Selamünaleyküm kardeşlerim hayırlı akşamlar! Biliyorsunuz ki toplumumuzun saçma sapan bir sürü algıları ve kalıpları var. Ben de bu kalıpları kafama çok takıyorum. Erkek adam ağlamaz, anne baba her zaman haklıdır, erkek kadından her zaman uzun olmalıdır gibi ve daha fazla bir sürü saçma sapan, gereksiz algılarımız var.
Peki toplumumuzun bu tür saçma sapan algılarını nasıl yıkabiliriz?
Bu algılar size de saçma gelmiyor mu?
Ne yapmam lazım?
#gündüzüngüneşisoruyor
#kizlarsoruyor
Peki toplumumuzun bu tür saçma sapan algılarını nasıl yıkabiliriz?
Bu algılar size de saçma gelmiyor mu?
Ne yapmam lazım?
#gündüzüngüneşisoruyor
#kizlarsoruyor
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Sorunuza görüşümü istediğiniz için teşekkür ederim.
Beynimiz saniyede 11 milyon bit civarında bilgi toplar.
Dünyanın dijitalleşmesi sebebiyle bilgi bombardımanı daha da artmıştır. Böyle bir bilgi bombardımanına karşılık beynimizin algılama kapasitesi saniyede sadece 50 bittir.
Beyin bu yüzden gelen tüm verileri filtreler ve kaldırabileceği şekilde azaltır. Algı kalıpları buradan çıkar. Her insan dünyayı kendine özel şekilde filtreler ve algılar. Bu sebeple her kalıbın anlamlandırma şekli farklıdır. Sizin beyaz olarak gördüğünüz özel algı kalıbınız yüzünden beyazdır. Ancak başka bir kalıp onu siyah olarak görebilir.
Beyin her olayla alakalı bir hikaye oluşturur ve ona göre anlam verir. Göremediği boşlukları kendisi doldurur. Gece bir şangırtı sesi geldiğinde bunun ne olduğuyla alakalı bir hikaye kurarsınız. Kimi eve hırsız girdi hikayesi kurar. Başkası masanın üstünde eğri duran bardak düştü galiba der.
Örneğin yeni tanışmışsak ve size "kardeşim hemşire" dersem; çoğu insanın beyni kadın bir hemşire kalıbı oluşturur ve kardeşimin kız olduğu kararını verir. Ancak kardeşim erkek bir hemşire de olabilir.
Bu görüntülerin ve kalıpların tamamı bize toplum tarafından verilir.
Uçak pilotu dediğiniz zaman beyniniz size üniformalı ve büyük ihtimal yakışıklı bir erkek görüntüsü verecektir. Kısa boylu, üniformasız ve balık etli bir kadın pilot görüntüsü zihninize düşmeyecektir. Bunun sebebi yüzbinlerce film ve dizi artı gerçek hayatta gördüğünüz çoğu uçak pilotunun belli bir şekilde olmasıdır.
Kısacası sevgili dostum önyargılar ve kalıplar beynimizin çalışma mekanizmasıdır. Bunlar olmasın demek işletim sistemi olmayan bilgisayar olsun demek gibidir.