Bilgisi olanlar ibretlik hikayelerini anlatabilirim duymak isterim
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
10Cevap
Sormak istediğin bir şey varsa sorabilirsin,
Ayrıca din meselesi geçince, müfteri zâlimler, mübtedî münkirler, Cehl-i mürekkeb naturalizim, ve maddiyyun kâfirler küfre ve hakarete soyunuyorlar. Bu sitenin belki %80'i
Deist, ateist, agnostik, nihilist, monoteist, panteist, panenteist, naturalizim, sanem perest, vs gibi küffarlar ile dolmuş taşıyor. İşte onlar da kendi savunduğu bâtıl fikirlerinde katmerli birer yobazdır'lar hem yobazlığın fevkinde'dirler.
Evet öyle olmuş maalesef
Burada sohbet edemezsin.
Ya dinsiz ya da İslam düşmanı dolu KizlarSoruyor
Sende olan inancida saçma sapan konuşup kafanı karıştırırlar.
Allha Hamd olsun kafam karismadi ama dediğin doğru burda sohbet edilmezmis daha demin oyle bi imtihandan geçtiimki rabbime sukr biri geldi cevabını verdi içim rahat etti
Konu seç. Bütün Kutsal kitapları okudun mu? Tevrat, İncil ve Kur'an?
Kuran okuyorum
Öncekileri de okumanı ve araştırma alanının dışına çıkmanı tavsiye ederim. İkili diyalogların da güçlü argümanların olur. Ben üç kitabı da okudum. Yaklaşık 6 yıl araştırma yaptım bunun üzerine
Peki hangi dine inanıyorsun şu an
Stn bütün din kitapları kurani kerimde birleşmiş
Muslumansin değilmi
@elifdefneozkaya İlk başta misyonerlerle karşılaştım erken yaşlarındayken. Onlarla olan diyaloğum bir anda beni İslam'dan şüphelenmeye ve diğerlerini de araştırmaya itti. King James versiyonu bir İncil hediye etmişlerdi bana. Kur'anla beraber her ikisini de okumaya başladım. Hikâyem öyle gelişti aslında. Şimdi inancımı soruyorsan hâlâ Müslümanım. Misyonerlerle olan diyaloğum ve sonrasında olan araştırmalarım bana çok şey kattı
Evet, bizim argümanımız böyle. Ancak bir hristiyan sana delil sorduğunda ona tatmin edici bir cevap verebilmen lazım. Onun için biraz araştırma alanının dışına çık diyorum.
Neden müslümansın yani İslam'ın doğru din olduğunu nasıl anladın
Bende başlıkta oyle yazdım stn bilgi edinmek için
Misyonerler cirit atıyor ülkede ya çocuklar için kutsal kitap diye uygulama yapmışlar androidde ve kampusweb reklamları cıkıyor önceden tanrıyı bulmak ister misin gibi yazıyordu şu anda Allahı bulmak ister misin yazıyor tıklıyorsun rab isa mesih falan incilden bahsediyor
@elifdefneozkaya Bütün ana akım dinler arasında en mantıklı Tanrı konseptine sahip. Hristiyanlık ve Musevilikte , Tanrıya insanbiçimcilik affedilir. Örneğin, Tevratta Tanrı kiskançtır, yaptıklarından pişman olabilir, çocuk edinir ve bazı yerlerde Tanrı ve İsrail arasındaki ilişki için kârı-koca benzetmesi yapılır. İncilde yani yeni anlaşmada Tanrı iç doğası olarak 3 ayrı kişiliğe sahiptir. Bunlardan biri oğul yani İsa'dır. Ademden miras alınan aslı günahı ortadan kaldırmak için kefaret olarak yeryüzüne gelmiştir. Onun haçlanmasıyla ademden miras alınan ilk gunahtan kurtulmuşuzdur. Özetle bu tür anlatımlar.
Kuran'da ki Tanrı figürü ise sonsuz irade , bilgi ve kuvvet sahibidir. Babanın günahı için oğlu cezalandırmaz. Ademden miras alınan İlk günahı ortadan kaldırmak için insan kefaretine ihtiyaç duymaz ( hristiyan teolojisinde olduğu gibi)
Özetle diyeceklerim bunlar. Niye ateist veya agnostik değilsin dersen bu soru felsefenin alanına girer. Bir ateistle öncelikle Yaratıcının varlığı ve gerekliliği, onu gosteren deliller üzerine konuşulur. Direk kutsal kitaplar konusuna girilmez.
@UDixon Kesinlikle. Çünkü Hristiyanlığın kurucusu pavlus yahudileri kazanmak için yahudi oldum. Sunnetsizleri kazanmak için onlardanmis gibi davrandım der. İncil bizzat takiyyeyi teşvik eder. Dikkatli olunmalı.
Bir de bu var turk.injil.me/.../
Ruhhastasi2020 lütfen ben daha yeni bilgiler edinmek için kendimi geliştirmek için sohbet dinliyorum şu yorumlarda biri var onun cevabını veririmisin bilgin varsa benim pek bilgim yok yanis bisey söylemek istemiyorum ona
@RusHastası2020 uni öğrencilerini parayla din değiştirmelerini sağlıyorlar bir sürü kişiye böyle teklif etmişler sana burs vericez ama bizden ol diye falan
Cevap verdim, yeterli sanırım. Birde şu var Yaratıcının hidayet etmediğini sen hiç edemezsin boşver.
@UDixon Dediğim gibi pavlusun mektuplarında var bu. Kitapları takiyyeyi tavsiye ediyor. Her türlü yolu denerler.
Allh senden razı olsun kardeşim
Amin cümlemizden 😇
O kdr yazdım gizliye kapalıydı:) boşa gitti
Ne yazmıştın
Tabii zevkle muhterem
Edelim keşke herkes senin gibi olsa
Sen de mi fetö'cüsün
din palavradır
Herkesin gorusu farklıdır Rabbım hidayet versin
hayır etmesin neden etsin
Kendi düşüncen nediyebikirki bu laftan başka
yav o okuduğun kuran kalbin düşünme organı olduğunu sanıyor. seni yarım akıllı bir erkeğin 2,3,4. eşi olabileceğini ya da 4 eşi olan bir erkeğin sınırsız cariyesinden (seks kölesi) biri olabileceğini söylüyor ve sen bana tanrı sana hidayet versin diyorsun, yazık ya sana akıl verecek birileri çıkar da bu saçmalıklara inanmaktan vazgeçersin umarım
Sana akil verecek biri çıkar insaallh da bu kaflet uykusundan uyanırsın diyeceğim bu kadar
gaflet mi haha güldürdün.. bir arap ülkesinde 12 13 yaşında hiç tanımadığın bir adamın tecavüzleri sonucu vajinanda yırtılma olup hastahaneye kaldırılsaydın ve daha vajinanın dikildiği o gece eve döndüğünde tekrar tanımadığın bir adamın karısı olararak o halinle tevavüzlerine maruz kalsaydın ve bunu etrafındaki insanlara anlatıp şikayet ettiğinde o arap devletin en yetkilisi bile evine dön kocanın izni olmadan sokağa dahi çıkarsan kırbaçlanacaksın deseydi belki o zaman islamın ne olduğunu ve kimin akıl almaya ihtiyacı olduğunu anlardın. boş boş konuşma işine bak yobaz yarım akıllı
Herkesin imtihanı farklıdır kardeşim, sen benim dinimi sorgulayamasin sen kendi kendi kendine yaratılmadın benim inandığım din İslam seni ilgilendirmez çok bilgim yok suanlik ama çok bilgi edinince bu sorunun cevabını sana vericem unutmicam seni iyi geceler
ne demek sorgulayamazmışım , senin dinin benim gibi inançsızlara yaşama hakkı tanımıyor. soranlara hoşgörü dini kuranda müşrikleri gördüğünüz yerde öldürün diyor. ilgilendirecek tabi benim oğlum müslüman değil ama okulda zorunlu din dersi adı altında islam dini beynine dikte ediliyor. nasıl sorgulamayacakmışım ne benim ne de oğlumun beynini sakallı hacı hocalara emanet edemem
Sen bana bir imtihan oldun kardeşim iste bu yüzden daha çok daha çok bilgi edinmem gerek
muhammedin kızı rukiye ile osmanın kaç yaşında evlendirildiğine bak , mümkünse ingilizce kaynaklardan sorgula ki kandırılma ve eşi safiyye ve muhammedin kendi gelini zeynep ile nasıl oldu da evlendiğini sorgula , bu saçmalıkların tanrı kelamı olduğunu sanıyorsunuz hiç mi anlamazsınız gücü elinde tutanların zevkleri uğruna yaptıkları şeyleri tanrı kelamı diye yutturmalarını
ama seni anlayabiliyorum, yazdığın yorumları okuduğunda pis kafir diye reaksiyon vermeni de anlayabilirim. sonuçta nasıl olur da geliniyle evlenir ya da 12 yaşında kızını evlendirir diye ilk duyunca bir şok yaşamıştım ama sorgulayınca bunların doğru olduğunu anlıyorsun
Kölelik ve cariyeliği o dönemin çalışma sistemi olarak düşünülelim. O dönemde bütün dünyada geçerli olan sistemdi bu. Tarihsel olarak bakılırsa arap yarimadasindaki köleliğin dünyanın diğer yerlerine kıyasla çok daha hafif kaldığı görülür. O dönemin en gelişmiş roma uygsrlığında bile köle ve cariye senin eşyan olarak görülürdü. Ayrı bir birey olarak sayilmazlardi. Ancak o dönemde arap yarimadasindaki köleliğe baktığımızda , dünyanın diğer yerlerinden çok hafif kaldığını görebiliriz. Kur'an direkt olarak köleliği ve cariyeliği kaldırmaz (cariye tanım olarak kadın köledir) ancak kaldırılmasını teşvik eden uygulamalar getirir. Yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin der. Günah işlediğinizde kefaret olarak köle azat edin der.
Evlenme ruhsatı 4'e kadar verilmiştir çeşitli sebeplerle, o dönemin koşulları göz önüne alındığında , savaşların yoğun olduğu ve erkek nüfusun azaldığı dönemden bahsediyoruz. Birçok dul ve yetim bakıma muhtaç olabiliyordu. Buna binebi himaye olarakta bakabiliriz. Kur'an normal koşullarda tek evliliği tavsiye eder. 4'e kadar evlenme dinin olmazsa olmazlarından değildir. Sen hiç İncil ve Tevrat okudun mu? Kitabı mukaddeste davudun 99 Süleyman'ın ise 700 karısı vardır. Sayılar kitabında bir şehri işgal ettiğinde bütün kadın erkek herkesi kılıçtan geçirmeyi ve erkek eli değmemiş kızları kendileri için sağ bırakmayı tavsiye eder. Kuran'da bu tür fenaliklar yoktur en azından.
@RusHastası2020 koskoca ebubekir kızına bakamıyordu yoksuldu o yüzden evlendirdi 9 yaşında
Şimdi Ayşe'nin yaşıyla ilgili sahih hadislerde çelişki var. Kimi 9 , kimi de yaşını 17 olarak gösteriyor. Bunun sebebi de şu; 7. Yüzyılın çöl Arabistan'ın dan yani o dönemde takvimin bile olmadığı bir dönemden bahsediyoruz. Dolayısıyla herkes yaşını tahmini olarak biliyordu.
Tüm hadisleri tek bir yana toplarsak Ayşe ile ilgili genel kanaat mekke döneminde akıl buluguna ermiş olduğu ki buda onu en az 16 yaşında yapar.
Yaşı 9 falan değildir yani. Eklemek ekleyeceğim birde Ayşe'nin evlilik yaşı kendi yaşadığı toplumun standartlarına göre normal bunu da şuradan biliyoruz; Ayşe peygamberle evlenmeden önce başka birisi ile nişanlıydı ki buda onun yaşadığı toplumun standartlarına göre evlilik çağına gelmiş bir genç kız yapar.
Kısacası 21. Yüzyıl lensleri ile 7. Yüzyıl'ın evlilik geleneklerini yargılamak tam bir zaman israfıdır, karşında bambaşka bir dünya var çünkü...
edelim konu ne olsun
Anlat