İster eşinden istedikleri..
İster giyim-kuşamına karışmak olsun.
Evlendikten sonra bir eş neden değişir?

İlk önce genelden bahsedeyim. Özelliklede günümüz ilişkilerinden. Klasikleri sonra irdeleriz.
Günümüz ilişkilerinde ne Erkek ne de Kadın aslında değişiyor. Tam aksine özgürlüklerinden, konforlarından, kişiliklerinden ödün vermiyorlar. Yani ben böyleydim zaten diyor.
Bu zamanda ilişkiler o kadar çok uzun sürüyor ki. Bazı evliliklerden bile uzun sürdüğü oluyor. İmzaya gelince istemiyorlar ama bir şey olunca da anlaşamadık ya da aldattı oluyor. Zaten kalıp bir ilişki yani sadece hayatımızı yaşayalım.
Evet hayatlarını yaşıyorlar ama sorumlulukları yok, bağlayıcılıkları yok. Benim gözüm de DEVRE MÜLK bir ilişki. Hani Yılın bir kaç günü kiralarsınız ya. O hesap işte. Sadece kullanır çıkarsınız. ALAN RAZI, VEREN RAZI misali.
Peki evlenince ne değişiyor. Uzun ömürlü bir ilişki içinde özgürlüklere müdahale oluyor. Yani dün nasıl idiler. Geziyorlardı tozuyorlardı ama hesap vermiyorlardı. Dedim ya anın tadını çıkarmak gibi. Ama iş şimdi böyle değil. Senin sınırlarının içine ikinci bir kişi daha girdi. Artık hesap vereceksin, sorgulanacaksın.
İşte bu o kişi için özgürlüklerine müdahale oluyor. Yani aynı karakterlerini evlendikten sonra da sergilemeye, değiştirmemeye çalışıyorlar.
Dedim ya aslında değişmiyorlar. Hep aynı idiler ama farkında değiller. Bir araya geldiklerinde yani evlendiklerinde BİZ olalım demektense SEN ve BEN olmaya devam ediyorlar. Değişmiyorlar. Aynı kalıyorlar.
İnsanların karakterleri de kişilikleri de Gece ve Gündüz gibidir. Hiç gece ve gündüz aynı olabilir mi? Olamaz zaten. İşte insan da böyledir. Sen sadece onun gündüzünü bilirsin hatta gölgesini bile bilemezsin. Kaldı ki Gecesini nasıl bileceksin. Mecazen söylüyorum Canlar.
İşte Klasik ilişkiler de aynen böyle. Sadece görsellik var. Fizik, dış görünüş, çekicilik yani göze hoş gelenler cazip geliyor. Amaç sadece bunlarla ilgilenmek. Ama birgün o da bitecek. Geriye gerçek kişiliği ve karakteri kalacak.

Çok af edersiniz. Bunu ÜZÜM SALKIMINA benzetmek istiyorum. Üzümü sevmeyen yoktur. İşte Klasik ilişkilerde aynen Üzüm gibidir. Rengarenktir. Göz boyar. Dedim ya dış görünüş.
İşte dış görünüşe önem verenler bu üzüm gibi tek tek bittiğinde sadece çöpü kalacak. Sen sadece nefsini düşündün. Ama bak geriye ne kaldı. İşte bu çöp parçası kala kaldı.
Böyle ilişkiler Üzüm misali sepette dolaşır tadına bakarsın sonra da çöpü kalır.
Dedim ya İnsan GECE ve GÜNDÜZ gibidir. Sadece genel olarak dış görünüşe önem vermeyeceksin. Üzüm gibi eninde sonunda biter.
Sen Güzel ahlaka, edebe, hâyâ ya, merhamete, vicdana, egosu olmayana, insancıl temiz kalpli olana, sadakatli olana bakacaksın.
Evlilik birbirinizi kullanmak değildir. Bir ömür boyu beraber omuz omuz yaşamaktır. Yapışık İkiz gibidir aşklar sevgiler.
Evlenmeden önce her iki taraftada ayak yere basmıyordu akıllar havdaydı bi sorumluluk yoktu. Tabi evlenince anlıyorlar anyayı konyayı birbirlerine karşı dahabi artıyor sorumluluk bağlılık özgürlük birazda olsa kısıtlanıyor evliliğe karşı ayak uydurmalar başlıyor plan program ne zaman çocuk yapma maddi manevi geçim bütçe kontrolü velhasıl ağır bi yük her iki tarafında omuzlarına biniyor çocuk yapma için ailelerden gelen baskı ailelerin birbirlerini kıskanması sorunlar başlıyor. İsteselerde istemeselerde değişim kendiliğinden başlamıştır bile.
Merhaba,
Bence değişmiyorlar, kişi zaten öyleydi.
Bu aşk evliliklerinde daha çok yaşanıyordur çünkü kişi karakteri tam tanıyamıyor, sevdiği için birçok şeyi görmezlikten geliyor ve evleniyorlar.
Birbirlerine alıştıkça aynı evdeler artık ve rahat davranmaya başlıyorlar, sevgi artık bunu da örtemiyor çünkü evlenmeden önce bunlara dikkat edilmemişti, bir süre sonra tartışmalar başlıyor ve " Ben seni tanıyamamışım, sen böyle değildin, önceden böyleydin şimdi böylesin..." gibi cümleler sarf ediliyor...
Mantığın baskın olduğu evliliklerde bu sorun pek görülmez çünkü zaten kişinin karakteri, kişilik özellikleri dikkate alınarak tercih edilir.
Tartışmalar belki de aşağılama yerine saygı içerisinde halledilecektir. Aynı cümleler bu evlilikte sarf edilmesi istisna olur.
Görücü usulü evliliklerde kişiler birbirini ev içerisinde tanıdığı için olduğu gibi benimseme ihtimali daha yüksektir. Adam/kadın pasaklı da olsa bunun öncesi pek olmadığı için cümleler bunda da pek sarf edilmez.
Evlilik öncesi ne kadar çok zaman geçirilirse geçirilsin gerçek kişiyi görme ihtimalimiz düşüktür, ilerisi için sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
Esen kalınız...🍃
Cevap
19Cevap

Önemli olan karşıdakini tanıyabilmek ve zamanla gelişen özelliklerine saygı duyabilmek ve sevgiyi edebileştirmektir. Zamanla insan olgunlaşır bu nedenle bazı şeylerin gelişmesi çok normal. Kendinizi kötü düşünceler girdabına kaptırmayın.
Değişim değil de belki de daha iyi tanınıyor aynı evde yaşanınca. Sonuçta birisi dışarıda size hep iyi gelebilir fakat evlenip aynı çatı altında yaşadığınız zaman onda görmediğiniz diğer huyları da görebilirsiniz.
herkesin hayalinde bir rol model var
ve o rol modele evririm düşüncesi var hayatına alacağı insanı
bu çok saçma ve aptalca bana göre
olduğu gibi kabul edemediği birisiyle neden evlenir ki insan
Çok güzel bir soru nasıl olsa artık tamamen benim ne yapsam kabul görür diye düşünüyor olabilir. Boşanma sebeplerinden biri olarakta yorumlana bilir. Yaptığım yorum doğru bulduğum anlamına gelmesin.
En başta öyledir, sadece çok iyi rol yaparken onu tanımamışız demektir.
Nikahı yapana kadar rol yapar kadın kabe imamı gbi konuşur. Dolandırma için sahte evlilik yapar sonra gercek yüzünü gösterir
İnsan zaten sürekli değişim içinde. Aynı evde yaşamaya başlayınca artık rol yapma gereği kalmıyor gerçek yüzler ortaya çıkıyor.
Artık ben bu kadına- adama sahibim düşüncesiyle çabalamayı bırakıp eşini köle etmeye çalışmasıdır
Oyuzden hemen evlenmeyin brini gercekten tanimadan evlenmeyin, er ya da gec gercek yuzlerini gosteriyorlar
Evlenmeden önce maskesini çıkarmıyorlar aslında ondan hep. Allah öylelerinden korusun.
Hayır değişmezler kendi kişiliklerini artık rahatça ortaya koymaya başlarlar.
Aman nişanlılıkta farketmezsin sonra ne istersen yap diyen teyzeler sebep..😏
Çünkü istediğini almıştır rol yapmasına da qerk kalmadı qercek yüzünü göstermeye başlar kısa ve net
Değişmezler ki daha rahat davranıp gerçek halini ortaya çıkar
Çünkü kendince kişiliği oturmamis insanlar hedefine ulaştıktan sonra kendilerini salarlar
Aslında sadece erkekler değil biz kadınlar da değişiyoruz kendimizi görmüyoruz sadece
Çünkü istediğine ulaşmıştır bir süre sonra sıkılır. Uzun süre sevgililikte de olur bu
Zaman içerisinde evlilik hevesinin tükenmesi ile birlikte Gerçek kişilikler ortaya çıkıyor
Bir rahatlık geliyor demek ki iki tarafada
değişme değil o oyun bitti benim özüm buydu demek
Nasıl olsa imzayı attık kafasına girdikleri için.
Zaman geçtikçe sıkılıyorlar sanırım
eş değiştirme dedikleri bu değil tabi :D
Ahhh seni gidi şakacı aklın fikrin hep başka yerde
Gerçeklerin ortaya çıkması
Zamanla herşey monotonlaşıyor tek nedeni bu
Gerçek huyu ortaya çıkıyor
Biraz daha rahatlama hissi geliyor olabilir
Gerçek kişiliklerin ortaya çıkması
Evlilikten beklentisini alamadıgı iöin
Kimse değişmiyor yeni tanışıyorlar
Rahatlık
Evlenmek
Elde etmiş gibi hissetmek
Kimde değişmiyor aslında, özüne dönüyorlar.
insan sonuçta
Hatun iyiymiş
Karaktersizlk
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?