Bazıları toprağa dileğini falan ekiyor hz Hızıra dua ve niyet ediyorlar haşa çok saçma değil mi yani Allahtan başka kimseye dua edilmez aksi halde şirk olur. Bu insanlar nasıl böyle birşeyi kutlarlar? Hıdırellez Kutlamak Günah mı?

Bazıları toprağa dileğini falan ekiyor hz Hızıra dua ve niyet ediyorlar haşa çok saçma değil mi yani Allahtan başka kimseye dua edilmez aksi halde şirk olur. Bu insanlar nasıl böyle birşeyi kutlarlar? Hıdırellez Kutlamak Günah mı?

Selâm, bir müslüman olarak Hıdırellezi kutlamiyorum. Hıdırellez hurafelerle dolu bir kutlamadır onun için kutlamam. Ateşin üzerinden atlamak, gül ağacına dilek bağlamak falan bana garip geliyor. Dua etmek için ellerimizi açmak yeterli. Öyle şeyler bana hurafe gibi geliyor.
Kültürümüzde çok eskiye dayanan bir gelenek olan Hıdırellez, çok uzun yıllardır çeşitli biçimde kutlanıyor. Tabii Hıdırellez kutlamak günah mı ya da Hıdırellez dinimizde var mı sorularda merak ediliyor. Biraz araştırma yaptım bunun için.
Hıdırellez, İslamiyet öncesindeki inançlara dayanan baharın gelişini müjdeleyen bir halk geleneği. Bu geleneğe göre çeşitli kutlamalar yapılıyor. Dilek dileme gelenekleri de Hıdırellezde sıklıkta yapılıyor.
İslam’da ise Hıdırellez adında özel bir gün ve bu güne özel bir ibadet bulunmuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hıdırellez'in dini bir bayram olmadığını ve hurafeler içeren kutlamalardan uzak durulması gerektiğini belirtmektedir.
Hıdırellez, İslam’da bulunmuyor ancak bu özel gün kültürel bir gün. Hıdırellezi, dini bir amaçla kullanılmadığı süre boyunca günah değil. Dinimizde batıl olan hiçbir uygulama kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını batıl ve hurafelerle doldurmak dinen doğru bir davranış değil. Bunun yerine yıllardan gelen geleneğe uygun kültürel bir aktivite olarak eğlenmek ve kutlamak daha doğru bir davranış olacaktır.

Herkes seninle aynı inanca sahip olmak zorunda mı?
Senin inancına göre günah olabilir, ama başkasının inancına göre günah değildir.
Yani hiç bir şeye genel anlamda günah diyemezsin, inanç kişisel bir şeydir, sadece kendi inancına göre günah olduğunu söyleyebilirsin.
Müslümanların çoğunluk olduğu bir ülkede yaşadığımız için islam açısından sorduğumu anlamış olmalısın
Hayır anlamadım.
Ayrıca müslümanların artık çoğunluk olduğunu zannetmiyorum, yeni nesil zaten sadece İslam değil, genel olarak din kavramına inanmıyor, eski nesillerde de çok sayıda insan deist olmaya başladı.
Bu tip bir soruyu sorarken hangi inanç için sorduğunu da belirtmelisin, "İslam için... " ya da "Hristiyanlık için..." gibi.
Yoksa sanki herkes senin inancına inanmak zorundaymış gibi bir anlam çıkıyor.
Sen deist misin
Cevap
3Cevap
Iyi de hıdrellez de edilen dualar ve dilekler yine Allah tan isteniyor ve dileniyor. Aksi takdir de dediğin olur
Bilgim yok bu konuda
Günah evet
Ve sözde sekuler müslümanlar bu saçmalığı yapıp Müslümanım der ama ramazanda oruc tutmaz namaz kılmaz. Ozentilik. Başka dinlerin ibadetlerini zevkle yapar bunlar.
Cahil çok bacım
Anaa Hızır
Sen kutlama.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?