Kadın ile bayan arasındaki farklar nedir? Müracaatlar da hep duymuşsunuzdur; "bayanlar ve baylar " diye hitap edilir. Ama neden bir çokları bayan kelimesinden hoşlanmaz? Hem cinslerim arasında birisi onlara bayan deyince, hemen;" bayan değil kadın! " diyerek karşı çıkıp agrsifleşiyorlar. Nesi kötü ayıp olan ne burda? Biri beni aydınlatsa sevinirim
hey kadın bakar mısın dediğimizde de kaba ayı diyeceksiniz. bilmeyen kara cahil kezbanlara türkçe öğreteyim biraz.. kullanım yerlerini buna göre öğrensinler..
adam / kadın... bay /bayan bey/ hanım beyefendi / hanımefendi
cin olmadan adam çarpmaya ve dilimizi bu şekilde yok bayan değil kadın diye aptalca değiştirmeye çalışmaya anlam veremiyorum. sokakta veya bir ortamda hey kadına dediğimizde köpeğin şeyine sokarsınız bizi.. bilakis hanımefendi veya bayan demek , kibar bir hitap şeklidir.. yerine göre kadın bayan hanım kelimeleri kullanılır
Bugünlerde insanlar her şeyden nem kapar olmuş. Şarjı bitti diye depresyona girenler var, henüz 100 yıl öncesine kadar çiçek hastalığından yüzlerce milyon insan öldü. Tek seferde birçok çocuğunu ve yakınlarını kaybeden insanlar oldu. Bugünlerde herkese bana sorarsanız, rahatlık batıyor. İnsanların dertlerini karşılaştırmayı sevmem ama bu kadarına da pes artık. Kadın demiş, bayan demiş; ne fark eder? Alınacak, gücenecek başka şey bulamadın mı? Haklı çıkmak için başka bir yeteneğin yok mu? Ben böyle derim.
Bayan, kadın, hanım, prensesi, kraliçe, hatun, kız, vs. Hepsi kadınların farklı kültürlerde tanımlanması için üretilmiş olan kelimeler. Özellikle birini seçmeyi düşünmek, kısır bir kelime dağarcığında boğulmak demektir. Bayan (sıkan, nefret ettiren) ortak manası yüzünden istenmiyor olabilir ama sesteş kelimelerin çoğunlukta olduğu bir kültürde sadece o kelimeye takılmakta gülünç olur.
Bizde abartıyorlar. Bay bayan tabiri her dilde kullanılıyor bu bir hitap cümlesidir. Siz tanımadığınız birine kadın bakar mısın diyorsunuz. Bayan veya hanımefendi bakar mısın diyorsunuz. Bizdeki her şey laçkalaştırıldığı için bu da öyle oldu. İngilizlerde mr ms var, fransızlarda madam bunların hepsinin anlamı bayan demek.
Sanırsam "bayan" kelimesinin sorun olmasının sebeplerinden birisi baymaktan geliyor gibi algılanmasıdır. Birisine bayan dendiğinde sensin bayan derler. Bunu bence bütün kadınların savunması gerekir. Hoş bir laf değildir. Aman canım abarttın diyenler ha bayan ha kız ha kadın ne fark eder diyenlere bir şey diyemem. Siz değişmedikçe toplumdaki algıda değişmez o kadar.
bayan denilince tepki gösteren insanlara sinir oluyorum. aynı şekil de, kadın çiçektir denilince de hemen bir saldırı haline geçilip, çiçek babandır vs. denilmesi de saçma ve gereksiz.
Bayan bir cinsiyet değildir "bayanlar" diye bir cinsiyet yok. Kadınlar denilir. Kadın bir cinsiyettir. Bayansa bir hitap. Bir hitap şeklini cinsiyet olarak kullanamazsınız. Erkek kaba değilse kadında kaba değil.
Kadın bayan hanım hatun vs hepsi aynı değil. Ayrıca avrat da diyeceğim ama şimdi linç yerim de at avrat silah derken avrat demesini biliyorlar veya küfrederken ana avrat demesini biliyorlar aynı kişiler.
bi ortama bi kadın geldimi diyorsunuz ki bi 'bayan' buraya geldi, peki bi erkek bi ortama geldiğinde buraya bi 'bay' geldi diyor musunuz? Feministim ve nefret ediyorum böyle şeylerden.