Peki siz, size yapılana misliyle karşılık verirmisiniz?

Selamün aleyküm 🍃Görselde bir nüans hata var, düzeltelim izninizle.
Bakara ﴾194﴿ Haram ayın karşılığı haram aydır; saldırmazlık kurallarına riayet karşılıklıdır. Şu halde kim size saldırırsa, onun saldırısının dengiyle siz de ona saldırın. Allah’ın hükmüne saygılı olun ve bilin ki Allah kendisine saygılı olanların yanındadır.
Diyanet tefsiri burada
Aslında Bakara'nın bu kısmı savaş yapılabilir yahut haram kılınan aylara ve uygulamarına dairdir. Diyanet tefrisine de eklediğim limkten lütfen bakınız.
Kısas üzerine ise :
"Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hür hür ile köle köle ile kadın kadın ile kısâs olunur. Öldürülenin velisi tarafından, öldüren lehine bir şey affolunursa (diyet için) yapılacak uygulama örfe göre normal olmalı ve en iyi bir şekilde ona ödenmelidir. Bu size Rabbınızdan bir kolaylık ve rahmettir. Artık bu hükümden sonra kim haddi aşarsa ona acı bir azap vardır. Sizin için kısasta hayat vardır, ey tam akıllı insanlar." (el-Bakara, 2/178-179). Burası bence nettir ama kıstas bellidir kısasta.İşin bir de öte yanında, hayatın içerisinde farklı kötü durumlar vardır insanın durup da "bunun bir karşılığı olmalı" dediği.
Tam bu esnada yapılan kötülüğü görmezden gelmek yahut mazur görmek bir erdem mertebesidir. Affetmek lafzı bence pek insanlara da özgü değildir zaten. Ama kötülüğe karşı yapılabilecek iyilik ise sanırım insanlık mertebesinin ulaşabileceği en üst yerdir.
Fussilet﴾34﴿ İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel olan davranışla sav; o zaman bir de göreceksin ki seninle aranızda düşmanlık bulunan kimse kesinlikle sıcak bir dost oluvermiş!Fussilet﴾35﴿ Bu sonuca ancak sabırlı olanlar ulaşabilir, yine buna ancak (erdemlerde) büyük pay sahibi olanlar ulaşabilir. Diyecekseniz, sen ne yapıyorsun? Karşılık vermemek ve uzaklaşmak önceliğim. Allah o durumlara koymasın, sabrı taşınca insan ne yaptığını bilemiyor, hemen davranmadan düşünmek gerekiyor. Allah Kerim'dir, her sabıra karşılık verir evelAllâh.
Çok teşekkür ederim bu güzel bilgiler için.
Estağfurullah.
Konu dikkatimi çektince dahil olmak istedim bilhassa.
İyiki dahil oldunuz.
Yapılan ne yapılıyor..
önce bunu tartmak lazım yani bu konu aslında ince bir çizgi
haksızlık benim çıkarıma mı yapılıyor yoksa hayatıma karşı bir kasıt mı var.. benim onuruma karakterime sevdiklerime karşımı bir hareket var..
Bunun ince cizgisini anlamak çözmek lazım yani hayatıma sevdiklerime onuruma bir kasıt varsa o zaman yapılanın altında asla kalmam lakin çıkarıma dokunan bir harekete de eğer karşılık verirsem sanırım bu bana göre yanlış yani belki o durum sonrası çok kazanamayabilirim ama yine de ayakta kalabilirim
Onurumu gururumu ve sevdiklerimi aynı zamanda benim canıma kast edilecek bir durum yoksa adaleti bazen Yaradana bırakmak en iyisi
Evet, bu şekilde düşünürsek doğru.
Cevap
19Cevap
Romanın sadece bir sözünün esas alınması ile ortaya çıkacak yanlış anlamın kafa karıştırması gibi kur'an'da da durum bu şekilde :/ bu yüzden sakaryalimın bahsettigi gibi daha detay ve neyin ne için söylendiğini bilerek yorumlamak ve hayatımıza almak en doğrusu..
Kendi mantığıma göre herkes kendi kişiliğini ortaya koyar yapılana karşılık aynı şekilde verilmez ama bir karşılık elbet vardır. Iyi karşılık vermeyi tercih ediyorum 😌 İslam'da da buna ters bi düşünce yok
Bu arada güncelleme yapıp doğruyu (araştırmayan ve lap diye gördüğünü kabul eden) keese üyeleri için yazabilirsin dostum
Yorumlar bitince asıl anlatılmak istenen bilgiyi güncele ekleyeceğim. Araştırmak için yazdım, araştıran kişiler doğruyu benden daha iyi bulacak.
Araştır emri var, keyifleri bilir
Başım döndü 😂😂
Şu ters bakan kafa yüzünden 😂
Evet, arada olsun ama.
Kötülüğe kötülük her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı, derler. Kötülükte yarışanlardan olmamak, iyilikte yarışanlardan olmak gerekiyor. İyiliği tesis etmek adına kötülüğe karşı iyilik yapılmalı. Hem kötülüğe karşı yapılan iyilikler, karşı tarafın içerisinde insanlığa dair kırıntılar var ise, kendisini rahatsız hissetmesine, vicdanen olumsuz bir hava içerisine girmesine sebep olacaktır. Eğer içerisinde insanlığa dair duygular yok ise ve yapılan iyilikten de anlamıyorsa biraz mesafeli olmak gerekiyor o kişiye karşı. Çünkü insanlık duygusundan mahrum kişilerle görüşmeye devam etmek, bir süre sonra kişinin kendisini fazlasıyla yıpratmasına yol açmaktadır çoğunlukla.
Maalesef ben kötüye iyi olamıyorum.
Çok zorlarlarsa nasibi benmişim derim... o fırsatı bana karşı taraf verir fazlası sınavımdir dururum...
Bana yapılan iyiliği de kötülüğü de unutmam
Nankör bir insan olmadığım için de zamanı gelince iki yönde de haddinden fazlayım misliyle karşılığını veririm...
Bazıları ise istisnadir... iyi ; iyiliğine karşılık ne yaparsan yap hakkini odeyemezsin..
Kötü;Kötülüğüne karşılık vermeye dahi değmeyecek kadar zavallıdır izler gülersin sonuç itibariyle ikisinde de yüzün güler..
Güzel bir yaklaşım.
Dostum burda ki tecavüz, cinsel saldırı değil, hak ihlalidir. Haram aylar olarak adlandırılan aylarda savaşmak vb biçok eylem haram kılınmıştır. Ancak gayri musslimler bu aylarda müslümanların savunmasız kalacagını düşündüklerinden özellikle bu aylarda saldırılarda, yaşam haklarını tecavüz etmektelerdi. karşılık verilmesinin haram olmadıgı bildirilmiş bu ayetlerle.
Zina buyuk gunahlardandır. Gayi müslim'le sevişmek zinaya gimez diye birşey yok.
Anladım, çok teşekkür ederim.
Ben genel yapı olarak haksızlığa susacak bir tip değilim.. Biri bana bişey yapmaya kalkıyorsa kesinlikle onu kazdığı kuyuya indiririm. Gözümü bile kırpmam.. Çok sevecen bi yanım var evet ama kötülüğe karşı da '' olsun ya '' diyecek kadar ahmak değilim.. Ne pahasına olursa olsun oyunu bozarım.. Affettiğim insanlar da oldu olacaktır da ama ne olursa olsun yapacağımı yaparım kafama koyduysam net.. Keyifli günler..
Affetme dışında sizinle aynıyım.
Ebû Hüreyre (ra) Peygamber Efendimizin (a. s. m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor:
Gereğini yapmaya gücü yettiği halde öfkesini yutan kimsenin kalbini Allah güven ve îmanla doldurur.
Camiüssağir [6:217, Hadîs No: 8997]
Gereğini yapmaya gücü yettiği hâlde öfkesini yenen kimseyi Allah Teâlâ, kıyamet günü herkesin gözü önünde çağırır, huriler arasından dilediğini seçmekte serbest bırakır.” (Ebû Dâvûd, Edeb 3; Tirmizî, Birr 74) şura suresi 40. Ayetteki mükafaatlar bunlardır.
Affetmek daha güzeldir ama ben affedemiyorum.
Tabiki sizin tercihinizede saygı duyulur herkes affedecek diye bir şey yok.
Teşekkür ederim üstadım.
Ben teşekkür ederim.
Rica ederim.
Bana kötülük yapılmadı. Ben de kimseye kötülük etmedim. Kötülük nedir? Çoğu insan bir çok tecrübeyi kötülük gibi görüyor, ben farklı bakıyorum artık. Kötülük diye bir şey varsa da insan kendisine kötülük edebilir. Öbür türlü sınırlarını korumamış oluyor.
Çok haklısınız. Yapılan herşeyde alınacak derslerle onları faydamıza kullanarak iyilik sayabiliriz.
Kullanma yetiside insanın kendisinde, kullanmak isterse tabi.
İslam da kısas vardır ve adalettir...
Fakat bunun cezasını şahıs veremez (ufak-tefek problemler hariç)...
Şimdi ki yasalar da uygulandığı şekliyle...
Ben şahsen kendim, karşımdaki kişinin durumuna göre değişebilir. Daha ziyade tercihim affetmek yanlısı...
Çok iyi niyetli bakıyorsunuz üstadım, sizi gıpta ile izliyorum.
Bu ayetin böyle yazıldığından emin misin? ben Kuranda sana zulüm edene zulüm etmesine izin verme gibi ayetler okumuştum. Ama kendini koru manasında yani. Hiç bir dinde kötülük yap denmiyor. Çünkü karşılık vermek onun gibi olmak demektir. Bu bizi iyi insan yapar mı? Yapana yaparlar edene ederler diye cahiller düşünür. Çünkü bu hayvani refleks olur.
Sana kötülük yapana yap diyor zaten.
demiyor işte. kötülük yapandan uzak dur ya da bi şekilde durdur der yani aynısını yap denmez. zaten mantıklı da değil. Diyelim birisi kardeşine tecavüz etti gidip onun kardeşine mi tecavüz edeceksin? Onun yaptığını kınıyorsan aynısını ona bil yapmaman gerek. İnsanları farklı kılan da bu.
Hayır, tecavüz edene tecavüz etme hakkım olur, ben böyle anladım. Yapana aynı yap diyor. Dhaa doğrusu yapma izni var ama yapmasan daha iyi diyor.
Bence yanlış tefsir bu. O hak kimsede olmaz. Bi kere diğer ayetlere zıt olur o zaman zalim olma zulüm etme falan diye. Sana nasıl bir masuma tecavüz etme hakkı veriir ki senin masum kardeşine yapıldıysa? Dinimizde en cok adaletli ol deniyor ama kötülün karşılığını aynı şekilde ver denmiyor o zaman kimse sağ kalmazdı ki. Örnek düşünelim peygamberimiz dini yayarken kendi akrabaları bil ona düşmandı. Hatta ona taş ya başka şeyler atan halasından bahsediliyor. O zaman sabırsız olup o da taşları o kadına fırlata bilirdi ya da başka örnekler çok var. Bence bu ayeti yanlış yayıyorlar.
Bir başkasına tecavüz eden kişi nasıl mazlum olur toprak?
İşte yanlış anladığın yer o. Kabahat yapanın, kardeşinin değil.
Kardeşim ederse, kime etmişse karşı taraf ona yapar. Ben karışmam çünkü adalet budur.
kardeşine etti diyecektim ya kardeş olmasın çocuğuna oldu diyelim hadi o hasta ve kötü biri sen de 'adalet sağlamak' için böyle şey mi yapacaksın ben bunu anlatmaya çalışıyorum. Kaç yerde başka ayetlerde de Allaha bırak O her şeyi gören bilendir yazıyor onun adaletine güven diyor yani. Arapça en zor dillerden olduğu için çok meali var. Bazı şeyleri düzgün tefsir edemiyorlar.
Aynen ben öyle yapatım. Zaten ben dinlere inanmadığım zamandada hep böyle yapıyordum. Kim birine haksız yere zarar verirse bende ona dalıyordum. Demekki haddinden fazlası yasakmış bunu öğrendim.
yapmazsın. sen kötüye beraber olacak kadar kötü değilsin. Adaletsizliği görü dalmak başka ama sana yapılan bi kötülüğü aynı şekilde karşıya yapmak başka. Yani insan insanlığı merhameti önde tutmalı bütün dinlere göre. Hayvandan bizi ayıran şey aklımızdır hayvan dürtüyle yaşar yapana yapar insan refleksle yaşamamalı düşünmli. Ne diyor dinimiz ikidebir sabır diyor. Buddistler hep endi öfkeni kontrol et diyor. Hristiyanlar da öyle sabret nefsine hakim ol diyor. Bütün dinlerde beşeriyeti koruyacak nesneler var. Niye? Bunlar hepsi insanı korumak içindir. Yoksa birbirimize ede ede vahşi hayvana çevriliriz hatta yok oluruz. Zaten savaşlar kaç binlerce insanı yok ediyor taaa evvel zamanlardan.
Dünya savaşla başladı ve savaşlarla bitecek toprak.
Amin
Sen bana bunu yaptin, bende sana bunu yapacagim demek ve yapmak adalet degil bence.
Bu tür davranislar beraberin de cok daha fazla adaletsizlik getirir.
Sorunun icindeki Ayeti ilk okudugum da bu iste bir yanlislik var diye dusundum.
Cünkü dinimiz böyle düz mantik dini degil.
Yorumlarda ki bilgilendirici yazilari okuyunca süphelerim de hakli oldugumu farkettim.
Ayetlerin önünü ve arkasini bilmedigimiz de tek bir ayet üzerinden yanlis anlamalar olabiliyor.
Ben ayeti okuyunca gayet mantıklı geldi. Yapıaln işin, kötülük veya iyiliğin karşılığını misliyle verin diyor. Az veya çok olmadan. Kötülük ise sonucu, bunu yapmazsanız size daha fazla mükafat var diyor.
Evet bence adalet böyle olması gerekiyor. Ama yapı itibariyle insanlara kötü davranamıyorum (Bir gün bunu başardigimda bedelini fena ödetirim ama) bana ne kadar acı şeyler yasatsalar bile... o yüzden uzaklaşmak daha mantıklı en azından zarar görme ihtimali azalır..
İnsanlara tahammül ettiğimiz sürece şiddeti arttırırlar. Onlardan uzaklaşmakta mantıklı bir durum.
Kötüye iyilik benim için akrebi öpmeye çalışmak gibi.
Buradaki misliyle karşılık vermekten kasıt aynı ölçüde demektir. Zaten islamda kısasa kısas olayı vardır ki asıl adalet de budur. Bir insan bir diğer insanı öldürdüğü zaman bunun karşılığı da aynı şekilde öldürülmesidir. Tabi bizim dilimize misliyle karşılık vermek daha fazla katlayarak karşılık vermek manasına dönüşmüştür bu da insanı yanlışa sürükler.
Evet, kim ne yaparsa aynı karşılığı almalı diye düşünüyorum.
Ben bağışlama özürlüyüm üstadım.
Galiba bunu yapamıyroum, çok denedim ama olmuyor, olmadı, olamadı.
Cennet denilen yerde oturacak kadar bir yer ve bir ağaç bana yeter :)
Orada sizi misafir ederim üstadım :)
Yaparız, orada herşey mümkün olduğu için ben yaparım köfteyi.
Hazır bir defa yedim, çiğköfteye ihanet bu :)
:) :) :)
Tövbe bismillah.
Cennete gittiniz de çiğ köfteniz kaldı. 🤣🤣🤣🤣🤣
@Sakaryalim Gideriz, ennet hemen az ötede :)
Oda iyiymiş 😊
Merahaba musait değildim.
Evet yapılana misliyle karşılık vermek adalettir
Hz Ali'nin de dediği gibi "Haksızlık karşısında boyun eğmeyiniz zira hakkınızla beraber şerefinizide kaybedersiniz "..
Bu konu hakkında anlatacak çok şey var lakin, yorumlara baktım bir çok arkadaş bu konuda yardımcı olmuşlar bana pek birşey kalmadı (:
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Rica ederim..
Kardeş misliyle kelimesinin anlamını bilmeyenlere bu soruyu sorman inançsızlığa bile götürebilir fark ediyor musun? Tevrat ta ne vardı, göze göz dişe diş.. kısas haktır ancak belli durumlarda sadece Allah'a havale edebiliriz yani sabretmek buna da sn güzel örnek yine Peygamberlerdir yani büyük olgunlukta ki şahıslar ben zor olsa da buna gayret ediyorum..
Bende yeni öğreniyorum, anlamayan arkadaşlar araştırmalar sonucunda misli kelimesini anladılar.
Katılımınız ve güzel uyarılarınız için çok teşekkür ederim.
Bu tarz ayetleri cımbızla seçip anlamlandırma on yanlış olduğunu düşünüyorum. Hadis kitabına bakmak lazım, muhakkak bir açıklaması vardır ne için indirildiğini, hangi olaydan sonra geldiğini. O zamanki olay ve şartlar ile şimdiki in değerlendirmesi. Yani bence basit değil okadar.
Evet, bu yapılmalı.
Bir ayetle örnek vermişsin ama bu gibi şeyler dinle alakalı değil insanlık ile alakalı bir durum insani olarak iyilik karşısında veya kötülük karşısında kayıtsız kalamıyoruz ha kendi adıma kötülüğe karşılık vermem ama bir şekilde duyarım yapılan kötülüğün misli ile çıktığını
Ayeti görsel ararken buldum. Ben hep kim ne yapsa aynen karşılık verdim, ara ara sınırı aştığımda oldu :)
İyilik çok başka karşılıksız bırakamam ama kötülüğe karşılık verme bana göre değil o zaman o kötülüğü yapandan farkım kalmaz en fazla verebileceğim karşılık silmek olur benim
Ben ikisinide karşılıksız bırakmıyorum.
Bazilarinin karşılığını öteye bıraktım bazinin fazlasini verdim.
Sana yakışır.
😊😊
Vermemek gerek.
Şûra süresinde de geçtiği gibi.
Kötülüğe iyilik yapmak Rabbin nezdinde çok büyük mükafata tabiidir.
Ben bu mükafattan mahrum kalıyorum hep.
Bunu Rabbi bilir başkan. Biz bilemeyiz.
Şunu belirtmeden de geçemeyeceğim.
Fitne ortadan kalkıncaya ve din yalnız Allah’ın oluncaya kadar onlarla savaşın; fakat vazgeçerlerse, artık zalimlerden başkasına saldırmak yoktur. (Bakara/193)
Bahsi geçen ayette yukarıdaki hal, savaş durumları içindir.
Ikili insan ilişkileri için tavsiye olunmuş olan Şura süresinde ki ayette açıkça beyan edilmiştir.
Bu hususun dikkat edilmesi gerekir.
Teşekkür ederim açıklamalar için.
Bu durumu kanunları bilirler o konudaki yetkili kişilere bırakmak gerekir. Çünkü bazı zaman insan karşılık verirken hakkını almak gibi mi daha fazla kul hakkına girmek gibi bir durum söz konusu oluyor
Çok haklısınız, bu hatayı çok yaptım ben.
Evet, hatalar bizi büyütüyor.
Yapilan kotuluge misliyle krsilik vermisligim yok ben onun kotulugu ile kendimi lekeleyemem derim...
Benim yerime Allah alir intikamimi verir misli misli
Çok haklısınız.
Karşılık vermem yapamam ilahi adalet derim. arkadaşım beni affet hakkın çok bende dedi seni affedemem yaptıklarını unuttur bana dedim bu mümkün degıl.
Çok haklısınız.
Kuranı okudugumuz şekliyle değilde ayetlerin iniş sırasıyla yazıldığı sekliyle temin edip okirsan çok daha iyi yorumlarsın ustadım.
Ben sadece ayeti öğrenince üzerinde anladım deyinceye kadar düşünüp, farklı kaynaklardan araştırıp sonra insanlara soruyorum. Yaşadım deidkten sonra diğer ayete geçiyorum.
Okumayı öğrenemem lazım önce.
Çok teşekkür ederim.
Hayır. İncilde tam tersi geçer. Sana kötülük yapana sen iyilik yap der. Belki de bu yüzden dünyanın en kalabalık dîni.
Eski bir hristiyan olarak sorguladığım şeyi size sorayım; neden dünyanın her yerine kötülük götürenler hristiyanlık veya yahudilik mensubu?
Hristiyanlık mı emretti bunu? Bu insanın içinde olan bir şey. Din ile alâkası yok.
Çünkü bizler hep asimilasyon yaptık, benim en çok reddettiğim durumlar arasında asimilasyon. Hristiyanlık dini emretmiyor ama hristiyanım diyenler dünyanın her tarafında asker bulundurup savaşıyor, terör örgütlerini destekliyor. Buna ne diyeceğiz?
İslâm'da kısas esastır.. Misliyle karşılık vermek zalimlik olur
Misli derken aynı oranda demek istedim.
Bunun karşılığını sana misliyle ödeteceğim derler ya hani, bundan sebep misliyle denildiği zaman ilk aklıma gelen fazlasıyla oldu..
Soruyu tam olarak şimdi okuyabildim..
Sizin her zaman yapılanlara layığıyla, olması gerektiği şekilde karşılık verdiğiniz aşikar 😊
Çok teşekkür ederim, her şey karşılığı ile dengeye geliyor.
Aynen öyle. Rica ederim
Ben genelde son noktaya gelene kadar affetmeyi tercih ederim.
Kalbinizin güzelliği.
Rica ederim :)
Ben affederim Allah’a havale ederim, Allah’ın adaleti şaşmaz
Eyvallah.
Aga yani bize kötülük edeni biz daha kötüsünü yaparsak suç değil şeriatta.
Süpermiş.
Daha kötüsü değil, yaptığı kadarı.
Kişiye göre değişir bu durum... Kimini umursamam, kimisine karşılık veririm...
Bu çok harika. Ben bu konudada ayrım yapamıyorum.
Aslında Allaha havale etmwk daha iyi
Bu çok mantıklı ama ben havale yerine kendim halletmeyi seviyorum.
aynen halletmek iyi oluyo
Bencede.
Seriatta kisasa kisastir.
Benim düşünceme çok uygun.
Ayet sonuçta. İnandık ve itaat ettik
Eyvallah.
O kadar acımasız ve taş kalpli değilim.
Hümanist bir yaklaşım.
Rica ederim.
Misli kelimesi eşdeğer , eşit anlamına gelir.
Ayetin devamında ise eğer sabır ile takva ederseniz bu sizin için daha hayırlıdır yazar
Çok teşekkür ederim.
Bana göre değil
Anladım.
Ewwtt en sevdiğim
Benimde :)
Kısasa kısas
Güzel bence kısas.
Evet
Süper bu.
Karşılık vermem
Gerçekten olması gereken bu galiba ama ben bunu yapamıyorum.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?