Eşimle ayrılmak üzereyiz 1 yaşındaki çocuğun velayetini istiyor tazminat istemedim nafaka istemedim araç üzerime oda senin olsun ama beni çocuktan ayırmaya kalkma dedim kardeşim şizofreni hastası ama şu an gayet iyi ama eşim bu durumu kullanacağını söylüyor eğer boşanınca annemle abimle yasamam mahkemede doğru bulunmazsa anneannemle birlikle köyde yaşayacağımı ikametgâhımı köye aldiracagimı beyan edecegim velayeti kaybetme ihtimalim var mı?
Velayeti kaybetme ihtimalim var mı?

Öncelikle merhabalar,
Mahkeme 1 yaşındaki çocuğun velayetini kime verir sorusunun cevabı büyük çoğunlukla annedir.
Boşanma davalarının en önemli konularından bir tanesi çocuk velayetidir. Ortak çocukların velayetini kimin alacağına anlaşmaya varılarak karar verilebilir.
Eşler anlaşamazsa da bunun için mahkemeye başvurabilir ve velayet davası sürecini başlatabilir. Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir konusunda en önemli şey söz konusu çocuğun yaşıdır. Çocuk şayet anne bakımına ihtiyaç duyduğu bir yaştaysa bu durumda mahkeme de velayeti anneye verir. Çocuğa fiziksel veya psikolojik şiddette bulunulması, ebeveynin psikolojik rahatsızlığı olması ve bu rahatsızlığın çocuğu doğrudan etkilemesi, bakım ve gözetiminin ihmal eden ebeveyne velayet hakkı verilmemektedir.
Boşanan eşlerde çocuğun velayetinin babaya verilebilmesi için genellikle ekstra durumlar olması gerekiyor. Özellikle yaşı küçük çocukların velayeti anneye verilir. Fakat annenin sağlık durumunda sıkıntılar varsa ya da annenin yaşam koşulları çocuk yetiştirmeye uygun değilse mahkeme çocuğu babaya verebilir. Yargıtay'ın yerleşmiş kararları doğrultusunda yeni doğan bir bebeğin süt emzirme döneminden 5-6 yaşına kadar olan yaşı tuvalet, beslenme gibi temel eğitimlerinin aldığı bir dönem olduğundan velayet anneye verilmektedir. Bu yaş grubundaki olan çocukların velayet hakkı ancak istisnai hallerde babaya verilmektedir.
Mahkeme velayete ilişkin kararında çocuğun bakım ve gözetiminin hangi ebeveynin daha iyi yerine getireceği, okulu, sağlığı gibi durumlara bakarak vermektedir. Çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verecektir. Anne bakımına muhtaç yaşta olsa dahi çocuğun baba yanında kalması psikolojik ve fiziksel olarak daha iyi olacaksa mahkeme velayet hakkını babaya verecektir.
Kardeşinizin şizofreni hastası olması her ne kadar tedavi görse de hakimin sizin aleyhinize karar vermesine sebep olabilir. Hakim, çocuğun sağlık ve psikolojisini olumsuz etkileyecek bir ortamda büyümesini uygun görmeyebilir. Hakimin görevi çocuğun üstün yararını gözetmek olduğundan dolayı daha sağlıklı bir ortamda ikamet etmeniz lehinize karar verilmesinde etkili olacaktır. Aksi halde durum velayet davanızı olumsuz etkileyebilir. Bu süreçte hak kaybına uğramamanız ve durumun lehinize sonuçlanması için avukat desteği almanızı tavsiye ediyorum.