Bireyciliğin zirve yaptığı dönemde yaşadığımızdan, tamamen kendi şartlarımızı korumaya sadece bügüne ve bugün kendi keyfimiz için tüketmeye mi odaklanacağız yoksa gelecekteki insanları ve diğer canlıları düşünecek miyiz?

Mesele İnsan değil sadece. Dünya bizim malımız değil. Ona böyle davranmaya hakkımız yok. Üzerinde yaşayan (mikroskobik olanlar dahil) her türlü canlıya karşı böyle bir sorumluluğumuz zaten var. Ama günümüz tüketim bilinci maalesef Dünya'yı da tüketiyor. Kimi zaman bile isteye kimi zaman da bilmeden. En basitinden içtiğimiz bir kahvenin ne kadar su ayak izi ne kadar karbon ayak izi olduğunu umursamıyoruz ve bu bilinçsizliğimiz Dünya'yı günümüzde yaşayan ve gelecekte yaşayacak olan her canlıdan çalmamıza neden oluyor. Bizim bu tutumumuz yüzünden soyu tükenen canlıları saymıyorum bile.
elimizden geldiğince geleceği korumalıyır ama ne kdar çalışırsak çalışalım bence gelecek berbat olucak bir sonraki nesil için. yani eski nesil berbat etti bizimkini biz de onlarınkini azıcık berbat edeceğiz. sonuçta herkes kendi zamanını yaşar.
Yarınlardan sorumluyuz tabi ama bunu toplum olarak herkesin bilincine varması gerekiyor hani senin benim veya birkaç insan ile sağlam bir gelecek bırakamıyoruz maalesef.
Cevap
8Cevap
Gelecekte yaşayacak insan kalacağını nerden bilebilirsiniz ki... Sorumluyuz fakat yüzde elli elli bence. Değsek de değmesek de bu soruyu algılayabilecek insanlar her daim sorumluluğun altında ezilenler olacak. Diğer, umrunda dahi olmayıp gelecektekileri etkileyenler ise keyiflerini sürmeye devam edecek. Bir şey değişmiyor sonuç olarak.
Hiçbir insan şimdiki veya gelecekteki insanlığı düşünmemiştir. Düşünmeyecektir de.
dünyada bizden önce yaşayan bir çok insanlar vardı
sonraki gelecek nesillerin daha rahat ve daha huzurlu olması için gerekenler yapıldı
bu uğurda nice kanlarda döküldü
eğer o yapılacak olan şeyler yapılmasaydı bu zamanki durumumuzda elbette olmazdık
bu da demek oluyor ki bu durumdan sorumluyuz
tıpkı ceddimizin sorumluluğunu yerine getirdiği gibi
çünkü hiç bir insan boş yere gelmemiştir dünyaya
Bence asıl soru, bu sorumluluk bilincinde harket ediyor muyuz? Senin de dediğin gibi insanoğlu yapısı gereği bencil ve tüketicidir. Ekseriyeti sonraki nesilleri düşünmeden yaşar ve ölür fakat yine de gelecek nesilleri düşünen insanlar da var. Doğaya ve ekolojik dengenin korunmasına önem veren insanların sayısı yavaş yavaş artıyor. Toplumsal bilinç bu noktada evrilmeye başladıkça umut alevleniyor.
Günümüz dünyasının dayatması birey- toplum- ulus çerçevesinde şekilleniyor. Oysaki bizim ve daha çok doğu kültüründe aile- toplum- kardeş anlayışı daha popüler ve sağlam bir konumda idi geçmişte. Ben bireyselciliğin narsizmi körüklediğini aynı zamanda semavi dinleri de hedef aldığını düşünüyorum. Bu bakımdan soruna gelecek olursam gelecekte yaşayan insanlardan sorumlu olmakla beraber bazı evrensel olguları göz önünde almamız gerektiğini düşünüyorum.
Kopardığımız her çiçek, onu görme fırsatı olan kişiden çaldığımız güzel duyguları da ifade eder. İnsan olarak bencilce davranıyor olmamız herşeye zarar vermekte, gelecek te dahil buna.
Sorumluyuz tabii, Kullanılabilir su, üzerinde gezilebilecek yeşil alan, soluyacak temiz hava, en önemlisi ise yaşanılabilecek bir iklim bırakmadık ki.
Evet sorumluyuz. Çünkü geleceği kuran biziz aslinda. Hem kültür hem doğa olarak düzgün bir gelecek için çalışmalıyız.
Düşünmüyoruz görüldüğü üzere
değiliz
ben sorumlu değilim.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?