Mahkemede şahitlik nasıl yapılır?

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Şahitlik durumu eğitim durumu ile alakalı bir durum değildir yazma gereğide duymazlar.
Tahsili ne yapacaksın bak yıldız tilbeye ilkokul mezunu ama ülkede ona kafa tutacak biri daha yok
Benim yazdıklarımdan sen onu çıkardıysan mahkemede yazmasada açık açık ortaya çıkar zaten eğitim durumun
Yıldız tilbe savunuculuğu yapan birinin eğitim seviyeme laf etmesi zerre ırgalamaz :)) ben üniyi gizli bitirmiş biriyim sorum bu yüzdendi. Önyargılarından arınmayı denesen daha iyi olur
Önyargısılarıyla ters köşe olmuş birinden vızıldamalar 🐝 ilacı sıktım vız vız 😂 hadi yıldız dinle sen fazla şey beklenmez senden
Şahitlik yaparsın işte abartılacak birşey yok söylüyor kalkma gibi
İşin yoksa şahit ol, pa4an çoksa kefil ol
Gerekmez niye tedirgin oldun
Benim yalanım ortaya çıkmasın diyorsun yani
Ben yaptım
hayır yazmıyor
Hayır
Yazmaz
hYr yok
Merhaba;
Öncelikle tanıklık kavramından kısaca bahsetmek gerekir. Boşanma davalarında yapılacak tanıklık ve şekli 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenmiştir. Tanık, taraflar arasındaki uyuşmazlık hakkında bilgi sahibi olan, verdiği beyanların davanın esasına etki edeceği düşünülen, mahkeme huzurunda bildiklerini doğru anlatacağına yemin ederek beyanda bulunan kişidir. Tanığın dinlenmesinde önce ilk olarak kimliği tespit edilerek, davanın taraflar ile akrabalık bağı bulunup bulunmadığı, ayrıca tanıklığına duyulan güveni etkileyecek bir durum olup olmadığı sorularak tespit edilir. Kimlik tespiti sırasında da ad soyadı, doğum tarihi, adresi sorulur. Tanığın bu sorulanlara eksiksiz olarak bilgi vermesi zorunludur. Bu husus Hukuk Muhakemeleri Kanununun 254. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
"MADDE 254- (1) Dinleme sırasında öncelikle tanıktan adı, soyadı, doğum tarihi, mesleği, adresi, taraflarla akrabalığının veya başka bir yakınlığının bulunup bulunmadığı, tanıklığına duyulacak güveni etkileyebilecek bir durumu olup olmadığı sorulur."
Kanun metninde her ne kadar tanığa kimlik ve adres bilgilerinin yanı sıra mesleğinin sorulacağını belirtse de, uygulamada mahkemeler tanıkların mesleklerini şayet davanın esası ile etkili değil ise sormazlar ve tutanağa da geçirmezler. Ayrıca sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz eğitim durumu ve aylık gelir gibi sorular da tanığa sorulacak sorular değildir. Bu sebeple boşanma davasında yapacağınız tanıklık sırasında mahkeme hakimi size eğitim durumunuzu sormayacaktır. Umarım verdiğim bilgiler yararlı olmuştur.
Saygılarımla
Av. Ezgi Merve SAPMAZ