Merhabalar,
Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanmanın hukuki sonuçlarında bir anlaşmaya varamamasından doğan bir boşanma çeşididir. Şöyle ki eşler, boşanma davası sonucunda meydana gelen; nafaka, tazminat, velayet gibi konularda herhangi bir mutabakata varamamaktadır. Bunun sonucunda ise boşanma süreci doğal olarak uzamaktadır. Çekişmeli boşanma davasını oluşturan sebeplere örnek vermek gerekirse tarafların; boşanmak istememesi, çocuk varsa velayetinin kimde kalacağının sorun olması ya da nafaka miktarında bir sorunun ortaya çıkması çekişmeli boşanma davasının gerekçelerini oluşturmaktadır. Çekişmeli boşanma davasının hukuki dayanağını, TMK’nin aile hukuku bölümü oluşturmaktadır. İlgili madde hükmünde ise boşanma davasının açılabilmesi için birtakım sebep belirtilmiştir.
TMK’da belirtilen ve boşanma sebebi olarak sayılan hususlar; Zina, onur zedeleyici hareket, kötü davranma, haysiyetsiz yaşam sürmek, akıl hastalığı, terk, evlilik birliğinin temelden sarsılması, hayata kast. Bu sayılan nedenlerin, evlilik içerisinde bulunması boşanmaya neden olmaktadır.
ekişmeli boşanma konusunda değindiğimiz en önemli husus, taraflar arasında bir anlaşmanın meydana gelmediğidir. Buna göre;
-Evliliğin bitmesini isteyen ve bu sebeple boşanmak isteyen bir eş varken diğer eş buna yanaşmamaktadır,
-Evliliğin bitmesini ve boşanmayı her iki eşte istiyordur ancak evliliğin sona ermesi ile doğacak hukuki durumlar konusunda bir anlaşmaya varamamışlardır. Örnek verecek olursak, Nafaka miktarında anlaşamamak, çocukların velayeti konusunda anlaşamamak, tazminat hususunda anlaşamamak gibi,
Bu iki sebebin neticesinde meydana gelen boşanma davasına ise çekişmeli boşanma davası denmektedir. Eğer böyle bir durumda iseniz alanında uzman bir boşanma avukatından yardım almanızı tavsiye ederiz.
Çekişmeli boşanma davası birçok hususu barındırmaktadır. Bu barındırılan hususlar da davanın süresine doğrudan etki etmektedirler. Buna göre;
-Tarafların haklı olup olmamaları,
-Karşı tarafın kusurluluğunun ortaya konulup konulmaması,
-İddiaların ispat edilmesi,
-Delillerin toplanarak mahkemeye sunulması ve mahkemenin değerlendirmede bulunması,
Ve bunlara benzer birçok etken boşanma davası süresinin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Ancak söylemek gerekir ki davalar, ortalama 1 yıl ile 3 yıl arasında sürmektedir. Ancak tavsiyemizi yinelemek isteriz ki uzman bir boşanma avukatından yardım almanız, bu çekişmeli boşanma davası sürecinde hak kayıplarına maruz kalmamanız adına önemli bir etkendir.00 Yorumla
Ahh ahh bu ülkenin en büyük problemlerinden biri kadının istediği zaman boşanabilmesi zaten maalesef karşı taraf istemediği sürece 2 3 yıla kadar uzatıyorlar çok duyduğum için söylüyorum ben bile inanamadım hatta öyle saçma şey mi olur hakim ilkinde boşamasa bile bir taraf net olarak boşanmak istiyor neyini uzatıyor ona neymiş diye sinirlenmiştim :D ama gerçekler çok kötü tabi belli olmaz da en önemlisi fiziksel şiddet için mutlaka darp raporu olsun kesin boşar o zaman ya da ispatlamak için o anı videoaya almaya çalışsın ben her zaman videoya çekerim. Aksi halde çok zor gerçekten bu sefer boşanamadıkça daha büyük sıkıntı çeker ama tabi ki avukat daha iyi bilgi verir bu konuda
111 Yorumla- Soran+1 yıl
Evler ayrıldı artık video çekmek gibi bir şey yok darp raporu da yok ama şahit benim ve çocuklarıyım şiddete mağruz kalan da benim tüm tehditleri duyan da benim
- Soran+1 yıl
18 yaşındayım devam edemiyor çünkü evden ayrıldık
- Soran+1 yıl
Ama evimizin etrafında dolanıyor geçen arabayla önümüzü kesti teyzemlero bize gelirken takip etmiş dün telefonla konuşurken sağlığına dikkat et ben yaşayacağım dedi falan anneme bunların ses kaydı var
- +1 yıl
Tek çocuk sen misin? Tabi ki senin yorumunda önemli ama dediğim gibi kadınların fikirlerine hiç önem vermeyen bir ülkedeyiz ama sen hiç çekinmeden tüm yaşanan size yapılanları anlat ve avukata mutlaka git bizim bilmediğimiz fikirler verecektir elbette zaten bir avukatınız olmalı mahkemede
- Soran+1 yıl
Avukat tuttuk tek çocuk benim
- +1 yıl
Allah bildiği gibi yapsın gerçekten sinir bozucu bir durum. Ses kaydı varsa harika sakın kaybetme ve evin etrafında dolaştığını gösteren güvenlik kamerası siz de veyahut oralarda bulunan komşularınız da var mı onu bir sor evin önünde görürsen o an yine videoya çek elin de ne kadar çok kanıt olursa o kadar iyi. İnşallah kurtulursunuz bir an önce
- Soran+1 yıl
Biz evleri ayırdık ama şu an dedemde kalıyoruz elimizde avucumuzda ne varsa her şeyi kendi üstüne yaptırdı zamanında zorla ve dedemlerin evi ile bu herifin evi nerdeyse yan yana iki site arada bir ana yok var yani kendi evimin çevresindeyim der
- Soran+1 yıl
Dedemin parasıyla alındı ama vermek istemiyor biz de maldan multken vazgeçtik yaklaşık 1.5 milyonu ona bırakıyoruz yeter ki düşsün yakamizdan
- +1 yıl
İşte böylelerini tehditte edemezsin boşanmazsan donuna kadar alırım demek vardı :) Aynen öyle annemde hiç nafaka istememiş boşanayım yeter ki diye. Boşansalar bile kolay kolay rahat bırakacak gibi durmuyor uzaklaştırma iste birde tabi oda zor ama dediğim gibi her sen yinede söyle
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
- Gizli Üye(30-35)+1 yıl
1 ile 3 yıl arası sürer geçmiş olsun. Avukatın var mı?
17 Yorumla- Soran+1 yıl
Evet
- Cevap sahibi+1 yıl
Yoksa bi el atalım diycektım. Şehir neresi
- Soran+1 yıl
Ne gerek var ki
- Cevap sahibi+1 yıl
cok fark edıyor öyle deme.
- Soran+1 yıl
Avukatımın olması fark ediyor sizin benim şehrimi bilmeniz neyi değiştirecek diyorum
- Cevap sahibi+1 yıl
yahu belki hukuk biromuz var soruyoruz zaten gizlisin şöyle cins cins konuşmayıp düzgünce söylesen şu muhabbeti yapmaya gerek duymayacagız. Neyse hayatta başarılar
- Soran+1 yıl
Sağolun size de
- +1 yıl
Gelişmiş ülkelerde namus; kişinin onuru, şahsiyeti, vicdanı ve karakter yapısı olarak kabul edilir. Müsliman ülkelerinde cinsiyete vururlar,..
10 Yorumla - +1 yıl
Benim bi tanıdığım vardı 8 sene sürmüştü hakimden ve avukattan avukata değişiyor biliyorsun adalet sistemini…
00 Yorumla - +1 yıl
Yeni düzenleme geldi artık boşanma davaları hemen bitebilir. Dişli bi avukat tutarsan seni kurtarır
00 Yorumla Aranızda avukat var mı
04 Yorumla- Soran+1 yıl
Benim var ama henüz onun yok bu hafta açıyorum davayı
- Soran+1 yıl
Avukatlar bedava danışmanlık yapmıyor
O senden tazminat almanın peşindedir
10 Yorumla- +1 yıl
Elinde bir şeye dair kanıt vs varsa hemen boşarlar
00 Yorumla - Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Şu an bizimki gibi
07 Yorumla- Soran+1 yıl
Siz açtınız mı davayı?
- Cevap sahibi+1 yıl
Evet
- Soran+1 yıl
Biz hakkımızı da istemiyoruz tüm para onun olsun yeter ki kurtulalım
- Cevap sahibi+1 yıl
Konusak mi
- Soran+1 yıl
Burdan cevap verin isterseniz
- Cevap sahibi+1 yıl
Diğer yer den daha iyi olur
- Soran+1 yıl
Yok o zaman sağol
Detaylı bilgi
Merhaba,
Her ne kadar karşı taraftan maddi anlamda bir talebiniz olmasa da boşanma davalarında asli dava konusu boşanmanın bizatihi kendisidir. Nafaka, tazminat gibi maddi talepler boşanma davasının feri niteliğindedir. O nedenle maddi bir talebiniz olmasa da mahkeme yargılama yapmak, delilleri değerlendirmek ve kusur durumunu tespit ettikten sonra karar verecektir.
Karşı taraf anlaşmalı boşanmayı kabul etmiyorsa sorudan anlaşıldığı kadarı ile şiddetli geçimsizlik olarak adlandırılan ve TMK 166. maddede evlilik birliğinin sarsılması adı altında düzenlenen genel boşanma sebebine dayanarak dava açacaksınız.
temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir... ''(TMK 166)
Maddeden de anlaşılacağı üzere mahkeme yargılama yaparak kusur değerlendirmesi yapmak zorundadır. Zira karşı tarafın itirazı ile davacı tarafın ağır kusurlu olduğu tespit edilirse dava reddedilecektir. Ancak bu itirazın hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu, davalı ve çocuklar için evliliğin sürdürülmesinde yarar görülmediği taktirde hakim tarafların boşanmasına karar verebilir.
Boşanmada kusur sayılan haller
Sorunuzda sürekli şiddete maruz kaldığınız ve tehdit edildiğinizi şahidiniz olduğunu belirtmişsiniz. Tanık delili ile bu hususları ispat etmeniz mümkün olacaktır. Bu anlamda delilim yok diye bir yanılgıya kapılmamalısınız. Şiddet ve hakaret yukarıda da yazılı olduğu üzere kusurlu davranışlar olarak kabul edilmekte olup, boşanma sebepleridir.
Davanın ne kadar süreceği noktasındaki sorunuza ise tam olarak bir yanıt vermek gerçekten çok zor. Davanız açıldığında mahkeme tarafından bir hedef süre belirlenecektir. Bu mahkemenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genelde bir seneye yakın bir süre olmaktadır. Mahkemeler bu sürelere uymaya çalışmakla birlikte bu süre yerel mahkemenin karar verme süresi olup, istinaf ve temyiz süreleri bu süreye dahil değildir. Bu nedenle karşı tarafın ya da sizin karara karşı kanun yollarına başvurup vurmamanız da süreyi etkileyecektir. Kanun yollarına başvurulması durumunda yerel mahkemede geçen süre ile birlikte kararın kesinleşmesi 2 yılı geçebilecektir.
Sağlıklı günler dilerim.
Çok teşekkür ederim