kadınlar erkeklerden daha güzel olabiliyorlar
ben onlardan üstün olduğumuzu düşünmüyorum
Birincisi buradaki dövme bir emir değil zaten yapmak zorunda da değilsin. Boşanabilirsin sıkıntı yok. Yemek yapmadın, evi temizlemedin veya beni dinlemedin döv o zaman anlamında da değil... Şartları farklı bunun.
İkincisi itaatin anlamı kulu kölesi anlamında değil. Sözünü dinlemek uyum sağlamak anlaşmak anlamında kullanılmış.
Kuran direkt mealden anlaşılmaz yanlış anlaşılmaya müsait tonla konu çıkar. Merak ettiğiniz ayeti tefsirlerden araştırın.
ama yine yanlış ya kadın ne yapmıs olursa olsun dövmek doğru değilki
bu yüzden tam olarak buradaki olayın açıklamasını yapabilir misiniz lütfen
çok uzun açıklamalar var
biliyorsanız özetler misiniz
Kendi yorumumla anlatayım... Kadın itaatsiz yani uyum sağlama yok, anlaşma yok, geçim yok, sabah öğle akşam hayatı zehir ediyor ailesine. Atıyorum çocuklarla ilgilenmiyor, çalışan biri değilse ev hanımlığı bile yapmıyor, kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiyor vs... Bununla ilgili önce güzellikle uyarın. Yine değişim yoksa bu kez yatakları ayırın. Yine değişim yoksa dövün ama burada kemiklerini kırın anlamında değil atıyorum iki tokat mesela. Yine değişmiyorsa boşanın. Yani burada konu kadına yaklaşım değil. Aileyi korumaya çalışmak.
Erkekte kendi sorumluluklarını yerine getirmiyorsa kadınında yapması gerekenler var tabii madde medde. Diğerinde olduğu gibi yine boşanmayı en sona koymuş kadına tanınan haklarda da.
sorumsuz biriyse ilgilenmiyorsa yine boşanırsın he belki şeyde olabilir
o zamanlarda bu boşanmalar nasıl isleniyordu? yani bu ayet o zamana göre inmişte olabilir
karısık konular bilen biri şart
Diyorum ya kardeşim dövmek zorunlu bir uygulama değil zaten. Direkt boşanabilirsin de. Ailenin dağılmamasına çok önem verir din. Dağılmadan her yol denensin ister. Burada dövmek kaba kuvvetle yola getirmek baskı kurmak anlamında değil... Belki anlar aklı başına gelir doğru yolu bulur vs. diyedir.
karısını sabah döven akşam hangi yüzle yatağa girecek gibi bir hadisi olan peygamberin dini dövün gebertin diye emredebilir mi sence hazreti ömer gibi fevri bir sahabe bile karısına karşı bi kere sesini bile yükseltmedi
Cevap
2Cevap
"Eşlerinize yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, sakın onları dövmeyin ve onları incitecek çirkin sözler söylemeyin." (Ebu Davud, Nikak, 40-41).
tefsirini oku, ayeti değil. o zaman anlarsın
nası yani anlamadım
nisa 34. ayet tefsiri diye girersen çıkıcaktır.
çok uzun bir açıklaması var
kısaca özetler misin
ben de bilmiyorum, müslüman değilim ama ailem müslüman onlar konuşurken duymuştum ayette yazana değil tefsirine bakmak gerek diye. kötü bir şey değildir, yani merak etme. dininden soğuma. youtubeda da vardı nisa 34. ayetin açıklamasını yapan hocalar, ama tabi müslüman olmadığım için dinlemedim hiç, sadece kötü bir anlamı olmadığını biliyorum.
Şarjım dolsun anlatırım
Diyanet hafifçe dövün der darabeye nisa 34 vedribuhunne kelimesi geçer darabe den türemiştir.
Darabe için kuran 8 anlam verir ve bu kelimeyi 58 kere kullanır.
Örnek vermek anlamında 31 defa
Fiziksel vurmak anlamında 13 defa
Damga vurmak anlamında 4 defa
Savaşa çıkmak anlamında 3 defa
Yolculuk anlamında 3 defa
Bırakmak, uzak tutmak anlamında 1 defa
Kişilerin arasını ayırmak, engel koymak anlamında 1 defa
Öldürmek boynunu vurmak anlamında 1 defa kullanılmıştır şimdilik bu ayrı kalsın
Ahzab süresi 21. Ayet
Allah'ın elçisi en güzel örnektir der.
Ahzab süresi 28. Ayet
Ey Ne bu eşlerine deki eğer dünya hayatını ve onun ziynetini istiyorsanız o zaman gelin size boşanma bedellerinizi vereyim sizi GÜZELLIKLE SALIVEREYİM.
Bir ayette dövün diyen kuran neden diğer ayette peygambere güzellik ile karısını salıversin desin sence çelişki yok mu?
Bir süresi 6,7,8,9. Ayetleri
Burada karısına bir şahit olmadan zina suçlaması atan bir adamın karısı bu suçu kabul etmezse suçsuz kabul edilip bir ceza vermeyeceğinden bahseder...
Nisa da bir şüphe yüzünden dayak verin derken burada suçsuz kabul edilmesi bir çelişki değil mi sence?
Şimdi gelelim başka konyaya kuran darabeyi 13 kere vurmak anlamında kullanır evet ama bu kelimeyi bir insanın başka insana vurması anlamında kullanmamıştır...
Bunu yerine başka kelimeler kullanmıştır
Nur süresi 2. Ayet
Zina eden kadın ve erkeğe 100 sopa vurun der burada darabe değil "iclidu" kelimesini kullanır
Kassas süresi 15. Ayet
Nisa yumruk vurdu derken darabe değil "vekeze" kelimesini kullanır
Zariyat 29. Ayet
Karisi çığlık atarak yüzüne vurdu derken darabe değil "sakket" kelimesini kullanır
Hem orada ayet başında erkekler kadinalrdan üstün demez bazılarının diğerlerinin üzerinde üstünlüğü vardır der. Erkek kadınla asla eşit değildir senin dediğin gibi erkek güçlüyken kadın güçsüz kadın güzelken erkek değildir gibi geneleksel din anlayışı yobaz kesimin isteğine göre ekilir budulur
Çağ dışı din.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?