AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Zaza ve Aleviler çok yaygın. Bu arada ben de Elazığ'da yaşıyorum. Zazayım.:)
Zazalar Kürt değil mi zaten farkları ne
Yok Ne yazık ki Zazaları karıştırıyorlar kuzum. Zazalar En eski irani dil yani Kürtçe' den önceden vardı. Ve sonra Onlar ortaya çıktıktan sonra asimille etmeye başladılar. Madem Zazalar kürt ben neden kürtçe anlamıyorum. Bingöl Elazığ tunceli malatya sivas Zazaları çok iyi bilir ben de Bi zaza olarak doğruları anlatıyorum. Amacım siyaset etmek değil. Hatta Memleketimde Diyarbakırda Zazaca Kitaplar yasaklamışlardı. Selahattin Demirtaş Tarafından neden çünkü kimse öğrenmesin diye bu arada o masum insanları bile bazılarını dövüp ne etmişler filan..
Anladım öğrendiğim iyi oldu sağol
Sen Sağ ol kuzum. Teşekkürler bu arada dinlediğin için 😊🌷🙏🏼
bende Zazayım zaza dediğin sorani gorani kurmanci gibi Kürdi bir millettir kendimize dımıli (siverek civarı) veya kırd (elazığ ve bingölün bazı yerlerinde) da diyoruz tunceli bölgesindekilerde kendine Kırmanc dillerinede Kırmancki der birbirini anlama meselesine gelirsek işler karmakarışık olur çünkü yeri geldiğinde karşılaştığımız farklı köyden insanların zazakisini bile anlamıyoruz o zaman Zazaların içindede en az 10 farklı millet çıkarırız buda son derece saçma en basitinden 1 mesela biz jo deriz bazı yerlerde yow, yew, ju der ya da bunun gibi binlerce kelime farklı şekilde telaffuz edilibiliyor zaten çünkü akıcı konuşmada kelimedeki harflerin hangisinin değiştiğini bilmen için onunla bir süre aşina olman gerek mesela Kurmanci meselesine gelirsek biz paşti (sırt) deriz onlar pışt (sırt) biz zıwan (dil) deriz onlar zıman biz ez tora hezkena (seni seviyorum) deriz onlar ez jı tera hezdıkım (seni seviyorum)
bunun gibi binlerce şey işte kültür ve fenotip dna durumlarıda komple aynı zaten asimile demişsin komik çünkü Kurmanc dediklerimiz ki kırdaside deriz onlara adamların devleti yok zaten onlarda Kurmanciyi unutmak üzereler biz Zazalarda asla Zazaca kelimesini kullanmayız Zazaki deriz bu bile zaten olayı açıklıyor atalarımızda osmanlı ile yazışmalarında kendilerini Kürdlerin Dımıli/dümbıl aşireti diye tanıtmıştır evliya çelebi de ki kendisi bu topraklara gelmiş en büyük seyyahtır oda Zaza Kürdleri diye tanıtmıştır seyyahnamasinde nutukta yine aynı şekilde Atatürkte Zaza Kürdleri der keza ziya gökalpte ki kendisi bizzat zazadır oda Kürdlerin içindeki 4 ana koldan biri olarak sayar cumhuriyet dönemindeki Kürd isyanlarının hepside zaten Zaza isyanıdır Şeyh Saiddir Seyyit rıza isyanıdır koçgiri Alişer felan hepsi Zaza esasen yakın döneme kadarda bizden aksini iddiaa eden olmazdıda yeni nesilde bir aşağılık kompleksimidir egomudur anlamadım kendilerini farklı göstermek için öyle farklıyız havalarına girerler de sonuçta gerçek bütün tarihi ve kültürel durumuyla su getirmez bir şekilde ortada ama yine de kim ne olmak istiyorsa özgürdür ingiliz de hissedebilir fransız da buda ona kalmış
Zazalar, farklı bir etnik yapıya sahiptir. Bu halk hakkında çok sayıda tez ortaya atılmıştır. Bu tezlerin doğruluğu ise tartışma konusu olmuştur. Zazalar için Kürt oldukları yorumu da yapılmıştır. Ancak Zazalar Kürt değillerdir. Çünkü Zazaların kökeni Kürtlerden farklıdır. Zazalar ve Kürtler uzun yıllar bir arada yaşamış kişilerdir. O yüzden iki halkın karıştırılması som derece normaldir.
Zazalar, İran diline ait olan Zazacayı konuşmaktadırlar. Bu yüzden Zazaların İran kültürüne ait bir yapıları bulunmaktadır. Tabi bu kültüre sahip kişiler hakkında çok fazla yorum yapıldığını söyleyebiliriz.
Osmanlı arşivleri, İslam arşivleri ve Ermeni arşivlerine bakıldığı zaman Zazaların Kürt olduğu söylenir. Ancak bu halkın büyük çoğunluğu Kürt olduklarını kabul etmezler. Birçok uzmanın yorumuna göre de bu halk Kürt değildir.
Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.
Zaza kelimesi ile arkaik metinlere ilk olarak Behistun Yazıtı'nda rastlanılmaktadır. Bu yazıt İran'da yer alan bir yazıttır. Bu yüzden Zazaların İran kökenli olarak o coğrafyadan geldikleri düşünülmektedir. Diğer bir yoruma göre ise Zazaların konuştuğu dilin Sassaniler'e oldukça yakın olduğu söylenmektedir. Yani Zazaların, Sassaniler'den gelebileceği düşüncesi bulunmaktadır.
Zazaların nereden geldikleri tam olarak belli değildir. Çünkü bu halk hakkında çok farklı fikirler ortaya atılmıştır. Bu fikirlerin hangisinin doğru olup olmadığı ise bilinmemektedir. Bundan dolayı günümüzde halen Zazalar hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.
Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesine dahil olan İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna bağlı durumda olan bir dil olarak bilinmektedir.
Tabi Zazalar göç ettikleri bölgelere göre farklı diller konuşmuşlardır. Bu diller arasında Türkçe, Kürtçe ve Arapça bulunmaktadır. Yani Zazalar, bulunduğu coğrafyaya göre farklı diller konuşmaktadırlar.
- Zazaların bilinen dili Zazaca’dır,
- Zazaca, İran dilleri arasında yer alan bir dil olarak dikkat çekmektedir,
- Zazacada, İngilizce ve Farsçada olduğu gibi tamamlanmış zamanda bulunmaktadır (İngilizce'de yer alan 'perfect tense'),
- Zazaca kendi başına bir dildir. Yani bu dili Kürtçe lehçesi ile karıştırmamak gerekir.
Zazaca hakkında yer alan bilgiler sınırlı seviyededir
Zazaca hakkında yer alan bilgiler sınırlı seviyededir. Ancak yapılan araştırmalara göre bilimsel olarak bu dilin İran diline ait olduğu tespit edilmiştir. Bu dil ile yapılan yanlış yorumlar ise gerçeği yansıtmamaktadır.
Özellikle Zazaca ve Kürtçe bir arada gibi görülmektedir. Ancak Zazaca konuşan kişiler Kürtçeyi anlamazlar. Kürtçe konuşan kişilerde Zazacayı anlamazlar. Bu yüzden iki dilinde farklı olduğunu söyleyebiliriz. Zazaca için en doğru yorum bu dilin bilimsel açıdan İran odaklı bir dil olduğudur.
Ayrıca UNESCO'da bile geçiyor Zazalar kürt değildir. Kürt değilim Zazayım.👊✊
Ben Elazığlıyım. Kürtte var zazada var Türkte var
En çok hangi irk
Kürtlerle Türkler eşit %50 %50
Zaza
Nerelisin Zazalar da Kürt değil mi
Ben lazım zazalar kürt değil
Nedir
Oy oda ırk işte
hangi dili konuşuyorsa o dur
Var kürt türk