Merbabalar.. Az önce bir sosyal medya platformunda izlediğim sosyal deney sonucunda bu soruyu sormak istedim.. Şahsen ben bir kadın olarak, defalarca sözlü ya da fiziksel tacize uğrayan hemcinsimi ne pahasına olursa olsun o durumdan kurtarmak için elimden geleni yaptım.. Sizin gözlerinizin önünde bir kadın taciz edilse tepkiniz ne olurdu? Görmezden gelip tepkisiz mi kalırdınız yoksa müdehale mi ederdiniz? Keyifli günler..
Bir arkadaşla parkta bira içiyoruz. Sahilden içeri doğru bir araba hızla döndü, parkın yanında durdu. İçinden bir süredir araç içinde dayak yediği anlaşılan bir kadın çığlık çığlığa fırladı. Peşinden de aracı kullanan adam. Kadın imdat diyerek yere düşüp kendini korumaya çalıştıkça adam tekme tokat yumruk kadına girişiyordu. Birkaç saniyelik şaşkınlıktan sonra arkadaş ile kalktık yanlarına koştuk. Bırak falan diye bağırdık. Adam hem kadını dövmeye hem de bize küfretmeye başladı. Adamın o geceki belasını bulması uzun sürmedi. Zaten ben de arkadaşım da iri insanlarız. Adamı kadından uzaklaştırıp biraz eskittik. Erkekliği ancak bir kadına yeten bu herifin bize dayanacak gücü kalmayıp da yere yığıldığında ne oldu dersiniz?
Birkaç dakika önce dayak yiyen kadın, adamın üstüne kapanıp bağırma başladı bu defa da, imdat sevgilimi dövüyorlar diye. O anda durduk, toy delikanlılarız tabi o zamanlar, insanoğlunun ne kadar aşağılık bir varlık olabileceğinin farkında değiliz. Birbirimize baktık hem adama hem de kadına okkalı bir küfür edip, dönüp arkamızı gittik. Tabi giderken adama son bir bedel ödetmem gerekiyordu, arabasının kontak anahtarını çıkarıp mazgala attım. Sonra ne oldu ne bitti bilmiyorum, umrumda da değil...
O günden sonra tanımadığım bir kadın şiddete uğrarsa müdehale etmem.
Biraz önümüzde hava almaya çıkmış modda yürüyen ve az sonra hemen yanından geçtiğimiz, en fazla üniversite çağında olduğunu düşündüğüm bir çiftin konuşmasına şöyle şahit olduk.
Erkek şöyle durup kadına bakarak;
" Şimdi burada herkesin içinde geberttirme kendini istersen " dedi devam ettiler.
Biz o arada onları geçtik ama..
Partnerimle şaşırıp kaldığımız en önemli şey;
Kadının burada tepkisiz kalması ve bir şey olmamış gibi yoluna devam etmesi oldu.
Bence böyle bir durumda ya da sizin bahsettiğiniz örnekte, Hatta yorumlardaki diğer örneklerde bence ilk sorgulanacak şey;
Kadınların öyle erkekler tarafından toplum içinde ya da dışında küçük düşürülmelerine karşı neden kendileri gereken tepkiyi vermiyorlar.
Bakın örnekler çoğaldıkça söylemiş olduğum fikir hepsini kapsamayacaktır farkındayım.
Ama insan önce kendine dair bir sorgulamayla başlayarak toplumu yargılamalı diye düşünüyorum.
Yaşadığım başka bir örnekle;
Kahve dükkanında siparişinin gecikmesine tahammül edemeyip karşısındaki insanı aşağılayarak, herkes içerisinde küçük düşürüp para veriyorum buraya en iyi hizmeti almam gerekiyor imasıyla davranan kadınları da,
" Acaba kişilik haklarını da bu kadar sorgulamış mıdır? " diye hayret ve utançla sorgulamışlığım olmuştur.
Unutmayalım ki..
"Bazı şeylerin (maalesef) normalmiş gibi görünmesi, İnsanın kendinden başlar."
Ben bu işin erkekliğini kadınlığını geçtim. Bir insan böyle bir şeye nasıl kayıtsız kalır anlamadım. Başıma şimdiye kadar böyle bir şey gelmedi. Fakat gelirsen şundan eminim o an içimden çok başka bir insan çıkacaktır. İster taciz, ister şiddet olsun. Karısına şiddet uygulayan komşuma müdahale ettim diye haneye tecavüz suçu diye hakkımda dava bile açılmıştı. Fark etmez.. Yarın ceza alacağımı bilsem bile kayıtsız duramam..
Arkadaşla gece gezmesindeyiz yürüyüş yapıyoruz. Yanımızdan son hız bir tofaş geçerken kapı açıldı ve bir kadın kendini aşağı attı, yuvarlanıp kaldırıma çarparak durdu. Araba ani bir frenle durdu, inen adam elindeki bira şişesini kaldırımda kırdı ve kadına doğru koşmaya başladı. Adamı etkisiz hale getirip elinden kadını kurtardık ve karakolu atadık. Karakola gittiğimizde kadın kocamı dövdüler diye bizden şikayetçi oldu. O günden sonra böyle bir olay gördüğümde yolumu değiştiriyorum. Mahkemede şöyle dendiğini hatırlıyorum "sen kanun değilsin. Öldürürse cezasını biz veririz."
Birgün denk gelmiştim iş çıkışı annemle eve gidiyorduk bi arabanın arkasından bir kadın sürükleniyordu kadın polisi arayın diye çığlık atıyordu bende hemen polisi aradım annemle bir şekilde kadını kurtardık kadının yanındayken kocası olcak kişi geldi kadına yaklaştırmadık onu sonra diğer komşularda geldi poliste geldi komşular durumu anlatırken biz kenera çekildik komşunun biri laf etti neden şikayetçi olmuyosunuz gibisinden sanki kendisi kadını kurtarmış gibi zaten 1 hafta sonra falan kadınla kocasını birlikte gördüm
Merhabalar ben böyle bişeye asla müsaade etmem zaten bir insan görüp susuyorsa orada bir sıkıntı var demektir... Bu tür konular da herşeyden önce empati kurmak gerekiyor birincisi ya i kişi kardeşin annen olsaydı? Aynısını ona yapılmasını istemediğiniz bişeye insanlar nasıl göz yumar ya da cesaret eder anlamış değilim.. zorla güzellik olmaz kimse kimseye bunu yapma hakkı vermez bunu yapan insanlar da karakter yoktur net bir şekilde söylüyorum.. ve bu tür insanlara aynısını senin bacina kardeşine yapsalar ne olur diye sorsan benim kardeşim bacım yok derler pişkin pişkin ne diyeyim Allah herkesin karşısına iyi niyetli insanlar çıkarsın... Mutlu günler..
kesinlikle oturup izlemezdim ya da yanindan gecip gitmezdim mutlaka engellemeye calisirdim bazilari sey diyor o an orada olsan sen de bir sey yapmazdin falan ama alakasi yok o kadar haber izleyip sosyal medyadan her turlu tepki gosteriyorsan gercekte de gostericeksin
Bir defa karıştım Karşıyaka’da adam kızı tokatladı bende adama vurdum karakolluk oldum ikisi benden şikayetçi oldu bir şekilde vazgeçtiler polis sağolsun bir daha mı aman aman hayatta karışmam. Kadir şeker 2 mi olayım
Bir çok kişi yok öyle yapardım yok böyle yapardım diyor. Kadir Şeker olayından sonra insanlar biraz çekingen durabilir. Eğer kontrol edebiliceksek kendimizi müdahele etmemiz lazım ama kadın da dönüp sen ona yardım ettikten sonra o benim kocam döver de sever de dememeli
Müdahele etmek zorunda kalırsam kadının yanında olup uzaklaştırırdım veya polis çağırırdım. Bunun haricinde çok karışmak istemem. Ben biraz toplumsal konularda uzak durmayı seçen tarafım. 🤷♀️
Bir kere şahit oldum tekme atıp tepki gösterdim adamı linç ettik kadın da arkadan bağırıyordu biz sinirden bağırıyor sanıyorduk. Polis gelince anlaşıldı olay. Kocasıymış 😂
Bir keresinde adam sokak ortasında kadını dövüyordu bağıra çağıra kadın yardım istiyordu gittim adamı öldüresiye dövdüm en son polisler aldı elimden de kadın benden şikayetçi oldu kocam dır döverde severde dedi kendimi savunamadım
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
ortamı görmek lazım o anı yaşamadan birsey diyemem normalde bi kadına birisi birsey yapacaksa benim tepki vermemem mümkün değil ancak olay anı mekanı durumu da bir o kadar öenmli
Müdahele etmeyi çok istiyoruz ama müdahele edince tacize uğrayan kadın tarafından biz suçlanıyoruz , çok zor durumda olduğundan emin olmadığım sürece müdahele etmiyorum artık
Türk kızlarına güvenilmez. Tipini beğenmez şeklini beğenmez taciz der. Yakışıklı bı erkek olsun. Çapkın der. Müdahale etsek sanane der. Duruma göre hareket ederim