Abi ilk defa kullanıcı adınla alakalı olan bir soru sordun. Geç oldu ama temiz oldu. Şöyle cevaplayayım; Zengin olmak suç değildir. Bütün semavi inançlarda fertlerin mülkiyet ve özel teşebbüs kurma özgürdür. Lakin üstüne düşen zekat/fitre vazifesini yerine getirmek kaydıyla. Suç olan şey zengin ya da fakir olmak değil zenginlerin bencillik ve hırsa kapılıp faiz, rüşvet, rant gibi yollarla haksız kazanç elde etmesidir. Böyle bir ortamda orta ve alt gelirli kesimlerin nominal geliri her yıl yükselse bile reel geliri düşer ve geçim sıkıntısı yaşamaya başlar. Yoğun bir şekilde çalıştığı halde temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bir kişi artık çalışmak istemez ve suça yönelir. Sonuç olarak; para kazanıp mal biriktirmek suç değildir. Yanlış olan şey; günümüzde faiz, rüşvet, rant, yolsuzluk gibi haksız kazanç yollarının meşru hale gelmiş olmasıdır.
kuranı kerime göre servet ve mal biriktirmek yasaktır (kenz) zenginlerin ihtiyacından fazlasını infak etmesi emredilir (45 tane infak ayeti var) kamu malını talan etmek en büyük günah denilir faiz allaha savas acmak demektir ve zekat (vergi) emredilir çünkü islam devletsiz ayakta kalmaz peygamber ilk islam devletini kurmus ve zekat/infak emriyle devletin gelirini güçlendirmiş toplumdaki ihtiyac sahiplerine sadaka (kamu yardımı) olarak bunları eşit paylastırmıstır.. peygambere düşman olan müşrikler peygamber zenginliği yasakladıgı için kudurdular.. o dönemin en kodamanlarının karsısına dikildiği içindi.. zaten islamın mezhepleştirilmesi ve hadis kılıfı adı altında uyutulması (kuran arapça okunsun=okunsun ama anlasılmasın) denmesinin sebebi yine bu kodamalardır.. bak buraya kadar islamı anlattım siyaset değildi komunizmde degildi..
zenginlik hiç bir zaman dogal yoldan ya da calısarak kazanılmaz.. birilerinin sırtına basarak kazanırsın.. bugun işçilerin gerçek hakkı verilseydi eger herkes evini arabasını alır arkasına parasını koyar iş verenlere ömür boyunca köle sekilde yasamazdı.. işçilerin elinde çok büyük güç var ama bunu anlamazlar.. ne demişler dünyadaki taklit etmesi en zor şey cesarettir.. zaten senin hakkını vermiyorsalar hakkını ararken ölmen (şehit olman) daha hayırlısı çünkü allah adına hareket ettiğin için cennete hak kazancaksındır..
Yapma kurban oluyum be abi. Asgari ücretli bekar bir adam çalışıyor. 3 yıl sonra araba alıyor, 7-8 yıl sonra da kredi çekerek, borç alarak bilmem ne yaparak ev sahibi oluyor. Kim demiş ki ticaret yaparak doğal ve helal yoldan zengin olunmaz. İçlerinde haramzedeler var elbette ama haram yemeden varlıklı olunmaz diye bir genelleme de yok yani. Zengin olup rahat yaşamak isteyen kişi çok çalışacak, az harcayacak, elindeki birikimle de döviz, altın, borsa, emtia ticareti gibi birçok alanda yatırım yapacak. Yoksa gün kazandığını gün yersen elin boş kalırsın tabi. Ayrıca dinimizde farz olan şey zekattır. Onu da senede bir kez yaparsın malının 1/40'ıyla. Yoksa ihtiyaç fazlası her şeyi başkasına vereceksin diye bir ayet yok. Varsa eğer göster. Niye başkasına verecem malımın fazlasını. Ben elimdeki 1.000 TL'yi kafayı kullanıp yatırıma çeviriyorum 5.000 TL yapıyorum. Diğer süper zeka adama da 10.000 TL veriyorsun. Gidip Iphone telefon alıp o gün bitiriyor. Herkes çalışsın, tasarruf etsin, ayağını yorganına göre uzatsın abi. Ben ihtiyaç fazlası paramla pavyona gitmiyorum, kumar oynamıyorum, yatırım yapıyorum ama öbür adam ihtiyacı olan bir parayı lüks harcamalarla düdükten geçiriyor. Kusura bakma da İslami bir bakış açısı değil bu. Mülkiyet karşıtı, sermaye düşmanı komünist mantığı. Bu mantık koskoca SSCB'yi tuzla buz etti. Herkesi eşit ekonomik ücretlerde ve şartlarda yaşatmaya çalışırsan topluma faydalı ve faydasız insanları ayırt edemezsin o zaman. Kaliteli insanların topluma ve ülkeye yapacağı yararlı hizmetlerden de mahrum kalırsın. Ayrıca bu ortamda insanlar arasında rekabet olmayacağı için hiç kimse de çalışmak istemez.
sscb batarken rusyada 250 bin cia ajanı vardı zaten komunizmide savunmuyorum ama kuran komunizmin sosyal devlet anlayısını benimsetiyor mesela kuran fabrika sahibi olamazsın demiyor fabrikan olup kazandıklarını yıgma diyor yeni fabrikalar aç istihdama kazandır ya da infak işle hayıra ver..
E tamam fabrika sahipleri de onu yapıyor. Elde ettiği net kârı yeni yatırıma yönlendiriyor, istihdam yapıyor zaten. Öyle de yapmak zorunda zaten. Ne zannediyorsun. Kazandığı her kuruşu dansözlere takarak mı zengin oldu o adam. Yoksa geldiği gibi gider. Zenginin mülkü kadar sorumluluğu da büyük.
Benim köylüm 2006'da Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde asgari ücretli bir işçi olarak başladı. Şu anda ustabaşı ve mesailerle beraber 4.000 TL'den fazla maaş alıyor. Döviz ve borsada da parasını işletti. Şu anda hem yeni ev aldı hem de sıfır araba ne diyeceksin şimdi. Komünist sistemde insana mülk vermediğin için o adamı çalıştıramazsın. Kapitalist sistemde de çalışıp biriktirmeden hiçbir şey elde edemezsin. Komünizm emeğe tapar, kapitalizm ise sermayeye. Birisi ifrat, diğeri tefrittir. Emek olmadan borsada uçuşan kağıt parçalarının bir anlamı olmadığı gibi, mülkiyetin olmadığı yerde de bir şeyler için çabalayıp emek vermenin bir değeri yoktur.
alın teri düşmeden kazanılan para haramdır.. özellikle borsa, bankacılık ve kumar tamamen kumardır.. para kazanabileceğin gibi kaybedebilirsinde.. komunist bir ülkede doğdum ben yasam olarak inan kötü değil evde alırsın arabada ama yönetim olarak diktatörlükten farkı yok halkı baskılıyor zaten çökmesinin nedenide odur lakin şöyle bir sakıncada var insanlar bencildir nankördür komunizmi değilde ezileceği ama her türlü harama düşeceği yahudi geleneği olan kapitalizmi secer.. kapitalizm komunizm liberalizm vs red etmeden Allahı kabul edemezsin çünkü islam fakirleri önder sececek paylasımcı yardımcı liyskata bakan faiz ve enflasyonun olmayacağı bir sistem öneriyor..
Faiz haramdır ona ben de karşıyım da borsa ve faizsiz bankacılık işleri haram da değildir, kumar da değildir. Borsada belli bir miktar para ödeyerek bir şirketin küçük ya da büyük hissedarı olursun ve sermayen ölçüsünde kâr payı alırsın. Şimdi sen bir dükkan açsan ben de yarı oranında sana sermaye ödersem dükkanın kârının yarısına ortak olurum. Hisse senedi almak da öyle birşey. Hisse senedi haram değil hangi kaynaktan bakarsan bak. Tahvil, bono, eurobond ve vadeli mevduat haramdır. Çünkü bunlardan elde edilen kazanç sıfır emek, sıfır risk içeren faize dayanır. Senin mantığınla ticaret yapmak da kumar o zaman. Ticaretin de riski var ne alaka. Anladığım kadarıyla senin sıkıntın bir işverenin emrinde çalışmak. İyi de insanlık tarihinin her döneminde böyledir. Her insan vasıflı değildir, her insan bir meslek/zanaat üzerinde ustalaşamaz, her insan yönetici olamaz. Tarihin her devrinde bir işçiler, bir de işverenler ve onlara yardımcı ustabaşları olmuştur. İşyerinde emir-komuta olmazsa kimse kimseyi sallamaz o zaman ve bir iş düzeni olmaz. Kimse çalışmaz, herkes tembel tembel oturur kahvehane muhabbeti yapar. Nicelik ve nitelikten yoksun bir üretim olur. Ondan sonra piyasada mal kıtlığı başlar. Komünist ülkelerin tam olarak yaşadığı budur. Ha sen diyorsan ben kendi işimin patronu olacağım. Kur o zaman kendi işini. Yetiştiğin bir sahada kendi yerini aç o zaman. Kapitalist sistemde ezilmek de başın dik gezmek de senin elinde.
Madem komünist ülkeleri bu kadar seviyorsun git Kuzey Kore'de, Küba'da bi yaşa o zaman. Orada eşitlik var ama nasıl bir eşitlik. Yoksullukta eşitlik. Açlıktan nefesinin kokusu ta Portekiz'den alınır. Küba'da şu an kaçak yollarla ABD'ye sığınmacı olarak gidip tuvalet temizliği bile yapmaya razı o kadar çok insan var ki. Kapitalizmin kendi içinde eksikleri/hataları yok mu tabi ki. Ama bugün yaşadığımız kapitalizm 1800'lerdeki gibi bir vahşi kapitalizm değil. İşçinin de, işverenin de hakları, sorumlulukları kanunda ve çalışma sözleşmelerinde belirtiliyor. Şu anda sebepsiz yere tazminatsız işten çıkarılıp bunun üzerine işvereni iş mahkemesine dava edip mahkemeyi kazanan işçiler bile var. Kapitalizm bir kast sistemi değildir. Ölene kadar aynı statüde olacaksın diye bir şey yok. Amele olarak girdiğin bir yerde ustabaşı da olabilirsin, müdür de olabilirsin patron da olabilirsin. Bu senin niyetine, gayretine ve donanımına bağlıdır.
Faizsiz bir düzen mümkündür ama enflasyonun olmadığı yerde sürdürülebilir bir büyüme/kalkınma sağlamak mümkün değildir. Çünkü üretim ölçeği düşer ve bu sefer işsizlik başlar. Özellikle Türkiye gibi üretimde büyük ölçüde dışa bağımlı ülkelerde artan üretim maliyetleri illa ki tüketici fiyatlarına yansımalıdır. Enflasyondan korunmanın yolu faiz değildir. Paranın değerini koruyabilecek döviz, altın vs bir sürü tasarruf aracı mevcuttur.
faiz olmasa enflasyon olmaz gelişmiş ülkelerde faiz sıfıra yakındır örn abd almanya ingiltere hatta japonyada eksilerde bu yuzden enflasyonlarıda çok düşüktür.. her sene toplanan vergilerin yarısından cogu faiz ödemelerine gider.. orta ve düşük ölçekli ülkelerin sıkıntısı faizden hep.. bu sistemi kabul ettiğin sürecede bu sıkıntılar devam eder.. erbakan hoca bile bu sistemi red edecek kadar cesurdu ondan baska bu sistemi red edelim diyen siyasetci cıkmadı atatürk modelinde bile tam kapitalist degildik şimdi ise liberalist bir kapitalizmimiz varki devletteki herseyi libarellesme adı altında özalla beraber sattık ama bize liberallesin diyen abd ve ingilterede bile bu oran %25leri bulmaz.. hatta çin amerikan ticaret savaslarına bakalım huwaiyi bütün dünyada yasakladılar hani liberalisttiler hani piyasalarını her kapitalizme acacaklardı? yersen tabiki..
Emperyalist kapitalizm, küresel bir sistem olsa da özündeki rekabetçilik gereği devletler ve tekeller arası rekabet ve emperyalist paylaşım kavgasına dönüşür. İki dünya savaşı da bu sebeple çıkmıştır. Bu dönemlerdeki ekonomi-politikte liberal eğilimlerin azaldığı, ulusalcı eğilimlerin arttığı bir dönemdir ama bu geçicidir. Kapitalizm, bir süre sonra devletler arası ilişkilerin yumuşamasıyla tekrar liberal konumuna döner. İkinci bir konu; gelişmiş ülkelerin finansal ve beşerî sermayesiyle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerinki aynı değil. Onlar eksi reel faiz ile de kalkınabiliyor ama biz aynısını yaptığımız zaman döviz de aşırı yükseliyor enflasyon da buna paralel artıyor. Eksi reel faizi boşver aylardır yüzde +2,5 reel faiz verdigimiz halde enflasyonu durduramıyoruz. Faiz, enflasyonun sebebi değil sonucudur. Aşırı yüksek faizler de iyi değil. Çünkü orta vadede işsizlik, iflaslar ve bankacılık krizlerine sebep olur. Şu anda ABD dahil bütün dünyada yükselen bir enflasyonist bir dalga var. Bu dalga kırılana kadar bizim gibi gelişmekte olan ülkeler, bir süre daha sıkı para politikası yürütmek zorunda kaldı ama bu geçici. Fiyat artışları durulduğu zaman faizler de kademeli olarak yüzde 10'a düşürülür, piyasa canlanır ve üretim, istihdam, yatırımlar artar diye düşünüyorum.
İnsanın doğasından geliyor bu. Komünizm kağıt üzerinde herkes için daha iyi bir sistem gibi görünüyor bu açıdan bakınca. Ama komünizmde de ülkeyi yöneten şahıs tüm güce sahip olduğu için sapıtıyor.
Herkesin emeğinin karşılığını aldığı bir sistem şu an maalesef görünmüyor.
aslında tüm sistemlerde yönetenler sorunu var.. o yüzden seçmen eğitimli (meritokrasi) olmalı ve devletin yönetimi tek bir kişiye değil bir komisyona baglı olmalı ve o komisyonun yolsuzluk ve hainliğinin denetlenmesi serbest olmalı yani kimse dokunmazlıl zırhı ardına sıgınmamalı ki peygamberlerde bile o dokunmazlık zırhı yoktu düşün..