Düğünsüz nikah olur, makyajsız gelin olur, sadece gösteriş amaçlı alınan eşyanın olmadığı sade bir ev olur, tatlı dil, saygı ve iffet en güzel çeyiz olur, taze çift için yapılan dualardan takı da olur... Olur da olur.
Bizim zamanımızda düğün şarttı, hem de oyunlu, kadın erkeğin karışık olduğu düğün şarttı. İnsanlar dermiş ki; dul kadın mı evleniyor da düğün yok, insanlar dermiş ki ne bu çalgı yok cenaze evi mi?
Sadece insanlar eğlensin, insanlar beğensin, insanlar laf etmesin diye yapılan masraf, ALLAHın helal kıldığı evliliğin en başta israf ile başlamasına sebep oluyor, kadın erkek karışık olan düğünün hükmüne hiç girmeyeyim.
Elhamdülillah eşimin çok sevdiği bir ağabeyi mescitte nikahımızı kıydı. Nikahtan sonra yemek verildi, dualar edildi ve çok şükür evlendik. Oldu mu? Oluyormuş demek ki!🌺
Evlenmek için düğünün şart olduğunu düşünmüyorum. Sizin de dediğiniz gibi düğünün amacı duyurmaktır. Bunu sade bir nikahla da insanlar yapabilir. Fakat gösteriş, elalem ne der düşüncesi ve ailelerin istekleri maalesef düğünü mecburi kılıyor. Bu durumda da ben en iyisinin düğün yemeği verilmesi olarak görüyorum. Zaten sünnet olan bir durum olduğu için de gayet makul bir çözüm.
Kadın-erkek karışık ve çalgılı bir düğün de helal bir ortam değil. Sadece birkaç saatliğine insanlara evliliği duyurmak için yapılan düğün bir günah bataklığına dönüşüyor. Bir de üstüne yapılan sayısız borç... Yeni evli çiftler evliliğin tadını çıkaracakları zaman diliminde bir de ekstra düğün borçları ile uğraşıyorlar. Herkesin kendi düşüncesi elbette ama sadeliğin her zaman daha iyi olduğunu düşünenlerdenim.
Hiçbir zaman sevemedim düğünleri.. Gereksiz kalabalık bana göre. Sade, sıradan bir nikah en güzeli.. Düğünü gösteriş olarak, formalite olarak görüyorum. Elalemin ağzını kapatmak için yapılan bir organizasyon bence.. Takı merasimleri ise karşılıklı yapılan bir şey.. Ben ona takı takayım ondan da bana gelsin düşüncesinde çoğunluk. Düğünlerde takılan takılarla düğün için yapılan borçlar ödeniyor.. Halbuki sade nikah olduğu zaman hem riyasız, hem masrafsız oluyor. İlla ki masraflar oluyor ama gereksiz masraflar olmuyor, hemde kusur bulmak için gelen boş kalabalıklar olmuyor
Düğünün mantığı ilan etmek. Allah 'ın emri ile sorumluluk altına gireceğini nikahladığını namusun olarak gördüğünü beyan etmektir. Fakat gel gör ki aileler olsun kız olsun erkekler olsun günümüzdeki acımasız sistemlerden birisi olan kapitalizmin etkisiyle sağa sola hava atma merakından dolayı ve verdikleri maddi şeyleri geri alma olarak gördükleri için erkek tarafının belini bükecek ve zor duruma dusurecek şekilde uygulanıyor sonra bekleki o borçla harçla sinir stresle o evlilikten tat tuz hayır bekle. Harama (zinaya) giden yolları kapatmak helalin yolunu açmak lazımken tam tersini yapıyoruz. Ortalıkta pi. slikten geçilmiyor.
Düğün yapmayı hiç istemiyorum hatta bu yüzden düğünün yasak olduğu vakitler evlenmek istiyordum😅 en güzeli sade bir nikah bence.. Bizde genelde yemekli, Mevlid ve kadın erkek ayrı olur. Çalgıli düğünlere katılan bir ailem yok zaten buna rağmen o kalabalığı pek sevmiyorum, sadece nikah olmasada insaAllah Mevlid şeklinde bir düğün olur benimki 😊
Bana göre çok şatafatlı bir düğün gerekmiyor sadece masraf birkaç saat için tonla masrafa giriliyor evlendikten sonra kredi öde dur sonra. Bence sade bir düğün olsa daha iyi olur ama arkadaşımda sonradan pişman olursun en iyisini yaptır diyor ona bıraksam tüm düğünümü o yönetir. ☺️
Gerek 15.000 TL. gerekse 2.000 TL. telefon ikisi de aynı görevi yapıyor. İstisnai olarak ihtiyaca istinaden işlemci ve ekran kalitesi yüksek olması gereken durumlar hariç... Gelinlik 3.000 TL. gelinlikle 15.000 TL. gelinlik aynı görevi yapıyor. "Bir kere giyeceğim" diye daha pahalısına değil, makul ve yakışanı almak daha mantıklı... Sonrası o gelinliği 200-300 TL. satamıyorsun... Bir işede yaramıyor...
Nikahta keramet vardır. Külfet haline getimemek insanın elinde beklentiler ne kadar yüksek olursa külfeti o kadar fazla olur mutlu olmayı beklerken üzüntüye dönüşür miniminal hayat tarzı benimsemek insanı huzurlu kılar bu evlilik olayınada yansır zaten önemli olan kendi gibi düsünen ve yaşayan birini bulmak.
Sadece nikahtan yanayım. Maddi durumu olanlar düğün yapabilir ama borçlanarak düğün yapan çiftlerin çoğunluğu evliliğin en güzel yıllarını borç stresi ve borç ödeyerek geçirmek zorunda kalıyorlar. Bu kadar saçma bir yükü bir kaç saat eğlence için yıllarca taşımaya gerek yok.
Bu adetleri ne kadar uygularsak o kadar kalıcı hale gelir. Söz, nişan, kına, düğün her biri ayrı merasim, her biri ayrı külfet. Her geçen gün yeri birşey çıkarıyorlar bunlar adetten çıktı kapitalizmin bize dayattığı şeyler oldu
Düğün bu zamanda, gençlere yapılan en büyük kötülük. Sırf bu yüzden kaç yuva, daha emekleme aşamaaında yıkılıyor malesef. O yüzden, evliliğin başı değil, sonu muhteşem olmalı bence🙂