Selamunaleyküm Dostlar, Herkesin ufak da olsa bir amacı olduğu bu dünyada sen neyin peşindesin?
34. Fakat o en büyük olay gerçekleştiği zaman. 35. O gün insan ne yaptığını hatırlar. 36. Gören kimseler için cehennem açıkça gösterilecek. 37. Fakat kim azgınlaşmış, 38, Yalnızca dünya hayatını tercih etmişse, 39. Kuşkusuz cehennem onun için barınaktır. 40. Fakat Rabb' inin huzurunda suçlu olmaktan korkarak kendisini hevasından uzak tutana, 41. Cennet onun için barınaktır. (Nâziât Suresi)Hayırlı Bayramlar dilerim, esen kalınız...😇💐 20.07.21./23:22
Öbür dünya beni ilgilendirmiyor, ben bu dünyada iz bırakmak istiyorum. Bu yüzden sokağı temizleyen işçiye günaydın diyorum, bu yüzden sokak hayvanlarını besliyorum, bu yüzden yolda elindeki poşeti düşüren teyzeye/amcaya yardım ediyorum, bu yüzden otobüste adres soran için acelem yoksa iki durak sonra inip gideceği yeri tarif edip geri dönüyorum, bu yüzden fazla aldığım para üstünü sayıp iade ediyorum vs vs. Yaşamı başkaları için de güzelleştirmeye çalıştığımda mutlu oluyorum. Bunları da gerçek olmadığını düşündüğüm bir yaratıcının emriyle/korkusuyla değil, vicdanımın emriyle yapıyorum.
0
10 Yorumla
Soran
+1 yıl
Dediklerinizi bizden isteyen bir Yaratıcı varsa nasıl yok diyebiliyorsunuz? Allah' ın rızası benim iyiliğim içinse bu nedenle başta Allah' ın rızasını ardından hem kendimin hem çevremin iyiliğin düşünmemin ne sakıncası var?:)
Var olduğu da sizin düşünceniz, inancınız. Herkesin, bir yaratıcının olduğuna inanmaa veya inanmama hakkı vardır. "Var" diye hüküm vermek ile "yok" diye hüküm vermek arasında fark yok. İnsan "var" olduğuna inanabilir, veya 'yok" olduğuna inanabilir.
Güzel insan ben size "böyle düşünemezsiniz" demiyorum ki... "Nasıl böyle düşünebiliyorsunuz, böyle düşünmenizin sebebi ne?" diyorum. Merak yani cavaplarsanız gidericem:)
Sana göre "var" olan, bana göre de "var" olmak zorunda değil. Bir yaratıcının varlığına inanıp, o yaratıcının cezalandırmasından korktuğu için suça, kötülüğe bulaşmayan insanın içinde o korku veya çekince zaten olmalı, yoksa o insan kötülük saçabilir. İçsel dürtü ile değil de bu korku sayesinde kötülük yapmıyorsa, o korku o insanı frenliyor demektir, ki bence makbul insan değildir, ahlaken de zayıftır. Önemli olan, iyiliğin, dürüstlüğün, merhametin, bir yaratıcıya duyulan inançtan değil, yaratıcı öyle istediği için değil, insanın, kendi iradesiyle yönelmesi gereken davranışlar olduğunu idrak etmesidir. Bu kişi benim nazarımda daha makbul insandır.
O duygular sizde nasıl oluştu? Ben zaten normalde bir iyilik yapınca a biraz daha yapayım cenneti garantiliyim düşüncesinde değilim zaten mükafatlar da biz yapalım diye değil, biz yaptığımız için mükâfat olur. Diyorsunuz ya yok demekle olmadığını düşünmek farklı, benim dediklerim arasında da ince çizgi vardır. Bu şey gibi değil çocuğa sen bunu yaparsan sana oyuncak alırım demek değil, sen bunu yaptığın için ben sana oyuncak aldım demek gibi bir şey. İlki gibi olsa biz oyuncak için yapmış oluruz ama ikincisinde biz zaten yapacağımız yapmamamız gerektiği için mükafatlandırılmış oluruz. Bir süre sonra zaten kavrıyorsunuz kötüyü kötü olduğu için yapmıyorsunuz evet Yaratıcı da istemiyor ama benim de iradem var ikisi örtüşüyor demektir.
yaratıcının "var" olmadığını düşünmemin çok nedeni var, mesajını iletmek için insanların zihnine girmesi, bir kişinin zihnine girebiliyorsa neden herkesin zihnine girip mesajını vermiyor? İkincisi, evrenin ve insanın kutsal kitaplardaki yaratılış anlatılarının aklıma mantığıma uymaması. Üçüncüsü, kutsal kitaplarda sadece ortaya çıktıkları coğrafi bölgeye ait betimlemeler bulunması (Eskimolar yok mesela, çünkü vahiy aldığını iddia eden için Dünya, Yerküre algısı, bulunduğu çöllerle kaplı coğrafya ile sınırlı). Peygamberleri eliyle "mucizeler" gösteren yaratıcı, bugün yeni bir mucize ile neden Afrika'daki açlığa çare bulmuyor, topraktan çeşit çeşit meyve sebze çıkartarak? Madem ki yoktan var edebiliyor... Veya evren mükemmel yaratıldıysa, yerkürenin plakaları neden hâlâ gerilip gerilip bir anda deprem üretiyor? Demek ki tektonik plakalar, yerkürenin oluşum sürecinin devam etmesi nedeniyle birbirini sıkıştırıyor. Dünya mükemmel yaratılmış olsaydı, oluşumu tamamlanmış olurdu, tektonik plakalar hareket etmez, plakalar arasında faylar (kırıklar) bulunmaz ve plakaların birbirini sıkıştırması nedeniyle enerji birikimi olmaz, az-orta-büyük şiddette hiç bir deprem yaşanmazdı.
E ne güzel işte bu bize araştırmaya itmez mi? Neden, neden, neden?
Yaratıcı bilinseydi her şey mükemmel olsaydı bizim geliş amacımız ne olurdu?
Ateistlere sormuştum da oluştuk yaşadık ve yok olacağız demişlerdi neden yaşadım? sorusu çıkıyor burada bence veya kim böyle bir şey istedi de ben oluştum yaşadım ve öldüm ölünce her şey niye bitiyor? Birinin demesi gerekir dediklerinizin mantığınıza uymaması pencerenin açılmasıyla rüzgâr kaleme yön verdi ve kendiliğinden tahtaya yazılar yazdı demek de benim mantığıma uymuyor...
Bu yüzden bir şey var ki bunu bildiren de var. Bir şeyin kendiliğinden oluşması için önce kendisinin olması lazım.. Yaratıcı yarattı ve bilinmek istedi bu gayet normal bence yani bu ego vs gibi olduğunu göstermez. Maide/48 de; Allah isteseydi hepinizi tek bir ümmet yapardı... diyor. Bu demek oluyor ki biz sınanıyoruz. Neden sınandığımız Yaratıcının isteğine bağlı beni yaratan O ise O' nun istediği olur. Siz bir şey icat ederseniz icadınız size niye her şey senin istediğin gibi oluyor diyebilir mi? Demesin bence çünkü siz icat ettiniz. Bu sizin kudret ve ilminizden kaynaklandığı için icadınızın yargılama hakkı yoktur. Sınandığımız için de iyi kötü kavramlarının olması daha da normalleşir. Allah iyiliği veya kötülüğü yapınca bize engel olmuyor senin tercihin ama bunu yapma diyor. Ya karşıya zararı vardır ya da bana. Bizi düşünen bir Yaratıcı var. Şimdi ben kötülük yaptım diye neden izin verdi diyemem aklım yok mu benim var o zaman iyiden yana olurum.
Kutsal Kitap ortaya çıktığı bölgeyi değil de başka bir bölgeyi betimleseydi o bölgenin insanları nasıl inanacaktı? Veya Arap olan bir topluma İngilizce kitap inseydi o kitap nasıl anlaşılacaktı?
Afrika' daki açlığa insanlar neden olduysa neden Yaratıcı müdahale etsin? Ben yardım edebilecekken neden Yaratıcı dan müdahale etmesini beklerim. İyilikten yardımlaşmadan bahsetmiştiniz niye zengin gittikçe zenginleşiyor da kardeşine yardım etmiyor? Biz her şeyi Yaratıcıdan beklersek yine neden geldik? Sorusu oluşuyor. Her şey mükemmel evet bunu bozan insanlar ne yazık ki...
Aleykümselam, Geri kalan şu aciz ömrümde sadece kendi istediğim şekilde rahat ve huzurlu bir şekilde yaşamak. Dünyaya bir defa geliyoruz hepimiz, inananlar için hem bu dünyayı hem öte dünyayı ihmal etmeden ikisini bir arada iyi bir insan olarak idame edip iki hayatı da kazanmak. Elimdeki imkanlar dahilinde bu hayatı en güzel şekilde yaşayarak ama bunu şu aralar becer edemiyorum daha doğrusu bunun bile bir zamanı var...
Küçük bir alanın içinde ben olabilmenin peşindeyim. Parayla pulla, şan şöhretle işim olmadı hiç. Övgü güzel şey, ama bir amaç değil. Para güzel şey, ama amaçtan çok araç. Bunu unutmamak gerekiyor. Hayırlı bayramlar.
Ahir zamanın isimsiz kahramanları diyorum ben, size ve arkadaşlarınıza gönülden kutluyorum sorular mükemmel detaylar isyandan uzak bilhassa hayat gayemiz yaşlarınıza hürmet ederim iyi bayramlar.🍭
3
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Yia çok teşekkür ederiz☺ birlikte daha da büyüyeceğiz inşAllah iyi ki varsınız🎈
Esselâmu Aleyküm ve Rahmetüllâhu ve Berekâtuhu, evvelâ nefsimin irtikâp etmemesi maksadı ile terbiyeme ve hoşgörüme ehemmiyet göstermeye çalışmaktayım. Lâkin beşer-i vasıflarımdan dolayı kâmil olamamaktayım. İnşallah, Kerîm olan Cenâb-ı Allah celle celâlûhu affêdder ki mahşer gününde Mûmîn olanlar arasında bir yer bahşeder. -Mûmînler kesinlikle kurtuluşa ermiştir.- Elhamdülillah.
Hayırlı bayramlar... ben beni hayatından silen seni babamsin diye sevmek zorunda değilim diyen 15 yaşında ki oğlumun peşindeyim... ama o yok... var ama yok... Allah'a emanet olsun İnşAllah... bu yaşımda onca fedakarlık tan sonra kaderde bunu da yaşamak varmış... Allah beterinden korusun İnşAllah demekten başka bir şey gelmiyor elimden çaresizce...😢😢😢
Hayatına çok karışıyor muşum çok bıdı bıdı yapiyormuşum.. napiyim yani 13 14 yaşındaki çocuk İstanbul gibi bir yerde öğlen evden çıkıp gece yarısı eve gelmekte diretiyorsa baba olarak hiç mi bişey soylemicez... neyse bunlar bahanesi... resmen sevmiyor beni kahroluyorum ama yapacak birşey yok...
Beni görmeye konuşmaya tahammül edemiyor.. çok kötü şeyler yapmış olmam lazım değil mi? Hiç birşey yapmadim... ne dövdüm ne sövdüm evet bagirdim... cok zor bir çocuk... inatci herşeye itiraz eden... ama bunları kabul etmiyor... onun için yok canımdan elimden gelen herşeyi yapmaya çalıştım çalışıyorum harçlık gönderiyorum... ama nafile... herkes diyor ki yaşından ergenlik... ben buna inanmıyorum... nefret ediyor benden... niye böyle bana kin dolusun oğlum diyorum hiç bişey konuşmak istemiyorum diyor... naptımi da bilmiyorum... oysa ki ben onu ne çok seviyorum... evlat ya can...
Mutlaka bir sebebi vardır; kimse sebepsiz yere bir şey yapmaz. Arkadaş ortamından da kaynaklanıyor olabilir yani bir arkadaşı var diyelim onların aile yapısı bozuk ve bunu oğlunuzun yanında rahat rahat anlatmışsa o da o rahatlığa özenmiş olabilir veya bir sıkıntısı olabilir yani eminim bir sebebi vardır tamam ergenlikte normal de sebepsiz olmaz.
Bir sürü arkadaşı var anne baba ayrı etrafında.. ona çok normal geliyor... umrumda değil annemle yaşadıklarınız banane diyor... sıkıntısı var ne oğlum söyle paylaş benimle ben senin babanim elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım diyorum hiç bişey anlatmicam diyor... sorunlu... annesini de bankamatik olarak kullanıyormuş sadece.. anneye de tripli ama bana takıntısı başka bir boyutta...
Bayramın Mübarek olsun 💕 Allah'a layık bir kul olma peşindeyim ne kadar layık ola bildiğim meçhul Sevginin mutluluğun huzurun peşinde olmayi bırakalı çok oldu neyse..
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Neyse...😅 Teşekkür ederim kardeşim🎈 Dua edin yani ben her zaman "Allah' ım sana layık kul olmayı nasip et" demeden uyuyamam, şükür cevabımı alabiliyorum. Allah sizin gibi isteyenlere de nasip etsin inşAllah☺
Ne yardımı alacağım ki benim içinde bulduğum durumun tedavisi de telafisi de yok ben artıl hayatta herşeye çok geç kaldım hayatı kaçırdım hayata uyumlu değilim yaşamayı bilmiyorum eksik yetersiz zayıf güçsüz kaldım
Ben 32 yaşındayım yani az değil ki çocukluğumdan belli utangaç çekingen içime kapanık asosyal sessiz özgüvensiz biriyim bu yaşıma kadar hiç açılamadım kendimi aşamadım hep kapanık kaldım çocuklukta ergenlikte psikososyal gelişimimi sağlıklı tamamlayamadım temelim oluşmadı hayata karşı zayıf güçsüz kaldım telafisi olmayan bir durumun içindeyim gençliğimde tamamen kapanık geçti senelerdir eve kapalı yaşıyorum hiç dışarı çıkamıyorum zaten artık iyice kapandım bu yaştan sonra açılacağımı düşünmüyorum
Kabullenmekte zorlanıyorum çünkü mutsuzum bu halimden memnun değilim bu yaşıma kadar istemeyerek böyle yaşadım istesemde hiç açılamadım düzelemedim ben çok şanssız biriyim çocukluğumda çekingen utangaç içe dönük sessiz biri olduğum için hep kapanık pasif kaldım bu benim kişilik yapım ve yaparsam yapıyım değişmedi değişmiyor hayat çocukluktan başlayıp sürekli üstüne eklenerek ergenlikte gençlikte oluşum gelişim devam ediyor yani insanın temeli çocuklukta atılıyor ergenlikte şekilleniyor bu gelişme dinsanını insanın yetişkinliğini etkiliyor maalesef ben gelişimimi tamamlayamadım çocukluk ve ergenlik en önemli evre çünkü
Zaten biz belirlediğimiz için yaşayıp gideceğiz ya efendim.. RABBİMİZ ezelde bizim ne karar vereceğimizi biliyor zaten şüphesiz.. Bu yüzden araya kaderi koyarak önümüze iki yol sunuyor.. Biz doğrusunu yanlışını bilmesekte seçtiğimiz o yol bizim kaderimiz oluyor.. Bu yüzden RABBİMİZ'İN ezelde bildiğini biz kaderimizde yaşıyoruz.. ALLAH herkesin kaderinde doğru yolu seçmeyi nasip etsin inşallah efendim..
Günaydın, ruhun cinsiyeti yoktur, dünyaya gelmeden önce hangi bedende olacağımı, hangi ülkede doğacağımı, boyumu, kilomu, saç rengimi ben seçtim. Bu hayatımda daha önce tamamlayamadığım deneyimlerimi tamamlamak için burdayım. Nerdenmi biliyorum, çünki dolaşıyorum. Cennet ve cehennem ifadelerindeki mecaz anlaşılmamış olabilir.
Aşkın peşindeyim ve aşk için uzak illere gitme isteğim son zamanlarda iyice bastı. Her an radar polis dinlemeksizin, Eskişehir'den son sürat İzmir'e gitmek istiyorum.
Tanrının bizi dünyaya 'gelmek, yaşamak istiyor musun? Neye benzemek istersin hangi aileyi istersin?' demeden dünyaya yollaması ve sonrada dünyada istediğimiz gibi yaşamamıza izin vermemesi sizce de haksızlık değil mi?
0
8 Yorumla
Soran
+1 yıl
Telafonu icat eden ona sormuş mu icat edilmek ister misin? diye... Yaratıcı yarattığı varlıklara neden böyle bir soru sorsun? Sizin bir eşyanızı ben böyle kullansana desem ben böyle istiyorum demez misiniz? Bu sizi egoist yapmaz ki çünkü sahibi sizsiniz di mi? Yani böyle bir hakkınız var. :) iyiliğe izin veriyor kötülüğü istemiyor bunu istemesi mi haksızlık? Kii kötü olmak isteyen gayet de olabiliyor kimse engel olmuyor ki.. İsterseniz yükselirsiniz isterseniz eksilere inersiniz. Yapmak isteyip de yapmamamız gerekenlerin bize zararı olacağı için izin verilmiyor. Allah' ın bir şeye ihtiyacı yok ki.. Her şeye izin veriyor aslında yani biz özgürüz bizi özgür bırakmış ama şunun olacağını bil diyor. Ya bir anne çocuk ilişkisi düşünün çocuk her şeyi yapmak ister ama anne bunu yapma der, kendisi için mi diyor çocuğu için mi? Sonra biz büyürüz bize anlatılır bunu bunu yaparsan sonucu böyle olur diye dinlemeyiz yaparız büyük ihtimalle pişman oluruz gibi gibi.. Allah' ın yasaklaması bizi engelliyor olsaydı kötüler olur muydu ki? Demek ki engel yok, istediğinizi yapabilirsiniz. Yaratıcı demek yaratılanlardan bağımsız demek ben yaratılansam nasıl Yaratıcıma beni neden yarattın veya neden böyle yarattın derim ya önce şükrederim iyi ki bana da can verdin diye..
İslamiyet bana o dönemki kötü düzeni düzeltmek için, insanları dizginlemek için çıkartılmış yasaklar bütünü gibi geliyor son zamanlarda. Yasaklar, istekler sanki insanlar boş durmasın, kendisine ve çevresine zarar vermesin diye verilmiş gibi. Sanki insanalr beynini kullanamıyordu ve bu yüzden neler yapması gerektiği söylenmiş gibi. Açıkçası görüşlerinizi merak ettim. Tesettür ve dinin kadınlardan istekleri hakkında ne düşünüyorsunuz
Kötü düzen düzeldi mi yok hâlâ kötü şeyler devam ediyor. Demek ki sadece o dönem için değil, her dönem için. İnsanlar beynini kullanabiliyorsa nedennn hata yapabiliyorlar? O akıl neden iyiyi değil de hep kötüyü istiyor? O akıl neden boş boş oturmak istiyor? Din aslında bizim Yaratıcıyla olan bağımızı güçlendirmek, geliş amacımızı bilmek, daha doğru şekilde yaşamak için bir rehberdir. Yani insanlar şöyle düşünüyor; sanki her şey onun isteği üzerine gelmeli yani sanki kendisi de yaratılan bir varlık değilmiş gibi düşünüyor. En basitinden biz bir proje oluşturunca benim yeteneğim, ilmim oluşturduklarımla kıyaslanamayacak için oluşturduklarımın kendine göre düşünmesi onları bencil yapar di mi? Çünkü benim kabiliyetim olmasaydı onlar hiç olmayacaktı. Biz de öyle bir amaç için gönderildiysem ki bu amaç bu dünyada beni geliştiriyorsa ben seve seve kabullenirim. Düşünsenize kendiliğimizden olduk, ve ölünce yok olup bitiyoruz sonrası yok. Ne kadar da anlamsız... Neden geldim o zaman yani gözümü açıp geçirdiğim o süre nedendi ne içindi gözümü kapattım ve bitti. Hiçbir şey anlamadım.. Din bunu anlamlı kılıyor kötü düzeni değiştirmesi iyi bir şey.. Din sadece kadından bir şey istemiyor, kendisi için istemiyor kadın için istiyor yani benim için istiyor 😂dünyada sahiplendiğimiz hangi varlık bizi bu kadar düşünüyor? (Kıyaslamıyorum sadece belirtmek istedim) Allah beni düşünüyor istediği her şeyin %85 i belki daha fazlası benim için. Ben şimdi inancım olmasaydı buna göre yaşamasaydım şimdiki rahatlıkta olamazdım. Tesettür bu kadar gereksizse neden insanlar açık birini bile sahiplenince az da olsa örtmeye çalışıyorlar? Her şeyin bir sebebi var ki Allah bizden uygun olanı yapmamızı istiyor "bizim için." Duyduğunuz her bilgiye kanmayın. Allah bizden aklımızı kullanmamızı istediği halde kullanamıyoruz eminim kullansaydık çooook farklı yerlerde olurduk..
Ben başta Allah' ın rızası beraberinde kendi amaçlarımı kazanmak için yaşıyorum.:) Allah' ın rızası benim isteklerimle çelişmediği için memnunum. Her insanda olduğu gibi benim de doğum, yaşam, ölüm evrem vardır; 1-14 yaşlarında eğitildim ama büyük bir sorumluluğum yoktu. 15-65 bu yaşlarda sağlığım yerinde olduğu sürece amaçlarımı, Allah' ın rızasını kazanmalıyım. Bunu menfaat ya daaa özgür değilsin gibi düşünmeyin çünkü Allah' ın rızası yine benim iyiliğimi istediğinden kaynaklanır.:) yani sorumluğumuzun arttığı dönemler belli e ben ölünce zaten uyuyacağım bu yaşlarda uyumamam lazım kendime ve ahirete yatırım😉
Tabii ki ama şöyle bir şey var ki insanlar kötü şeyler yapıyor yapıyor Allah affetsin diyor yine yapıyor nasıl olsa Allah affeder diye e bi emek verse daha iyi olmak adına sürekli çabalasa yani siz çabalamadan beni affet diyen birini affeder misiniz? Yok bence. Dil dese bile kalp kabul etmemeli, çabalamalı.