Aslında dünyayla birlikte sende dönüyosun, bunu şöyle test edebilirsin, tek yöne doğru hareketli bir arabanın üstünde zıplarsan yine aynı yere düşersin, mantık şu hareket eden sadece bastığın yer değil sende hareket ediyosun ve zıpladığında bu hareketin son bulmuyo.
Üzerindede zıplasan farketmez sende o hızda gidersin burdaki sorun atladığında ve düşerkenki arabanın hısının sabit olması, doğru anlatabilmişimdir umarım arabanın tavanında ayakta durup hafif zıplarsab yine aynı yere düşersin.
Hareket dedim ama yarışta demedim, öyle düşünürsen dünyada şuanki dönme hızından sadece 100 km ani hızlanma yaşarsa o sürtünme kuvveyi yeryüzünde bir çok yapıyı yerinden söküp atar.
burada püf nokta biz bu dünyaya gelirken hareket halindeydik bu yüzden bu hareketi hissedemez durumdayız, evrimleştik, dünya arada durup dönüyo olsaydı her şey farklı olurdu
Araba örneğinden yola çıktım, araba üzerinde havanın sürtünme kuvvetiyle karşılaşırız ama dünya dönerken karşılaşmayız çünkü atmosfer de dönüyor beraberinde. Hızlanma olursa hız değişimini hissederiz ama atmosfer de aynı hızla döneceği için biz yine zıpladığımız yere düşeriz😃
Hacim ve kütle gibi etkenler hızın yarattığı etkiyi büyük oranda değiştiriyor. Bu yüzden hissedemiyoruz bu yüksek hızı. Bununla birlikte atmosfer de aynı şekilde dünya ile döndüğü için istediğimiz kadar zıplayalım, hoplayalım : )
Dünya'nın dönme hızını boyutuyla kıyaslarsak dönme hızı çok küçük kalır bu yüzden de aslında çok da hızlı dönmüyor. Ama hızını da değiştirmiyor. Bu sayede hissetmiyoruz, atmosferin hareketi sayesinde de aynı yere düşüyoruz. Teşekkürler🤗
Sende onunla beraber dönüyorsun çünkü . Şöyle düşün sen arabayla 60 la gidiyorsun yanında da 60 la giden bir araba olsun. Sen yandaki arabayla aynı hızda gittiğin için onu duruyormuş gibi görürsün. Bu da öyle bişey
İnsanın iç kulağındaki bir bölüm, yanlış hatırlamıyorsam salyangoz; burada kalsiyum karbonattan oluşan bakalit taşı var, çok küçük tabi. İnsanın dengede durmasını sağlıyor. İç kulakta bu kısımda rahatsızlığı olan insanlar genelde ayakta durma ve denge sorunu yaşıyorlar. İç kulakta rahatsızlığı olan bir kişi, dünyanın döndüğünü hissettiğini söylemişti. Bizzat duydum çok şaşırdım. Ayakta duramıyor böyle rahatsızlığı olanlar. Aynı yere düşme nedenimiz ise muhtemelen atmosfer basıncı ve atmosferin de dünya ile beraber dönmesi olabilir. Uçakta giderken uçak bazen sağa sola yatıyor fakat yolcular düşmüyor. Kabin basıncı vs. var. Onun gibi.
Biz de kendi etrafımızda bir süre döndükten sonra durduğumuzda aynı şeyi yaşarız. Çünkü iç kulaktaki yapılar biz durduğumuzda adapte olana kadar bir süre daha dalgalanır. İç kulaktaki yapılarda (sıvı ve küçük kemikler) oluşan değişimler dengeyi etkiler, dünyanın dönüşü ile bağlantılı değil
Kendi etrafında dönüp durunca öyle oluyor dediğin gibi. Yalnız iç kulak rahatsızlığı olan bazı insanlar, dünyanın dönüşünü hissettiklerini söylüyorlar. Ben onlardan duyduğumu söylüyorum. Normalde saatte 1670 kilometre hızla dönüyor dünya.
Hissetmek için etkilenmek, bir kuvvet altında bulunmak lazım. Hız değişmediği için biz hareketin farkında olmuyoruz, biz dünya ve atmosfer aynı anda aynı hızda dönüyoruz durmadan ama bu bizde bir dengesizlik yaratmıyor, doğduğumuz andan itibaren bu düzen içerisindeyiz ve çoktan adapte olduk. Bu hastalığa sahip insanların kafaları zaten dönüyor, bu yüzden böyle bir ifadede bulunuyorlar, dünyanın dönüşü bizde dengesizlik yaratmıyor. Bende küçükken dönünce bunu dünyanın dönüşü sanardım🙂
Dünyaya göre bağıl hızımız değişmiyor ama uzaydaki konumuz sürekli çok hızlı bir değişim içerisinde. Dünyanın kendi etrafındaki dönüş hızı + güneş etrafındaki dönüş hızı + güneş sisteminin galaksi yörüngesindeki hızı + samanyolu galaksisinin hızı. birbirinin içinde yer alan spiraller çizerek mütiş bir hızla hareket ediyoruz. daire çizmiyoruz aslında. bence bundan dolayı da başı döner insanın. eylemsizlik prensibi uzayda geçerli, sadece dünyada değil. o yüzden bunu hissetmeyi engelleyen bir sistem olmalı 😀
Hızda bir değişim olsa hissederiz ancak. Uzayda hava olmadığı için bir sürtünme kuvveti de yok, atmosfer zaten dönüyor. Daha önce dünyadan farklı bir ortamda da bulunmadık ki diyelim bize bişey oluyor, oluyorsa da bize doğal geliyor ve bununla bütünleştik, adapte olduk. Bu yüzden farkedemiyoruz
Dünya'nın döndüğünü neden hissetmiyoruz? Dünyamız kendi ekseni çevresindeki bir tam turunu 24 saatte tamamlar. ... İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Aslında 0,.. küsüratlı belki. Dünya gittikçe yavaşlıyor. Dünya'nın oluşumundaki dönüş hızıyla şimdiki dönüş hızı arasında baya fark var. Yer kabuğunun iç katmanlarındaki sürtünme kuvvetleri yavaşlamanın başlıca sebebi
Sabit hızda dönmesi, açısal hızın çok düşük olması, atmosferin dünya ile beraber dönmesi, doğduğumuz andan itibaren bu düzene tabi olup adapte olmamız... Tabi daha geniş bir şekilde açıklanabilir
Dünya'nın büyüklüğünü ve dönme hızını kıyaslarsak dönme hızı çok küçük kalıyor, yani dönerken taradığı alan aslında küçük, büyük olması hızlı döndüğünü ifade eder, çok da hızlı dönmüyor yani. O yüzden küçük olması daha az hissedilmesini sağlar ama zaten hissetmiyoruz
Bu konuyu gerçekten merak ediyorsan basit açıklama istemiyorsan sana kitap önereyim ama anlamak için kafa yorman gerekecek ve anladıkça evrene bakışın değişir