+1 yılKız isteme geleneğini kadını aşağılayan eski bir gelenek olduğunu düşünüyorum. Çağ dışı, anlamsız bir şey. Bir kadın evleneceği kişinin onayını neden babasından alır ki? Kız almak, kız vermek deyimleri aşırı iğrenç sözler. Manavdan elma armut mu alıyorsun sanki? Ve finali Sabahattin Ali'nin bu konuyu çok iyi özetleyen sözü ile bitirmek istiyorum... :)
"Kadın bir erkeğe varmaz, kadın bir erkeğe verilmez ve bir erkek bir kızı almaz. Almak, vermek; bu tabirler kadını kıymetten düşüren, ona ahkar mahiyeti veren şeylerdir. Ve her şeyden evvel bu zihniyeti kadınlarımız kafalarından çıkarmalıdır.
Bilmelidirler ki iki cins birbiriyle hayatlarını birleştirirken yuvaya getirdikleri aynı kıymette şeylerdir ve koca mal sahibi değil, hayat ortağı demektir. Bu hukuk müsavatı kadınlarımızın şuurunda yer ettikten sonra onların kuvvetli ve hakiki bir insan olmak için dimağı ve fikri sahada da yükselmek isteyecekleri tabiidir.
Memleketimizin kadın ve erkeklerini, biri diğerini sürükleyen ve taşıyan değil, el ele ve aynı tempoda yürüyen iki mahluk olarak göreceğimiz günün uzak olmamasını dilerim."33 Yorumla- +1 yıl
Hay maşallah
Eline sağlık - +1 yıl
@devrikmuhalif Teşekkürler :)
- +1 yıl
Okus nlar ibret alsınlar
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 471 cevap paylaştı.
+1 yılBen de evimiz küçük diye dedemin evinde yapmıştım. Onun evinde de sadece bir odada eşya vardı o da iki koltuk. Diğer odada da tek koltuk vardı. Bizde yere minderler koymuştuk öyle oturduk sohbet ettik kaynaştık. Yanılmıyosam onlar 30 küsur kişi gelmişti. Ama ortam sıcaktı. Sizin evin küçük olmasını geç çünkü bende kalabalık gelmeyin dediğimde gelmek isteyenler var gelme diyemeyiz demişlerdi. Sizinkilerde de öyle olmuş olabilir. Ama kimseyle muhatap olmamaları ayıp yani. İlla ki çekinen olur ne konuşsak diye düşünen olur ama ordan burdan konu açıp konuşulur yani ayıp etmişler. Bizde olsa muhatap olmama ben olurdum rahatsız açıkçası sonra da daha muhatap olmazdım.
03 Yorumla
Soran+1 yılYa kimse sallamadı ki bizi. Biri çay soruyor diğeri çocuk kola içicekmiş kola ver diyor ki ev curcuna koşuşturuyoruz , çocukları 3-4 tane ordan oraya koşuyor, koridora oturdu millet sıra gecesi gibi yer yok çünkü, damat suratı asık sert sinirli kimseye pas vermiyor. Ablam bir orda bir burda. Diğer ablam servis yapıyor, bende servisteyim her kafadan başka ses çıkıyor
- +1 yıl
Bile bile laded yaptınız o zaman baştan belliymiş
- +1 yıl
Lades
+1 yılSaygısızlık kesinlikle. Koyun sürüsü gibi kız istemeye mi gelinir? 25 kişiyi nereye oturtucam ayrıca ben? Anne baba ile gelinir, çok istiyorsa 1 -2 kişi daha gelebilir ama damat ile beraber 5 kişiyi geçmemeli yoksa saygı duymadıklarını düşünürüm. O ne öyle? Kavgaya gidiyorlar gibi adam topluyorlar😶
80 Yorumla
+1 yılHalısaha ya bile o kadar adam gitmez çok kalabalık sadece aile büyükleri ve damat yeterli
11 Yorumla- +1 yıl
EİG için teşekkürler
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
85Cevap
Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Benim kızımı bu şekil istemeye gelseler kızımı vermez gönderirdim. Çok istiyorlarsa bir daha gelir isterler. Saygısızlık bana göre bu.
272 Yorumla
+1 yılHanımefendi kimsenin evliliği hiçbir zaman ve hiçbir saat benim hiç umrumda bile olmaz sürekli evlilik ve dayanışma ve sürekli bu gelenek ve görenek ve sürekli hezeyan dolu maceralar kimse kusura bakmasın evlilik yapmayan bir pişman yapan bin pişman. Bu neyin kafası neyin aklı neyin eğlencesi neyin kültürü bence özgürlük kıymetli bir hazine evlilikten daha değerli daha sevimli daha kalıcı. Zamane yapılan evlilikler kısa mutluluk getirir ve bosanmalarda meydana getirir. Bakin biraz gerçekçi olalım artık doğruyu konuşalım ve dürüst olalım kurallara dayalı evlilik aşk getirmez.
00 YorumlaAlakası yok. Adamın da özel günü sevdikleri yanında olsun istiyor. Çok sorun olsaydı atardınız dışarı 2 masa 2 sandalye erkekleri verirdiniz dışarı. İsteme olacağında toparlanırdınız olur biterdi.
Ayrıca o gün çocuk seninle niye konuşsun? Zaten o durum biraz zor erkekler için.31 YorumlaBenim düşüncem;
Kız isteme konularında veya görücüye gelme gibi günlerde erkek tarafının sadece çekirdek ailesinin gitmesi daha doğru bence, karşıdaki insanları zor durumda bırakmamak, anlayışlı olmak lazım...
10 Yorumla
+1 yılHiç anlamam bu kız isteme olaylarından ama 25 kişi de gidilmez yahu. Akrabalar, eş dost meraklı olunca gelmek isteyebiliyor demek ki. Şahsen böyle bir durumda ben sadece annem, babam ve kardeşimle giderdim. Benle beraber 4 kişi en fazla.
10 YorumlaNe güzel değer veriyorlar ki gelmişler beni istemeye zorla üç beş kişi geldiler üstleri resmen pijama biz de baloya gider gibiydik hayır insanları asla kınamak yadirgamak bana göre değil ama başka geline giderken de bir suslenilmis çok zoruma gitmişti bence değer veriyorlar ki geldiler toplanıp bizde sanki beni zorla veeiyor gibiydi ailem çok üzüldüm birkaç hafta sonra kuzenime de çok kalabalık ailece geldiler her şey güzel oldu çok imrendim açıkça
24 Yorumla- +1 yıl
Tatlım eşim çok iyi bir insan o dönemde de gerekli mücadeleyi zaten ailesiyle maddi manevi verdi eşim için o an yerin dibine girdim yalan değil fakat şu an o kişiler dış kapının dış mandalı evimde çok mutluyum o yüzden anlık durumlar için eşleri ile insanların huzursuz olmasına hiçbir şey değmez belki harika bir ailesi olan birisi olurdu fakat insanin eşinden yüzü gulmezdi evet aile çok önemli ama evlenene kadar evlendikten sonra kendi ailemi kurdum ve herkesi dışarıda tuttum hocbir önemi yok sadece benim içimde yara kaldı yalan değil ama eşimle mutlu olmam yetiyor bana
+1 yılKendi bildiklerini okumuslar cok yanlis sanki cay bahcesine gelmis musteriler gibi davranmalari yanlis sizin ev kafe degil sonucta orda size kiz tarafina hürmet olmaliydi cunku kiz istenicek resmi bir ortam ve aileler arasinda sicaklik kaynasma olmaliydi , balik bastan kokar derler tavsiyem kucuk seyleri atlamayin biriktirince bardagi tasiran son damla bile kucucuk seyden olabiliyor cunku kucuk seyler koskocaman olmus oluyor
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 3,9b cevap paylaştı.
+1 yılBunların hepsi evlenmemek için işaret bana göre.
Ben önceden sayı vereceğim ve damat bey beni takmayacak?
O tuzlu kahve damada değil babasına gider.
Babası mavzuyu anlamayıp yine de isterse bu sefer babam bana danıştığında "düşünmem gerek babacığım" cevabını alırlar.10 Yorumla
+1 yılEğer kalabalık bir aileye belki 25 kişi gidilebilir ama siz öncesinde evimiz küçük diye uyarınızo yapmışsınız buna rağmen çoluk çocuk gelmek nasıl bir mantıktır yahu. Üstüne bir de kız istemeye geldikleri evdekilerle muhatap olmamak aynı bir ayıp size çok ayıp etmişler baban ablanı iyi vermiş o dingile
00 Yorumla
+1 yılYani normal aslinda genellikle cok geliyorlar zaten arkadasimi istemeye geldiklerinde 50+ kisi vardi teyzesi gillerle alt üst oturduklari icin iki kat acmislardi bide onun durumunu düsün yani 😅
cocuk söz dinletememistir belki niye iyi tarafindan bakmiyorsunuz
bide önceden konusmuslugunuz yoksa senle muhabbet etmez veya utanir cekinir etmez
bende damadin fazla dilli olanini sevmem ne o öyle00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yılBizim ev buyuk, 25 kisi agirlayabiliriz ama bunu istermiyiz..
hayir.
Ne oyle 25 kisi hemde coluk cocuk, bence cok gereksiz.
Bide ev kiz tarafiyla degilde kendi aralarinda sohbet etmeleri?
Gidip kendi evlerinde toplanip yapsaymislar sohbetlerini.00 Yorumla
+1 yılNişana salon tutarsınız artık ne o 25 kişi söz bu en fazla 10 kişi ama şöyle bir durum varsa oğlanın amca hala dayı teyze çoksa birini çağırsa digeri gönül koyar o zaman yapacak bir şey yok ama bunların dışında uzak akraba söze çağırılmaz bunun nisanı var dügünü var onlara çağrılır.
00 Yorumla
+1 yılBence isteme aile arasında olmalı. Çünkü hem aileler tanışıyor, hem nişan evlilik gibi konular konuşulacak. Daha sıcak bir ortam olmalı. Bence 8-10 kişinin üzerine çıkmamalılar.
10 YorumlaBizim sülalede düğün yapıyoruz desek 25 kişi etmeyiz.. 😂 vay arkadaş millet kız istemeye 25 kişi gidiyor...
Bana fazla kardeş.. Çekirdek kadro makbul olanı..43 Yorumla- +1 yıl
Adamların çekirdek kadrosu odur belki :)
- +1 yıl
@GameDirector 'Biz bizeyiz' dediklerinde 25 kişi diyorsun why not 😁
- +1 yıl
İyi bildiğim durum :) panik yapılacak bişey yok alışıyorsun
Valla gelenler var maalesef. Hala eski usul gidiyolar. Ablamin nisaninda kapiyi acip yarim saat sonra kapattigimi hatirliyorum 42 kisi istanbuldan gelmistiler birde. Bence dusuncesizligin daniskasi. Adamin o kadar milleti oturtmaya yeri olmaz.
10 YorumlaBen olsam evlenmezdim hadi 25 kişi geldiler birileri gelicem dedi geri çeviremediler ama durum ortada ev küçük saygısızlık yaptıkları damadın suçu büyük laf geçiremiş onuda geçtim istemede çocuğun işi ne Allahım yarabbim 😑😂 ablan iyi bile dayanmış valla
20 YorumlaBen kendi abimin istemesine bile gitmedim. babam kalabalık yapmayalım dedi ehyheydhahav😂 bazi lüzumsuzlar arkadaşlarıni bile çağırıyor yanımda ol diye. O kadar cesaretsizsen evlenme. Sanki bi kız alıp veren onlar..
00 Yorumla
+1 yılBu işler karşılıklı anlaşmaya bakar. İki taraf da fikrini söyler uygun bir karara varılır. Nişan stresiyle kalabalık ortamda konuşulamamış olabilir. Genele bakmak lazım genelde nasıldır bir güne bakarak yorum yapmak doğru olmaz.
00 YorumlaYa biraz dusuncesizlik olmuş açıkçası. Düşünceli bir aile olsalar kendi akrabalarına güzel bı dille anlatirlardi. Aile büyükleri gelirdi 15 16 yaşından küçükler de evde kalsınlar bı zahmet nolcak sanki. Zaten düğün kına var.
00 Yorumla''Bizim evimiz küçük kalabalığı kaldıramaz'' cümlesini duymazdan gelip buna özen göstermeyerek karşı tarafı zor durumda bırakmak saygısızlık + görgüsüzlüktür, ve maalesef insanlar üstüne basa basa bu duruma düşmekten hiç çekinmiyorlar.
00 Yorumla
+1 yılyani evde aynı zamanda söz falanda olucaksa kız evinde rızası var ise gidilir o kadar bana göre ama tabii ki siz ev küçük demişsiniz damada bu artık saygısızlığa giriyo münasip değil netice de mekan
10 YorumlaIki aile bir araya gelir kız isteme konusunda... Toplum şartlarımız gereği iki ailenin de büyükleri de olur yanlarında... Daha fazla kalabalık görgüsüzlük olarak karşılanır..
10 Yorumla
+1 yıl25 kişi 3 manga askere eşittir ya da 10 kişi daha eklersek bir askeri takıma denk olur bu kuvvetle nokta operasyon sızma sabotaj vb eylemler yapılır ama 25 kişi ile sadece 1 tane kız istenmez paşam ha karşı taraf sıkıntı çıkarırsa 25 kişilik kuvvet ile kız evi tamamen yok edilebilir.
10 Yorumla
+1 yılMaalesef geliyor benim arkadaşımın kız istemesine 40 günlük bebek bile geldi düşün ve onlar 40 kişilerdi sanki ali baba ve 40 haramileri sipariş ettik anasını satim
00 YorumlaOha yuh şehri toplayıp gelselermiş jfksk valla görgüsüzlük canım insan karşı tarafıda düşünmeli o kadar kişiyle kim uğraşcak. Damat annesi babası kardeşi gider benim bildiğim. Abartmışlar😅
00 Yorumla
+1 yılSaygısızlık ve görgüsüzlkten başka bişey değil 😏 çok meraklıysaniz Nisan günü gelin hadi damat tarafı akıl edemedi bunu, gelecek kişilerin düşünmüş olması gerekir
00 Yorumla
+1 yılbenimkiler de kıyamam 7 kişi geldiler 1i çocuk bence çok saçma ya o kadar kalabalık ve kız ailesiyle konuşmamak çok ayıp
02 Yorumla
Soran+1 yılEvde oturcak yer bulamadık o kadar yani
- +1 yıl
ablan ne dedi buna kalabalığı geçtim kendi aralarında muhabbet saygısızlık
Hayır benimle konuşmamaları beni rahatsız etmezdi 25 kişi gelmeleri olmamış biraz ana alışmalısınız buna yani aile olabilmek için
11 Yorumla
+1 yılBabam kendisinin ve ailesinin her zaman saygı görmesini ister. Bu yüzden bunu kabul etmez diye düşünüyorum.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 696 cevap paylaştı.
+1 yılEğer ev küçükse bu kadar kalabalık gitmek hiç hoş değil 3 5 kişi gidilir alt tarafı isteme sonuçta gerek yok kalabalığa
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 681 cevap paylaştı. Tabiki olurdum.
Ne bu gösteriş merakı...
Bak ne kadar kalabalık geldik desinler diye yapmışlardır...
Empati yapar insan biraz...10 YorumlaÇok kişi olması kötü bir şey değil aksine iyi bir şey, ama sizin durum biraz farklıymış. Birde damat utangaç falansa senle konusmamış olabilir.
00 Yorumla
+1 yılAşirete mi kız verdiniz?
Aşireti ve Töreleri olanlardan uzak durun.
Kur'an ve Sünneti takip edenlerle evlenin.00 YorumlaAile & Toplum konusunda 11,8b cevap paylaştı. Babanin yerinde olsam seni vermezdim. O 25 kişiyle daha epey bi tur attirirdim evin yolunda.
Usul adap bilmeyen bir aileye gitmen kötü olmuş.00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,5b cevap paylaştı.
+1 yılOh ne güzel mekan tutmuşlar gibi gelip çay kahve içmişler, muhabbet gırla dönmüş, bir de kızı alıp gitmişler :)
00 Yorumla Gelmez gelenler var hoş değil tamam kalabalık olabilir bazi aileler ama o kadar kişiyle gelinmez kız babasının yerinde olsam kızı vermem.
00 YorumlaTabi ki rahatsız olunur. Kız istemeye Anne, Baba ve birde anne ve babandan büyük biri nene ya da dede yeterli.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yılRahatsız olurdum şahsen.
Bu ne savaşa mı gidiyoruz, kız istemeye mi?
En fazla 8-10 kişi gider sohbet edilir.00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 537 cevap paylaştı. Enişten çok saygısız. Onların geleneği öyle olabilir ancak bir haraket karşı tarafı rahatsız veya kötü edecekse yapilmamali.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 869 cevap paylaştı.
+1 yılVallaha böyle bir şey başıma gelse bilmiyorum benim kızım olsa vermezdim şahsen
15 Yorumla- +1 yıl
Düpedüz saygısızlık bu değil kızımı çöpümü bile vermem
- +1 yıl
İyi de belki o gün söz yapacaklar? Söz de de amcaları yengeleri bulunmasa çok kırıcı olur
- +1 yıl
@feyziiihüsnü söz mü🤔kız istemede ne sözü yangından mal kaçırır gibi sevmem öyle alelacele işleri söz için başka bir gün belirlenir kızı vereceğim kesin mi hemen söz kesiliyor.
O niyetle geldi ise sittin sene vermem kıçına bakarak geri döner hepsi - +1 yıl
Evet kızı vereceğin kesin gibi o gün söz yapılmamalı. Söz yapılmadıysa da o gün sadece istemeye 25 kişi geldiyseler yuh yani hiç mi görgü bilmiyorlar
- +1 yıl
@feyziiihüsnü aynen
+1 yılKuşatma mı yapacaklar hayırdır, kız almaya değil de şehir almaya gider gibi o ne :)
10 Yorumla
+1 yılAnlayış göstermeliler ev küçükse 25 kişi gelmemeliydi.
10 Yorumla
+1 yılKanka biz aşiret mensubuyuz 5-6 araba kız istemeye gittiğimizi bilirim
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılayyyy turkiyede evlilik butun aile sulale arasinda olur hepsi karisir, avrupada batida ise 2 kisi arasinda olur. turkten uzak durmak icin yeterli sebep
11 Yorumla- +1 yıl
Her türk bir değil ama sen bilirsin 😄
+1 yılO 25 kişiyi nasıl bir kibarlıkla atarım evimden var ya püüüv.. 😂
10 Yorumla
+1 yıl25 kişiden fazlasını gördü bu gözler 😄 bana göre 25 kişi çok ama isteyen geliyor işte
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAdı üstünde isteme kim bilir belki vermeyecek baban. Oğlan tarafı da resmen kızınızı bize vermeyin diye haykırmış sanki. Kız istemenin de adabı vardır. Sürü hâlinde hayırdır yani
00 YorumlaAyrılma sebebi olabilir... aileden bir kaç kişi gelse kafi.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılKuzenime abartmıyorum 10 araba geldiler. 50 60 kişi vardı. Sığmadık. Komşuya rica ettik yarısını onlarda ağırladık hatta yine sığılmadı. Bazıları içinde dışarıya masa kurduk. :D
00 Yorumla
+1 yılAdam dövmeye mi gidiyorlar 😂 aile büyükleri dışında kimsenin olmaması gerek. Saygısızlık diz boyu
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 690 cevap paylaştı.
+1 yıldamatkendi tarafinin baskisina karsi koyamamis. doldurusa gelecek bi tipe benziyor
00 Yorumla
+1 yılEvet gelinir tabi ama bu durum rahatsiz edici olmus sonucta kız tarafi baskın olmalı
00 Yorumla
+1 yılDeğişik değil Anadolu da çok fazla olur böyle istmee şekli
00 YorumlaDamat ve aile büyükleri yeterli. Gerisi çok gereksiz
00 Yorumla
+1 yılYa genelde öyle oluyor. Ama baya kırıcı olmuş 25 kişi gelmeleri problem değilde. Konuşmamalari felan
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 886 cevap paylaştı.
+1 yılValla ablamı istediklerinde 150 kişi de geldi 3 gün misafirimiz oldular
00 Yorumla
+1 yılBenimkine de bir o kadar insan geldi hazır gelmişlerken bir nişan oh mis. İşi bileceksin.
00 YorumlaÇok saçma istemeye 3 4 kişi gelinir Affersiniz de bokunu çıkarmışlar
00 YorumlaKalabalık olması doğru değil bence. .. Yakınlar olsa ideal. ..
00 Yorumla
+1 yılHiç öyle bi ortamda bulunmadım ama ben o kadar kalabalıkta rahat edemezdim... istemezdim...
00 Yorumla- Devamını Gör (113)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Üniversite Tercih
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat