Amerikalı siyaset bilimci Zbigniew Brzezinski'nin ''Büyük Satranç Tahtası'' adlı kitabında, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi Orta Doğu ülkeleri arasında değil, Avrupa'ya yakın bir devlet olarak görmeyi istediği ifadesine yer verilmektedir. Çünkü Türkiye aradan çıkarsa Avrupalıların zihinlerindeki İslamî terör ile komşu olacaklardır. Bu sebeple Türkiye'yi Avrupa'ya yakın tutmak istemektedirler ama gene de Avrupa ülkesi olarak görmemektedirler.
Türkiye, coğrafî olarak Orta Doğu ülkesi olsa da kanunlarının tamamen Avrupa kökenli olması, siyaset, spor ve çeşitli sosyal alanlarda Avrupalı devletlerle aynı safta olması Avrupa devleti olarak görülmesine de neden olmaktadır.
Peki siz, ''coğrafî şartlar dışında'' Türkiye'yi Orta Doğu ülkesi olarak mı görüyorsunuz yoksa Avrupa ülkesi olarak mı?
Siz Türkiye'yi Orta Doğu ülkesi olarak mı görüyorsunuz yoksa Avrupa ülkesi olarak mı?
Türkiyə ne ortadoğu denilen coğrafyada nede Avrupa denilen bölgededir. Türkiyə, bərəkətli Anadolu coğrafyasında Asya kıtasından Avrupa ya bir kısrak başı gibi uzanan dünyanın gözünü bu coğrafyaya diktiği ama bizim bir türlü kıymetini değerini bilip hak ettiği özenii göstermediğimiz bir coğrafyadadır.
@uomoitaliano Soruda kıtadan bahsedilmemiş öyle olsaydı yine soruda adı geçen Ortadoğu bir kıta değil coğrafyadır. Türkiye ise Anadolu coğrafyası olduğu için böyle belirtmek istedim. Ülke her ne kadar benim açımdan da bir çıkmaza sıkıntıya girmişse de, hatta bazen umudumu kesmiş olsam da kalbim buna bir türlü mutmain olmuyor. Yaşanılanların hiç birini hak etmediğimizi düşünüyorum...
@osman2509 ben kendi ülkemde daha şehir gezip muğlaya o öve öve bitiremedikleri bodruma gidip lüks otelde kalıp veya güzel bir evde konaklayıp daha tatil yapamadım afedersin yararlanamadığım yeri kalkıp güzel ülkem diye kimseye övemem elin yabancısı %60 indirimle geliyor artı bide devlet yardımı alıyor (maddi) ülkem diye hitap ettiğim ama asla (m) olamayan sınırlarda sadece onlara hizmet edebiliyorum veya izleyebiliyorum lükslük içinde yaşamalarını sorun onların yaşaması da değil her ülkeye illa gidip böyle tatil yapan bol ama ben ülkem dediğim yerden faydalanamıyorken asla toprağım diyemem buraya bence biz yabancıyız burda tatil yapanlar yerlisi
Ortadoğu ülkesi olarak görmüyorum. Avrupa ülkesi olarak da görmek istemem. Herhangi bir yere ait olmak zorunda değiliz Dünya tarihinin gördüğü en büyük imparatorluklardan birinin mirasçısıyız. Kendine özgü bir geleneği, tarihi, geçmişi olan bir ülkeyiz. Çağı takip etmeli, gelişmiş ülkeleri örnek almalıyız. Amma illaki bir yere ait olma ihtiyacımız yok.
Turkiye hicbir zaman Avrupa ulkesi olmamistir asla olamayacaktir. Turkiyenin din secimi yanlistir. Hiristiyan bir ulke olmaliydik. Papaliga bagli degil kendi patriarchi olan farkli bir hiristiyan meshebine tabi olmaliydik. Rusya, Ermenistan vs gibi. Arap dini ve emevi kulturu sayesinde ulke ortadogu pisliginde boguluyor. 1400 yil once yasamis geliniyle evlenmis bir col korsanini rehber kabul etmis ulke sabah aksam O donemin arap oligarklarini kutsuyor. Ebubekir omer atman vs.. Normal bir avrupa ulkesinde nufusun en az 1/5 i atheist, 5/100 u escinseldir. Turkiyenin biraz light olmaya ihtiyaci var herkrs barut ficisi gibi. Yan baktin olur, korna caldin oldur vs.. Midem bulaniyor neyse..
Avrupa'ya özenerek zaten küçültmüyorlar mı bu devleti? Varlıklarımızı da kaptırıyorlar. 3 yaşındaki bebe daha doğru düzgün Türkçe konuşamazken İngilizce şarkı söylüyor. Avrupaileşmek değil de nedir bu? Bana sorarsan Türkiye Orta Doğu ülkesidir. Zaten coğrafi haritada da böyle geçer. İstanbul'un Avrupa kısmı bir tek Avrupa'da, Türkiye asla Avrupa devleti değil. Ayrıca şu Avrupa devletlerini övenlere de anlam vermiyorum. Paraları olmasa koca bi hiçler
@benkendall kesinlikle bak ben yarı Endonezyaliyim hemen yanımızda neredeyse Çin ve Çine de gittim az çok bilirim 4000 5000 gemi sadece Avustralya ve bizim ülkeye geliyodu dünyaya bilmem kaç tanedir Pakistan a gittiğimde bütün inşaat yerleri Çinindir Endonezya dada öyle Malezya da ve daha birçok asya ülkesinde bu durum böyledir ve bakın gidin Bi Pakistan in kuzeyine full Çin tırlari 12 13 bini sınırdan geçmişti 20 binden fazlası sınırda bekliyodu adamlar öyle Bi gelistiki ve bu sadece benim gördüklerim daha benim bilmediğim neler vardır ki ama şunu net söyleyebilirim inkar eden illa çıkacaktır ama dünyanın en güçlü ülkesi artık Çin dır şu an olmasa bile 3 sene sonra kesin onlar olacak
Sorusu dahi insani güldürüyor fakat objektif cevabi hakkediyor. Cografi olarak evet toplum olarak hayir. Balkan ulkelerin de elle tutulur bir tarafi yok. En batidakiler seviyesinde olunmadigi surece veendexler de son siralarda olmanin artik bir klasige dönüşmüş bir ulkenin avrupa da olmasi beyin ölümünün gerceklestigi anlamina gelir. *Cografi olarak evet cunku islam kimliginden dolayi orta dogu olarak adlandiriyorlar bence guney kibris cok mu avrupai de avrupanin bir parcasi sayiliyor.
Bazı şehirler Avrupa tarzı, Anadolu insanı Avrupa insanindan daha asil, fakat bir süredir bu asalet azaldi, goclerden mi desek, hayata bakış tarzimi bilmiyorum ama Ortadoğu gibi değil, dejenere, yoz fakat kendini profesör zanneden yuzbinlerce insan var... can sıkıcı, çok kötü
Rahmetli aytunç altındal demişti ki biz Türkler avrupanın tarihinde varız ama kültüründe yokuz o yüzden bizi asla benimsemezler. Bence çok doğru bir söz 1000 yıl adamların anasını ağlatmışız şimdi bizi kendilerinden mi sayıcaklar
Bi dönem Avrupa birliğine girme zamanlarında insanlar "kokoreç yemezsek giriyormuşuz" diye konuşuyordu ama artık " sokakta 2 kadın değil de 1 kadın öldürsek AB ye gireriz herhalde" diyorlar. Soruyu sorulmamış sayıyorum.
Avrupanın Bilimden başka alınacak bir şeyi yok biz de de Bilim yok yani sadece Bilimini alsak yeterli bize tıpkı Japonlar gibi kendi kültürlerini bırakmayıp Avrupanın Bilimini aldılar ama biz kültürünü aldık
neden utanç verici olsun israil de orta doğu ülkesi, coğrafi olarak bu utanç verici birşey değil.. Türkiye Avrupa ülkesi zaten değil di ki yıllarca kendisini avrupalı gören bir burjuva sınıfı vardı :)
orta doğunun nesinden utandın? bu kadar kadim uygurlıkların ve toplulukların binlerce yıl bu güzel topraklarda batı dünyasının çok ötesinden bir yaşam sürdüler batılı devletlerin kan kusturup mahvettiği bu coğrafyadan utanmak ta utanç verici
Türkiye bence tamamen eşsiz bir yer, Avrupa değil amacak orta doğu da değil, ikisinden biri olarak kalıba sokulmaz. Ben Türkiye'nin batısına da doğusuna da gezmeye gittim, avrupanin tüm ülkelerine gittim, düşüncem bu
Ortadoğu ülkesi. Avrupa ülkesi olabilmesi için sosyal ve demokratik bir devlet olması gerek. Maşallah kerdoğan Türkiye’yi Afrika ülkesi haline getirdi. Tek bir rengimiz farklı
Türkiye zaten arada köprü vazifesi gören bir ülke her türlü etnik türde insan hertürlü dine sahip bir ülke ben bu açısıyla ve uyumuyla her ikiside derim
İsrail sever şuna bak ben öyle bir şey demedim burada devlet söz konusu iktidar değil Türk vatandaşı olup üzerinde bulunduğun vatanı kötülemek nasıl oluyor? Partilik bir durum yok devlet diyorum bak iktidar değil
Asker sayısıyla demedim ki yobaz cahil askeriye alanında geliştik çokça en çok geliştiğimiz alanlardan biri bu ama sen Avrupa'yı medeni bulan kendi vatanını sevmeyen bir yobazsın