Alman gurbetcisi denildiğinde aklınıza ilk gelen şeyler nelerdir :D
Cevabın nedir?
Efendim, yurtdisinda hayatini idame ettirip, Türkiye'ye hala nostaljik bir sekilde "Anavatan" gözüyle bakan, milyarlarca Euroyu öyle ya da böyle Almanya'dan Türkiye'ye aktaran, 1960 zihniyetli, 2015 giyimli, kendine has bir insanlar toplulugudur gurbetciler.
Türkceleri, genelde anne ve babanin bildigi kadariyla ögrendikleri icin, Türkiye standartlarina göre "bozuk" ve "siveli" olur. Türkiye'de olan toplum baskisini Almanya'da cok daha farkli bir sekilde yasadiklari icin, dis görünüsleri noktasinda farkli düsünürler. Hip-hop/Rock/Vs. tarzi kiyafetleri giyenler, "Serseri misin ulan sen?" deyip dövülmedigi icin, bunu normal bulurlar. Türkiye'ye gelince de tabii ki yadirganirlar.
Iyiniyetle gördükleri, ögrendikleri, yasadiklari seyleri paylasinca, "hava atiyor", "artiz", "ukala" olarak adlandirilirlar. Ama aslinda Alman kültüründen ögrendikleri bilgi alisverisini yapiyorlardir. Kimi bunlara "Hristiyan propagandasi yapma lan!" diye cikisir. Hem Almanlarin dislamalari hem de kendi ic dinamiklerinden dolayi, Almanya'da toplu bir halde yasadiklari icin, karma bir kültürle yasarlar. Ne olursa olsun "kurallara saygi" ve "insanlara saygi" bir sekilde iclerine isledigi icin, Türkiye'de tatilde gecirdikleri zamanda dumur olurlar. "Onun kendi tercihi, ben birsey diyemem" deyip de dedikodu olaylarina girmedikleri icin (Bknz. Saygi) genelde gicik olunur bu insanlardan.
Almanya'da ortalama olarak orta sinifin altini temsil ederler. Ilk nesil tuvalet temizlemis, insaatlarda calismistir ve hakkini yedirmistir. Ikinci nesilden itibaren meslek egitimi ve nadiren de üniversite egitimi almaya baslamislardir. Aldiklari egitimle islerinde uzman olup, kalan kismiyla alakadar olmazlar. Sistemli bir sekilde calismaya alistiklari icin, Türkiye'de bu sistemi bulamayinca "bu is böyle olmaz" yorumunu yaparlar. Türkiye halki da daha da bir gicik olur bunlara hasetle.13 Yorumla- +1 yıl
Efendim, istek üzerine ek yapayim. Bu grubun mensuplari örnegin, alisana kadar, Türkiye'de kirmizi isiklarda dururlar. Yaya gecitlerinde yesilin yanmasini beklerler, ve yesilde bir araba vinnnnn diye gecince de sok olurlar. Mazur görmek lazim, cünkü alismamislardir. Ayni gün aksam aile meclisinde , "Moruk, bugün Straße'yi kreuzen ediyorum.(Karsidan karsiya geciyorum) Arabanin biri as kalsin esiyordu beni. Das geht doch nicht, ja. (Olmaz böyle birsey) Adam hic durmadan weiterfahren yapti. (Sürmeye devam etti)" dedigi zaman da "Memleketini mi begenmiyon l*n sen, it ?" diye tepki görürler.
Gurbetcilerle Almanlar arasinda da cok ilginc bir dinamik vardir. Almanlarin dürüstlügünü ve islerine olan bagliliklarini "Ulan, gavur 5 vakit namaz kilsa cennete gidecek" diye özetlerler. Ama Almanin paranoyasini ve (ilk etaptaki) mesafeli yaklasimini yasayinca da "Aman, bosver Alman'dan dost olmaz" deyip gecerler. - +1 yıl
abi benim akrabalarda da var yani ayıp.. elin adamı iyi niyetiyle sana iş veriyo, ev veriyo yardım yapıyo sen yolunacak kaz muamelesi yapıyorsun sonrada almanlar bizi dışlıyo ırkçılık var yok niye böyle... türkiyeyi beğenmeme durumu ise daha tuhaf elbette devlet olarak, sistem olarak ya da hayat standartı olarak eksiğiz hepimiz bunu eleştiririz. ama iki almanya görünce kendini adam sanan devletine küsen kapağı atmışım nasıl olsa gibi düşünenlere sinir oluyorum hayır köyden gitmişin cebin iki kuruş para görmüş orada ne ara ağa oldun da türkiyeye tırt diyosun
- +1 yıl
Kardesim, o dolandiricilik ve yolunacak kaz noktasinda sana katiliyorum. Cok haklisin. Dedigim gibi, bu tarz adamlar yüzünden adimiz cikmis. Türklerle Almanlarin arasindaki entegrasyon denen hadisede ise ben iki tarafta birden suc buluyorum. Bizimkiler Almanlara hakli-haksiz "irkci" derken, Almanlar da bize hakli-haksiz "kültürsüz" muamelesi yapiyor.
Elestirme noktasinda farkli düsünüyorum. Bence bir insanin elestiri yapabilmesi icin, elit olma önsarti yok. Tabii ki elestirinin icerigine ve karsidaki insanin kapasitesine göre elestiriyi ciddiye alip almamak senin elinde. Kahvedeki adam, kalkip milli takimi veya ekonomi politikasini elestirince ciddiye bile almiyorum ben mesela.
En İyi Cevaplar
+1 yılAlman otoritesi altında ezilip Türkiye ye aldığı mercedes, bmw ve fötr şapkalarıyla gelmeyi kendilerine meslwk edinmiş üç beş euro yla kaybettikleri adamlıklarını kazanma olarak gören kasıntı kişilikler geliyo gözümün önüne tabi bu adabıyla çalışıp ve sadece maddi hayatını sağlama almak için ordaki baskı ve zorluklara adam gibi göğüs gerip helaliyle çalışan ne olursa olsun nerden geldiğini unutmayan adam gibi adamlar için geçerli değil.
60 Yorumla
Orda butun yıl sadece tatıl ıcın calısıp. Buraya da ordan kıraladıkları arabayla gelıp hava cıva pesınde olan.. Soyledıklerı bı nebze daha anlasılmaz olan gurbetcıler ıste. :-)
31 Yorumla- +1 yıl
birde yarım bildikleri almancayla aralarında konuşup millette merak uyandrmak :D
Bis Almanyadan geliyos, burası şok gusel şok seviyos burayı
40 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
29Cevap
Aile & Toplum konusunda 396 cevap paylaştı. Benim de akrabalarım var Almanya'da ama benim de aklıma orada ezilerek kazandıkları parayla burada kasıntı şeklinde gezen, altlarında lüks arabalarla hava atan tipler geliyor. Belki yanlış ama bu geliyor ilk aklıma. Belki de onlar gibi olamadığım için kıskanıyorum, belki de onların bu kadar rahat ve keyifli görünmeleri zoruma gidiyor... Bilemiyorum... Belki de sorun bendedir...
30 Yorumla
+1 yıl40 YorumlaAlman'ların g*tünü yalayıp aldığı parayla bayramlarda gelip burada hava atan kimseler.. uçağa verecek paraları olmadığı için StationWagon mercedes'ler ile gelirler.. zaten araba orda ucuz, etkilenmeyin o lüks arabalardan..
5 kişilik bir aile düşünün, her birine uçak bileti almak için vereceğiniz paranın 4/1 'ini benzin parası yapın. 2000 km yol gelirsiniz.30 Yorumlaadamlığını ve kültürünü unutmamışsa bir diyeceğim yok ama... almanyada sürünüp hatta yardım parası alabilmek için üçkağıttan boşanıp devleti soyanlara, kimliği kaybolmuş, gelince türkiyeyi beğenmeyen tiplere gıcığım abi
41 Yorumla- +1 yıl
Kardes, o üc kagitcilardan biz de gicik oluyoruz. Türkler arasinda bunlardan cok var ne yazik ki ve imajimizi zedeliyorlar.
Türkiye'yi begenmeme durumu bir Almanya'ya has degil. Amerika'da yasayip da Türkiye'ye gelen arkadaslarimla muhabbet ettigimizde, onlar da genelde ayni yorumu yapiyorlar. Yani aslinda gidip daha iyisini gördükten sonra, memleketin haline üzülüp buna disa vurmak diye tasvir edilebilir bu davranis tarzi.
insanları hatta bir bilim adamını bile , cok yakışıklı ya da cok çirkin diyerek degerlendiren , türklükden ve islamdan bir haber , kaşar ahlak yoksunu olan gurbetci kızlar geliyor aklıma
40 Yorumlabilimini teknolojilerini öğreneceklerine ahlaklarını öğrenip zibidi olup geliyorlar, bilim de ne kadar ilerlemiş olsada almanya ahlaken çökmüş durumdalar, onları bu ahlaksızlık bitirecek...
414 Yorumla- +1 yıl
Çok ciddi boyutta katılıyorum gram ahlak yok
Soran+1 yılNasıl yani biraz acarmisiniz bunu hangi anlamda ahlaksızlık?
Soran+1 yılPeki Almanya'daki turklerimiz de öyle mi?
- +1 yıl
almanya dan gelip kendini geliştirmiş birine rastlamadım, zaten biz türkleri de pek sevmezler, ortadoğuyu da karıştıran ingilizler beraber onlar, hitlerin planları arasında buraları da işgal etmek vardı, önceleri müttefikmiş gibi göründü kazansaydı savaşı oda diğerleri gibi çullanacaktı, hala bu topraklarda gözleri var ve buları güçlü istihbaratlarıyla karıştırmaya devam ediyorlar...
- +1 yıl
Ben gurbetcinin senin hayatina yaptigi nominal faydadan bahsediyorum ki en azindan kategorik nefretin biraz dinsin. Sen ise ahlak ile karin doyurmaya calisiyorsun. Ayrica yaptigin yorumlarin kulaktan dolma bilgilerle yapildigindan bahsediyorum, sen benim zihniyetime saldiriyorsun.
Benim burada seninle tartismam ikimiz acisindan da tamamen vakit kaybi. Böyle kalsin bu is. - +1 yıl
Bu da "Ben diyorum nasir nusur, sen diyorsun gel burnuma.. ssur" tarzi yaklasim. Önce yasadigin ülkenin dinamiklerini ve sistemini biraz arastirirsan, o zaman Türkiye'nin ne kadar dövize ihtiyac duydugunu ögrenirsin. Orada anlatmaya calistigim sey, senin sevmedigin gurbetcilerin ülkeye yaptiklari faydaydi. Ayni yarari daha düsük bir kapsamda, ruslardan almanlardan da görüyorsun örnegin.
Ögrenesin diye söylüyorum: Gurbetcinin kültüründe alinan maas konusulmaz. Ayiptir. Burada ise anketler aciliyor "Aylik geliriniz ne kadar?" seklinde. Düsün bir bakalim, kim paraya daha da odakliymis.
+1 yılTürkçesi hoş saf ve temiz insanlar seviyorum gurbetçileri hiç kötü birini görmedim :D
10 Yorumla
+1 yılkedi ülkesine gelip almanca konusuyolar sonra almancı dedikmi kızıyolar
37 Yorumla
Soran+1 yılEn sinir olduğum yanları havalimanında Türk Türk'eyken bile almanca konuşuyorlar
- +1 yıl
Güzel kardesim, 24/7 baska bir dil ile yasarsan, o dili kullanmanin bir müddet sonra daha kolayina geldigini göreceksin. Bu is sirf Almanca ile degil. Benim Amerika'da yasayan arkadaslarim da muhabbete zirt-pirt ingilizce sokuyorlar.
Ben ilk geldigimde dillerin karistirilmasina cok gicik oluyordum. Gözlemledigim kadariyla sebepleri:
- Yukarida yazdigim gibi, özellikle anadili Türkce olmayanlar icin Almanca daha kolay.
- Bazi kelimelerin Türkce'de karsiligi yok.
- Anne-Baba'nin Türkcesi kit ise, onlar da yarim yamalak egitiyorlar cocuklarini. Hayatinda doktoru arayip "randevu" almamis bir ailenin cocuguna, bu kelimeyi ögretememesini yadirgamamak lazim. Tabii ki bu sistemi Almanya'da ögrenen de Türkcesini bilmedigi icin otomatikman "Termin" kelimesini kullaniyor.
Soran+1 yılBen türkiyede doğmadim türkiyede yaşamıyorum aslen bursali olduğum için yaşadığım şehri bursa olarak ekledim. ben yurt dışındaki bir Türk okulunda okuyorum lise son orada bir kaç Türk arkadaşım var ilk okul birden beri kendi aramızda hep türkçe konuşuruz hiç kendi ramiza başka bir dil konuştuğumuz olmio
- +1 yıl
Kardes, dikkat edersen 24/7 demisim. Almanya'da sadece aksamlari evine gidince almanca konusabiliyorsun, o da anne/babanin Türkce'si ile kisitli. Bu da ayni zamanda cogunluga has bir görüstür.
Anne babasi cok düzgün Türkce konusup ta kendisi de buna dikkat eden istisnalar tabii ki Almanya'da da var. Anadili dilgilgisiyle, yazimiyla düzgün ögrendikleri icin, Almancalari da buna paralel güzel oluyor tabii ki. Onun disinda, söyle özetleyeyim sana bu arkadaslarin anadillerini: %75 Almanca + %25 Türkce.
Sonuc: Kasten yapilan birsey degil bu. Bunu anlatmaya calisiyorum.
Soran+1 yılNiye yasak mı?
aklıma ilk gelen. yazın akrabalar gelecek düğün sezonu başlayacak. :) ha birde özlem
00 Yorumla
+1 yılİlk aklıma gelen kırık Türkçe'siyle, çok tatlı ve sempatik konuşan, balık etli hatunlar :))
10 Yorumla
+1 yılŞehrin büyük alışveriş merkezlerini işgal etmiş genelde kilolu kişilerdir. : )
40 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAlmanyada fakir Türkiye'de kral, kötü Türkçesi ile konuşmaya çalışan, özel konuşmalar yapacakları zaman hemen almanca konuşan tipler, sinir oluyorum.
40 YorumlaAğcun akbi bis Almaya'dan geliyos bit boaks yapcas
21 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılalmanyada çalışan türk profili belli :) ne denir ki şimdi
30 YorumlaUlan ne kiskancsiniz hepiniz
15 Yorumla
Soran+1 yılNe alaka yaa
- +1 yıl
kim yaşamak isterki bir yerde azınlık olarak parada bir yere kadar arkadaşlar konuşman bozulmuş arada kalmış olmak kim ister ne alman ne türk ikisindende yarım oluyosun
- +1 yıl
Neden öyle olsun ki cakirmehmet? Ben Türkiye'de dogdum büyüdüm. Bunu gururla söylüyorum. Kendi istegimle Almanya'ya tasindim ve bu kararimdan dolayi da cok mutluyum. Azinlik olmanin dezavantajlari olabilir, ama burada yasamanin da cok fazla avantaji var.
Bu is gidip gelip paraya bakmiyor güzel kardesim. Sosyal devlet, güvenlik, teknoloji, altyapi vesaire gibi birden fazla sebep var bu isin icerisinde.
+1 yılAlman Plaka Mercedes geliyor aklıma :D
40 Yorumla
+1 yılbozuk ve bana çok sempatik gelen türkçeleri :))
30 Yorumlaben var türkçe bilmiyor ohh ya şayze
10 YorumlaKültür farkı var çalışıyoruz çok gevşeksiniz.
30 YorumlaCok sekeriz biz hahhah :D
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 2b cevap paylaştı. onlar bizim canlarımız
10 YorumlaGelip almanya soyle almanya boyle diye anlatmalari
10 YorumlaGenel verici geliyor aklıma
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSende mi bizdensin soran kişi? :)
04 Yorumla
Soran+1 yılBen gurbetçi değilim :D
Cevap sahibi+1 yılOk :D Ben gurbetçi olarak cevap vereyim o zaman. Genelde kafa yapısı farklı Türkiye'de yaşayan Türklerle Gurbetçilerin :) Anlaşmak zor, kültür farkı var maalesef
Soran+1 yılHangi konuda en çok anlaşmazlık yaşıyorsunuz?
Cevap sahibi+1 yılHayata bakış açısı ve bizim normal gördüklerimizi siz genelde hava atmak sanıyorsunuz
Bize hic gostermedikleri Euro lar
00 Yorumlaeskiden ulaşılması zordu. şimdi gayet basit
00 YorumlaÇikolata:=)
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılalman ciklotası gelio aklıma :D
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıluyuz konuşmalar şımarıklık
10 YorumlaÇikolata
10 Yorumlanussknacker :)
10 Yorumlacartel geliyo))
00 Yorumlatanga giymeleri
00 Yorumla