Birçoğumuz günlük konuşmalarımızda, sosyal medyada ve sözlük platformlarında anne tarafının baba tarafından daha çok sevildiğine dair bazı içeriklerle karşılaşmışızdır. Peki bu gerçekten doğru mu, yoksa halk arasında dolaşan bir hurafeden mi ibaret? Doğruysa bizim kültürümüze mi özgü, yoksa evrensel bir olgu mu? Bir grup araştırmacı tamamı biyolojik ebeveynleriyle yaşayan 285 üniversite öğrencisi üzerinde çalıştılar (Gaulin, McBurney, & Brakeman-Wartell, 1997). Her katılımcıya 7 puanlık bir skala üzerinden puanlamaları için bazı sorular soruldu. Bu sorulardan biri “Dayı, teyze, hala ve amcanızdan hangisi sizin refahınızı daha çok önemser?” idi. Sonuçlar gösterdi ki; katılımcılar, teyzelerinin halalarından, dayılarının da amcalarından refahlarını daha çok önemsediklerini düşünüyorlar. Başka bir çalışmada aynı etkinin kuzenlere duyulan sevgi üzerinde denenmesi için katılımcılara “Yaralanma ihtimaliniz dahilinde, yanan bir binadan önce hangi kuzeninizi kurtarırsınız?” sorusu soruldu. Cevaplar hipotezi destekler nitelikteydi. Grafik 1’de görüldüğü gibi önce kurtarılmak istenen teyze çocukları ve sırasıyla dayı, hala ve amca çocukları oldu. (Jeon & Buss, 2007, p. 1182) neden-anne-tarafini-daha-cok-severizGrafik 1 ABD’de yapılan başka bir çalışmada evrimsel psikolog Todd DeKay 120 katılımcıdan büyükanne ve büyükbabalarını bazı açılardan değerlendirmelerini istedi. Bu açılar: Büyükanne ve büyükbabanın katılımcıya fiziksel ve karakter olarak benzerliği, geçirilen zaman, öğrenilen bilgi, alınan hediyeler ve duygusal yakınlık idi. Bu çalışma gösterdi ki torunlarıyla en çok vakit geçiren ve kaynak ayıran anneanneler iken dedeler (baba tarafından) ise bu skalanın en altında kaldı. (Grafik 2) Grafik 2 Bu çalışmalar gösteriyor ki genelde anne tarafından akrabalarımızı (teyze, dayı, teyze ve dayı çocukları, anneanne ve dede) baba tarafından olanlara nazaran daha çok seviyoruz, onlara daha çok ilgi gösteriyor ve daha çok kaynak ayırıyoruz. Ancak elbette ki bu durumu toplumun tamamına genellemek mümkün değil çünkü akrabalarımızla yalnızca akrabalık ilişkileri değil aynı zamanda dostluk, yardımlaşma vb. ilişkiler de kuruyoruz. Bu sebeple baba tarafını daha çok sevme ihtimalimiz de oldukça muhtemel fakat dikkate değer bir şekilde toplumsal eğilimler anne tarafının daha çok sevildiğini gösteriyor. Bu olgu, bazıları tarafından annenin çocuklarını kendi tarafını daha çok sevmesi yönünde manipüle etmesiyle açıklansa da bu iddia çok da muhtemel görünmüyor. Biz bu olguyu yazının devamında evrimsel psikoloji bağlamında “Paternity Uncertainty” yani “Babalık Belirsizliği” hipoteziyle açıklayacağız. Tüm canlılar neslini devam ettirme iç güdüsüyle ürerler ve kendi genlerini sonraki nesillere aktarırlar. Bu durumda en önemli şey üremeden sonra yavrunun ebeveyne aitliğidir. Yavru ancak gerçekten belirli bir bireye aitse o bireyin genleri bir sonraki nesle aktarılabilecektir.
Anneden kaynaklı diye düşünüyorum... Baba tarafını da ayrı tutan var Aileden kaynaklı bu durum... Benim gozlemledigim kadarıyla , çocukla kim daha çok ilgiliyse onun tarafına daha düşkün çocuk. Çünkü ilgili olan anne / baba kendi tarafıyla daha samimidir , e çocuk da haliyle...
Saçma gelecek belki ama çocuklar herşeyi hissediyor ve anne babadan görüyor hemen herşeyi... Şahsi düşüncem budur
Kim demiş? Hiç sevmem. Miras muhabbetleri yüzünden annem büyükleri oldukları halde etmedikleri küfür, hakaret kalmadı. Hala arada canları sıkılınca annemin yanına gidip bağırıp çağırıyorlar ben bu insanları niye seveyim? Rahmetli kardeşim engelliydi annem onu uyutmaya çalışıyordu köyde ışıktan uyumayınca yengeme dedim ki odanızın ışığından çocuk uyumuyor kapatır mısınız? Ben senin kardeşin için uyumak zorunda değilim demişti. Daha neler neler anlatılır da neyse.. Nasıl merhametli, nasıl düşünceliler burdan anlayın işte. Topluca gebersinler zerre gözyaşı dökmem. Hem başta annem sonra da biz rahat ederdik
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bunun bir sebebi ailenin kızlarına olan düşkünlüğü ve kızlarından doğan çocukların ayrıca sevilip sayılması. İkinci nedeni ise aynı soyadı taşıyan kimselerin ailede sürekli rekabet içerisinde olması, bazen mal varlığı paylaşımında ve bazen de sadece itibar yönünden, birinin diğerini sürekli değersizleştirmesi veya bir şekilde sorun teşkil etmesi. Bu ikinci nedende de aynı soyadı taşımayan kesimlerin bu tip iddialardan uzak durması. Pek çok insan dayı çocukları arasında sürekli ikilemde kalır :) bir diğerini kırmamak adına taraf belirlemez ve uzlaşmalarını diler...
Genelde hep böyle sebebini ben de bilmiyorum. Arkadaşlarımda da gözlemlediğim bu yönde. Ben mesela dayımın evinde dal başşak yatarım kanepede maç keyfi vs. Amcama 5 sene önce gittim evine gittiğim zamanda resmî törene gitmişçesine samimiyetsiz gülüşler, eller diz üzerinde sabit robot gibi oturma falan. Sosyolojik ve psikolojik bir araştırması yapılsa fena olmaz sanırım.
Iki tarafı da sevmem ama iki ailenin arasında seçim yapmak gerekirse ben de anne tarafı diyorum Benim nedenim ise anne tarafı hem çok yardımsever zor günde ilk konuşan onlar heredayim arkanızda olan Baba tarafı ise gıcık yapmayacak bir bir birlerini arkasından kuyu kazan sevimsiz
Anneye bağlı olduğumuzdan hatta kendi adıma konuşursam babamla alakam olmadığı için ailesi de çekici gelmiyor. Birde yaşanılanlar var anneme yaşattıkları var derken sevginin yerini nefret alıyor maalesef bu da çekici değil itici geliyor
Genelde Baba tarafı ile Daha çok iç içe olduğumuz için nasıl insanlar olduğunu bilebiliriz ama anne tarafıyla Nadir günlerde karşılaştığımız için pek tanımaz ve size daha yakın buluruz.
Anne tarafını severim. Baba tarafının yarısı işitme engelliyim diye beni dışlıyor. Odyometride çalışan kuzenim daha çok ilgileniyor; ama maalesef şehir dışında çalışıyor.
Ben baba tarafını daha çok seviyorum😅 o biraz da kuzenler ve dayı amca hala teyze gibi şeylerin sizinle olan ilişkilerine göre değişiyor ya. Bizim baba tarafı daha sıcakkanlı.
Baba tarafındaki kuzenlerim arasında tek kızım ama onmlarla da çok iyi anlaşırım. Anne tarafım zaten ayrı ama hayata bakış açısı olarak mesela baba tarafı daha bana göre anne tarafım biraz daha kısıtlayıcı. Teyzemler falan pek değil ama dayımlar fazla kısıtlayıcı kızlarını zorla kapattırmıştı bi hafta önce kız açıldı yani ne bilim bana göre iki taraf da iyi
Aynen daha iyi anlaşıyorum daha pozitif ve sevecenler
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Baba tarafı haset fesat kıskanç olabilir sebebi şudur tabiki her iki taraf icin geçerli ama bir zenginlik söz konusuysa kıskançlıktan çatlayan insanlar var gözü götürmeyen