Ailem para yönetimini nasıl öğrenir?

Annem radyoloji teknisyeni babam ise hemşire. Aylık gelirleri toplam 9000TL ve ülkedeki ortalama maaşa göre iyi gelirleri var. Evimiz kira değil ve borcumuz yok. Ama kendimi bildiğimden beri para sıkıntısı çekiyoruz, ailem her akşam yemeğinde para sıkıntılarını konuşuyor 20 yıldır aynı şeyleri dinliyorum. Üniversite sınavına hazırlanırken çok istememe rağmen "paramız olmadığı için" dershaneye gidemedim; okul kitaplarımı dahi babam alamamış, dedem ödemişti. Anlayacağınız ailem iyi gelirli olmasına rağmen parasını yönetmesini bilmiyor, her ay eksideyiz. Yaşları ilerliyor, 30 senelik memur olmalarına rağmen bankada 5bin lira bile birikimleri yok. Gelecekleri için çok endişeleniyorum. Ailem her gün paramız yok dediği için onlardan liseden mezun oldum olalı bir kuruş bile almadım. Başlarda dedem destek olmuştu ancak emekli adamı zora düşürmek istemediğim için iş buldum. Üniversiteler uzaktan eğitime geçtiğinde kasiyer olarak işe başladım. Ailemin mutfak alışverişini kendi maaşımla yaptım yani yaklaşık 1000-1250 tl evime harcadım, kişisel ihtiyaçlarımı aldım ve kalanını da biriktirdim ilerisi için. Bu ay son maaşımı aldıktan sonra işten ayrıldım. Beni yıkan bir olay dün gerçekleşti. Üniversiteler açıldığında zorluk çekmemek için para biriktirmiştim. Hesabımda gelecek sene için hazırladığım 15bin liram vardı. Babam benden habersiz o parayla anneme hediye almış, bana sormadan. 12500tlye telefon almış. Anneme ben de isterdim iyi bir telefon almayı ama benim nerdeyse 4 aylık maaşım bir telefona gitti. Düşündükçe sinirim bozuluyor, ağlıyorum. Ben kartımın şifresini acil bir ihyiyaç olursa kullansınlar diye vermiştim, 4 aylık emeğim bir telefona gitsin diye değil... Babam geri ödeyeceğini söylüyor. Tabii ki bu ayı dedemden para almadan geçirmeyi becerebilirse. Aİlemle ne zaman para yönetimi hakkında konuşsam bana bağırıyorlar, küsüyorlar. İnanın onları gücendirmeyecek şekilde söylüyorum. Artık cidden bıktım. Nasıl öğrenebilirler parayı yönetmeyi ve bu savurganlık bırakılır mı
Ailem para yönetimini nasıl öğrenir?