Marksizm, ideolojik alanda esas olarak sınıflar savaşımı teorisini ortaya atan ve bu savaşımın zorunlu sonucu olarak proletarya diktatörlüğüne ve oradan da toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyası komünizme varılacağını öngören bir öğretidir.. Kısacası her şey halk için halk tarafından yapılması ve yürütülmesi olarak adlandırılır.. Kominizm aslında İslam felsefesinin bir alıntısıdır.. Ancak nasıl ki bu gün İslam felsefesi uygulanmıyor ise o felsefede bir kaç diktatörün şerefsiz idaresi olarak dünyaya yayılmıştır..
“İki nedenden dolayı en kararlı biçimde Türklerden yana tavır almaktayız: Birincisi, çünkü biz ‘Türk köylüsünü’ Türk halk kitlesini inceledik ve onun kesinlikle ‘Avrupa’daki köylülüğün en becerikli ve ahlaklı temsilcisi’ olduğunu gördük. İkincisi, ‘Rusların yenilgisi, Rusya’da bir sosyal devrimi’, ki böyle bir devrimin öğeleri yığınla mevcuttur, çok hızlandırmış olacaktır.”
Şimdi durumu görse bu siyasetçiler ile Türkler ancak köle olur derdi.
Filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. En çok Komünist Manifesto'nun, giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır. Marx, bütün sınıflı toplumlarda olduğu gibi kapitalizmin de kendini yok etmeye yol açacak içsel dinamikler barındırdığına inanırdı; onun düşüncesine göre, nasıl ki kapitalizm eskimiş feodalizmin yerini aldıysa, sınıfsız bir toplum olan komünizm de 'devletin proletaryanın devrimci diktatörlüğünden başka bir şey olmadığı' siyasal geçiş sürecinden sonra onun yerini alacağını söyler...
Teşekkür ederim
19. yüzyılda Avrupa'daki işçi sınıfının durumunu görüp ömrünü eşit ve özgür bir toplum yaratmaya adamış, Engels'le beraber komünist manifesto'yu yazarak daha önceden var olan ütopik sosyalist anlayışı gerçekçi bir zemine oturtmuş büyük bir fikir adamı filozof ve iktisatçıdır
Kapitalizm'in yıllarca kabusu olmuş bir filozof ve iktisat kuramcısı. Sovyetler birliğinin dağılmasından sonra asıl büyük tehlikenin İslam olduğunu fark etmeleri ise bir ironi midir?
"Şark Meselesi" Ne Marx'ın ne de onun takipçisi Lenin'in içinden çıkamadığı bir meseledir. Mevzu çok derindir ve bir kaç cümle ile geçiştirilemez. Üzerine ciltlerle kitap yazılması gereken bir mevzudur.
Günümüzde üniversitelerimizden birinde "Şark Enstitüsü" açılması bile gereklidir diyebilirim.
Batı Dünyası için şark meselesi halan kapanmamıştır. Günümüzde yaşadığımız her şeyin köklerinin buradan geldiğini görmek gerekir. İngiltere'de tahta geçen her kralın, beyaz sarayda göreve gelen her başkanın masasında birinci öncelikli mesele olarak durmaktadır ve "Türklük" anadoludan kazınmadığı sürece de kapanacak bir dosya gibi görünmemektedir.
Bu konuda tüm batı dünyası müttefiktir. Ancak bu sürecin kanlı mı yoksa kansız mı olacağı konusunda fikir aykırılıkları vardır. Bir kısmı Anadoludaki insanlara Türklüklerini unutturup, özlerinden kopararak bizlerin ıslah edilebileceğini savunurken, daha şahin tarafta olanlar ise "en iyi Türk, ölü Türktür" diye düşünmekte, biraz daha insaflıları ise orta asyaya sürmenin yeterli olacağını söylemektedirler.
“Mamma li Turchi” diye attıkları korku çığlıkları içinde maalesef önünde sonunda korktukları başlarına gelecektir. İşte o gün İnşallah dünya gerçek huzura kavuşacaktır.
Ben Marks'ın Türkler aleyhine bir yazısına rastlamadım. Var ise bile ben rastlamadım. Sadece Şark Meselesi ile ilgili şöyle bir analizi var: Türklerin Avrupa'da tutunamayacağı ama Türk Devletinin de asla ortadan kaldırılamayacağı şeklinde bir analizi var. Kişisel olarak ben Marks'ın bu analizinde pek de yanıldığını düşünmüyorum.
Cevap
6Cevap

Adam kapitalizmi çıkardı emeğin içine etti sovyetler bu kardeşim yüzünden yıkılmıştır yani bunu bilir bunu söylerim arz talep eğrisine oturmuş poposundan terimler yaratan kişidir birde hegel bokuu var o ayrı vaka zaten hepsi kılıf.
kapitalizmin kitabının yazarı ama kominist olan kişi 😂
din en etkili afyondur sözüne katıldığımdır
İnsanları harika şekilde kullanabilen ve yönlendirebilen bir felsefeci.
“Din, bunalmış mahlukun iç çekişi, merhametsiz bir dünyanın ruhu ve aynı zamanda akılsız bir çağın aklıdır. Din halkın afyonudur.”
Karl marx özlendin kardeşimmm😂
En sevdiğim sözü: Din bir afyondur. O günlerden bugünlerimizi görmüş.
3 buyukleri anmıssin bu gun
Hiç bilmiyorum..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?