Yedikleri yemekten, gittikleri yere kadar herkes herkese dair birçok şeyi biliyor...
Elbette bazı şeyler paylaşılabilir ama belli ölçüler kaidesince olması gerektiğini savunuyorum, naçizane.

SOSYAL MEDYADA MAHREMINI PAYLAŞMANIN DİNDEKİ YERİ:Kadın ya da erkek herkes, paylaştığı fotoğraflarda, örtülü olması gereken bölgelerini tesettür kurallarına uygun şekilde örtmüş, dışarıda yabancıların yanında giyindiği gibi giyinmiş olmalıdır. Çünkü fotoğrafları yalnızca arkadaşlarınızla bile paylaşmış olsanız onların başkalarına iletilmesi, gösterilmesi ya da istenmeyen kişiler tarafından ele geçirilmesi ihtimali çok yüksektir.##########################################################Normal şartlar altında sosyal medyada fotoğraf paylaşmaya engel sayılacak bir hüküm yoktur; ancak sosyal medyadaki yaşamımızı fiziksel günlük yaşamımızla kıyaslarsak dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Şöyle ki:#############################Bir kadın ya da erkeğin, üçüncü bir kişinin şahit olmadığı bir yerde kendisine namahrem olan bir kişiyle baş başa kalması yasaklanmıştır. Namahrem olan kişiyle toplum içinde gerçekleştirilen görüşmelerde de bakışları kısıtlamaktan başlayarak kişilerin kalplerinde nikâh dışı ilişkiye dair herhangi bir his uyandıracak tüm yollar kapatılmıştır (bkz: Nûr, 24/30-31). Çünkü Kur’an’da yalnızca zina etmek değil, ona yaklaşmak dahi yasaklanmıştır:#############################“Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, çirkin bir iş ve kötü bir yoldur.” (İsrâ, 17/32)#############################Sanal dünyadaki yaşamımızı da aynı kurallar çerçevesinde ele almamız gerekir. Eğer paylaşılan özel fotoğraflar, namahrem olan kişiler tarafından yorumlar yapılarak yahut özelden mesajlaşılarak geri dönüşler almanıza, baştan çıkarıcı söz ya da resimlerle evlilik dışı duygusal bir ilişki oluşmasına kapı açıyorsa o zaman paylaşım yapmak caiz olmaz.#############################Evli kişilerin, mesajlaşma uygulamaları üzerinden namahrem kişilerle yazışmalar yaparak duygusal ilişkiler kurmaları onları zinaya yaklaştırmış, ailelerine de zarar vermiş olur.#############################Evli olmayan ve mesafe nedeniyle yüz yüze görüşme imkânı bulamayan kişiler ise ancak evlilik niyetiyle ve birbirlerini tanımak amacıyla böyle yazışmaları kısa bir süre yapabilirler. Günlük hayatta tanışma ve evlilik öncesi sürenin flörte dönüşmeden evlilikle sonlanması gerektiği gibi, sanal ortamda tanışılan kişilerle de bir an önce evlilik kararı alınıp gerçek yaşamda aileler tanıştırılarak süreç sonuçlandırılmalıdır. L
Bir ailenin haberini okumuştum, her şeylerini tek tek paylaşan bir aile facebook'ta.
O kadar ki, yenilen, içilen, komşuya yahut akrabaya gitme planları, her şey tek tek paylaşılıyor, herkese '' afişe '' ediliyor.
Sonrasında elbette yaza doğru tatil planları, onları paylaşmalar, hazırlık safhalarını hikayelere atmalar derken gidiyorlar tatile ve o gün hırsızlar geliyor, önce kalıyorlar bir zaman, '' kullanıyorlar '' evi rahat rahat, biliyorlar ya çünkü kimse gelmeyecek, sonra kamyon yanaştırıp ne varsa götürüyorlar sessizce bir gece. Kimsenin ruhu bile duymuyor. Dönüyorlar ki, kıymetli olabilecek ne var hepsi gitmiş, ev de kullanılmış. Ne büyük şok ama değil mi?
Bu absürd örnek, pek azının başına gelir ama muhakkak birilerinin başına gelir.
Bu bizlerin güvenlik sıkıntısıdır. Sadece güvenlik ile kalsaydı mevzu ne hoş olurdu değil mi?
Bir de işin öte yanında mahremiyet, özelini herkese açma ve kem, ar düşmeni göz vardır.
Sosyal medyada paylaşılan ve insanların gördüğü paylaşımlar alenen teşhir değil midir?
Teşhir denilince insanların aklına çıplaklık vs geliyor ama öyle değildir ki.
Bir hanım bir profil fotoğrafı koyuyor, türlü erkek de bakıyor, kimisi de '' ah tanışsak nasıl olur?'' demeden de geri kalmıyor. Bu hak'kı sen veriyorsun ona, güzelliğini paylaşıyor ve iç geçirmelerini izliyorsun, belki de kibrin okşanıyor, kim bilebilir? Ama iffet bu mudur?
Bir erkek de olsa, fotoğraflarını paylaşmamalıdır, o onun mahremidir, özelidir ve ziynetidir. Birileri elbet iç geçirir.
İşin bir de uzak köşesinde yediğini içtiğini paylaşanlar vardır, onlar da hak'ka girmekten geri durmuyor. Nasıl mı? Elinde olmayan biri gördüğünde, çocuğuna alamayan biri bizlerin yemek paylaşımı gördüğünde ne hissedecektir? Hiç görmediğimiz yürekleri yakmaya hakkımız yok. Ya çocukları görürse? Ya kalkıp da anne babasına '' bundan istiyorum '' dediğinde ne olacak?
Mümin, etrafı kolaçan edip, diken üstünde oturarak hareket etmelidir, hele ki ahir zamanında gevşekliğinde...
Dikkat edenlerden olabilmek dileğiyle inşaAllah.
En iyi görüş için teşekkür ederim 🍃
Değerli ve doyurucu yorumunuz için ben teşekkür ederim 🍃
Güzel bir soru,
Gerek sosyal medya gerekse sosyal medya aracılığı ile yapılan yorumlarda (kişisel görüşlerde) bu çizginin pek korunduğunu düşünenlerden değilim. Mahrem olanın sadece kişisel alanı değil, karşındaki insanın meşgul olduğu alanın bilindiği halde ne ile meşgul olduğu hakkında fikir yürütmekte de aşıldığını düşünenlerdenim.
Bu bağlamda bazı hoş olmayan fikirlerin sunulması, adeta servis edilmesini asla kabul etmiyorum. Buna kim ne derse desin (az önce belirttiğim husus için) genişlik tabirini kullanırım.
Diğer yandan yenilen yemekten tutun, yapılan bazı sulu, etik olmayan davranışların da gayet normalmiş gibi gösterilmesine de karşıyım.
O sebeple o malum uygulamaları kullanmamakta birlikte sadece hareket ettiğim yerin burası olduğunu ( KS) belirtmek isterim.
Seçiminiz için teşekkür ederim.
Kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim🍃
Şimdiye kadar şahit olduğum en iyi ve en kapsamlı soru..
Günümüzün sinsi olmakla birlikte en büyük sorunlarından birisi; sosyal medya içerikleri..
Sözü çok fazla uzatmadan bir iki kelam etmek istiyorum. Bence sosyal medya içeriklerinde sunulan özel hayatların, mahremiyetlerin kökeninde "ben" duygusu yatıyor.. Yaşadığımız dünyada insanların "ben" duygusu o kadar farklı boyutlara ulaşmış ki, kimi zaman ilahi seviyeye varacak kadar yüksek, kimi zaman yerin dibine geçecek kadar aşağılık.. ve insanlar egolarını beslemek uğruna karakter ve şahsiyetlerini aç bıraktıklarının farkında bile değiller..
Düşüncenizden ve yaptığınız değerli görüşten dolayı teşekkür ederim🍃
Sizinle hemfikirim. Çoğu insan egosunun esiri olmuş durumda.
Zaten insan değil midir kendisini hem vezir hem de rezil eden...
İnandığı gibi yaşasaydı insanoğlu zaten yüce bir varlıktı ama yaşadığı gibi inandığı vakit aşağıların da aşağısına düştü...
Cevap
5Cevap
Herkesin kendi tercihi ama bana göre bu Genişlik ben bu kadar geniş değilim. Ne kendi fotoğrafimi nede çevremdeki başka bir kişinin fotoğrafını namahrem görebilecek biryere atmam.. İnsanın özeli olmalı bence her anını sosyal medyada paylaşmanın amacını çözemiyorum bazı şeyler saklı olmalı ya..
Ben pek tasdiklemesemde kız kardeşim youtuberleri takıp ediyor ve hayatları hakkında bilmediği nerdeyse hiçbir şey yok bazen birsey diyor bunu nerden biliyorsun diyorum kendileri söylüyor diyor ben kendi ozelimi bu kadar yaymam hele birde eşimle olan ilişkimi hiçbir şekilde böyle yaymam bana hiçbir yönden doğru gelmiyor..
Sosyal medyada yediğimi gezdiğimi paylaşmak bana çok ters geliyor dış kıyafetle olsa bile o fotoğrafın zoomlanılacağı düşünülmeli bence aile mahremiyeti zedeler nazar, kıskançlık ve sapkınlıklara karşı temkinli olmak için daha dikkatli paylaşım yapmakta fayda var
Ne düşünürüm?
Bana göre basitlik, hafiflik göstergesi ve ucuz hareketler..
Facebook da bu ve yeme içme paylaşımı yüzünden tek kalemde 300 kişiye yakın hesabı sildim..
Uzun süredir de aktif kullanmıyorum zaten..
Şimdi her birimiz ne kadar istersek isteyelimsaklamak mahremiyetizimizi zaten açıyoruz. Bazen belki biri anlar diye hislerimizi bazen gönderme olsun diye atarlı sözlerimizi bazende herkes görsün diye en özel fotoğraflarımızı. Ben sosyal medya kullanan herkesin ve kendim olmak üzeride o mecraya girdikten sonra kimsenin kendini korunabileceğini düşünmüyorum.
Herşeyin paylaşılmasını, konuşulmasını, yazılmasını, sorulmasını doğru bulmuyorum...
Paylaşanların tercihine, ne diyebilirim. Herkes herşeyi biliyor...
Yalnız mesele paylaşımla sınırlı olsa...
En önemlisi, bazı değerlerimiz kaybolmuş...
Bu duvarların yıkılması demektir.. insanların artık hiçbir özeli kalmadı yediklerinden içtiklerine hatta en mahrem yerlerine kadar çekinmeden paylaşıyorlar artık..
Seninle aynı duyguları paylaşıyorum.
Adi üzerinde mahremiyet. Herkesin bilmemesi gereken, gizli kalması efdal olan.
Ben sosyal medyalarda sadece sohbet tarzı şeyler yapıyorum. Onun haricinde öyle foto vs paylaşmam.
Beni hiç ilgilendirmediğini düşünürüm
bana uymasa da tercih meselesi.
Sosyal medya kullanmıyorum
Acıyorum onlara
Sen ne düşünüyorsun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?