Merhabalar, benim yaklaşık üç hafta önce davam oldu karara çıktı boşandık. benim merak ettiğim bir konu var karşı taraf çocuk için hüküm kesinleştiğinde 800 TL ödeyecek şeklinde yazıyor. Şimdi ben ne zaman kesinlesir bilmiyorum iki ayda sürebilir. benim davam kapanmaya denk geldi uzadı. Mart ayinda açtım davayı. eşim çocuğum dogdugundan beri hicbirsekilde maddi yardımda bulunmuyor. bütün ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. ben hangi tarihten itibaren alacaklı olacağım davayı açtığım tarihmi yoksa dava kesinleştikten sonramı.
İştirak nafakası hakkında bilgi verir misiniz?

Merhabalar,
TKM'nun 327. maddesine göre; çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır. Yine TMK’ye göre müşterek çocuklar adına velayetin kendisine bırakılmadığı eşin iştirak nafakası ödeme yükümlülüğü bulunmakta olup çocuğun reşit oluncaya kadar velayet altında bulunduğundan kendisini temsilen velisi tarafından nafakaya ilişkin talepte bulunulabilinir.
Çocuğun ödenmeyen iştirak nafakasına ilişkin olarak reşit olduktan sonra talepte bulunma hakkı vardır.
Boşanma davaları devam ederken ara karar ile dava tarihinden itibaren nafaka ödenmesine karar verildiği takdirde nafaka yükümlüsü nafakayı ödemez ise nafaka alacaklısının bu alacağı ilamsız icra takibi yoluyla tahsil etme olanağı bulunmaktadır. Nafaka alacaklısı, icra dosyasında borçlunun SGK sorgulamasının yapılmasını ve gelen sonuç doğrultusunda maaş haczinin yapılmasını tekrar talep edebilir. Sizin davanızda ise sorunuzdan anladığım kadarıyla hüküm ile birlikte ve hükmün kesinleşmesinden itibaren geçerli olmak üzere iştirak nafakasına hükmolunduğundan hüküm kesinleştikten sonra ilamlı icra takibine bu nafakayı konu edebilirsiniz.
Hükmün kesinleşmesi için gerekçeli karar yazılmalı ve gerekçeli kararın karşı tarafa tebliğe çıkartılması talep edilmelidir. İstinaf kanun yoluna başvurulmadığı veya başvurmaktan feragat edildiği takdirde hükmün kesinleştirilmesini talep edebilirsiniz.