+1 yılUla koskoca alman adamı bismark demiş dünyada %100 beyin varsa %90 abdülhamitte %5 bende diğer %5 dünyanın geri kalanında diye gelde bunlara anlat.
Atatürkte aynı şekilde koskoca fransa başkanı herriot Atatüre katip olmak isterim demiştir. Ama bizde ya hep severiz ya hep arkasından atıp tutarız Türkiz bize aittir hiç ortası olmaz ya hep yanlışı görürürz ya hep doğruyu ortası yok. İki taraf ayrı kanser edici be00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Atatürk kral adam ne zorluklar ile ülke kurmuş hala şumu bumu olm ne olsun istiyorsunuz serv kabul edilip ülkeyi vahdettin paşamı yönetseydi Türkiye Fransa İngiltere sömürgesimi olsaydı dinsiz imansız dedikleri adam özgürlük verdi lan savaşıp 30 sene cephede geçmiş daha ne yapsın
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
10Cevap
+1 yılİki tarafı şöyle analiz ediyorum. Dindarların Atatürkün zekasıyla bir sorunu yok geçmişte onlara uyguladığı dayatmalardan şikayetçi.
Dindar olmayanlar da islamla alakalı hiçbir şahsın zekasıyla ilgili bir övgüde bulunmazlar. Durum tek Sultan Abdülhamide özel degil.
Dindar veya Dindar olmayanlar ayrımı yapılması da ayrı bir tuhaf bazı kesimler desek daha düzgün olur173 Yorumla- +1 yıl
Ben dindar biri olarak atatürkün tüm inkilaplarını doğru buluyorum
- +1 yıl
Fatihin hristiyan olduğuna dair zırva iddialar var öyle olduğunu düşünüyordur celal şengör
- +1 yıl
Celal şengör kâle alınacak bu adam değil. Atatürk olmasaydı da cumhuriyet zaten kurulacaktı diyen bi adam kendisi
- +1 yıl
Hayır padişah cumhurbaşkanlığı sistemi olurdu. Şimdiki ingiliz parlamenter sistemi gibi. Saçma ve türkiyede işlemez.
- +1 yıl
Türkiye'de işlemez
- +1 yıl
Ne olacağı yaşanmadan belli olmazdı, önemli olan zaten insanların yaşam hakkını kalitesini koruyabilmek
- +1 yıl
Şuanki başkanlık sistemi dediğimiz sistemden farkı yok. İşliyor mu hayır
- +1 yıl
Gelirdi de aynı sistem gelmezdi demek istediğim bu. İçinde saltanat halifelik vs olan padişah cumhurbaşkanlığı sistemi olurdu. Saçma ve laik değil
- +1 yıl
Aynen katılıyorum, zaten Türkiyede siyaset çöp devam eder yıllarca. Düşünce özgürlüğü yok bir kere. Kimse özgürce fikrini söyleyemiyor şu an eleştiri yapamıyor doğru düzgün. Yapıcı eleştiri yapan yok herkes günü nasıl bitiririm derdinde. O yüzden biz yıllarca daha cok sürünürüz
- +1 yıl
Onlarda kraliçenin yetkisi yok bizde durum farklı olacaktı. Çünkü halife direk padişahın kendisi oluyordu . Dini buyruk olarak khk yayımlandığını düşün
- +1 yıl
Padişahlık sisteminde seyhulislam vardi ve onun yargısı padişahın üzerindeydi. Devlette en yetkili kişi odur padişah değil. Tabii ki günümüz turkiyesi için uygun değil ancak eskiden gercekten hak hukuk bilen insanlar olduğu için başarılı yönetildi
- +1 yıl
@UDixon şu an ki sistem padişahlık sistemi gibi zaten. İşlemiyor diyorum ben de. Padişah fermanı KHK. sadece şeyhülislâm yok halife yok
- +1 yıl
Zaten işlememasinin sebebi bu. Ne cumhuriyet ne de padişahlık sistemi mevcut şu an karışık bi sistem bizimki
- +1 yıl
Bu sistemin hilafetle alakası yok diktatörlük diyoruz biz direkt
- +1 yıl
Cumhuriyetin ilk yıllarında meclis halife seçmişti birini hatırlıyor musunuz. Aslında atarükün kafasında diyanet işlerinin başkanının halifelik kurumu yöneticisi olması vardı ama devlet işlerine çok karışıldığı için kaldırıldı. Eğer dinle yönetileceksek en üst yöneticinin dini lider olması zorunlu ve bu cumhuyiret sisteminde mantıklı değil. Cumhuriyet o yüzden laik olmak zorunda. Dinle yönetilen cumhuriyet rejimlerini görüyoruz. Misal iran ve arabistan. Kim memnun kimse değil. Ha avrupa çok mu laik değil. Papa ne derse onu yapıyorlar ama çoğu ülkede karıştırmıyor iç işlerine. Buna ister mezhep deyin ister başka bişey. En iyi işleyecek sistemi atatürk getirmiş onu da mahfettiler. Bişeyin ilk hâli her zaman iyidir.
- +1 yıl
Kuran şeriatını uygulayacak tek adam hz. Mehdidir. O da daha gelmedi. Allahın indirdiği hüküm nedir peki hırsızlık yapanın elini kesin. Kesiyor muyuz kesiyoruz. Evet hapse giriyor eli kesiliyor. Fiziksel oyarak kesmek değil bu. Alıkoyun manasında. Kuran'da çok şey yok. Hadis kaynaklı gidersek kocasını aldatan kadına 40 kırbaç vurun var mesela. Yapılıyor mu hayır. Neden çünkü artık yargılama diye bişey var. Hüküm kalktı. Doğru veya değil. Zamana uygun olmayan şeyleri şimdiye uyarlayamazsın.
- +1 yıl
@emoji_gibi_adam hırsızlık yapanın eli direkt kesilmiyor onun bir ton öncesinde kuralı vs var. Bunları öğrenmek için de islam hukukunu çarptirmadan öğreten kitapları okumak lazim
- +1 yıl
Sen bu devirde aldatan kadına 40 kırbaç vur bak noluyor türkiyenin hâli.
- +1 yıl
Kesinden kastı o değil. Aynı kelime değil çeviri hatası var. Yusufu gören kadınlar parmaklarını kesti kelimesiyle aynı kelime kullanılmamıştır. Alıkoyun manasında bir kelime bu. Yıllarca yanlış tercüme edilip İslam'ı terörizm olarak lanse etmeye çalıştılar.
- +1 yıl
Kadınlara geçerli bi hüküm değil o zina yapan hem erkek hem kadına geçerli. Kadınları her konuda hedef alıyorsunuz ya pes yahu
- +1 yıl
Ben arkadaş erkek diye kadın örneğini verdim biliyorum erkek için de olduğunu
- +1 yıl
Ayrica yüz sopa diye geçer, nur suresi 2. Ayet bakın tefsirine
- +1 yıl
Arladaşlar islamın eli zaten birilerinin elini kesmek değil önüne caydırıcı bir ceza koyarak bunu önlemek bakınız 624 yıllık osmanlı tarihinde sadece 6 kişinin eli kesilmiş ve 1 kişi recm edilmitir amaç recm etmek ya da kol kesmek değil caydırmak zaten bunlar da öyle ha deyince uygulanmıyor kol keserken bir sürü şart var belli bir miktar olucak bir şeyler daha var
- +1 yıl
Ya işte anlatmak istediğimi anlamıyorsunuz. Şartı var evet şimdi bunu şartsız koşulsuz uygularsan türkiye karışır diyorum. Bunu tam manasıyla uygulayacak adam yok. Demek istediğim bu.
- +1 yıl
- +1 yıl
@emoji_gibi_adam evet bence de ülkede hak hukuk gecmeden uygulayabilecek kisi yok, o yuzden insanların hak ve hürriyetleri konusunda laikliği daha düzgün uygulamaları lazım. Ülkede laiklik adı altında din düşmanlığı yapmayı bırakmaları lazim
- +1 yıl
@sympofdestruction uşte bu yüzden laikliği dini ve atatürkü aynı anda savunmak zorundayız. Atatürkün yaptığı şeyler yanlış değil sadece bir çeşit kurtuluş. Bir fragman. Asıl film mehdi ile başlayacak.
- +1 yıl
Laiklik halifelikten ve dini liderlerin devlet yönetimine karışmasını önlemek için kurulmuş bir sistem değil. Aynı zamanda yöneticilerin de dini kullanıp oy devşirmesini engelleyen bir sistem. Hatırlarsanız 80 darbesinin bildirisinde laikliğe aykırı eylem ve faaliyetleri durdurma maksadıyla" diye bir ibare geçer. Bu aslında anayasal düzene karşı işlenen bir suç. Ama gel anlatabilirsen aktrollere anlat.
- +1 yıl
Aynen öyle 👍
- +1 yıl
@UDixon kardeş anlamıyorsun. Ben din devlete karışmasın demiyorum. Karışsın hatta kuran şeriatı uygulansın. Ama uygulayacak adam yok. Yarım yamalak uygulamak yerine hiç karışılmasın diyorum. Kişi din bana karışmasın reddesine geldiyse zaten dinden çıkar. Karışmanın bi manası yok.
- +1 yıl
Hiç bir suçlu şeri mahkemede yargılanmak istemez
- +1 yıl
@Emoji_Gibi_Adam Müslümanlar kabul etmek zorunda yok öyle hem kafir hem müslüman olayım diyen ateistler laiklikle müslümana karşı suç işleyen ise islam hukukuna göre yargılanmalı. Hepsini getiremiyorsan bile şu faiz belasını kaldıracaksın arkadaş fitre zekat sadaka bunları zorunlu yapacaksın en azından
- +1 yıl
Adam öldürmenin cezası idam. Ama yasa mahkemesi müebbet veriyor. Adam şimdi şeri mahkemeyi seçer mi sizce
- +1 yıl
Kafir öldüren müslüman müebbet alacak. Müslüman öldüren müslüman idam edilecek yani
- +1 yıl
@UDixon bu sistemi uygularsan türkiyede iç savaş çıkar. Tek mahkeme kafi o da laik mahkeme
- +1 yıl
Çünkü yeteri kadar laik değiliz . Akrabaya yardım farzdır deyip hakim savcı atanırsa ülkede olacağı bu
- +1 yıl
@UDixon şu an ne senin istediğin sistem ne benim istediğim sistem yürürlükte olmadığı için ütopik hayalleri bir kenara bırakmak lazım. İki türlü de cezalar caydırıcı değil. Sen diyorsun ki iki mahkeme sistemi olsun. E kafir öldüren deha az ceza alıyor adam müebbet yatacak. Ama şeri mahkeme idam veriyor. Ortalık karışır ortalık. Ülkede iki mahkeme var farklı hüküm veriyor ayrımcılığa bak. Ticaret bile yapmazlar bizle. Ya adam gibi laik bi sistem ya da adam gibi şeri sistem olmalı. Ben bunu savunuyorum sen ikisini de harmanlamaya çalışıyorsun.
- +1 yıl
Osmanlıda kafir için kafir mahkemesi yoktu. Herkese müslüman muamelesi yapılıyordu o yüzden yönetildi. Sen o sistemi burada uygulayamazsın.
- +1 yıl
@Emoji_Gibi_Adam Yo gayet de vardı
İslam devletinde zimmilerin hukuki statülerine baktığımız zaman Müslüman tebadan daha farklı bir konumda oldukları görülmektedir. Zimmilere bazı hukuk dallarında kendilerine şer’i hukuk değil, kendi dinlerinin kuralları uygulanır. İslam anlayışında din, kişilerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarını da içerdiğinden din ve vicdan hürriyetinin bir uzantısı olarak zimmilere kendi hukuklarını uygulama imkanı tanınmıştır. Bu anlayış sonucunda özellikle dini kuralların yakın etkisi altında bulunan şahıs, aile ve miras hukuku alanlarında gayrimüslimlere kendi hukuk kurallarının yine kendi mahkemelerince uygulanma imkanı getirilmiştir ve böylelikle ortaya cemaat mahkemeleri çıkmıştır. Kur’an, hadis ve Hz. Peygamber döneminden beri süregelen uygulamalara göre, İslam ülkelerinin gayrimüslim vatandaşları yargı muhtariyetinden yararlanmışlar, Hıristiyan, Yahudi vb. din mensuplarının kendi kanun ve hakimleriyle çalışan mahkemeleri olmuştur. Öte yandan gayrimüslimler dilerlerse İslam mahkemelerine (Şer’iyye Mahkemesi) başvurma hakkına da sahiptirler ki bu durumda kendilerine İslam hukuku hükümleri uygulanmıştır. Ceza hukuku açısından ise“içki içme suçu” gibi bazı istisnalar dışında İslam ceza hukuku hükümlerine tabi tutulmuşlardır.
www.sadikcan.com/...uslimlerin-hukuki-statusu.html - +1 yıl
Kafir ayrı gayrimüslim ayrı. Adamı kendi dini hükümlerine göre yargılayabilirsin. Ama kafir diye diğer etnik guruplardan farklı ceza veremezsin. Her dinde adam öldürmenin cezası idam. Senin dediğinle bunun alakası yok . Sen adam öldüren birisi iki mahkemede farklı ceza alır diyorsun. Attığın şey bunun tam zıttını söylüyor. Eşit cezalar ama dini hürriyete uygun diyor.
- +1 yıl
Orada yazıyor zaten uslam hukukuna göre yargılanır diye. Bu adil değil diyorum bende. O yüzden uygulayamazsın zaten. Hristiyanlıkta şeriat yok ama abd de öldürmeye idam cezası veriliyor. Osmanlı dönemi bizansına bakarsan papanın buyruklarına bakarsan şeriat olmamasına rağmen idam cezası verildiğini görürsün. Yani farklı mahkeme de olsa cezalar aynı. Ama senin dediğin sistem bununla çelişiyor. Çünkü farklı cezalar verilecek
Çünkü kiralık akıl ile yaşamaktan mutluluk duyuyorlar.
Okusalar, araştırsalar rahatsız olacaklar ip söküğü gibi şimdiki sistemin sıkıntılarını öğrenme fırsatları olacak ve o matrix evreninde olduklarının farkına varacaklar.
Mutsuzluktan kaçmak için hepsi.10 YorumlaBu iki devlet büyüğünün zekasını anlamaya, dini pencereden bakan birisinin aklı yetmiyor. Hem dindar hem din düşmanları açısından bu böyle.
11 Yorumla
+1 yılBirisi İslâmı, diğeri ise laikliği desteklemiş insanlar. Şahsen ben Müslüman olduğumdan, dinsiz bir devleti desteklemem söz konusu olmamalı. Bu yüzden ben birini ötekinden daha fazla seviyorum.
05 Yorumla- +1 yıl
Onun zamanında ona denk bir kaç siyasetçi varken, Abdulhamid zamanında ondan daha zeki siyasetçi bulmak daha zordu. Esasen zaten kendi içten yıkıldı Osmanlı zaten. Atatürk olmasaydı, adımız yorgo olmazdı mesela. Onun yerine illâ birisi çıkar onun yaptığını yapardı. Çünkü Türk milleti isyankâr bir millet. Köleliği kabullenmeyen bir millet.
- +1 yıl
Aksine ataturk dinin gunumuzdeki gibi siyasete oyuncak edilmemesi icin laikligi desteklemis ataturk un bu acidan bile ne kadar islami korudugunu anlayabilirsin. Multecileri istemiyoruz diyorsun allah bizimledir diyorlar, ogretmenler atansin diyoruz bizi allahin yolumdan ayirmayavkalr, issizlik azalsin diyorsun milletimjzi bolemeyecekler diyorlar.
- +1 yıl
@Yurina48 Ben devletimizin uzun vaade de doğru şeyler yaptığını düşünüyorum. 150 yıl önce, bu topraklarda Araplara, Boşnaklara, Türklere, Arnavutlara, Bulgarlara, Yunanlılara hep milliyetçiliği aşılayarak birbirimizden ayırdılar. Bakınız Kürtler, laik tek parti döneminde öyle eziyet edildiler ki bugün onun acısını fazlasıyla çektik. Aynı şekilde Müslüman Türklere yapılan eziyetler oldu. Demem o ki, bugün mülteci sorunumuz var. Elbette. Ama bundan 50 yıl sonra bu mülteciler ülkelerine dönmüş olacaklar. Bakın Libya'ya müdahale etmişiz. Paralar harcıyoruz oralarda. Lâkin Libya'nın Avrupalı ülkelerin kıskacından kurtulması, yine bizim faydamıza olacaktır. Somali'yi tekrardan inşaa eden yine biziz. Şu an Somali bize sadık ve bizim askerlerimizin eğitimiyle bir ordu kurdular. Ordularında ki askerler dahi Türkçe konuşuyorlar. Keza Pakistan, Tunus, Cezayir, Mali, Nijer, Bosna Hersek, Azerbaijan, Lübnan, çok yakında da Yemen ve Kuveyt. Katar zaten bize maddi destek sağlıyor. Suudi kralı şu an elimiz de, prensten gık çıkıyor mu? Demem o ki, devletimiz büyük. Sürekli pesimist bir yaklaşımla hayat sürmez.
+1 yılÇunki at gözlügü ile bakıyorlar cahillik akıyor bi taraflarından kendinlerini kültürlü sanıyorlar ve bi insanı hatası ile kabul etmek yerine o yaptıysa vardır bi bildigi gözü ile bakıyorlar ama abdulhamit e böyle bakmıyorlar
00 Yorumla
+1 yılİkisi de bizim neden ayrıştırılıyor ben de bunu anlamıyorum
10 YorumlaBence biri dindar, diğerinin dininin ne olduğu belli değil.
00 YorumlaAbdulhamid nasil bir zeka ormegi gostermis? Ciddi anlamda soruyorum osmanlinin cokusunu okumayi sevmedigim icin cok bilmiyorum 5. Murattan sonrasini
027 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
@sympofdestruction ataturkun elimde hicbir imkan yokken yaptiklarini onalr ellerinde her sey varken kendilerine saray insaa etmeye devam ettiler 😉 bak yeterince biliyorum. Ben sadece bu abdulhamid ne yapmis da zekasi ovulmus onu sordum benim okumalarimda boyle biseye rastlamadim cunku ama arkadas hala bisey demedi 1 2 tarihci ovmus onu soyluyor 😂
- +1 yıl
@Yurina48 sen hangi saraydan bahsediyorsun yahu KDHDJKSKSKSKSK konuyu bilmediğin o kadar belli ki. Bir çok projesi var mesela şu an kullandığımız Marmaray projesinin fikri Abdülhamite aittir en basitinden. Daha bir çok şey var hangi birini sayalım. 1 2 tarihçi övmüyor, kaç yüz tane tarihçi var. Konudan bağımsız ayrica birilerinin övmesi veya gömmesi kişinin zekasıyla bağlantılı değildir.
- +1 yıl
Yani en basitinden koydurduğu silahların yaptırdığı tabyaların yerleri herkes o zaman şey dermiş burası ne alaka burda ihtiyaç yok ki ondan sonra hepsi kullanılmış mesela çanakkalede kullanılan topları abdülhamit koydurmuştur o seyit onbaşının kullandığı top vs , balkan halklarını hep birbirine düşürüp barışmalarını önlemesi o tahttan indikten sonra balkan halkları barıştı ve balkan harbi çıktı , osmanlıdaki borçların büyük bir kısmını hayret verici şekilde kapatması osmanlıyı çıkmazlardan çıkartması devletleri birbirine düşürmesi , şerif hüseyini anadoluda isyan çıkartıcağını tahmin ettiğinden yıllarca İstanbul'da tutması ve o her gitmek istediğinde ona bir bahane bulup gitmesine izin vermemesi yanlış hatırlamıyosam 18 yıl İstanbul'da tuttu tahttan indikten sonra ittihatçılar şerif hüseyini mekke şerifi olarak atadılar sonucu biliyosun isyan çıkarttı vs vs çok şey var
Alman kralın abdülhamit için dediği:
“Dünyada 100 gram akıl varsa bunun 90 gramı Abdülhamid’de, 5 gramı bende, kalan 5 gramı da diğer dünya siyasilerindedir.” demiştir.
Son Almanya İmparatoru ve Prusya Kralı II. Wilhelm, Sultan II. Abdülhamid hakkında şunları söyler: “Fransız kralı ile görüştüm, aşağı buldum. Japon imparatoru ile görüştüm, basit buldum. İngiliz kralı ile görüştüm, kendi ayarımda buldum. Ne zaman ki, Osmanlı Sultanı Abdülhamid Han ile görüştüm; heybeti, zekâsı ve nezaketi karşısında beni bir titreme aldı.”
Büyük Britanya’nın Dışişleri Bakanı Edward Grey, hasmı olduğu II. Abdülhamid hakkında: “Ne büyük kayıp! Hasmımdı ama onun ölümü ile diplomasi mesleği artık zevkini kaybetti.” demiştir. - +1 yıl
@sympofdestruction say sen bir iki tanesini daha
- +1 yıl
- +1 yıl
@sympofdestruction bıdık cocuk saymis bir suru sey sen saysaydin ya 1 2 tanesini madem kendini bilgili goruyorsun o kadar tek yaptigin lafi evelemek gevelemek bir sey bildigin yok
- +1 yıl
@sympofdestruction tamam birtanem hemen aydinlaniyorum 😂
- +1 yıl
Araştırılcak bir şey yazmadım ki borçların büyük kısmının kapatıldığını çoğu tarihçiler söyler hatta bazıları yahudilerin teklifinin para ihtiyacı olmadığında kabul edilmediğini bile söyler şerif hüseyini kasıtlı tuttuğu ittihatçıların mekkeye büyük bir acemilikle atadıklarını da herkes bilir bence acemilik değil de neyse
Alman krallarının ingiliz kralının Fransız kralının sözü de zaten internette var daha böyle yabancı isimlerin çok var da uzun olmasın diye atmadım - +1 yıl
- +1 yıl
Mesela bahadiroglu gecmiste farkli meslekler yaparken bir anda tarih kitaplari cikartmaya baslayip kendine tarihci dedirtiyor ama alakaso yok herkes bisey atiyor gunumuzde ortaya. Senin soylediklerine yalan ya da yanlis demiyorum bu arada kendim okumak istoyorum Şu an fazla konuyu bilmedigim icin tartisacak degilim.
- +1 yıl
@sympofdestruction sana cevap dahi vermiyorum a*k
- +1 yıl
Al sana saray
@Yurina48
samosan.com/ii-abdulhamidin-iyi-icraatlari/
İlk kez elektrik ve hava gazı onun zamanında geldi.
İlk modern eczane onun zamanında kuruldu.
İlk otomobil onun zamanında getirildi.
5 bin kilometre kara yolu yaptırdı.
Kudüs-Yafa, Ankara-İstanbul ve Hicaz demir yolları ve Haydarpaşa Tren İstasyonunu o yaptırdı.
İlk arkeoloji müzesini o kurdu.
Chicago’daki turizm fuarına ülkemizi ilk kez o gödnerdi.
“İstanbul Darü’l-Kelb Tedavihanesi” ismiyle, Kuduz aşısının bulunmasından hemen sonra ilk Kuduz Hastanesini yaptırdı.
Polisiye romanlarının ülkemize girişini o sağladı.
Okullara (Hristiyan okullarıda dahil) Türkçe’nin iyi öğrenilmesi için ferman yolladı.
Azerbaycan okullarında Türkçe yasağının kalkmasını sağladı.
Paris’te İslam Külliyesi’ni kurdurdu.
Teselya Savaşı sırasında saraylı hanımlara askerler için çamaşır diktirdi, hastaneleri bizzat ziyaret edip hastaların ihtiyaçlarını giderdi. Saray’ın bahçesini bile hastaneye çevirdi.
Midilli Adasını, eşi Fatma Pesend Hanım’ın şahsi mülkünden ısrarla verdiği para ile Fransızlardan geri aldı.
Israrla yerli kumaş giydi. Hereke Bez Fabrikası ve Feshane’yi inşaa ettirdi.
Ziraat Bankasını, Ticaret, Sanayi ve Ziraat Odalarını kurdu.
Yıldız Çini Fabrikası’nı, Beykoz, ve Kağıthane Kağıt Fabrikaları’nı tesis ettirdi.
Mezuniyet törenlerinde öğrencilere hediye kitap gönderdi.
Yoksul halka kendi kesesinden kömür dağıttırdı.
Ermeni Onnik’in mektubu üzerine, kendi parasından takma bacak yaptırdı. - +1 yıl
@Yurina48
Biriktirdiği parasından bir kısmını her sene borç yüzünden hapse düşenleri kurtardı.
Modern Matba makinelerini Türkiye’ye getirten, ücretsiz kitap dağıttıran, altı bin kitabın çevirisini sağlayan, Beyaz Kütüphanesi’ni kurup 30 Bin kitap bağışlayan (10 bin’i el yazmasıdır.) Sultan Abdülhamid Han’dır.
Yabancı bilim adamı ve yazarlara nişanlar verdi.
Türkiye’nin bir çok yerinde Saat Kuleleri yaptırıp zamana önem verdi.
Hindistan, Cava, Afganistan, Çin, Malezya, Endonezya, Açe, Zengibar, Orta Asya ve Japonya’ya elçiler ve din adamları gönderdi.
Latin Amerika ülkeleri ile diplomatik ilişki başlattı.
Yalova Termal Kaplıcaları’nı kurdurdu. Terkos’un sularını İstanbul’a akıttı. Ülkenin pek çok yerinde çeşmeler yaptırdı. (Sadece Payitaht’a 40 çeşme yaptırdı)
Doğu Türkistan’a askeri yardım gönderip, Çin’e karşı onları örgütledi. Çin’in göbeği Pekin’de Hamidiye Üniversitesi’ni kurdurdu.
Yeni gemiler toplar ve tüfekler getirtti. Çanakkale Savaşı’nda ki topların çoğu Sultan 2. Abdülhamid zamanında getirilmiştir.
Telefonu Avrupa’dan beş yıl sonra ülkemize getirdi.
Yalnız camilere değil, kiliselere ve sinagoglarada yardım etti.
Avrupa’nın herhangi bir yerinde dinimiz, Peygamberimiz veya Osmanlıya hakaret içeren tiyatro oynandığını duyduğu an harekete geçer, gösterimden kaldırılıncaya kadar uğraşırdı. Hatta bir piyes için bile Alman İmparatoru’nu devreye sokardı.
ABD’nin Erzurum’da konsolosluk açmasını redetti, İzmir limanına izinsiz girmeye kalkan ABD savaş gemisini top ateşine tutturdu.
İstanbul Boğazı için iki köprü projesi çizdirdi. Bir tanesi tam bu gün ki Fatih Sultan Mehmed köprüsünün bulunduğu mevkidedir.
Darülaceze’yi (acizler yurdu) o kurdu. Avlusuna da cami, klise ve sinagog inşaa ettirdi. - +1 yıl
@Yurina48
Hala hizmet veren Şişli Eftal hastanesini o yaptırdı.
Kendisine ” Allah’ın Belası” diyen Namık Kemal’i Rodos ve Sakız Adası valiliklerine atamakla kalmadı, öldüğünde parasını cebinden ödeyerek mezar yaptırdı.
Posta ve Telgraf teşkilatını kurdurdu. (Sirkeci büyük postane binası)
Abdülhamid ve Abdülmecid (dünyanın ilk topido atan denizaltısı) adında denizaltılarımızı Taşkızak tersanesinde yaptırtan da Sultan Abdülhamid’dir. (üstelik kendi cebinden)
Kız ve erkek çocuklara ilkokul bitirme şartını getirdi. Ülkede ilk kız okullarını açtırdı.
Öğretmen yetiştirmek için erkekler ve kızlar için 32 öğretmen okulu yaptırdı.
Cami yaptırdığı her köyde birde ilkokul yaptırdı. Örneğin sadece Sivas’taki ilkokul sayısı 1637 dir. Okuma yazma oranını beş kat artırdı. 1900’lü yıllarda ilkokul sayısı 29.130’i bulmuştu. Sadece Anadolu’da 14 bin civarı ilkokul yaptırdı.
Ortaokul (Rüşdiye) sayısını 619’a çıkardı. Fransızca dersleri koydurdu.
Ayrıca deniz Mühendis Okulu, askeri Tıp okulu (GATA’nın atası), Kuleli Askeri Okulu, Mekteb-i Harbiyeler (Harp Okulları), Askeri Baytar (veteriner) okulu, Kurmay okulu, Mekteb-i Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi), Mekteb-i Tıbbiye Şahane (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi), Mekteb-i Hukuk, Ziraat ve Baytar Mektebleri, Hendese-i Mülkiye (Yüksek Mühendislik okulu) Dar-ül Muallim-i Adliye (Yüksek adalet okulu) Maliye Mekteb-i ali (Yüksek Ticaret Okulu), Ticaret-i Bahriye (Deniz Ticaret Okulu), Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Fakültesi), Hamidiye Ticaret Mektebi) (iktisadi ve ticari ilimler akademisi) Aşiret Mektebi (Osmanlılık Fikrini Yaymak İçin) - +1 yıl
@Yurina48
Burasa İpekböcekciliği okulu, Dilsiz ve Ama Okulu, Bağcılık ve Aşcılık okulu, Orman ve Madencilik Okulu, Polis Okulu, Ankara’da Çoban Okulu onun tarafından kurduruldu.
Memurlara sicil tutulmaya başlandı
Eski Eserler Müzesi açıldı
Hukuk Fakültesi açıldı
Muhasebat Divanı (Sayıştay) kuruldu
Güzel Sanatlar Fakültesi açıldı
Ticaret Fakültesi açıldı
Yüksek Mühendislik Fakültesi açıldı
Dârülmuallimât (Kız Öğretmen Okulu) açıldı
Terkos Suyu hizmete girdi
Bütün yurtta İdadiler (Lise) açılmaya başlandı
Bursa’da İpekhane açıldı
Emekli Sandığı kuruldu
Halkalı Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri açıldı
Bursa Demiryolu hizmete girdi
Bütün yurtta Rüşdiyeler (Ortaokul) açılmaya başlandı
Kadıköy Gazhanesi kuruldu
Beyrut’ta liman ve rıhtım inşaa edildi
Osmanlı Sigorta Şirketi kuruldu
Kadıköy Su Tesisatı hizmete girdi
Selanik-Manastır Demiryolu hizmete girdi
Şam Demiryolu hizmete girdi
Eskişehir-Kütahya Demiryolu hizmete girdi
Galata Rıhtımı inşa edildi
Beyrut Demiryolu hizmete girdi
Mum Fabrikası kuruldu
Afyon-Konya Demiryolu hizmete girdi
Sakız Adası’nda Liman ve Rıhtım inşaa edildi
İstanbul-Selanik Demiryolu hizmete girdi
Tuna Nehri’nde Demirkapı Kanalı açıldı
Şam-Halep Demiryolu hizmete girdi
Hicaz Telgraf hattı kuruldu
Hama Demiryolu hizmete girdi
Basra-Hindistan Telgraf hattı Beyoğlu’na bağlandı
Hamidiye Suyu hizmete girdi
Dünyanın ilk dişçilik okulunu kurdu.
Selanik’te Liman ve Rıhtım inşaa edildi
Şam Tıp Fakültesi açıldı
Haydarpaşa Askeri Tıp Fakültesi açıldı - +1 yıl
@Yurina48
Trablus-Bingazi Telgraf hattı kuruldu
Konya Ereğlisi’nde demiryolu hizmete girdi
Trablus Telsiz İstasyonu kuruldu
Bütün yurtta Telsiz İstasyonları kuruldu
Medine Telgraf Hattı kuruldu
Şam’da Elektrikli tramvay hizmete girdi
Hicaz Demiryolu hizmete girdi. 27 Ağustos’ta İstanbuldan kalkan tren, 3 gün sonra Medine’ye ulaştı
Toplu sünnet merasimleri yaptırıp her bir çocuğa çeyrek altın gönderdi ve bu yüzden yaz aylarında toplu sünnetlerin yaygınlaşmasını sağladı.
Kendi el emeği ile kazandığı ve biriktirdiği parasından bir kısmını her sene borç yüzünden hapse düşenleri kurtarmaya tahsis etti.
Her yıl 30 bin saksı satın alıp çiçek ektirdi. - +1 yıl
@Yurina48
Al bak bakayım Kemal Paşa ne demiş ,
www.vanpostasigazetesi.com/.../...-han-h79292.html
Gizli Üye(25-29)+1 yılZekasına lafımız yok zaten aptal falan diyen de yok
00 YorumlaDindar olarak adlandırmayalım da bir kesim nankör ve dini alet eden kısım diyelim.
01 Yorumla
+1 yılAbdülhamidin zekası mi var
02 Yorumla- +1 yıl
Tamam kanka :)
+1 yılİkiside çok zeki ve muazzam insanlar
10 Yorumlaİkiside büyük lider büyük zekadır dindar değilim
02 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği