Aşırı kemalist bir ailede büyüdüm ve kendimi de o şekilde yetiştirdim. Ancak bir dönem Nihal Atsiz in tum kitaplarini okumustum, milliyetci goruste de biriyim. Ama bazi insanlar Nihal Atsız Atatürk'ten nefret ederdi, Rıza Nur'un manevi oğluydu vs. diyor. Dogru mu bu?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Asla değil.
Hatta Atatürk kendi yazısında ümmetçilik fikriyle ilgili fikir beyan ederken Türkçülüğü baskıladığını, törpülediğini anlatır.
Her türlü ırkla ortak tek bir ırk gibi hareket etmenin kendi öz benliğimizi zaman içinde yitirmemize sebep oluyor der ve karşı çıkar.
Atatürk'ün kütüphanesi incelenirse Türk tarihine merakı da iyi anlaşılır. Öz tarihimize çok değer veren biridir. Türk ırkını ayrıca üstün de görür. Gençliğe hitabe bunun büyük kanıtıdır.
Tabi doğası gereği aynı zamanda diğer ırklara da hoşgörülüdür. Türkiye halklarının hepsini kucaklar.
Tartışmasız şekilde Atatürk Türkçüdür. Soyadı da bunun kanıtıdır aslında 😊11 Yorumla
Soran+1 yılAma bazi cevremdeki radikal turkculer, Atsiz ataturku sevmezdi. Atsiz riza nur un manevi ogluydu diyor. Riza nur da hayatim ve hatiratim adli eserinde ataturku cok sert bir sekilde elestirmis ve hakkinda iftiralar atmis biri. Ama bazilari da atsiz gerektigi yer de ataturku övmüş gerektigi yerde de eleştirmiş diyorlar. O yuzden kafam karisti acikcasi
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
3Cevap
+1 yılAtatürk Türk Milliyetciligini bu toplumda canlandiran birisi. Atatürk iktidar olmadan önce Türk Miliyetciligi sadece Ordu icinde ve bazi elit kitlelerde var.
Kemalizmde Türkcülük yok demek, Islamda Müslümanlik yok demek gibi birsey.
Kemalizm zaten Türk Milliyetciligi üzeri kuruludur. Nihal Atsizin Atatürk ile kendi özel catismalari vardi, konu bu.00 Yorumla
+1 yılKemalizm Eğer bunu soruyorsan Atatürkçülüğü bilmiyorsundur : ) Atatürkçülüğü öğren gel
112 Yorumla
Soran+1 yılSordugum soru turkculukle zit olup olmadiklari. Daha dogrusu Nihal Atsiz i okuyan biri ya da onunda goruslerinin bir kismini benimseyen biri ataturku sevemez mi? Bir tanidigim nihal atsiz ataturku sevmezdi demisti
- +1 yıl
Kemalizm ve Atatürkçülük farklı şey
- +1 yıl
Atatürkçülüğün 5 ilkesinden biri Türkçülüktür ittihat ve terraki partisiyle bir süre birlikte hareket etmiş daha sonra bazı fikirleri farklı olunca ayrılmışlardır Atatürk devleti Türkçülük üzerine milliyetçilik üzerine kurmuştur Türk devleti içerisinde yaşayan herkes Türk ilan edilmiştir eğer Atatürkten farklı olarak ırkçılığa yani nasyonal sosyalizme kayıyorsan yine Türkçüsündür ancak Türkçülükte her fikir gibi kendi içerisinde ayrışır nihal atsızın Atatürk ün cumhuriyet döbeminde yaptığı bazı çalışmalara karşı olması onu düşman yapmaz herkesi okumalı her görüşten bir parça kapmalısın hiçbir ideolojinin tam ekseninde kalınmamalı komünistler gibi daha fazla sorun varsa yazarsın
Soran+1 yılEvet gerektigi yerde elestirmis gerektigi yerde de övmüş diye biliyorum ama cumhuriyet rejimini istemiyormus sanirim. Bence de her yazar fikir okunmali iyi olan yerleri benimsenmeli ama bazilari elestiriyor hem onu okuyup hem onu nasil okuyorsun benimsiyorsun vs diye
- +1 yıl
@muratbarlas3 kemalizm Atatürkün fikirlerine karşı gelen insanların koyduğu bir takma isim aşağılamak için kullanılır aynı şey
- +1 yıl
Sağ gericiler olduğu gibi sol gericilerde var bu ülkede ama Atatürkçülükle Türkçülük birbirine zıt fikirler mi diye sorman saçmaydı bu Atatürkçülüğü tam olarak bilmediğin anlamına gören madem araştırıyorsun Atatürkün ilkelerine de baksan iyi olur yoksa insanların saçmalıklarını dinlersin biz bunları 10 yaşında öğreniyorduk : ) okulda değil aile ortamında da değil kendi çabamızla
- +1 yıl
Kemalizmin hiçbir ilkesinde Türkçülük yoktur. Atatürk, Türkçü değildi, milliyetçiydi. İlkokul konuları yaw bunlar:)
- +1 yıl
@muratbarlas3 Atatürk Türkçüydü milliyetçilikle Türkçülük aynı şey zaten : ) fikirlerde kendi içinde ayrılır demiştim ülkücülükte milliyetçilikte nasyonal sosyalistlikte aynı kapsama girer eğer ingilizsen ingilizciliktir Türksen Türkçülüktür milliyetçiliğin kelime anlamına bakarsan ulusçuluk der ulus nedir? Bunu da biliyorsundur bu fikirlere sahip olduğunu söyleyenler birbirlerine sallayıp dururlar gerçek Türkçüler hepsinin bir olduğunu bilir ükücülükte özünde Türkçülüktür İslamcılıkla karışmış halidir belli başlı fikirlere tamamen bağlanmaktansa kendi fikirlerini oluştur kimi Türkçü olduğunu Atatürkçü olduğunu ilan eden kişiler Osmanlıcılıya Osmanlı mirasına sahip çıkanlara sallarlar saçma sapan işler özünde hepsi bizim tarihimiz bizim fikirlerimiz bizim ulusumuz Atatürkün gençliğe hitabesinde ey ermeni gençliği veya ey bu ülkenin milleti dediğini değil ey Türk gençliği ! Diye hitap etmeye başladığını da göz önünde bulundur.
- +1 yıl
Milliyetçilik ile Türkçülüğü aynı şey olarak bilen (!) biriyle siyaset bilimi konuşmam:.)
- +1 yıl
@muratbarlas3 ben de Atatürk'e Türk değil diyen cahiller konuşmam normalde : )
- +1 yıl
Cahilin anlamını biliyor musun? Önce onu öğreteyim. Hak ve batıl ayırımı yapayan adama cahil denir. Görmeden inanan insana imanlı denir. Okuyup bilen insana bilgili denir. Yorum ve çıkarım yapana düşünce adamı denir. Ayrıca Mustafa Kemal hakkında konuşmam seninle çünkü sen bilgi ile değil inançla konuşuyorsun:)
- +1 yıl
@muratbarlas3 yapamayan diyecektin heralde : ) hak ile batıl arasındaki farkı bulamayan kişi sensin ben inançla hiç konuşmadım her zaman doğru bilgiler ve belgelerle konuştum cahillerle konuşmak normalde tarzım değil ama senin gibi bilmiş cahiller insanlara yalan yanlış bilgiler vermesin diye konuşuyorum
+1 yılne güzel soru. Nihal Atısız'ı Kemalistler zindana attı. Atsız, Mustafa Kemalin Türk olmadığını biliyordu. Mustafa Kemal, ittihat veTerakki kökenli Türkçüleri astı. Mustafa Kemal, Batıcıydı.
128 Yorumla
Soran+1 yılBen sizin gibi bakmiyorum acikcasi. Nihal Atsiz gerektigi yerde Ataturkun iyi yonlerini de yazmis, gerektigi yerde de elestirdi diye biliyorum
- +1 yıl
söylediklerim benim fikrim değil. yakın tarih literatürü.:) istersen bu konuda çook bilgi verebilirm
Soran+1 yılEvet buna benzey seyler duydum ama mesela ataturku seven biri nihal atsizi da iyi bir yazar olarak sevemez mi sence. Ben mesela nihal atsizin kitaplarini okumayi da cok seven biriyim. Mesela Şu an ulkuculer de atsizi aniyor, onem veriyor ama Atsiz musluman da degildi, oglu soylemisti hatta
- +1 yıl
Her türlü fikre açık olmak, okumak iyidir. Sen doğru yoldasın. Muhalifleri de oku, Atatürkü sevmeyenleri de. İnsana başka bakış açıları verir. Nihat Atsız boş bir adam değil. Atatürkle çeliştiği noktalar vardır ama takdir ettiği noktalar da vardır. Aklı selim her insan büyük insanları eleştirebilir ama hakkını da teslim eder 😊
- +1 yıl
Atsız da Mustafa Kemal de müslüman olmadığını ifade etmişler. Ama Osmanlının son döneminde 4 ideoloji önplana çıkmştır:
1. Osmanlıcılık (Abdülhamitle birlikte yok oldu)
2. İslamcılık cılız bir şekilde devam etti.
3. Türkçülük (İttihat ve Terakki ile 1908 darbesi ile iktidara geldi ve 1915 te gittiler; ama ana damat devam devam etti.
5. Batıcılık (Türklüğü ve islamı inkar Batıya yamanma; Cumhuriyeti kurdular ve en güçlü kadro olarak hâlâ devam ediyorlar)
---
Türkçülük-ülkücülük-milliyetçilik birbirinden barklıdır. Türklük de hepsinden farklıdır. Özetlersek:
Türklük-Türkçükülük-Milliyetçilik-Ülkücülük aslında farklı şeylerdir.
Türklükte esas olan Türklüğün 5 şartına uymaktık.
Tükçülükte esas olan ise sadece kan bağıdır, ırkçılıktır.
Milliyetçilik daha genel bir şemsiyedir.
Ülkücülük çok özel spesifilk bir alandır.
--
Her ülkücü milliyetçidir, ama her milliyetçi ülkücü değildir:)
Her Türk müslümandır ama her müslüman Türk değildir.
Her Türkçü müslüman değildir ama her ülkücü müslümandır.
Her milliyetçi ırkçı değildir, ama her ırkçı milliyetçidir.
kafan karıştı biliyorum:) ama olsun. karışık kafa, kafanın çalıştığını gösterir.:))
Sonuç: Müslüman olmayan biri Türk milletinden istifa etmiş sayılır, ama ırkçı olabilir:) uzun mesle yani. Bu konuda biraz okuma yapmalısın. Sadece Nihal Atsızı okuma. İsmail Gaspıralı oku. Ebulfez Elçibey oku. Cengiz Aytmatov oku. Ahmet Arvasi ve Necip Fazıl oku. Hilmi Ziya Ülken oku. Kesinlikle Ziya Gökalp oku. Cemil Meriç okumadan ben adamım deme zaten :) Çağdaş yazarlardan Mehmet Akif Okur var. Modernleşen Türkiye'nin Tarihi yazarı Eric Zürcher kesin oku. Atsız çok küçük bir düşünce adamı kalır bunların yanında. Orhan Kemal okumalısın. not: sakın etki ajanı yazarları okuma:)
Soran+1 yılOkurum onlari da 😄 sagol bilgilendirme icin bu arada
- +1 yıl
Güzel bilgilere sahip olduğunu görüyorum ama bazı batıl fikirlerinin de olduğu açık Atatürk Türktü Atatürk cumhuriyete kalkışma yapan herkesi astı kendini peygamber ilan edenleri astığında hocaları astı diyenlerle aynı söylüyor gibisin batıcıydı evet bu doğru ama Türk tarihinin dilinin ulusunun araştırılması için kurumlar kuran birinin Türk olmadığını Türkçü olmadığını söylemek açıkçası saçma
- +1 yıl
Atatürkün doğduğu çağı, anı iyi anlamak lazım. Balkan savaşlarının göbeğine doğmuş bir insan. Her türden dini sömürünün o coğrafyadaki Türkleri sürmek için yapıldığı dönem. Arap coğrafyasında İngilizler ve Fransızlar bağımsızlık vaadiyle Araplwrı Osmanlı'ya karşı ayaklandırdığı bir dönem. Rusya da işin içinde kuzeyden, balkanlar üzerinden ırkçılığı körükleyerek o da toprak koparma peşinde..
Ailesi ile beraber o çileyi bizzat yaşamış, askeri lise mezunu, ordusunun başında Osmanlı'nın bir çok yerinde komutanlık yapmış, kaybedilen toprakları, verilen imtiyazları, o debelendikçe batan Osmanlıyı birebir yaşamış bir adam.. 1. Dünya savaşında Osmanlı Çanakkale hariç her cephede ağır hezimet almıştır.
Mondros anlaşması İngiliz zırhlısı içinde imzalanmıştır. İstanbul sokakları yıllarca Osmanlı hakimiyetine yaşayıp sürülen insanlarla doludur. O insanların yüzüne o zamanın askerlerinin bakmadığı söylenir.
Tam bir onur hasarı...
Atatürk' ü anlamak için tarihi ve çağını anlamak lazım.
Kendisinde olmadığı söylenen duygulara sahip olmaması mümkün değil 😊 O duygular olmasa çağın dev devletlerine karşı motive olması, halkı motive etmeye çabalaması mümkün değil. Okurken kolay ama her babayiğidin harcı değil. O azmi, o sevdayı, o cesareti iyi anlamak lazım.
- +1 yıl
@pllyna Dini sömürü Türkleri sürmek için mi yapılmış? Yok deve! Türklere isyan eden toplunlar "milliyetçilik" argümanı ile kullanıldı. Balkanlar da %100 başarı sağladılar maalesef ve ama Arap coğrafyasında sadece Şerif Hüseyin i kandırabildiler. Kurtuluş Savaşından Kuzey Afrika ve Arapların çoğu Osmanlı safında savaştı.
- +1 yıl
"Ailesi ile beraber o çileyi bizzat yaşamış, askeri lise mezunu, ordusunun başında Osmanlı'nın bir çok yerinde komutanlık yapmış, kaybedilen toprakları, verilen imtiyazları, o debelendikçe batan Osmanlıyı birebir yaşamış bir adam.. " Yok deve papucu. Ne ailesi ne de kendisi bundan doğrudan etkilenmiş değildir. Omanlının toprak kaybı 1908 de İttihat ve Terakki darbesinden sonra olmuştur. Biraz tarih okuyun yaw. Sallamayın. Bilip bilmeden insanları manüple etmeyin lütfen.
- +1 yıl
Kurtuluş Savaşını kazanmamızın ve Türkiye Cumhuriyetinı kurmamızın tek sebebi var: Türklerin müslüman olması idi. Eğer Türkler müslüman olmasaydı kurutuluş savaşını kaybetmiş olurduk ve yeni devlet kurulamaz olurdu. Tek başına hiç savaş kazanamaz:) insanları "uğrunda ölecek" bir motivasyon kaynağı lazımdır. Bu kaynak ise Kuran ve şehitliktir. Ki hâlâ PKK ile savaş motivasyonu da aynıdır yoksa bu vatanı çoktan paramparça etmişlerdi. Hiçbir ateist vatanı için ölümü göze alabilecek şekilde savaşamaz:)
- +1 yıl
Asıl sana yok deve demek istiyorum. Balkanlar tam bir hezimettir. Osmanlı ordan komple binlerce halkıyla beraber sürülmüştür. Arap coğrafyası tam bir hezimettir. Kafkasları vs hiç konuşmayalım. Balkanları zaten bize bırakmazlardı. 1. Dünya savaşını çıkaran sebepten oradaki toprak hırsından başka bişey değildi. Sırp milliyetçinin veliaht prens Ferdinandı öldürüşünün sebebi de bu. O dönem dünya zaten kutuplaşmıştı. Sırpların arkasında Rusya vardı, Rusya İngiltere ve Fransa ile müttefikti. Avusturya Macaristan ortak ideallerle Alman kralı Wilhelm'i ikna etmeyi başarmıştı. Osmanlı sonradan buraya dahil olmuştu. Başka çaresi de yoktu! Bitmişti. Toprakları ermişti.
Dünya savaşı sonrası herşey daha da tepetaklak oldu.
Siz ne anlatıyorsunuz 😂 - +1 yıl
@pllyna peki sana laf yetirştiremem ben:) Hezimet değil demedim zaten. Sebeplerini açıkladım.
- +1 yıl
Din elbette bir motivasyon dünya tarihindeki her savaşın kökeni dini kutuplaşmalardır aslında. Bu amaçla kurulan sömürgelerin paylaşımı yüzünden birbirlerini yedi dünya. O zaman bu kadar derin kutuplara bölündü.
Ama vatanseverliği hiçe atamazsınız. "herşey özüne döner"misali Osmancılık bitmişti. Milliyetçilik akımıyla azınlıklar sırt çevirmişti. - +1 yıl
@pllyna kısmen doğru kısmen yanlış. Ama üslubunu sevdim
- +1 yıl
İttihat terakki darbesinden önce olmadı mı yani sen de şu abdülhamid toprak kaybetmedi diyenlerden misin yoksa : D
- +1 yıl
Türkler tarih boyunca kahramanca savaşmışlardır İslama geçilmeseydi bile Türk milletinin içinden biri çıkar ve millete önderlik ederdi. o ateist kişinin fikirlerine bağlı arapların çoğu Osmanlı safında mı savaştı? gerçekten yalan yanlış yerlerden yazılar okuyorsun
- +1 yıl
@MichealCorleone5467 AtatürkeTürkçü demek saçma olur. İlkerinde Türkçülük yok en başta.
- +1 yıl
@muratbarlas3 sana bir sorum var dürüstçe cevap ver kadir mısıroğluna üstad diyen arkadaşlardan mısın : )
- +1 yıl
@MichealCorleone5467 ooo ooo sen hiç bir şey bilmiyıorsun. Bütün toprak kayıplarımız İttihat ve Terakkiden sonra oldu. Hele, Osmanlıya bağlı 5 devlet, 1 kurşun bile atılmadan sadece diplomatik çapsızlıkla kaybedildi. İttihatçılara hain demiyorum ama bir hain gelse ancak bukadar kayıp olurdu, sadece aptaldılar.
- +1 yıl
@MichealCorleone5467 Ben tarih literatüründen bahsediyorum. Literatür bilmeyebilirsiniz ama Çanakkale şehitliğine de mi gitmediniz?
- +1 yıl
@muratbarlas3 hahaha abdülhamid taraftarısın yani ittihat ve terakki iyi yönetemedi evet ama abdülhamidin meclisi kapattıktan sonra ingilizlere mısır ve kıbrısı kiraya vermesi bile yeterli abdülhamidin başarısızlığı için ingilizler savaş başladıktan sonra bu toprakların kendilerine ait olduğunu sölyediler
- +1 yıl
@MichealCorleone5467 O ateist kişi için savaşmadı Araplar Kürtler Çekezler veya lazlar. Onlar vatanları için ve Hilafet için savaştı. Çünkü Mustafa Kemal ve arkadaşları Anadolu kongrelerinde (Sivas Erzurum vs) hilafeti kurtarmak için yola çıktı ve bunu resmen beyan etti.
- +1 yıl
@muratbarlas3 literatür biliyorum merak etme çanakkale şehitliğine gitmedim ama bununla ne alakası var anlamadım açıkçası Türk milleti 3 milyon kişi kaybetti cumhuriyet kurulduktan sonra ülke nüfusu yaklaşık 10 milyondu Türk milleti cihsd için değil kendi bağımsızlığı için savaştı şehidlik bir motivasyondu ancak asıl motivasyon şehid olmak değil bağımsızlıktı Müslüman olan diğer coğrafyalarda durumun vahametini görüyoruz tek sebebin Türk milletinin müslüman olması demeniz saçma
- +1 yıl
Sen de bizim buradaki bir dede gibi araplar kürtler çerkezler demeye başladın Kurtuluş savaşını Türk milletini yaptı senin dediğin insanlar %5 i geçmezler halifelik işlevsizdi yapılan çağrılar işe yarasaydı filistindeki arabistanda ki arap halkları ıraktaki aşiret liderleri isyan edip hristiyan ingilizlerle işbirliği yapmazdı sen hayla kadir mısıroğlu gibi bir meczupun peşinden gidip gitmediğini söylemedin
- +1 yıl
Kongrelerle ilgili verdiğiniz bilgi yanlış. Sivas kongresi sonrası ilan edilen maddeleri incelerseniz hilafetle ilgili hiç bir bilgi göremezsiniz. Tamamen vatanın bağımsızlığı, kimsenin mandası altında yaşanamayacağı, kabul edilmeyeceği belirtilir. Yol haritası çizilir.
Evet din etkendir asla reddedemem, şu an bile olsa din büyük etken olur, benim için de.. Ama tek sebep değil. Padişahın hiç bir etkisi yoktu, hiç bir çağrısı da halk tarafında cevap bulmadı. Ayrıca keşke böyle bir gücü vardı ise yapsaydı. Ülkenin 4 bir yanını dolaşıp kongreler düzenleseydi. Bu sözleri Atatürk yerine kendisi söyleseydi. İngiliz zırhlısına binip o Mondros Anlaşması altına nasıl imza atabilirler inanılmaz bişey. Atatürk bir saltanat mensubu değil ama sen Osmanlı hanedanının son üyesisin.. Kimler var kimler ataların arasında.. Nasıl imzalarsın? Diyeceksin ki. İş er, işte meydan.. Ne askerim terhis ederim ne 1 karış toprağımı savaşmadan veririm. Gel alabiliyorsan al!
Niye dememiş de o rezil anlaşmayı kabul etmiş.
Ya lütfen. Osmanlı veya son padişah hayranı olabilirsiniz ama görmek lazım bişeyleri de. - +1 yıl
@pllyna cahilin en zararlısı bilmiş olanıdır uğraşmayın
Sanmıyorum ya
10 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı