Nesil dediğimiz kavrama biraz yakın olsa da kuşak aslında böyle yıllara göre insan tiplerinden türetilmiş bir şey. Örneğin; 1965-1979: X Kuşağı 1980-1995: Y Kuşağı 1996-2020: Z Kuşağı Bu kuşak insanları birbirini anlamakta zorluk çekiyor ve yabancılaşıyormuş gibi hissediyorum. Y kuşağının son günü doğmuş biri olarak Y kuşağı ile iyi anlaşıyorum gibi bir izlenimim var. Kuşak farkı, insanların yabancılaşmasına neden olur mu?
Hangi kuşaksın?
Kuşak farkı, insanların yabancılaşmasına neden olur mu? Hangi kuşaksın?
X ve Y kuşağı bence oldukça şansı bir kuşak.. Sevgiyle büyüyen, mahalle arkadaşlarıyla oyun oynayan, sandalyeyi yere yatırıp araba süren, mahalleler arası kar dan adam yarışması yapan ve neşeli günler geçiren bir kuşaktı. Teknoloji yoktu, internet yoktu, telefon yoktu ama insanlar ve akrabalar daha fazla görüşürdü ve samimiydiler, içtendiler, heaapsızdılar.. Bütün yokluğu rağmen yüzlerde hep bir tebessüm vardı.. Çünkü mutluydular..
Z kuşağını ise asla anlamıyorum. Mahalle arkadaşı diye bir kavramları yok, tek arkadaşları telefon ve internet. Yüzler hep asık ve hep bir memnuniyetsizlik ve şikayet.. En ufak üzerine git veya birşey söyle hemen depresyona girip, psikolojileri bozuluyormuş.. Yahu bu bizim dönemde neden olmadı, millet paşa paşa azar da işitirdi, terlik de yerdi 😊 Oysa hemen hemen her istedikleri yapılan ve her istediğine az çok kavuşan ve elde eden bir nesil ama yine de mutlu değiller. Çünkü yokluk görmediler, kıymet bilmediler.. Bir şanssızlıkları var ki eskisi gibi komşuluk, mahalle ve akrabalık ilişkilerini göremeyip, yaşayamadılar. Yaşasalar da o samimiyet, o içtenlik kalmadı. Tebrikler bile whatsapp dan yapılır hale geldi..
yabancılaşmadan çok uzaklaşmaya neden oluyor. Arada jenerasyon farkı var. Mesela ben Y kuşağıyım. Bir nevi gençliğimde bu kadarki teknoloji yoktu. Ailemize vakit ayırıp tv izleyerek büyüdük. X kuşağı desen bizden şanssız ama yakın birbirine büyüme ve büyütülme şekilleri. Z kuşağına bakıyorsun aileden tamamen bağımsız at koşturuyor. Müge Anlı'da her gün görüyoruz 17 yaşında kaçmış 15 yaşında kaçmış falan bırakın aileler ile yemek yenmeyi evde tutamıyorsun şimdiki kuşağı. Bok varmış gibi gözünü dışarıya dikiyor. Ben 18 yaşına kadar erkek olmama rağmen ailemden habersiz asla dışarı çıkmadım. Z kuşağını dedeleriyle yani X kuşağıyla birbirine oturt kuşak farkından dolayı yaşanan dede torun ilişkini otur bir izle. Bu yorum tabiki genellemedir. Herkes yapıyor anlamına da gelmesin ama genel olarak bana göre X-Y kuşağı birbirine yakındır. Z kuşağı tamamen bağımsızdır buda kuşaklar arası uzaklaşmaya neden oluyor. Aslında bir nevi yabancılaşmada denebilir haklısın.
Y kuşağı millennials kuşağı yani Aslında herkesle anlaşmakta bir sorunum yok fakat Y nesli eskiden muz ile telefon yapardı Telefon internet MSN gibi seyleri sonradan öğrendi yaşadı biz bunsuzda yaşadık çocukluğumuzu ve yaratıcılık vardı z nesildeki insanlar teknolojinin çok olmadığı dönemi bilmedikleri için Bazen biraz anlaşmazlık oluyor mesela sofrada telefon ile oturmak ya da sofraya hiç oturmamak bilgisayarın başında yemek yerken mutlu olanlar Ben şahsen ailecek oturduğumuz sofradan çok mutlu olurdum telefon yok internet yok sadece samimiyet ve sohbet olurdu... bundan sonraki nesiller belki Kendilerini dahada çok izole eder diye düşünüyorum
Ozumuze dönmemiz gerekir. Fakat her dönem her yeni özellikler yaratır tarihte ekonomide teknolojide toplumda. Artık ülkelerin kendi geleneği gorenegi sadece onun gorenegi değil birçok ülkede görülebiliyor dolayısıyle da ahmèetin mehmetin toplumdaki rolü başka yerlerde de var. Küresel olarak bakıldığında benzerlikler mevcut. Kuşak farkı nicin var çünkü biz insanlar birleşmeyi beceremedigi için var yabancilasmak neden var butunlesemedigimiz için var. Benzerliklerin olduğu dünyada kuşak farkını konusuyorsak birşeyi atlıyoruz; Ozumuze donebilseydik fark diye birsey olmazdi
Bence alakası yok. Çünkü bunların hepsi insanların kafa yapısıyla, karakteriyle, dünya görüşüyle alakalı bir şey. Eğer birisi Y kuşağıysa ve kafası sadece Y kuşağında kalmışsa tabiki yabancılaşır ve diğer kuşaklarla iyi anlaşamaz.
Kuşak farkı ister istemez düşünce ve mantık kaymasına yol açıyor. Çünkü her yeri kuşak, bir öncesine göre daha çok teknoloji ile büyüyor. Teknoloji aslında farkında olmadan, pratik zekayı geliştiriyor. 45 yaşında olan bir insan ile 18 yaşında olan bir genç örneği verecek olursak eğer; Hangisi daha hızlı adapte olabilir? Elbette yaşantı ve sosyal çevre bu konuda büyük bir etken.
Y Kuşağıyım ve yabancılaşmasına sebep olur diye düşünüyorum.
Ben 68 dogumluyum yani X kusagi sayiliyorum. Kusaklar arasinda tabii ki bir yabancilasma söz konusu. Ama bu yabancilasmanin önüne gecmek Y ve Z kusaginin ilgi alanini tanimakla geciyor. Ve onlarin yani Y ve Z kusaginin hayata bakis acilarini anlamakta zorlandigimi söyleyebilirim onlarin degeryargilari X kusagindan cok farkli.
Z kusağıyım. Bence kuşak farkı demek zihniyet farkı demek. Tabiiki yabancılaşma olur. . Ama teknolojinin gelişmeye devam etmesiyel bu kusak farkı ortadan kalkacak bence.