Biz içindeyiz diye en doğrusu budur yalanına neden kendimizi inandırırız?
İçinde olsak bile araştrırmaya, daha doğrusunu aramaya hakkımız olduğunu neden görmezden geliriz?

Korkudan ve güvensizlikten. Din, toplum, aile, ülke, dünya hepsi korkutarak manipüle eder insanı. Çocukları başıboş bıraksak, terbiye etmesek başımıza bela olur korkusu var ailelerde. Halbuki insan başıboş bırakılınca da analiz etmeye, idrak etmeye, neyin iyi neyin kötü olduğunu anlamaya kabiliyeti var. Sağlıklı bir insan başka bir insanın eline iğne bile batıramaz normalde. Ama terbiye edeceğim diye ileri derecede baskı uygulayarak, psikopata bile dönüştürebilir ailesi insanı. Şunları şunları yapmazsan cehennemliksin, şunları şunları yaparsan cennetliksin, şeytana uymayacaksın, vesaire vesaire diye diye manipüle etmiyor mu din de? Bir de insan kendisini çok daha iyi şeylere layık görmeli. Yaratıcın sevgi olduğunu anlamalı. Nasıl bir yaratıcı çok sevdiğini sınar? Nasıl bir yaratıcı 3 günlük dünyayla sınırlı sınava sokar sevdiğini? Bir tarafta manipülasyon, diğer tarafta koşulsuzluk var. İnsanlar seçmekten bile korkar çoğu. Çünkü, dinde şüpheye düşmek bile kafir eder. Ailede kurallar vardır sevgiden, anlayıştan daha çok. Çocuğu bir yanlış yaptı diye (ki, yanlış diye bir şey yoktur. Her şey tecrübedir) çocukluktan bile reddedebilir. Ayrımcılık var dünyada. Halbuki hepimiz bir kaynaktanız.
Yaratıcı "sizi sevdiğim şiçin yarattım, canınız yanmasın ve üzülmeyin diye kurallar koydum, araştırın, düşünün ve en doğrusunu yapın diye size akıl verdim" diyor.
Maalesef toplum olarak sorma, konuşma, irdeleme, araştrıma diyerek en başta kendimiz dinden uzağa kaçıyoruz. Neyi, neden ve nasıl yaptığını bilmeyen robotlar gibi yaşayıp ölüyoruz. Din hemen hemen her ailede farklı şekilleniyor. Bir çok inancı denedim ve hepsinde aynı olguyu gördüm.
Hayır, çünkü insan özgür kalınca vahşileşmeyecek oslaydı devletler yasalar çıkarmaz ve kanunları tatbik için karakollari, mahkemeler ve hapishaneler yapmazdı. Demekki insan serbest bırakılamayacak kadar vahşi bir yaratığa dönüşebiliyor.
İnsanlar bir şeyi veya sizi, ya işlerine ne kadar geliyorsa, anlamak istedikleri kadar anlar, ya da kapasiteleri kadar anlayabilirler. Yani elalemden ziyade paşa gönlüm ne diyoru dinlemek yaşlanınca şöyle bir gönül rahatlığıyla mutluca "verimli bir ömür geçirdim çok şükür"ü dedirtebilir. Diğer yandan bahsettiğiniz konuya gelince tarafsız gözümüzü koruyabilmek ;bilgi kirliliğinin olduğu şu teknoloji çağında bizi en doğruya da götürür. Yapay zekanın aklı yoktur çünkü size en çok tıklananı göstermesi bu şeyin doğru olduğu anlamına gelmez. Bunun için de bilinçli olmak ve çokça okumak gerektiği kanısındayım.
Çok haklısınız.
Cevap
20Cevap
Peygamberimiz aleyhisselam zamanında ortaya çıkan Müseyleme tül Kezzab ı bilirsiniz.
Peygamberlik iddiasında bulunmuştur.
Efendimiz aliyhisselam daha hayatta iken "RAHMAN bana vahyetti" diyerek evvela akraba çevresini kendine taraftar edinmiştir.
Kendi akrabalarından Talha (!) adında biri Müseyleme'ye gelir ve
-RAHMAN sana ne zaman vahyetti? diye sorar.
Müseyleme cevaben;
-RAHMAN bana gece vahyetti der.
Talha isimli adam şöyle cevap verir.
-ALLAHa yemin olsun ki sen yalancısın, Muhammed (aleyhisselam) ise doğrudur. Ama benim akrabamın yalancısı, bana, başkasının doğrucusundan daha sevimlidir. Seni son nefesime kadar savunacağım ve seni koruyacağım, sırf akrabam olduğun için...
Biz bunun adına taassup diyoruz, kör bakmak, görmeyi istememek...
İnsanlık tarihi boyunca olacak olan bir meziyet bu maalesef.
El-BASİR (cc) in bizi bu dünyaya neden gönderdiğini unuttuğumuz içindir basiretsizliğimizin sebebi...🌺
Çok haklısınız.
Cahil kişileri kral yaparsak sesimizi yükseltmeyede fırsatımız olmaz..
Bana göre din saf bir şeydir onu kirletende onu temiz çıkaranda biz insanlarız.. din adı altında insanlar neler yapıyorlar gözümle gördükçe bende şaşırıyorum açıkçası. Bizim mantığımıza uymuyan şeyleri eleştire biliriz.
Ama topluma bir sebep sunmalısın bir şeyi eleştiriyorsan bir mantığın veyada bir delilin olmalı. onları tatmin edecek şeyler sunmalısın. Aslında böyle kör olanlarda bana biraz tembel geliyor birşey kafanı karıştırıyorsa araştır sonrada insanları ikna et
Bu bahsettikleri sadece din için geçerli değil dediğiniz gibi toplum aile vb şeyler içinde geçerli...
"Bana göre din saf bir şeydir onu kirletende onu temiz çıkaranda biz insanlarız.."
Harika bir anlatım olmuş, çok haklısınız.
Teşekkür ederim diğer sorunuza bayağı şey yazacağım ama şu an musait değilim gitmem gerekiyor,😊
Tamam beklerim.
İnsanların mantığında İslam sorgusuz itaat etmektir. Bu tarz şeyleri araştırmak imandan çıkmaya kadar gidebilir yargısı var. Ama İslam bizi araştırmaya yönlendiri; akletmez misiniz, görmez misiniz, düşünmez misiniz? Hitapları vardır. Burada sorgulama Allah'ı değil evreni ve sistemin işleyişi, kendimizi buluşumuzdur. İşte toplum buna kapalı olduğundan dolayı araştırmakta kprkuyoruz. Etiklenmekten, dinsiz damgası yemekten, cevabını bulamamaktan ve yüzleşmekten korkuyoruz. Bu değişebilir pek tabi. Kaynağa yakın olmak ve ışığı takip etmek gerekir. Ben kendi adıma bazı çalışmalar yapıyorum. Kişinin önce kendini değişmesi ile dünya ve toplumlar değişir.
Aynı yoldayız, bende araştırın ve düşünün emrilerini bu şekilde anladım. İnsan kendisini tanıdığı gün, Allahın ondan ne istediğini anlayacak. Bu konuda hemfikiriz.
Çünkü tembeliz.
Araştırmak, sorgulamak işimize gelmez.
Kim ne derse hap bilgi olarak aliriz. Hele ki güvendiğimiz biri ise.
Doğruluğunu ya da yanlışlığını sorgulamak vakit alacağından ve uğraştıracağından hazır bilgi hoşumuza gider ve inanırız.
Ben bu kadar körlüğü ancak buna bağlıyorum.
Araştrımıyoruz, biri bilmediğimiz yerden soruncada dinsizmisin diyoruz.
O konuşmayı bilmeyen, konuşmaktan aciz insanların yaptığıdır. Umursamaya bile değmez. 😊
Bende onları dövüyorum :)
Eline sağlık. İyi yapıyorsun.
Hak edene hakettiğini vermek, bir fakiri giydirmek kadar sevaptır derler. :)
Bundan sonra giydirmeye devam ederim :)
Aynen öyle.
Laflarından mahrum etme hakedeni 😊😊
Kör bakıp koyun sürüleri gibi güdülmek ile, kör bakmamak adına inanca ve devlet sistemine tamamen karşı gelip isyankâr olmak arasında ince bir çizgi vardır.
O çizgiyi dahil olmayıp, mantıkla sorgulayıp inanarak, topluma "daha iyi" birer örnek olma utkunda olanların diğer gruplar pek enterese etmez zaten...
Zira kendileri feyz alınanlar olurlar.
Evet, haklısınız.
Bazı insanlar görmedim, duymadım modunda takılırlar çünkü başları ağırsın istemezler, bazıları vardır ki yalanlar onları tatmin eder ve olmayan şeyleri varmış gibi kabul ederler ya da olan olumsuzlukları perdelerler ki hayali mutlulukları devam etsin.. İnsanların neden sustuğu kesinlikle içerisinde yaşadığı hayata ve karakterine göre değişir.. Keyifli günler..
Çok haklısınız. Yok sayınca yok olur sanıyorlar.
Keyifli günler dilerim.
Toplumsal yapı bunda çok etkilidir. bir ailade veya toplumda hayat sorgulanmadan yaşanıyorsa elbette bireyler birbirini bu şekilde görüp taklit edecek veya birbirlerini ayıplanma kınanma duygusuyla baskılayacaktır buda olaylara sorgulamadan körü körüne inanma ve kabullenmeyi beraberinde getirecektir.
Çok haklısınız.
Eyvallah
Neyi görmek istediginle alakalı bu aslında biraz.. Son yıllarda bana değmeyen yılan bin yaşasın modunda olmaya başladı insanlar
Bencil ve içlerine kapalı paylaşımcı değiller doğruları bile çıkarlarına ters düşüyorsa görmezden geliyorlar sırf çıkarları uğruna belki yanlışa doğru diyorlar..
Bunun sebebi aslında git gide yalnızlaşan insanlar.. her şeyin en iyisine layık olan bunu elde etmek için çabalayan hırslı ve kör insanlar..
Hepsi bundan ibaret
Çok haklısınız.
Muhteşem bir konu ve soru 👌
El cevâb:
Çünkü m alız fjfj
İnsanlara ilk öğretilmesi gereken şey SORGULAMAK'tır. Sorgula ve doğru sonuca çık, bunun için çabala her şeye körkütük bağlanma..!
Bir de şu mevzu var 👀 alakasız şekilde yapmamamız gerektiği halde kimi şeylere at gözlüğü ile kimi şeylere her tarafıyla kimi şeylere de kör bakıyoruz bence bunlar zarar değil hepsinin doğru yeri var ve yanlış eşleştirme yapıyoruz
İltifat için teşekkür ederim.
Yorumunuza ayrıca teşekkür ederim.
Çünkü en kolayı sorgulamıyor olmak. Körü, körüne bağlamanın hazzı bir tık daha ötede, bi miktar daha basit ve hazır. Doğru bildiğimiz herşey bize öğretilmiş, tırnaklarımız kırılmadan teslim edilmiş ve kapıda paket servisi yapılmıştır.
O yüzden ben şimdi en elimin altında olanı ters çevirmekten korkar halde dururum.
Olayımız bu.
Evet, doğrular bize ağır gelebşilir, yapmadığımız şeylerden haberdar olup yükümüz artabilir.
Ve yükün taşınacağı yol uzundur.
Heybe doldurmak da gereksiz böyle bir durumda
Gözlerimizi kapatınca güneşin doğamdığını düşünmek kadar mantıksız bir yaşamsal alan seçiyoruz.
İnsan özgür bi varlık. Soru işareti onu hapseder
Cevapsız ise tam kör eder.
Herkesin görüş açısı zihniyeti farklılık gösteriyor bu durumda insanlar bir şeye inaniyor ve onuun doğruluuğunuu kabul ediyor veya bir sey insanlara benimsetiliyor ve insanlar sorgulamadan kabul ediyor bu durumda da icinde bulunan halden memnun olunmasa bile araştırmaya farklı şeyleri keşfetmeye kapalı oluyorlar..
Çok haklısınız.
Bazen çok canım sıkılır ve toplum sosyolojisine dokunurum. Üstelik bunu ince bir mizah şeklinde yaparım ki kimse kızmasın ama gel görki dün bile kızın biri ağır hakaret etti.
Bana daha önce kara Türkiye'de kara mizah yazma demişlerdi.
Haklılarmış.
Site yönetimi bile kaldırıyor o tür sorularımı
İyice anlamak için zamanımız olmadığından oluyor bunlar.
Araştırirsak eksikleri yanlışları görürürüz ve düzeltmek için de uğraşmamız gerekir. Her şeyi görmezden gelip doğru kabul ederek aslında kimselerin bişey için uğraşmak istemediklerini anlıyoruz. Var olan beyni de insan kullanamayacaksa bir hayvandan farksızdır...
Alkışlıyorum. Işık oldu tüm davranışların kaynağındaki gerçeklere.
Ben güzel yorumlar için teşekkür ederim.
Taassuptan dolayı...
Tembellikten dolayı...
Cehaletten dolayı...
Korkulardan dolayı...
Alışkanlıklardan dolayı...
Kendi konfor dairesinden çıkmadığından dolayı...
Partizan, tarafgirlik damarıyla hareket edildiğinden dolayı...
Çok haklısınız üstadım.
Göz bakmak için vardır ama her şeyi göremez, bilgi arttıkça görme ve diğer duyularımızı daha düzgün kullanabiliyoruz diye düşünüyorum
Çok haklısın asker.
İnsanı kâmil olabilmek için, görmeyi öğrenmek gerekir. Görmeği öğrenmek için gerçeği gören gözü bırakıp, aklın deryasında, aklın gördüğü hakilata kulaç atmak gerekir. Bu idraka sahip olabilmek için önce yanılgılarımızı fark edebilmemiz gerekir.
Bunun için çok çabalamız lazım.
Bazen tozumuz alınırken gücümüzü kaybedip daha çok kirlenebiliyoruz.
Aynen öyle.
Körü körüne inanmak kadar kötü bir şey yok.. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği düşünebilen bir canlı olması hakbuki. Maalesef çoğu insan akıl nimetini, sorgulama nimetini kullanmadan körü körüne inanıyor
Öylesi daha kolay geliyor.
Araştıran herkesi toplum dışlıyor.
En basitinden esinle anlasamamak boşanma sebebi değil hemen
Dövüyor mu aldattı mi ac mi. bıraktı
Diye başlıyorlar
Çocuklar ne olacak nasıl annesin
Hep aynı toplum baskısı yüzünden herşey
Çok haklısınız, çünkü "herkesin hayatını yönetme hakkımız olduğu" gibi saçma bir kanıya sahibiz.
Herkes işine geleni görmek istediği için...
Nasıl bakarsan öyle görürsün derler ya hani ; gerçekten öyle..
Neyi görmek istiyorum dersen onu görürsün.
Peygamberin peygamberliğini bile sorgulayan bir nesilden körü körüne herşeye inanan bağnaz bir nesile dönüştük. Silkelenmek gerek artık üstadım.
Silkelenirken en yakınlarımızın saldırılarına açık olmalıyız. Toz yapma diyorlar :)
İlim yok üstadım, günden güne öğrenmeye çalışıyorurm, zaten bazı kişilere soru sorunca dinsizmisin diyorlar, arkadaşım bilgim yok de diyorum o zamanda küfür ediyor.
Öyle yapıyorum, kafanızı çok şişirdiğimin farkındayım :)
Dayatılan öğretilen doğrudur düşüncesi insanları at gözlüğü takmaya zorluyor araştırmaktan sorgulamaktan alı koyuyor bu yıllardır hep böyleydi o sebeple görmek istemiyorlar
Çok haklısın, kabukları kırmak şart.
Kesinlikle araştırmak sorgulamak biraz farklı bakış açılarından bakmak gerekiyor
Bakarken, iyi anlamak şart.
Elestiri her insan kabul edemez. Kendine güven gerekir. Baskalarini elestirerek o kişinin yolunu degistirmiyor sadece araya nifak sokuyorsun. Bunu yaşayarak öğrendim.
Her insan eleştiriyi kabul eder, inan kılıklı yaratıklar eleştiriye kapalıdır :)
Araştıranlar da var. Ben hep meselenin iki tarafından bakarım. Ancak böyle huzur bulabilirim yoksa 'takma' 'karışma' bana göre laflar değil.
Araştırma doğrudur ama yılanın kuyruğunu tutup acaba yılanmı düşüncesi hatadır. Yani aşırı araştırma hatadır.
Sen zehirsiz yılanın boğarak öldürdüğünü unutma.
o büyük yılanlar :) küçük bazı zararsız yılan türleri de var. ben bi olay okumuştum çocuken gazetede. Bi yılanın sahibi evden ayrı kalmış bi müddet ama yılann onunde süt mü ne yemeğini koyup gitmiş. sahibi dönmmiş diye yılan kapıda ölmüş v yemeye de dokunmamıştı. Çok dokunaklı gelmişti bana bu. Hayvanla ne güzel yaratık ya keşke insanda azcık onlardan vefa olsaydı.
En tehlikeli varlık insandır.
Bakar kör olmak işimize geliyo da ondan ama önemli olan her şeyi sorgulamak, her şeyi. Tabii bir süre sonra işin boku çıkıyo o ayrı mesele.
Doğru şekilde sorgulayabilirsek, b. konu çıkarmaya az kala dururuz.
Çünkü hiç kimse eleştirilmeyi sevmez. Tahammülü yoktur.
Gerçek insanlar eleştiri ile mutlu olurlar, inan görünümlü yaratıklar eleştiriye kapalıdır.
Çünkü insanlar işine geldiği zaman mantığını yattığı zaman ve çıkar olduğu için hareket eder
Bazı insanlar aynen böyleler.
Mahalle baskisi ve yalniz kalmaktan korkan post modern insanin sızısı.
Maalesef çok haklısınız.
Insanlar gercekligi istemiyorlar ki..
Kandirilmak istiyorlar ve en kolay yolu kör bakmak.. :/
Evet, kandırılmış olsalar bile muu hissetmek istiyorlar.
"Elalem ne der" derken hayatı boyunca başkaları için yaşarlar.
Bu bizim elimizde. Kendi hayatının sorumluluğunu alamayan her insan başkalarının kuklası olarak yaşar.
O sebeple bazı insanlar kendi hayatını yaşar, bazıları ömür tüketir ve yaşayamadan ölür.
Bize düşen kendi senaryomuzu yazıp, yaşayıp ölmek.
Teşekkür ederim.
Çünkü o gözler istediği şeyleri görmeye meyillidir :) ondan dolayı yarı kördür bence insanlar.
Haklısınız.
Harika görüşünüz için ben teşekkür ederim.
Esatğfurullah, rica ederim.
Ben gayette eleştiiriyorum dini aileyi tıplumun ahlak diyee dayattıklarını
Doğrulara eleştirilerle gidilir.
Sırf kendi inandıklarıyla celişmemek için yanlış olana bile doğru dedikleri için.
Nokta atışı :)
O kadar da degildir.
Yani herkes herseye kör bakmaz bakamaz.
Bunu beceren var.
Buda bir yetenek olmali 🙂
Tabiki.
Çünkü sonuçlarının onları üzeceğini bilirler ve bile bile bakan kör olurlar olaylara.
Çünkü doğruyu görürlerse yapmaları, söylemeleri gereken doğrular olacak.
Detaya katılıyorum, açıkçası ben de neden diye soruyorum bunu kendime...
Hep sorulmalı üstadım.
Aynen öyle
Neyi görmek istiyorsak onu görürüz
Çünkü, kimse kendisine yük olacak veya haksızlığını gösterecek şeyi görmek istemiyor.
Ahhh ahh bana haksızlık demeyin
Haksızlık herkese yapılıyor ama buna izin veren yine bizleriz.
Çok doğru👏👍
Teşekkür ederim.
Perdelerini indirmemişlerdir.
Çok haklısınız.
Herkes kendi işine geleni görmek ister sebebi bu
Hakikaten nokta atışı oldu.
Tabulaştığı için. Lanet olsun hepsine.
Tabulaşan herşey insanı yok eder.
İnsan görmek istediğini görür gerisine kör bakar.
Çok haklısın, aynen öyle.
😊😊
Görmek istemedikleri için
Aynen öyle, bencede.
empati yapmayı bilmiyoruz çünkü..
Empati işimize gelmiyor galiba üstadım.
Türkiye okumuyor sadece gözleri ile bakıyor.
Harikasın, aynen öyle kardeşim.
Körlüğe hazır olmak için.
Olabilir.
Şüphesi yoktur.
Peki şüphesiz kabullenmek doğrumudur, bu aşırı güven tehlikeli değilmidir?
Neden şöyle, neden böyle derken her seferinde insan Allah'ın mükemmelliği ile karşılaştıkça neden demek yerine Rabbim dediyse doğrudur demeye geçiyor çünkü kendi bilgisizliğine karşın en büyük bilginin varlığını taktir ediyor. Ama bu sadece araştırmanın yönünü değiştiriyor. Artık Allah neden böyle yapmış diye değil de Allah bunu nasıl bir düzene göre yapmış acaba demeye başlıyorsun i
Yaratıcı hakkındaki anlatımlarınız harika, çok teşekkür ederim.
Çok güzel açıkladınız, ben teşekkür ederim.
Yobazlık
Çok çok doğru.
@Hissiz72 yorum yazamadım çok doğru konuşmuşsunuz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?