Öncelikle bu soruyu sorma maksadım, art niyetli değil.. Bazıları çok yanlış düşünüyor, aşırı dindar olmayı ayrımcılık yapmak olarak görüyorlar.. Bunun benzeri olan bir soruyu daha öncesinde de sordum.. Yine sormak istedim.. Hz. Mevlana "Ne olursan yine gel" derken bu insanlardaki kibir, ayrımcılık, beğenmeme niye? Onlar gibi olmak, onlar gibi düşünmek zorunda mıyız? Onların mensup olduğu camiaya mı mensup olmak zorundayız? Bazen isyan ediyorum, yalnız hissediyorum kendimi.. Halbuki Allah'ın evi herkese açık, bu insanlar niye böyle, bunun adı aşırı dindarlık mı? Eğer öyleyse Hz. Mevlana niye bu kadar yüce gönüllü?Herkese hayırlı cumalar 🤍 🌹
Aşırı dindar olmak demek insanları dışlamak demek mi?
Beğen
Paylaş
Takip Et
8 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bunun adı aşırı dindarlık değil, Aşırı dindarlık her şeyde her yerde dine göre hayatını sürdürme ve dine göre yaşamaya özen gösterme, Zaten olması gerekende bu dindar bir insanın aleminde, Mevlana, İmam Gazali gibi zatlar müceddid kişiler bu insanlar Allame Zatlar tevazu sahibi, halkı küçümsemeyen yol gösteren, Tabiri caizse kibirli kendini bir bok sanan hocalar, sen gel sen gel bizdensin, sen gelme bizden değilsin yapıyorlar, Kibir arttıkça tevazu azaldıkça takva da azalıyor, On saat nafile namaz kılmaktansa Bir insanın kalbini kırmadan iş yapsalar, daha büyük sevap, Halka yukarıdan baktıkça, Kendini büyük gördükçe, ön yargılarla iş yaptıkça hem kendini hemde temsil ettiğin makamları ayaklar altına alırsın, peygamberin davası bumuydu onu dışla buna salla, Kendi aralarında bile birbirlerine reddiye yapanlar dolu ortalık, İttihad yerine ihtilaf yolunu seçen zır cahiller, Zaten işe bu pencereden bakınca hocalık diye bir kavramın bile sadece gerim gerim gerinmek için, enaniyet ve kibir için olduğunu görüyoruz, Peygamber ben en büyük hocayım demiyor, bende kulum yol gösterici olan kurandır bende onu temsil ediyorum diyor, Hocalık tekebbürle değilde tevazu ile olunca hocalık olur adı da hocalık değil, adı konmamış hocalık olur
Eğer bir kişi kendisini mümin ya da dindar olarak nitelendiriyorsa ilk önce örnek alacağı kişi bellidir. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem. Bizler Müslümanlığı o kadar yanlış anlıyoruz ki bazen, o yüzden en doğru örneğe bakıp kendimizi düzeltmeliyiz. Ama baktığımız ve olduğumuz menzil birbirinden çok farklı. İbadetleri yapıyoruz ama İslam ahlakından habersiziz. Bu yüzden sizin de dediğiniz gibi insanlar, kendileri dışındakilere farklı gözle bakmaya başlıyorlar. Hâlbuki önderimiz de yolumuz da belli. Müminin örnek aldığı kişiler ve yollar yanlışsa üslubu da yaşayışı da yanlış oluyor. O yüzden kişi ilk önce kendine bakmalı ve "benim Peygamberim böyle durumlarda ne yapmış" diye düşünmeli. İslam ahlakında birilerini dışlamak, ötekileştirmek yoktur. Elinden tutmak ve doğru yolu göstermek vardır...
dindar olmak elbette ki bu demek değil. dinimiz bize ailemizle, akrabalarımızla, komşularımızla iyi geçinmeyi ve insanlara karşı hoşgörülü olmamızı emrediyor. kötülüğe iyilikle karşılık vermemizi, veren el alan elden üstündür demekle yardımlaşmayı, dayanışmayı emrediyor. tüm bunlar size insanları dışlamak anlamına mı geliyor yoksa insanlarla iyi geçinmek yardımlaşmak ve sosyolojik açıdan birlikte olmak anlamına mı? belli bir gruba mensubiyet de gerekmiyor. yapmamız gerekenler Allahın kitabında açıkça yazıyor.
Aşırı dindarlık veya bu gibi söylemler sonradan ortaya çıkmıştır aslında dinimizin emir ve yasakları bellidir. Günah sevap ve takva sahibi olan kişiler daha dikkatli okurken başkasına karışmak ve bu konuda dikkat çekerek fitne çıkarmak doğru değil. Herkesin günahı sevabı kendine özgü olduğunu söylemek isterim
Dinler insanları kaynaştırma eğitimi verir. Kimseye diğerini aşağılama, cennete veya cehenneme koyma, arkalarından dedikodu yapma hakkı vermez. Kul hakkı denilen kanun ile birini sebepsiz yere kırma, dışlama, yadırgama ve yargılama hatasını yok eder. Bu durumda bu kanunlara uymayan insanlara dindar diyemem, kendince bir din uydurdu derim.
Öncelikle bende sizin cumanızı tebrik ederim :) Bu maalesef iki farklı düşünceye sahip insanlarda da oluyor.. Hoş mu? Tabi ki değil.. Soru açıklamasında ki gibi Mevlana Hz. çok güzel söylemiş..
Aşırı dindar birisi dışlamaz, çünkü insana ilk olarak insan olarak bakacağını bilir, ve dinde de zorlama olmadığı için onun görüşüne saygı duyar. Aynı zamanda kendi doğrularını da söylemekten çekinmez.
Belli bir dindar kesim var onlara uymadıktan sonra ne yapsan boş ve günah.. halbuki bu tavır ile kendileri çelişiyor inandıklarıyla.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
aşırı dindar diye bir şey yok.. insanları hep böyle fişliyorlar. aşırı dindar demek dininin koyduğu kuralları yerine getiren mümin kişi demektir. aslında her Müslümanın yerine getirmesi gereken kurallardır. şimdikiler güya Müslüman ama ne yazık ki hem kafir hem münafık ne olduklarını kendileri bilmiyorlar.