden bakma olaylara
Geniş açılı düşün
Soran+1 yılBen çocuğa neden yardım etmedi diyorum sen cevap bulamadığın için farklı şeyler uyduruyorsun ve konuyu saptırıyorsun çocuğun daha günah defteri açılmamış neden imtihan edilsin, bana burada cevap veremediğin konularda ezberlediğin laflarla gelirsen seninle tartışmam bile hadi iyi geceler
- +1 yıl
Ne dediğimi ne anlattığımı anlamıyorsun bile
Sorduğun sorunun cevabı yazdığım cümlelerin içerisinde
Fakat bunu anlayamıyorsun bile
burada gelip bana ezberlediğin kelimeler diyorsun
Sen önce bi ezberlediğin düşüncelerden çıkmayı başar
Sonra gel burada daha aklı selim birisi olarak daha mantığa uygun sorular sor - +1 yıl
burada gelmiş senden daha çok kuran okuyorum diyorsun
Aşşada birine cennet cehennemin olduğunu gördünmü yazmışşsın
Komik cici kız 😂 - +1 yıl
sudenazrop , boş ver kardeşim böyle kişilere oturup sabaha kadar anlatsan anlamazlar. Yukarıda bende yazdım o kadar çok anlamıyor. C*hil beyni almıyor bu düşünceyi, yorma kendini.
- +1 yıl
Snow_flakes
Diyorlar ya anlamayana anlatmak ölüyü dirilmekten daha zor diye ciddi anlamda öyle
Kuran okuduğunu öne sürüyor
Ama gelip burada sorduğu soruya bak
Soran+1 yıl@snow_flakes Cahil asıl sizin gibi sorgusuz insanlar 60 yaşında okuma yazma bilmeyen adamlarla aynı kafadasınız kim cahil? Yüksek lisans yapan biriyim ben. Beyni olupta düşünme diyen sizin gibi zihniyetler yüzünden çağın gerisinde kaldık, kızlar okumasın diye diye büyüdünüz üretim bile yapacak seviyede olmadığımız için sefalet içinde sürünüyoruz diğer müslüman ülkeleri gibi yıkılmamızı az kaldı. Muhattap olma benimle teyze hadi.
- +1 yıl
Aynen zaten lisans yapmak zeka istiyor ama dinini öğrenmek zeka istemiyorum git cahil ninecik dinini öğren, senden daha çok okumuslugum var senden daha çok bilgim var ve senden daha çok dinimi biliyorum şimdi oturup ben ve sana anlatmaya çalışan bu kardeş sabaha kadar anlatsak anlamazsın hadi yallah git.
Evet çağın gerisinde kaldık çünkü ülkede senin gibi cahil insanlar var - +1 yıl
Bana cahil diyene bak Hahhhahah insan oğlunu yoldan çıkartmak için hepinizi cehennemde cayır cayır yakmak isteyen şeytanın yolundan giden insan mı söylüyor bunu banaaa 😂😂😂 neyse Çağınız da şeytanlaşmış topluluğunuz da yerin dibine batsın.
Teyze tam anlamıyla senin kokuşmuş beynine verilen isim canım.
Seninle tartışıp seviyemi yerin dibine indirmiyeceğim tatlım.
Haydi işine
- +1 yıl
Türkiye de senin gibi geri kafalı hiçbirşeyi anlamaya kapasitesi yetmeyen insanar olduğu sürece bu il düüzelllmezzzzz.
- +1 yıl
Kendine bakta konus geri*ekalı beyin özü*lüsü. Bu ülkede senin gibi şeytanlaşmış ve cahil insanlar olduğu sürece bu ülke batar düzelmez
- +1 yıl
İşte tam sana yakışır bir hareket
Sizin gibi orta okul mezunları anlamadıkları anlamaya beyninin yetmediği konular arasın da yer alınca bu şekilde argo kelime ve hakarete başvuruyor
Devam canım üzülüyorum hepimize.
Rabbim hidayet versin - +1 yıl
Dine ve Allah'a inanmayan biri bana Rabbim hidayet versin diyor
- +1 yıl
Sağol cahilliği* ile gece gece güldürdün beni
- +1 yıl
Ben dedim onu
Sana değil kardeşim
Cahil zübbenin birine - +1 yıl
Yok kardeşim sana demedim ben onu.
Şu cahile dedim bende.
Bütün burada yazdıklarım onun içindi yanlış anlama sana yazmadım bunları - +1 yıl
Yok rabbim hidayet versin cümlesini ben yazdım
Onu kastediyorum - +1 yıl
Neyse ben başında şeytan olan bu insanlarla münakaşaya girip kendimi günaha sokmicam sen de sokma kardeşim
Sonuç olarak onları cehennemin ateşinden biz kurtarmicaz inandıkları kurtarıcak
Uğraşma böyle zübbelerle - +1 yıl
Aynen çok haklısın kardeşim bu insanlar ile konuşmak vakit israfı.
Hayırlı geceler sana
allah yar ve yardımcımız olsun neyın dogru neyın yanlıs oldugunu en ıyı o bılır mevlam bilmem neyler ama neylerse guzel eyler
00 Yorumla
+1 yılKankacım..
Cennet ile cehennem neden var sence?01 Yorumla
Soran+1 yılGördün mü olduğunu knk
+1 yılAllah sana neden yardım etsin? Baban mı?
05 Yorumla
Soran+1 yılİq -1232
- +1 yıl
Verebileceğin en mantıklı cevap..
- +1 yıl
Senin cevabına sı*ayım. Bunu bil ki cehennem ateşinde yanacak olan bir kafirsin
Soran+1 yıl@snow_flakes Allah küfür etmemeni emrediyor. Aaaa kafir misin yoksa dsaşkllkdslskas ohhhh bir sürü küfür et günaha gir işte böyle fsşdkks Çıldırıyorum
- +1 yıl
Çıldır bence de, benim de senin gibi bir beynim olsaydı bende çıldırırdım kusura bakma ama ben senin kadar günaha girmiyorum.
Evet küfür ettim ama dinimi savunmak için ettim senin gibi dinime hakaret edip saçma demedim
- Aile & Toplum konusunda 354 cevap paylaştı.
+1 yılBana ediyo
03 Yorumla
Soran+1 yılPek öyle durmuyor
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler