Selamun aleyküm kardeşlerim hepinize hayırlı cumalar! Ben bu toplumdan memnun değilim ben toplumun ön yargılarını ve saçma algılarını yıkmış, hayata Kuran, Sünnet Ve Bilim çerçevesinden bakan bir toplum olmasını isterdim. Peki bu mümkün mü?
Peki siz bu toplumdan memnun musunuz?
Siz nasıl bir toplumun olmasını isterdiniz?
Peki siz bu toplumdan memnun musunuz?
Siz nasıl bir toplumun olmasını isterdiniz?
Selamlar
Geçmişte sürekli toplumu eleştirdiğim ve toplumun çok üst seviyede olmasını istediğim bir dönemim olmuştu. Bu konularda makaleler yazdım hatta iki tane kitap bile yazdım.
Sonra yıllar geçti ve bu tavrımın yanlış olduğunu fark ettim. Her şey için toplumu suçlamak ve toplumu kendimden aşağı görmek aslında "gizli bir kibir" içeriyordu. Öncelikle kendimi toplumdan ayrı hatta üstün görüyordum. Sonrasında kendi yapamadığım şeyleri toplumdan bekliyordum. Üstüne üstlük kendi başarısızlıklarım ve mutsuzluklarım için toplumu suçlamanın benim rahatlamak için uydurduğum gereksiz bir mekanizma olduğunu fark ettim.
Şimdi kendimi de bu toplumun bir üyesi olarak görüyorum
Başkalarını suçlamak veya belli şeyler için üzülmek yerine kendimi daha fazla geliştirmeye ve kendi çapımda insanlara faydalı olmaya çalışıyorum. Toplumların tarihi ve sosyolojik faktörlerin etkisi altında olduğunu ve her şeyin belli bir zamanı olduğunu da öğrendim. Bunda elli sene sonra ulaşabileceği bir yere ulaşamadı diye artık kendimi ve toplumu suçlamıyorum.
Kısacası artık ben bireysel olarak kendimi ve etrafımdaki insanları nasıl geliştirebilirim onun derdindeyim. Bugün içinde kendime ve diğer insanlara ne tür faydam oldu ona bakıyorum. Bu eski suçlayıcı tavrımdan çok daha faydalı bir tavır bence.
Tavsiyem mahalle çok pis diye şikayet etmek yerine kendi kapınızın önünü ayna gibi tertemiz yapmanız. Kimse paylaşmıyor demek yerine kendinizin sürekli paylaşım içinde olması. Başkasını eleştirmeden önce kendimizi eleştirmemiz. Yüksek standartları başkalarına koymak yerine bunu kendimize koymamız.
Kısacası önce kişiler ve bireyler gelişecek. Bu gelişen bireyler toplumlarına örnek olacaklar ve ileri götürecekler. Sistem bu şekilde işliyor. Yani ne bencil olup sadece kendimizi düşüneceğiz, ne de kendimizi hiç düşünmeden başkalarını suçlayacağız. Her şeyde olduğu gibi burada da denge önemli.
Bu güzel soruya görüşümü istediğiniz için teşekkürler.
Sevgilerimle.
Allah razı olsun lakin ben kendimi toplumun üstünde değil herkes gibi görüyorum.