Bütün kadınları genel bir çatı altında toplayan erkeklerin kendileri hakkında en ufak bir söyleme karşı bu savunmayı yapmaları size de artık çok can sıkıcı gelmiyor mu? Bu geliştirdikleri savunma mekanizması olayları çözümlemekten çok üstünü kapatıyor. Yapılan haksızlıklar yine görmezden geliniyor. Yine bir kadın sokakta kocasından dayak yiyor, yine bir kadın sevgilisi tarafından öldürülüyor hatta bir başka kadın hiç tanımadığı bir erkek tarafından tacize uğruyor. Erkeklerin oturdukları yerden “Ama biz bir şey yapmadık” söylemleri yetmedi mi sizce de? Bu klişe sözü söyleyen erkek kendini sorumluluktan muaf kılmak, kendi imajını korumak amacıyla tartışmayı rayından çıkarıyor. Sorunları çözmek yerine sorunları tartışmakla kalıyoruz yıllardır. Erkekler olarak bazı sorumlulukları üstlenmek zorundasınız! Kendinizi daha az rahatsız hissetmek adına “kırılgan egonuzu” tatmin etmek için susmak ve hatta susturmak suça iştirak etmek ile aynıdır. Bu yüzden artık karşınızda “Genelleme yapmayın” diyen bir erkek gördüğünüz zaman ona bir dur artık demelisiniz!!!
“Bütün erkekler aynı değil” cümlesindeki argüman ile bunu bütün erkeklerin söylemesi arasındaki zıtlığa dur dememiz gerekmiyor mu?
Evet tüm erkekler aynı değildir, didem arslanda da melisa olayında dolandırmadığı il kalmamış kim çıkıp "kadınların hepsi böyle işte" dedi?
Daha dünmüydü ondan önceki gün müydü, eşini sürekli reçetesiz ilaçlarla uyutup, paralarını almış, 10 yıldır konuştuğu adam ile uygunsuz görüntüleri çocuğuınu tehdit ederek 10 yıl boyunca çocuğu o psikolojiye hapsetmiş bir kadın da var hadi onları konuşalım, kadın başka kocaya kaçmış.
TÜm kadınlar aynıdır demi?
Suç bireyseldir, sizin gibiler düşünce yapılarını değiştirsin ülke şahlanır raat olun.
Biz elimizden geleni yapıyoruz, duamızı ederiz, önümde olsa bu olay adamı yatalak hale getiririm de elimizden ne geliyor söyle yapalım ne geliyor. Oturduğunuz yerden atıp tutmayın. Bıktım sizin gibilerden ya, o zaman madem tüm erkekler aynı, okuyun yeni adalet bakanımız kadın olsun, okuyun eğitim bakanımız kadın olsun sağlayın düzeni. üğf
Yaptığın paylaşım ile dün yaşanan insanlık dışı olayı tüm erkeklere bağlıyorsun, hiç hoş bir paylaşım değil. Evet bütün erkekler aynı değil, aynı zamanda bütün kadınlar da aynı değil. Burada bırak kadına şiddeti yanında ses yükseltmeyecek erkekler var, bizi görmezden gelip bu şekilde itham etmeye çalışmak gerçekten üzdü. Durduk yere gelip elli tane hakaret etseydin bu kadar dokunmazdı
Haklısınız. Ama bir yönden de empati kurarak düşünelim. Kadir şeker gibi ve daha nice kahramanlık yapıp direk olaya atlayan, sonuna kadar savunan beyler de var. Onları linçlemek ve toplumsal olaylarda tutmadığı tarafı tutuyormuş gibi bakmak doğru değil. Kimseyi düşünmeden, bilmeden yargılamak doğru değil. Evet çok haklısınız her konuda bunu yapan yine erkek ama en azından olayla alakası olmayıp kadına destek veren erkeklerimizi yargılamasak daha iyi olur.
Buradaki sorunu anlamıyorsunuz. Kimse kimseyi suçlamıyor. Söz konusu olay her neyse bu konuşulurken kendini ortaya atıp “ama ben ne yaptım şimdi” diyerek konuyu kapatmaya çalışan erkeklerden bahsediyoruz. Bunu söylemek olayı çözümlemiyor. Bunun yerine ya o da bir şeyler yapsın ya da kapasın çenesini! Kimse fikirlerini merak etmiyor. Evde televizyonunu mu izliyor? İzlemeye devam edebilir..
Erkeklerin bu durumlar için genelleme yapma diye savunmaya girmek yerine böyle yapan hemcinslerine karşı duruş sergilemeleri gerekir! Anlamadığım şeylerden biride kadınlar bu durumu sokaklarda yaşarken insanlar nerede? Neden kimse çıkıp yardım etmiyor Biz hangi ara bu kadar insanlıktan uzaklaştık Belgeselde izlediğim hayvanlar bile bu kadar duyarsız değil Yazıklar olsun bize.
“Erkeklerin bu durumlar için genelleme yapma diye savunmaya girmek yerine böyle yapan hemcinslerine karşı duruş sergilemeleri gerekir!” alınması gereken mesaj tam olarak bu. Olayları anlayabilme kabiliyetine sahip insanlara bayılıyorum 💜
Bana dokunmayan yılanı öpecek duruma geldik. Erkeğin kendini sıyırmak yerine ayrı tutmaya çalışıp başka bir polemik yaratmak yerine soruna odaklanmalı. Bugün sokakta gördüğümüz yarın bizim komşumuzda olabilir, bizim evde de olabilir. Olmaması için neler yapılabilir onları masaya yatırmalı. Olduğu zaman video çekmek yerine nasıl müdahale edilir onun eğitimini de almalıyız bence. Ola ki Kadir Şeker'in durumunada düşmeyelim. Ya da bir canı kurtaralım derken candan da olmayalım. Gelecek nesil erkeklere, kızlara nasıl iyi bir insan olunur onun eğitimini verelim. Eğitim ailede başlıyor ve sadece kadına şiddeti değil şiddetin her türlüsünü önlemek adına verelim bu eğitimi. Ama sen ben yok biz varız. Sen öylesin ben böyleyim yok biz böyleyiz var. Herkes kendini ayrı tutmaya çalışırsa zaten ne bugün olanlar, konuşulanlar, yapılanlar biter ne de insanlık bir adım ileri gider. Ah vah demekten öteye gidemiyoruz.
Tek sorun adaletten çok uzak yaşıyor oluşumuz. Bu yüzden bazı insanlar her şeyi hala rahatça yapabiliyor. Bu yüzden bazı insanlar ses çıkarabilecekken susuyor. Çünkü rahatça yapan, sonrasında rahatça gezebileceğini biliyor. Ses çıkarmayan ise eğer sesi çıkarsa başına gelebileceklerden korkuyor. Her genelleme yapıldığında biri çıkıp “ama ben o zaman evde televizyon izliyordum” veya “ama ben çay içiyordum, benim ne suçum var” diyecektir. Evet, suçları yok ama iyi olmak için kötü olmamak yetmiyor.
Kendini geliştirememiş ve kelime darcığı 10 kelimeden ibaret olan insanların savunması bu. Kendini bilen üstüne alınıp da bu savunmayı yapmaz.
Aciz insan taciz yapar, bastırılmış duyguların kontrolsüzlüğü sonucu yapılan bu rezalet durumun savunması yok. Şiddet konusunda ise diyeceğim tek şey; adam dediğin kadına vurmaz, vurulur.
Evet genelleme yapmayacaksın. Kadınlar hakkında da, erkekler hakkında da... Sonra biri çıkar; "Kadir Şeker olayında darp edilen kadın, Kadir'den şikayetçi oldu ve çocuk hâlâ içeride yatıyor" der, cevap veremezsin.
Cezaysa ceza, eğitimse eğitim, yasaysa yasa... Ne değişecekse değişsin, bu karaktersizler artık gün yüzü görmesin.
Maalesef ablamlara gelirken kaldırımda kan lekesi gördüm ablama sordum karşı binadaki 23 yaşındaki üniversite öğrencisi genç kız kendini 5ci kattan atmış. Sebeb babası ve amcasının annesi kendisi ve kardeşine yaptığı zulüm Instagram da paylaşımlarda asla boyun eğmeyeceğim yazmış zaten. Çok üzülmüştüm 😔
Allah affetsin yanında olmadık en acisida ancak öldüğünde haberim oldu 😔 mekanın cennet olsunRabia Tanrıvermis
Bizim alabileceğimiz sorumluluklar bir yere kadar gider. Mesele ailede bitiyor. Aileler çocuklarına sevgi, merhamet ve vicdan aşılmadıkça, hükümet iki yüzlü politikalarını bırakıp daha caydırıcı cezalar getirmedikçe, toplumu bu konuda biliçlendirmedikçe ne insana, ne de hayvanlara şiddetin sonu gelmeyecek.
Söz konusu burda genelleme yapmak ya da ötekileştirmek değil. Durduk yere kendini genelleyerek sırf egosunu tatmin etmek için ortaya atılan erkeklerimiz.. Kimse kimseyi genellemiyor bir kere kadın ve erkek diye ayırmak bile oldukça gereksizken erkeklerin “ben onlar gibi değilim” diyerek kendini genellemesi durumu oldukça gereksiz ve çözümden uzak. Bunu konuşmak yerine çözüme odaklanmalıyız. Burası kimsenin kendi egosunu tatmin sahnesi değil üzgünüm..
Bu sorunu aslında konuşarak da çözemeyiz Burcu bu sorun konuşarak çözülecek durumu çoktan geçtiiii. Her gün bir kadın ölüyor gözlerimizin önünde. Bu eğitimsizlikten gelen bir şey. Kadını mal gibi gören bir ülkeye sahibiyiz ne yazık ki! Ve bu erkek çocukları malesef yine bi kadın tarafından büyütülen varlıklar. İnsan demiyorum çünkü hak etmiyorlar. Sorun genelleme, sen veya ben değil. Sorun egitimsizlik, cahiliyet. Ve sorun bunları görüp hala yeterince ağır ceza getirmeyen siyasetçiler.
Sorunu tek koldan da çözemeyiz. Ama bu sorunu çözmekten de ziyade üstünü kapatıyor. Konuşarak çok şey çözebiliriz insanoğlunun en gelişmiş özelliğini bu sorunu çözmek için kullanmak neden çözümsüz olsun ki? Eğitim dediğin şey okullarda verilen değil ki. Cahillik de üniversite mezunu olunarak çözülmüyor. Konuşarak, anlatarak, daha çok bilerek, daha çok öğrenerek cahilliğin önüne geçebiliriz. Ve ayrıca çocukları anneler büyütmüyor!!! Bir çocuğu sadece tek başına bir kadın dünyaya getiremeyeceği gibi bu çocuğu tek başına bir kadın da büyütemez. Babanın çocuk üzerindeki etkisi neden görmezden geliniyor? “Kadın tarafından büyütülen varlıklar” cümlen son derece yanlış bu sebepten. Bence sen de artık bir dur de ve çevrendeki erkekleri de buna teşvik et. Onların kendilerini savunmasını dinlemektense onlara birlikte sorunları çözebilmenin önemini anlat. Ve konuşmaktan korkma 🌸
Ah Burcu, belki yaşadığın bölgeden dolayı böyle düşünüyorsun sana belki de bundan dolayı bu kadar kolay geliyor ama ben daha kırsal kesimde (Samsun'da) yaşadığım için bu zihniyetin içindeyim ve gözlerimle görüp kulaklarımda duyuyorum. Çevremde buna karşı hiç susmadım, susmamda. Ama eski kültürümüzde "kadın dediğin şunu yapamaz, kadın dediğin bunu yapamaz düşüncesi" malesef ki bu bölgelerimizde hala devam ediyor. İşlenen cinayetlere bakarsan hep terk edilen veya boşanan çiftlerin olayları. Bunlar da neden boşanmayı bile beceremeyen karısını veya sevgilisini sanki tapulu malı gibi gören canavarların yüzünden... En büyük sorun aslında erkekler değil ülkemizde Kadına değer verilmiyor aşkım. Hor görülüyoruz, okutulmuyoruz, evlenmeye mecbur bırakılıyoruz. Sadece fiziksel değil her türlü psikolojik şiddete maruz kalıyoruz. Çünkü geçmişte böyle yetiştirilmiş bi kısım var. Evet sadece anne büyütmüyor cocugu ama çocuğa en büyük tohumu aşılayan yine anne aşkım. Evet doğru okulla, üniversite ile olmuyor sadece ama okumadan da bilinçlendirilmiyor. "Benim oğlum her şeyi yapar, elinin kiri olur çok çok" diye diye yetiştirilmiş erkekler oldukça daha çokkkk kadın ölür
Emin ol ben de çok kırsal bir kesimdeyim. Neler neler görüyorum ve ne tür zihniyetlerle savaşıyorum. Ama bil ki bu kanı bozuklar her yerde. Çok gelişmiş gibi görünüp kadın üzerinde hakimiyet sağlamaya çalışan erkekler de var. Başta da dediğim gibi kadın erkek diye ötelileştirmeden insan olarak bir şeyler yapmalıyız. Anne baba diye ayırmadan ebeveyn olabilmeliyiz. Ama sorum çok başka yerlere gitti. Bunlar çokça tartışılır konular zaten ki sen ve ben farklı düşünmüyoruz çoğu noktada. Sadece erkeklerin sürekli belki “farkında olmadan” bir şeylerin üzerini kapatmasına izin vermemeliyiz artık. Çünkü zaten bu mücadelede en güçlü destekçimiz yine erkekler oluyor. Karşımızda durup biz bir şey yapmadık demek yerine yanımızda durmalarını canı gönülden istiyorum ve böyleleri ile gurur duyuyorum 🌸
Onu diyenler de o zihniyettelerde çünkü, şiddeti sadece kadin erkek değil hiç bir canlı hak etmiyor. Özge Canın canice öldürülmesinden sonra "kısa etek giymeseydi o da" diye tweet adan Nihat Doğan gibi tıpkı. Hepsi altında saçma sapan sebepler bulup kendilerine bi neden çıkarıyorlar.
Konuya dahil olan insanlar aradında aynı fikirde olmadığım ve gayet saygı çerçevesinde tartıştığım insanlar var. Bu senin algın. Ötesine geçemeyeceksen sus diyemem ama bunu tavsiye edebilirim..
nefret edebilirsin tabii ki istediğin her şeyden ve herkesten bu senin en doğal hakkın ama nefret ettiğin ne varsa saygı ve sükunet bekleme onlardan :D
Saygı ve sükunet neden beklemeyeceğim? Hatta şöyle sorayım saygı beklemem gereken bir şey mi yoksa zaten olması gereken bir şey mi? Ki aksine burada bir kitleye değil genele hitap ediyorum ben. Kimisi probleme odaklanır ve bir şeylerin farkına varır kimisi de “yine olduğu gibi” sadece polemik çıkarır. Ben değiştirebildiğim kadarını değiştirir yanımda olan insanlarla yoluma bakarım. Gerisini zaten geride bırakırım 👍
dediğim gibi yazdığın yazıda nefret ve saldırganlık var hedefindeki insanlardan ne bekliyorsun papatya ve uğur böceği mi?
Erkeklerin oturdukları yerden “Ama biz bir şey yapmadık” söylemleri yetmedi mi sizce de? bu cümlende provokasyon var
Erkekler olarak bazı sorumlulukları üstlenmek zorundasınız! bu cümlende de emir kipi var. dediğim gibi nefret dahi ediyorsan saygı görmek istiyorsan önce göstermelisin
Saygı göstermem gereken konu kendime yapılan saygısızlık mı gerçekten? Burada söz konusu siz değilsiniz hala daha kendi savunma mekanizmanız üzerinden gidiyorsunuz. Yapmak zorundalar! Kabul etmek zorundalar! Benim veya bir kadının bedeni hakkında geri durmak zorundalar ve evet bu bir emir! Herkes haddini bilecek kusurabakma da sen hala neyi savunuyorsun?
Suçlar bireyseldir. Bunu bilmez misin? Senin dediklerin doğruysa kadınlarla erkekler dünyanın iki ayrı ucunda yaşasın yani... Herkes birbiriyle iletişimi kessin. Ne dersin?
Peki sen Kadir Şeker'i savunmak için bir şey yaptın mı? Korumak istediği kadın onun hakkında suçlayıcı ifade vermiş? Kim Kadir Şeker'i çıkıp da savunuyor? Kadın olsun erkek olsun bu ülkeye iyilik yaramıyor ya. Adamın durduk yere hayatı kaydı kadın uğruna... Herkes de oturup izledi. Değdi mi o kadın için? En iyisi bireyci bir zihniyetle yaşamak, kendin için yaşamak...
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > “Bütün erkekler aynı değil” cümlesindeki argüman ile bunu bütün erkeklerin söylemesi arasındaki zıtlığa dur dememiz gerekmiyor mu?