Ölüm anne karnındaki bebeğin bile kaderi olabiliyorken şu an hayatta olan sevdiklerinizin kıymetini bilmek şart degilmidir? Sevdiğiniz kişi anne baba abla abi kardeş evlat eş yâr her kim olursa olsun , kalbinize almaya layık gördüğünüz kişiyi kalbte sevginin en yoğun haliyle merhametin en koyu tonuyla sonsuzluğun inancıyla ağırlamak kalbimizin borcu değilmi? Ahhh bu dünya bunca iğrençlige rağmen nasıl dönüyor sanıyorsunuz! Kalbinde bı kaç parça sevgi merhamet kırıntısı kalanlar sayesinde tabiki Yoksa bu ahir zamanın Allah'ın helak ettiği Lut kavminden ne eksiği var aksineee fazlaları var! Ekmek yer gibi kul hakkı yemek mı dersin Çiçekten çiçeğe konan arı gibi başkalarının helalerini (eşini kızını oğlunu) kirletmekmi Allah'a açık ya da gizli şirk koşmakmi Ölüme ; bilim ilim teknoloji adı altına gizlenerek çare aramakmi Harama helal helale haram gibi bakıp hatta savunup o şekilde yaşamak mı Cinsel yönelimleri keyfi olarak pazardan ürün secer gibi secmekmi dersin Yaz yaz bitmiyor çünkü insan adı altındaki yaratıklar durmak bilmiyor Allah merhametlidir affeder, hata yapılır ama tecrübe olarak adlandirip bidaha yapılmaz, Fikri olan insan bunu yapar, insanı geç essek bile aynı çukura iki kere düşmez... Yarabbim rastladığım her kötülüğe önce elimle sonra dilimle en son kalbimle engel oldum oluyorum olacağım lütfen doğru yoldakileri çıkarma yoldan çıkanları da ıslah et doğru yola koy, Senin merhametine inandığım kadar kötülere karşı olan gazabından da korkuyorum bizi kendi adımlarımizla gittiğimiz cehennem yolundan kurtar, şeytana yenik düşürme , Ve bize sevdiklerimizi sevmeyi, sevenlerimize de layık olmayı nasip eyle, sevgi denilen o tarifsiz duygu şimdi dillerde sakız olmuş fakat sen sevgiyi taşıyabilecek olan yüreklere koy Allah'ım. Ve en sevdiğimizide kendin eyle.
Sevdiklerimize karşı biraz benciliz sanırım. Ne yaparsak yapalım ne olursa olsun bizi bırakmazlar, biz onları üzsek de bize dayanamazlar gibi bir düşünceye hakimiz. Şımarıkça davranabiliyoruz o yüzden. Bazen de naz yaptığımızı iddia ederek sebepsiz yere sevdiğimiz insanların kalbini kırıyoruz.
İnsan elindeki nimete karşı nankördür. Sevdiklerimiz de bize verilen nimetler. Haliyle insanoğluyuz nimetlere nankörlük edip, unutabiliyoruz. O yüzden zaten Allah-u Teala sürekli olarak bizleri nimetlere nankörlük etmeyelim diye uyarmış. İnşallah herbirimiz sevdiğimiz insanların kıymetini onları kaybetmeden de bilebiliriz.
Geçenlerde de böyle buna benzer bir şeyler okumuştum. Rabbim, sadece kişi ve kişiler için değil verdiği binlerce nimet için emrediyor bunu "kıymeti bilmeniz için ellerinizden alırım, ondan sonra size büyük azab veririm" diyor. Bir nimetin ya da sevdiklerimizin, çevremizdeki insanların değerini anlamamız için illa onu kaybetmemiz gerekmiyor. Ateşin sıcaklığını hissetmek için illa ki elimizi ateşe sokmamıza gerek yok. Henüz onlara sevgi ve hürmeti göstermek için geç değilken bşr şeyleri harekete geçirmeli. Yarın ebedi istirahate geçince kişi bunun vermiş olduğu azabta pek çetin olmakta. Bunun bir örneğini rahmetli babamda yaşadım. Çok severdim, çok sayardım ama bunu bana göstermesine ya da ona göstermeyi hep erteledim. Oysa sokulup o yaşımda çocuk gibi yanında uyuyup sarılasım olduğu çok vakit olmuştur. Lakin bir şeyier beni tuttu.. O vakit geldiğinde de maalesef çok geç oldu bunları yaşamak için. Öyle ani oldu ki.. Sonraları "keşke" cümlesinin ne denli ağır olduğunu idrak etmiş oldum.
O sebepledir ki rabbim herkesin sevdiklerini henüz yanlarındayken bunu yaşamayı, yaşatmayı Nasib etsin. Hayırlı gecelerinis olsun inşaallah.
Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun... Bu meselede, bir tek sen değilsin, ilk te değilsin. Bunları yaşayan o kadar fazla ki, kimse de ibret almıyor... Hayırlı geceler dilerim...
En çok sevdik ve değer verdik dedikleirmiz bize aynı karşılıkla geliyor. Bir süre sonra onları kaybetmeyeceğimizden emin oluyoruz. İnsanoğlu, neden emin olursa onun değeri gözünde düşüyor. Sonuç olarark nasılsa gidemez, bitemez dediğimiz kişilere karşı daha umursamaz, daha acımasız ve daha kırıcı oluyoruz. Bu insanlık değil ama zaten bir gönlü kıranda insan değildir.
Açıkçası elimden geldiğince sevdiklerimin kıymetini bilmeye çalışıyorum sevgimi belli etmeye çalışıyorum Dediğiniz gibi ölüm sevdiklerimizin kıymetini ansızın gidebileceklerini gösteriyor ben bunu babaanemde gördüm ölümün ne kadar yakın olduğunu ne yaparsak yapalım gidenin tekrar gelmediğini.. Malesef biz insanlar ölümün gelebileceğini hiç düşünmüyoruz özelliklede sevdiklerimizin ölebilecegi aklımıza bile gelmiyor birde bizi sevdikleri için birakmazlar düşünceleriyle bütün bencilligimizi simarikligimizi onlara gösteriyoruz Rabbim sevdiklerimizin ölmeden kıymetini anlayabilmeyi nasip etsin bizlere..
İnsan, sevdiğine düşman bir can. Ta ımadıklarının zafını bilmez, kaba kuvete gücü yoksa, sinsiliğin ele faydası yok, yare zararı çok. İnsan kendisine düşman, hali ile, kendisinden olana da, sevdiği kadar düşman. Çünkü terbise yoktur, ilmi yoktur gönlünün çabası yoksa.
Ben, vefatından sonra kıymet '' biliyormuş gibi yapan '' güruha zerrece kıymet vermiyorum. Kıymet her daim verilir, anlaşılması için iş içten geçmişse bir anlamı da yok açıkçası. Ailemizin bilhassa kıymetini bilmeliyiz, üç günlük dünya.
Çünkü ancak sevdiğimiz insanların gücü yeter bize 🌺
1
0 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > "Kıymetini bilmediklerimiz ve en çok üzdüklerimiz" maalesef kendilerini en çok sevdiklerimiz ve değer verdiklerimiz. Neden?