Nefsine avukat mısın, hakim misin?

Selamunaleyküm KS' canlar,

Öncelikle şunu belirteyim; direkt bir cevap beklenmez yani "olmaya çalışıyorum veya olamıyorum" gibisinden olursa daha iyi olur neticede herkesin hatası olabilir, dillendirilmemesi taraftarıyım. Soruyu da daha çok üzerinde tartışmak, farkındalık oluşturmak amaçlı sordum. Sizlerden de güzel yorumlar bekliyorum.😊

Şüphe yok ki Allah, insanlara hiçbir suretle zulmetmez, fakat insanlar, kendi kendilerine zulmederler. (Yunus, 44. ayet)

Nefis tembeldir, yatmak uyumak ister;
halbuki hayat ciddî bir mücadele, acımasız bir savaş, devamlı bir uğraştır; uyumamayı, gevşememeyi, gaflete düşmemeyi, sıkı çalışmayı, ter dökmeyi, cehd etmeyi, güven ve emniyeti için güzel, ahlaklı ve adaletli insanlar yetiştirmeyi ve sürekli tekamül etmeyi gerektirir.

Nefis oburdur, pisboğazdır, açgözlüdür;
doyuncaya, patlayıncaya, tıksırıncaya kadar yer, semirir, şişmanlar, şımarır, azar, kudurur; “Rabbenâ hep bana!” der, haram helâl ayırmaz, insâf, adâlet, müsâvât, muvâsât, îsâr, tercih, ikram, sabır, fedakârlık bilmez, başkalarını düşünmek istemez.
Fakat toplum hayatı, tamamen aksinedir; ölçü ister, diğergâmlık ister, uyum ister, sabır ister; aşırı arzulara, hırs ve heveslere, bencilliğe dizgin ister, tahdit koyar, sınır çizer, karşı çıkar.

Nefis çok şehvetlidir; yâr ister, eş ister, flört ister, aşk ister; nikâhla yetinmez, zinâya koşar, mahremi varken harama bakar, eşi varken metres tutar, camdan bakıp kaş göz eder, yuva yıkar, düğün basar, kız kaçırır, namus meselesinden silah çeker, kan döker, can verir, can alır, kâtil olur.

Nefis, keyif ehlidir, zevkperesttir, havâîdir, haylazdır, yaramazdır; s
az ister, söz ister, çalgı ister tatlı ister, tuzlu ister, turşu ister, kadayıfı bulur kaymak ister, istirahati bulur, şak şak ister, zengin olur makam ister, riyaset ister, izzet ü itibar, kudret u iktidar ister, hükümdar olur saraylar ister, kumaş bulur ipek ister, sıhhat bulur, rahat bulur tantana, saltanat, sanat, bale, orkestra, heykel, anıt ister, nam u şan ister; sade giyinmez, süs, zinet, pırlanta, zümrüt, yakut, mücevher ister, köşk bulur yalı ister, yalı bulur yağlı boya tablo, antika eşya ister…

Nefsin garip bir huyu da:
istediği verildiği zaman teskin ve tatmin olacağı yerde, iştihası daha çok artar, arzusu daha da kuvvetlenir; yedikçe oburluğu artar, çatlayıncaya kadar; uyudukça tembelliği artar, işi gücü terk edinceye kadar; mal buldukça hırsı artar, gözünü toprak dolduruncaya kadar…

O halde nefs terbiyesi herkese gereklidir, halka olduğu kadar, okumuşlara da; zâhirî ve kuru bir dini tahsil yapmış olanlara da!
(alıntıdır)

Esen kalınız...🍃
14.08.21/13:11
Güncellemeler
+1 yıl
KS ya ben o kadar özen gösterek yazıyorum sen bozuyorsun😒 düzeltilsin artık şu sorunlar lütfen...
Güncellemeler
+1 yıl
"Üç kuruşluk DÜNYA için gayret üstüne gayret, EBEDİ HAYAT için gayret yok HAYRET! "demiş Necip Fazıl Kısakürek...🍃