Merhaba lütfen mazur görün ama biraz absürt bir soru soracağım. Acaba Çerkes düğünlerinde insanların hep bir ağızdan söylediği sözler nedir? Nasıl telaffuz edilir?
Cevap veren herkese teşekkür ediyorum..
Cevap veren herkese teşekkür ediyorum..
Merhaba ben bildiğim kadarını yazayım. Öncelikle, Çerkes düğünlerinde hem akordeona eşlik etmek hem de oynayanları gaza getirmek için söylediğimiz sözlere ve şarkılara "deju" veya "wored" denir. Özellikle şeşen dansında hem akordeonu çalan çalgıcıyı (pşinavo) övmek hem de oynayanı gaza getirmek için söylenen sözlerden bazıları şunlardır:
" Zı tu şı, pşinavo pşinavo pşinavo hey ha!" veya o sıra oynayan erkeğin sülalesi veya boyu zikredilir: "vallahi de abzeh billahi de abzeh, abzeh abzeh abzeh hey ha" daha uzun olanları da var ama latinle nasıl yazacağımı bilemediğim için onları videolardan izleyerek telaffuzlarını duyarak öğrenebilirsiniz :) Ağır danslarda ise özellikle qafe gibi, hangi qafe müziği çalıyorsa onun şarkı sözleri söylenir. Magiri qafe, nalmes qafe, kayseri istasyon, zenıbjeguish sözlü qafe müziklerinden bazılarıdır.
Sanırım Kayserilisin. Sizin oralarda pek oynanmaz ama özellikle Güney Marmara Çerkesleri "tleperuj" oyununu çok oynar ve bu oyunda da melodiye uygun dejular atarız. Abazaların tleperuja benzeyen oyunu mahalli apsuva dansında keza müziğe eşlik eden Abazaca dilinde dejular atılır.
Çok sağolun çok zahmet ettiniz teşekkür ediyorum
Cevap
1Cevap
Gelin alınıp arabaya götürülürken erkek tarafından gelen gençler Adige nise (Çerkes gelini) şarkısını söyler
aaa vaheyya ha vaheyya ha gibi bişeyler hahhdjdje
İşte tam olarak onları soruyorum annem Çerkes ve kültürlerine ilgiliyim açıkçası öğrenmek istedim
babaannem uyumasaydı sorardım detaylı, bence adige derneğine falan gidebilirsin eğer ilgin varsa
İnanın çok isterdim Çerkes milliyetçisiyim zaten bu halkı benimsedim lakin dayılarım zamanında ama babası da Çerkes olmalı diye almamışlar acı ama komik. Mümkün bir zamanda sorarsanız çok minnettar olurum
nerde yaşıyorsun öğrenebilir miyim
Kayseri'de yaşıyorum
tahmin etmiştim kayseride de fazlaca çerkes var, aynı şehirde olsaydık birlikte öğrenirdik. bende çok istiyorum ama biz daha çok annem yüzünden anne tarafı gibi yetiştirildik
Evet öyle hatta Pınarbaşı ilçesinde Çerkesler çok yoğun iç Anadolu'da yeni bir Kafkasya kurmuşlar güzel insanları var
bizim burada düzcede de çok fazla çerkes var dernekler falan çok fazla
Burdada var ama şehirden uzak yaşamayı seven bir yapıları var kuzenim sen Çerkes değilsin der dururdu hahaha babaerkil olmayı fazlaca benimsemiş insanlar
bizim burdakiler öyle değil tabi biraz milyetçiler ama artık alıştılar çok fazla farklı milletten insan aldılar içlerine
Evet şunu gözlemledim isterse annen Çerkes prensesi olsa veya soyundan gelse baban sıradan bir Çerkes olmadan Çerkes gözüyle bakmıyorlar
maalesef üzücü
Yani anlamıyorum babası Çerkes olup kültürünü bilmeyen tanımayan kopmuş bir genç olsaydı daha mı iyiydi bence her şeye rağmen bu halkı benimsemiş birisi bu
Bildigim bir soz yok
Yinede sağolun zahmet ettiniz
Hiç duymadım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar