Nitelikli tehdit dahil bir çok suçun mağduru ettiler. ben bunu yapanin sekreterine, kurucu ortağına, ailesine Instagram'da isyan ettim."bu ne rezalet evime gelip tecavüz mü edecekti yoksa öldürecek miydi?" vb şeyler yazdım. suc isleyen bana kızdi. daha arkadaşlarıma yazma dedi. bense kurucu ortağına tekrar isyan ettim. dedim ki "benimle konuşmanizi bu adamla paylaşmayın haddinizi bilin. dava açarım" falan dedim. bana bu suçları işleyen şahıs bu arkadaşlarına yazdıklarım için bana kişilerin huzur ve sükununu bozma dan dava açar mı? ceza alır mıyım? kendisine yazmadım ki...
En İyi Cevaplar
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
5Cevap
- Aile & Toplum konusunda 385 cevap paylaştı.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Merhabalar,
Öncelikle belirtmek gerekir ki Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu düzenleyen TCK madde 123'e göre, ''Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.''
İlgili maddenin gerekçesine göre;
Madde, belirli bağımlı hareketlerle kişilerin huzur ve sükûnlarının bozulması hususunda gösterilen çabaları cezalandırmaktadır. Suçun maddî unsuru bir kimseye ısrarla, gece gündüz demeden telefon edilmesi veya ona karşı ısrarla gürültü yapılmasıdır. Ancak bu hareketlerin sırf mağdurun huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla yapılması gerekmektedir. Böylece madde, suçun oluşması için özel bir maksatla hareket edilmesi şartını getirmektedir.
TCK 123. maddeye göre kişilerin huzur ve sükununu bozma amacıyla yapılan aşağıdaki üç seçimlik hareketten herhangi birinin yapılması bu suça vücut verir:
Suçun bu şekline halk arasında ‘telefonla rahatsız etme suçu’ denilmektedir. Bir kimse, istemediği halde telefon edilerek özel alanına girilmesinin hukuka aykırı bir davranış olacağı şüphesizdir. Israrla birden fazla kere bir kimsenin telefon ile aranması, telefon aracılığıyla mesaj atılması halinde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu oluşur. Failin mağdura ısrarla telefon ettikten sonra, telefonu açık tutarak konuşmaması, müzik veya sesler dinletmesi de suçun meydana gelmesine yol açar. Aynı şekilde mağdura gönderilen mesajların da bir anlam veya içeriği sahip olması veya boş mesaj olmasının hiçbir önemi yoktur. Önemli olan, mesajların ısrarla gönderilmesidir.
Yargıtay uygulamasında göre telefon etmek veya mesaj göndermek şeklindeki davranışların, hangi aşamadan sonra “ısrarla” yapıldığı konusunda bir sayı vermek doğru değildir. Her olayın somut özelliğine göre ısrarın gerçekleşip gerçekleşmediği belirlenmelidir. Ancak, mağdurun en az iki kere telefonla aranması veya mesaj atması şarttır. Örneğin, eski eşini her gün iki kez ve toplamda 4 kez arayan kişinin ‘ısrarla telefon etme’ fiilini işlemediği Yargıtay tarafından kabul edilmiştir.
TCK 123 suçu, herkes tarafından herkese karşı işlenebilen suçlar arasında yer alır. Fail ve mağdur bakımından özgü değildir. Ancak bu suç hareketlerinin belirli bir kişiye yönetilmesi gerekir. Yani kendisini hedef almayan bir davranıştan ötürü huzuru bozulan kişi bu suçun mağduru olamaz.
Bununla birlikte bir kişinin TCK 123’den ötürü cezalandırılabilmesi için söz konusu fiilleri “ısrarla” yapıyor olması gerekir. Bir kere gerçekleştirilen fiil, direkt olarak belirli bir kişiyi rahatsız etmeyi amaçlıyor olsa dahi TCK 123 suçunu oluşturmaz.
Bu suçun en önemli unsuru, failin kişilerin huzur ve sükununu bozma maksadı taşıyor olması gerektiğidir. Yani failde bu şekilde özel bir saik aranır. Eğer kişileri özel olarak rahatsız etme kastı yoksa bu suç oluşmaz. Kişinin kastının ne olduğu tabii ki %100 hiçbir zaman bilinmez.
Burada failin beyanına değil, olağan yaşam akışına göre ortalama bir insanın kastı ile kıyas edilerek mahkeme tarafından belirleme yapılır.
Sizin olayınızda, sizi rahatsız eden kişiyi hedef alarak, diğer kişilere mesaj göndermişsiniz. Size karşı suç işlediğini iddia ettiğiniz kişi, sizin hakkınızda ‘’kişilerin huzur ve sükûnu bozma suçunu’’ işlediğiniz gerekçesi ile şikayetçi olabilir. Savcılıkça yürütülecek soruşturmada dikkat edilecek hususlar şunlardır:
Eğer şikayetçi kişinin huzur ve sükununu bozmak maksadıyla şikayetçi kişiye farklı zamanlarda birden fazla mesaj attıysanız suçun oluştuğu kabul edilir ve hakkınızda kamu davası açılabilir. Mahkemece yürütülecek yargılama da ise sizin açınızdan hukuka uygunluk sebeplerinin varlığı söz konusu ise veya suçun unsurlarının oluşmadığı kanaatindeyse beraatinize aksi kanaatteyse cezaya hükmolunur.
Fakat kanaatimce, şikayetçinin bizatihi kendisine mesaj atmadığınız ifade ettiğinizden dolayı bu suçun unsurları oluşmamış sayılmalıdır. Ancak şikayetçi kişi, sizin tarafınızdan kendisine birden fazla mesaj atıldığını ispatlayan deliller sunarsa suçun unsurları oluşmuş sayılır.
Hakkınızda suç duyurusunda bulunulursa, hak kaybına uğramamanız açısından avukat yardımı almanızda fayda var.
israrla gurultu yaptigini nasil ispat edicez ona aciklik getirsin. bu yuzden cok kisi magdur