Devir neden bu kadar değişti her şey neden artık önemsiz ve sahte hale geldi? Bizi bu hale getiren teknoloji mi yoksa başka bir sebep mi var? Sizce bu değişim iyi yönde mi oldu kötü yöndemi?
Devir neden bu kadar değişti her şey neden artık önemsiz ve sahte hale geldi?
Evet zaman değişti, Ahir zamandayız. Abdullah bin Ömer (r. a) şöyle der:Rasûlullah (s. a. v) bize yönelerek şöyle buyurdu:“Ey Muhâcirler cemâati! Beş şey vardır ki, onlarla mübtelâ olduğunuzda, ben sizin o şeylere erişmenizden Allah’a sığınırım. Onlar şunlardır: 1. Bir milletin içinde zina, fuhuş ortaya çıkıp nihayet o millet bu suçu alenî olarak işlediğinde, mutlaka içlerinde vebâ hastalığı ve onlardan önce yaşamış milletlerde görülmemiş başka hastalıklar yayılır. 2. Ölçü ve tartıyı eksik yapan her millet, mutlaka kıtlık, geçim sıkıntısı ve başlarındaki hükümdarların zulmü ile cezalandırılır. 3. Mallarının zekâtını vermekten kaçınan her millet mutlaka yağmurdan mahrum bırakılır (kuraklıkla cezalandırılır) ve hayvanları olmasa onlara yağmur yağdırılmaz. 4. Allah’ın ahdini (emirlerini) ve Rasûlü’nün ahdini (yaptığı anlaşmaları ve Sünnet’ini) terk eden her milletin başına, Allah mutlaka kendilerinden olmayan bir düşmanı musallat eder ve düşman o milletin elindekilerin bir kısmını alır. 5. İdârecileri Allah’ın Kitâbı ile amel etmeyip, indirdiği hükümlerden işlerine geleni seçtikçe Allah onların hesabını kendi aralarında görür (fitne, fesat ve anarşi belâsına mâruz kalırlar).” (İbn-i Mâce, Fiten, 22; Hâkim, IV, 583/8623; Beyhakî, Şuab, III, 197)
İnsan elinde olmayan şeylerin ve ulaşamadığı şeylerin kıymetini çok iyi bilir hep ulaşmak ve kavuşmak için fazlasını ister ve elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret eder ve elde ettiği şey emek ile elde ettiği zaman onun kıymetini daha fazla bilecektir, günümüzde hayat pahalılığı olmasına rağmen her şeyi çok kolay ulaşmak gibi bir imkanımız olduğu için insanlar artık nankörlük boyutuna geçmiş durumdadır ani elindekinin kıymetini bilmek yerine nankörlük etmeyi tercih ediyor tabii ki bu kadar rahatlık o kadar olduk içinde insanoğlu her zaman olduğu gibi azma peşinde
Teknoloji globalleşmenin sonucu bunlar. Artık insanlar sorunlarını çözmek yüzleşmek yerine kaçmaya calisiyor. Tıpkı izlediğimiz bir videoyu beğenmeyince tahammül edemeyip diğerine geçmemiz gibi
Bence şu anki devir birçok anlamda geçmişten daha iyi. Olumsuz gördüğüm şeyler yok mu? Var. Gelecek geçmişten iyi olacak diye tahmin ediyorum kendi yaşam şeklime göre.
Aslında devir aynı devir gadası. Değişen sadece insanlardır. İnsanların menfaat ve çıkar uğruna yaptıkları yanlışlar yüzüne böylesi bir hayatın içindeyiz.
Bir şeyi önemli yapan onda duyduğumuz sevgidir. Öyle sağda solda aşıkların yaşadığını demiyorum ha. Karşı cinse olanından da bahsetmiyorum. Dağa, taşa, hayvana, doğaya, insana olanını diyorum. Eskileri farklı kılan ne? Bi düşünsene.. Samimiyet, sevgi, doğallık değil mi..
Katmışız hayatımıza bi "eğer" cümlesini, ona uyacağız diye saçma sapan sahte hallere giriyoruz. "Eğer iyi olursan insanlar seni sever, eğer önemli biri olursan sevilirsin, eğer beklentilerimi karşılarsan severim..." Bu koşullar olduğu sürece, insanlar sahteleşmeye devam edecek ve kimse olduğu gibi davranamayacak. Maalesef..
Teknolojiye suç atmak medyaya suç atmak acizlerin mazeretidir teknoloji içindeki pisliği ortaya çıkardı o kadar insanlar hep böyleydi ve hala kendilerinde hata ayıp bulmamak için başkalarını suçluyorlar yani tam bi yahudi geleneği tüm günahları keçiye yükleyip uçurumdan atmak
Teknolojinin etkisi elbett çok fazla... Sahip olduğumuz , ulasabildiklerimiz arttıkça günden güne doyumsuzlastik. Eskiden aza kanaat ederdi insanlar, eldekinin kıymetini bilirdi, önemli olan aileydi, aile her şeydi... Şimdi 7 den 70 e kimse bir zamanlar olduğu gibi değil, kimse sanki yaşının insanı değil.. Tahammulsuzlestik, doyumsuzlastik, güzel olan hangi duygumuz varsa bir bir yitiriyoruz...
Kötü yönde değişime uğradık. Eski değerlerimiz çok daha kaliteliydi. Şimdi dövülene , sövülene, öldürülene seyirci kalacak kadar değişik yaratıklara dönüştük. Sosyal medyalara hapsettiler hepimizi ve hepimiz sanal robotlar haline geldik.. duygusuz , acımasız ve sevgisiz olduk.
İnsanlarn birbirine muhtaciyetleri azaldı. Bilgiye ulaşım çok hızlandı. Çok uzak insanların birbiriyle tanışması çok daha kolay. Sosyal bağların muhtaciyete dayandığı dönemi özlemiyorum açıkçası. Gerçekten birbiriyle bir şeyler paylaşmayı isteyen insanların yaşadığı bir toplum daha sağlıklı geliyor.
2010'dan beri neoliberalizm kendini çok gösterdi. Herkese "sen çok özelsin" yalanı enjekte edilmeye başlandı. Tek tip insan, tek tip zevk, tek tip düşünce. Farklı kalmak isteyenler dışlandılar
Telefonlar bile birbirnin benzeri çıkıyor. Farklı yapmak isteyen şirketler batıyor
Bu biraz hızlı tüketimden ötürüdür. Daha duygusal bağlama gerek yok. Ulaşilabilirlik kolay olduğu zaman tüketim çabuk olur. Talep edilen sürekli arz ediliyorsa o kadar kıymete binmez.